پیراسته فر

علمی،تحقیقی و تحلیلی

پیراسته فر

علمی،تحقیقی و تحلیلی

بیانیه"گام دوم انقلاب" رهبری ودیدگاه روسای قوا،مراجع،رؤسا واساتیددانشگاه واصحاب رسانه

بیانیه «گام دوم انقلاب» رهبرانقلاب چیست؟

توضیحات مدیریت سایت-پیراسته فر:برای درک بهترازپیام رهبری،دیدگاه های  مراجع تقلید،رؤسای ۳قوه ورؤسای دانشگاه ها واصحاب رسانه وبعضی از نمایندگان خبرگان ومدیران جرائد ...جمع آوری شده که درپایان«متن کامل بیانیه آیت الله خامنه ای»راآورده ام.

نکته جالب اینکه بعضی ازآقایان ،این کارراارجاع داده اندبه دیگران،وبعضی ها هم فقط بایدبشود،خوب بود،باید روی این کاربشودگفته اند وبعضی هم ،عنوان جلسه «گام دوم بود»ولی گامی برنداشتند وبعضی هم  ازروی اکراه ! دراواخر اشاراتی داشتند.که طرزتفکرها هم دراین مطالب قابل تشخیص است.وودرادامه متن کامل پیام رهبری، توییت یکی ازآقایان محترم راخواهیددید که متن کامل را ندیده،نوشته«مختصربودولی حساب شده!،پایان توضیحات.

رهبر معظم انقلاب اسلامی روز چهارشنبه ۲۴ بهمن ماه جاری در بیانیه ای مهم و راهبردی به مناسبت چهلمین سالروز پیروزی انقلاب اسلامی و ورود جمهوری اسلامی به فصل جدیدی از زندگی به تبیین ویژگی‌های مسیر پر افتخار پیموده شده در چهل سال گذشته و برکات خیره‌کننده انقلاب اسلامی در رساندن ایران عزیز به جایگاه شایسته ملت پرداختند و با تأکید بر امید واقع‌بینانه به آینده و نقش بی‌بدیل جوانان در برداشتن گام بزرگ دوم به سمت آرمانها، خطاب به جوانان و آینده‌سازان ایران مقتدر، الزامات این جهاد بزرگ را در هفت سرفصل اساسی بیان کردند.
ایشان در این بیانیه ضمن بیان هفت توصیه به جوانان ایرانی از جمله علم و پژوهش، معنویت و اخلاق، اقتصاد، عدالت و مبارزه با فساد، استقلال و آزادی، عزت ملی، روابط خارجی، مرزبندی با دشمن و سبک زندگی، خواستار توجه آنان به این موضوع شدند.
در بخشی از بیانیه حضرت آیت الله خامنه ای آمده است: جوانان باید شانه‌های خود را به زیر بار مسئولیت دهند، از تجربه‌ها و عبرتهای گذشته بهره گیرند، نگاه انقلابی و روحیه انقلابی و عمل جهادی را به کار بندند و ایران عزیز را الگوی کامل نظام پیشرفته‌ اسلامی بسازند.
آیت الله سید حسن عاملی ،عضو مجلس خبرگان رهبری با بیان این که بیانیه گام دوم رهبر انقلاب دارای فرازهای مهمی است، اظهار داشت: در این بیانیه بصورت فنی، هنری و شایسته به امتیازات بزرگ انقلاب پرداخته شده است.


نماینده اردبیل درمجلس خبرگان گفت: انقلاب ما اصولی را تاسیس کرده است که یکی از آن موارد زدن قید جمهوریت به اسلامیت است. معنی آن این است که صفات اصلی رهبری را از تیغ رای بیرون در آورده است، مانند عدالت. ما عدالت را نمی توانیم به رای بگذاریم، عدالت باید احراز شود، اگر عدالت احزار نشود، می شود ترامپ، می شود همین هایی که شما می بینید دنیا را به چه روز انداخته اند.
عضو مجلس خبرگان رهبری با بیان این که بالاترین خلع سلاح، خلع سلاح برهان است، یادآور شد: ما با دمکراسی خاصی که داریم برهان غربی ها را خلع سلاح کردیم، یعنی آن ها دیگر نمی توانند برابر ما سخنی بگویند؛ با توجه به این که آن ها دنیا را با ادعای دمکراسی به چالش می کشند.
عاملی فراز دیگر در این بیانیه را بیان ظلم ها و دشمنی ها در حق انقلاب اسلامی دانست و خاطرنشان کرد: این انقلاب در عین اینکه مردمی ترین انقلاب دنیا است، اما مظلوم ترین انقلاب هم هست، چهل سال است که دشمنان از هیچ توطئه ای فرو گذاری نکرده اند.
وی با بیان اینکه در این بیانیه رهبر انقلاب با نسل جدید برای مسئولیت ها در آینده و آشنایی با توطئه ها و خطرها سخن گفته است، تصریح کرد: این موارد نیازمند آماده سازی در نسل جوان است زیرا ملت ما از آخرین فرصت استفاده می کند که در چینش ملت ها خودش را به جایگاه اصلی برساند.
عضو مجلس خبرگان رهبری تاکید کرد: یکی دیگر از اقدامات رهبر انقلاب در این بیانیه آشنا ساختن نسل جدید با گذشته دردناکی است که ملت ایران داشت، ما پانصد سال خوابیدیم، پانصد سال فرصت های کلیدی از دست ما رفت، ما زمانی از شمال به بربر، از شرق به دیوار چین متصل بودیم و در مصر تاجگذاری کردیم، از جهت جنوب پیغمبر رعیت ایران بود و در ایران متولد شده و یمن با فرماندار ایرانی اداره می شد.
عاملی ادامه داد: تمامیت ارضی و استقلال سیاسی ما تا پیش از انقلاب از دست رفت، مخصوصا از جهت علمی نتوانستیم در تولید جهانی سهیم شویم، این یک فاجعه بسیار بزرگ برای ما بود که انقلاب اسلامی بزرگترین خدمت از جهت تقویت بنیه علمی کشور با خود به همراه آورد.
وی مطلب قابل تحسین در این بیانیه را آینده نگری و برنامه ریزی برای آینده عنوان کرد و گفت: این نوع نگرش در گذشته در برنامه ریزی ما نبود، اگر ما قبلا آینده نگری می کردیم به بن بست هایی نظیر مصرف بنزین، صندوق های بازنشستگی، سیستم یارانه، کم بود آب و ترافیک نمی رسیدیم. اگر در گذشته آینده نگری می کردیم ما به این نقطه نمی رسیدیم.
عضو مجلس خبرگان رهبری با اشاره به درآمدهای نفتی اضافه کرد: اگر از ابتدا ما پول نفت را صرف زیر ساخت ها می کردیم، می توانستیم از درآمد آن برای عمران استفاده کنیم.
عاملی با بیان این که آینده نگری در برنامه ریزی بسیار خطیر است، تاکید کرد: در این مقوله باید یک جبهه مفصلی تشکیل شود و در این باب متخصصین سخن بگویند.
وی به تزریق امید در جامعه توسط رهبر انقلاب اشاره کرد و گفت: ایشان از کارآمدی تمامی دولت ها حمایت و دفاع می کنند که اقدام ایشان باعث تزریق امید به جامعه می شود.
عضو مجلس خبرگان رهبری با اشاره به بخشی از سخنان رهبر انقلاب با این عنوان که 'بیش از همه چیز نخستین توصیه من امید و نگاه خوشبینانه به آینده است، تصریح کرد: عرصه سیاست عرصه روضه خوانی نیست، عرصه رجز خوانی است. این رجز از نگاه ایشان باید واقعی باشد نه این که امید کاذب به جامعه تزریق کنند.
عاملی با تاکید بر این که نگاه توحیدی در این بیانیه موج می زند، اظهار داشت: این بیانیه یک سرمایه بزرگ مدیریتی است که اصول کلیدی و اوصاف بسیار حیاتی مدیریتی در آن آمده است و از این جهت ما باید قدر آن را بدانیم.
وی افزود: رهبر انقلاب در این بیانیه بر استفاده مناسب از دارایی های عظیم خدادادی و استقلال اقتصادی تاکید شده است، در حال حاضر ایران از جهت ثروت استثنایی است، در حوزه مواد معدنی و مجموع نفت و گاز رتبه اول را در دنیا داریم.
عضو مجلس خبرگان رهبری به موضوع پتروشیمی اشاره کرد و گفت: همیشه بالاترین در آمد در آخرین حلقه تولید است، ما در تبدیل نفت و گاز به صنایع پایین دستی جزو کشورهای برتر هستیم، این در حالی است که دنیا محتاج به این صنایع است.
عاملی با بیان این که هشتاد کشور در دنیا مشتری نفت هستند، یادآور شد: شاید آمریکا بتواند در مقابل این کشورها بایستد اما نمی تواند حریف ۶ هزار شرکتی شود که خریدار مواد پتروشیمی هستند. از این جهت کشور می تواند خود را با تنوع در درآمدهای ارزی بالا کشیده و تقویت کند./ایران۱ اسفند ۱۳۹۷

***

 حجت‎الاسلام والمسلمین مصطفی رستمی ،رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها در نشست آموزشی دبیران کانون‌های مهدویت دانشگاه‌های کشور در مجتمع یاوران مهدی (عج) عنوان کرد: تقابل دو جریان حق و باطل در انتها به یک سرنوشت محتوم خواهند رسید؛ تمام ادیان و مکاتب الهی، بشریت را به این موضوع متوجه کرده‌اند که انسان در مقطعی وارد عالم شده است و انسان‌هایی که در این مقطع در عالم حضور دارند در معرض دو دعوت جنود دو جبهه خداوند و شیطان هستند.

حجت‌الاسلام والمسلمین رستمی

رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها افزود: خداوند وعده داده است که این رقابت در یک نقطه به یک جنگ عالم گیر منجر خواهد شد که پیروزی نهایی نیز از آن جبهه حق خواهد بود؛ جریان منجی‌گرایی که در ادیان الهی وجود دارد در این قالب وارد می‌شود؛ هر مذهبی در درون ادیان به این موضوع اشاره می‌کنند.

از دیگر سوی وقتی به جریان تاریخی نگاه می‌کنیم زوال حاکمیت‌ها و قدرت‌ها و جوامع را می‌بینیم؛ مطالعه تاریخ بشریت، فارغ از داده‌های دینی نیز همین مطلب را تأیید می‌کند؛ وقتی تاریخ حکومت‌ها را می‌بینیم به عظمت آنها پی می‌بریم؛ برخی پادشاهان بناهای عظیمی برای دفاع از خود و آسایش و همچنین قبر خود می‌ساختند. پس از پیشرفت‌های ظاهری تمدن‌ها، همه آنها گرفتار زوال شدند. نکته مهم این است که اگر جامعه‎ای فهم دقیقی از آنچه که در آن هست و باید به آن برسد و همچنین فهم درستی از ابزارهایی که باید داشته باشد را با خود همراه داشته باشد موفق‌تر خواهد بود.

رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌های کشور تصریح کرد: شاید امروز برای کسی قابل باور نباشد که تمدن غربی و آمریکایی رو به زوال است؛ شاید سالهای نه چندان دور در کتب تاریخ مدارس از زوال این تمدن نوشته شود؛ این تصور برای کسانی که به مهدویت اعتقاد دارند قابل باور است.

وی یاد آور شد: زوال تمدن غربی در حال رخ دادن است؛ هدف کلیدی گام دوم انقلاب که توسط مقام معظم رهبری بیان می‌شود، زمینه سازی مقدمات ظهور حضرت ولی عصر (عج) است؛ ایشان فرمودند که گام اول انقلاب برداشته شده است و بیانیه گام دوم مبنی بر حرکت در زمینه تحقق ظهور حضرت مهدی (عج) است؛ این انقلاب قطعاً عالم اسلام را باید بگیرد و مقدمه ظهور شود.

رستمی گفت: حسین بشریه اخیراً بیان کرده است که جملاتی که در ایران در خصوص جامعه مدنی و… بیان می‌کردم و دانشجویان ایرانی برای آن سرودست می‌شکستند در آمریکا هیچ خریداری ندارد و من برای دانشجویان آمریکایی دین شناسی را مطرح می‌کنم که این مساله بیان گر توسعه دین در غرب است.

رستمی عنوان کرد: جوانان پیشگامان گام‎ دوم انقلاب اسلامی هستند؛ فرصت بازگشت به معنویت امروز در فضای دانشگاهی بسیار قوی است؛ محتوای قوی و فاخر و یارگیری قوی باید از سوی فعالان دانشجویی و مهدوی صورت گیرد.

به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها، رستمی اظهارکرد: جریان بسیج دانشجویی و تشکل‌های اسلامی دانشگاه و هیئت‌های دانشگاه اگر با جریان مهدوی توأم نباشد قطعاً کار آنها ابتر خواهند ماند؛ کانون‌های مهدویت، یک کانون در کنار کانون‌های دیگر نیست زیرا باید کار خود را در قالب بسترهای جدید و ناب انجام شود.

وی گفت: ممکن است افرادی در حوزه دین و مهدویت دکان باز کنند و برای گرفتن استخاره از مردم پول هم بگیرند ولی مغازه آنها بسته می‌شود زیرا مسیر امام زمان (عج) و دین با این گونه کاسب کاری‌ها تناسب ندارد./۵ اسفند ۱۳۹۷ایسنا

***

دیدگاه های اساتید و رؤسای دانشگاه ها دررابطه با«گام دوم انقلاب»

مصاحبه با :دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی، دکترسیداحمد معتمدی رئیس دانشگاه امیرکبیر، دکترعبدالحسین خسروپناه معاون علوم انسانی و هنر دانشگاه آزاد اسلامی،دکتر غلامرضا غفاری معاون فرهنگی وزارت علوم، دکترمحمدتقی احمدی رئیس دانشگاه تربیت‌مدرس،دکتر عزیزالله حبیبی رئیس دانشگاه خوارزمی، دکترمحمود فتوحی رئیس دانشگاه صنعتی شریف و دکترمحمدمهدی زاهدی عضو کمیسیون آموزش مجلس 

دکتر طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد:
رمز بیانیه گام دوم تبدیل انقلاب به نظام انقلابی است
امام خمینی در سال ۱۳۴۳ فرمودند نیروهای من در گهواره‌ها هستند و اینان در سال ۱۳۵۷ جوانانی شدند که امام فرمودند همه امیدم به شماست و این جوانان انقلابی کم‌نظیر را رقم زدند که ۴۰ سال از آن گذشت. این تفکر به دنبال این بود که آری انقلاب نظام‌ساز می‌شود و نظام دولت‌ساز و انقلاب در ۴۰ سالگی به بلوغ می‌رسد و در پس از آن در دوران دولت‌سازی از جوش‌وخروش می‌ایستد و راه تثبیت را درپی می‌گیرد. چنانی که بعضی از جوانان انقلابی ۱۳۵۷ امروز رفاه‌طلبان عافیت‌طلبی شده‌اند که درمقابل دشمن این مرز و بوم ندای سازش سرمی‌دهند. در این نظریه انقلاب پیر می‌شود و بر پایه آیه شریفه که «من نعمره ننکسه فی الخلق افلا یعقلون» شعارهای انقلاب جای خود را به شعور دولت‌سالاری می‌دهد.
ریاست «طهرانچی» بر دانشگاه آزاد تأیید شد
اما در نظریه نظام انقلابی چله‌های پیاپی در پس یکدیگر می‌آیند، هر چله‌ای با جوانان عصر خود شروع می‌شود و ادامه کار در یک نسل خلاصه نمی‌شود. انقلاب به نظام انقلابی تبدیل می‌شود و ثمره آن دولت انقلابی است. پیری در کار نیست، انتقال تجربه همراه با بلوغ اندیشه در رتبه‌های متفاوت مطرح است و این است معنای رشد و تعالی و شدنی که با صیرورت و تحول همراه است. در این مدل نیروها شاید پیر و محتاط و محافظه‌کار شوند اما نظام هرگز به این ورطه نمی‌افتد. این می‌تواند رمز بیانیه گام دوم در ۴۰ سالگی انقلاب و خطاب آن به جوانان این زمان باشد.

معتمدی، رئیس دانشگاه امیرکبیر:
راهکاری برای آینده با توجه به تجربه گذشته
سخن مقام معظم رهبری مبنی‌بر اینکه «کاری که در حوزه علم و فناوری و تولید علم انجام شد، قابل‌مقایسه با قبل از انقلاب نیست»، درست است و بدون اینکه بخواهیم شعارزدگی داشته باشیم با عدد و رقم و آمار، فرمایش ایشان قابل اثبات است. مباحثی که ایشان در بیانیه گام دوم مطرح کردند مباحثی بود که پیش از این نیز همواره بر آن تاکید داشتند اما به صورت پراکنده بود ولی حسن این بیانیه به این است که انسجام بیشتری دارد.
ورود فعالیت های دانش بنیانی به دانشکده های دانشگاه صنعتی امیرکبیر
مقام معظم رهبری در این بیانیه خواستند هم نگاهی به گذشته داشته باشند و هم نقاط قوت را تاکید کردند و هم به نقاط ضعف اشاره داشتند. همچنین راهکارهایی نشان دادند که باید تلاشی داشته باشیم تا بتوانیم در دهه بعدی انقلاب یعنی دهه پنجم این نواقص را برطرف و نقاط قوت را تقویت کنیم. در واقع این بیانیه راهکاری برای آینده با توجه به تجربه گذشته بود. زمانی که این بیانیه منتشر شد، برای من سوال بود که این بیانیه طولانی که همه ابعاد را پوشش می‌دهد و بسیاری از مسائل و محورهای آن پیش از این در مناسبت‌های مختلف گفته شده، فلسفه‌اش چیست؟

جمع‌بندی من این است که در بیانیه گام دوم ۴۰ سال گذشته جمع‌بندی شده و راهکار برای حداقل دهه بعد در این بیانیه مشخص شده است، چراکه سیاست‌های کلی و راهبردها با رهبری نظام یعنی جزء وظایف رهبری است و ایشان در چارچوب وظایفی که رهبری برعهده دارد، راهکار آینده را مشخص کردند.

معتقدم بالاترین لایه‌ای که می‌توان برای آن برنامه‌ریزی کرد، سیاست‌ها و راهبردهای کلان است. به‌عبارتی برنامه‌ریزی و اجرا لایه‌های مختلف دارد که بالاترین آن همین سیاست‌های کلان است که در چارچوب قانون‌اساسی و قوانین کلی کشور داده می‌شود. به دنبال آن باید قوانین سالانه و قوانین پنج ساله تدوین شود که تحت قانون برنامه پنج ساله می‌بینیم.

این قانون اگر خوب نوشته نشود، اولین مشکل شروع می‌شود. سپس باید براساس این قانون آیین‌نامه‌های اجرا نوشته شده و مهم‌تر از همه باید اجرا شود. اگر در اجرا مشکل وجود داشته باشد، باید دوباره برنامه‌های اجرایی اصلاح شود. بنابراین اشکالی که وجود دارد در لایه‌های پایین است و هرچه به لایه‌های پایین‌تر می‌رسیم، اشکال بیشتر می‌شود. در واقع در اهداف و راهبردهای کلی مشکلی وجود ندارد اما در اجرا کار سخت است و پیاده‌سازی بسیاری از این ایده‌ها که مطرح می‌شود، کار مشکلی است. به‌طور مثال براساس این راهبرد و رهنمودها می‌خواهیم به تکنولوژی ساخت هواپیما برسیم.

در عمل که وارد می‌شویم، باید ببینیم در این زمینه متخصص داریم و اگر نقاط ضعفی داریم، می‌توانیم از متخصصان خارجی استفاده کنیم یا خیر، آیا سرمایه کافی برای آن داریم یا خیر، بخش خصوصی چه نقشی دارد؟ لذا صدها عامل باید برنامه‌ریزی شود تا یک برنامه بتواند موفق باشد. بنابراین عمده مشکلات ما در اجراست. پیاده‌کردن ایده‌های خوب کار ساده‌ای نیست و امیدوارم با استفاده از رهنمودهای مقام معظم رهبری گام‌های خوبی در کشور برداشته شود.

احمدی، رئیس دانشگاه تربیت‌مدرس:
حفظ تثبیت قدرت با شتاب علمی
بررسی منصفانه نشان می‌دهد در دوران قبل از انقلاب فناوری کشور از بعد پژوهشی و علوم پیشرفته، بسیار ضعیف و ناچیز بود. البته از نظر آموزشی و تربیت نیروی آموزشی قوی بودیم اما از نظر پژوهش و فناوری چیزی برای عرضه نداشتیم. خودباوری حاصل از انقلاب اسلامی از بعد سیاسی و اجتماعی یک شخصیت و هویت جدیدی به ملت داد و همین خودباوری در دانشگاه‌ها منجر به یک حرکت شجاعانه شده و باعث شد جسارتی صورت بگیرد که در زمینه‌های علوم جدید و تحقیقات و فناوری ورود پیدا کنیم. همچنین در دانشگاه‌ها تحصیلات تکمیلی مساله روز شد و از اواسط دهه ۶۰ تا اواسط دهه ۷۰ شروع دوره‌های تحصیلات تکمیلی با تاکید بر استفاده از نیروهای داخلی محقق شد.
برنامه ریزی برای ایجاد شبکه های دانشگاهی داخلی و خارجی
به هرحال این گلوله برفی حرکت کرد و به یک بهمن بزرگی در دهه ۷۰ تبدیل شد و در پایان دهه ۷۰ به شرایطی رسیدیم که تمام دنیا جهش‌های تولید علم ایران را قبول کردند. در دهه ۸۰ و ۹۰ از پژوهش عبور کردیم و وارد فناوری شدیم که حاصل شجاعت و خودباوری ناشی از روحیه انقلابی بود که در دانشگاه‌ها شکل گرفت.

در واقع اساتید و دانشجویان فهمیدند که با هوش و توانایی ایرانی و با اعتماد و ایمان اسلامی می‌توان ابتکارات بزرگی در زمینه‌های مختلفی که اسم برده شد و توسط مقام معظم رهبری اعلام شد، ایجاد کرد. این افتخارات تا جایی پیش رفت که در علوم زیستی، هوافضا، علوم بنیادین مثل هسته‌ای، پزشکی، مواد، نانو و بیوتکنولوژی کشور به رده رقابت با کشورهای پیشرفته دنیا رسید. الان باید بدانیم که هیچ‌کس به ما کمک نمی‌کند، چراکه کشورهای غربی حاضر نیستند یک رقیب جدید را در کلوب قدرت جهانی بپذیرند ولی ما با حفظ این شتاب و ایجاد برتری نسبی نسبت به برخی دشمنان برای بقای آینده‌مان نگران خواهیم بود و باید بدانیم این راه باید ادامه پیدا کند. به‌خصوص آنکه کشور اخیرا در علوم شناختی و مسائل مربوط به تحلیل ذهن و جامعه هوشمند که در آینده فراگیر می‌شوند، پیشرفت کرده و اخیرا هم ستاد علوم شناختی در زمینه آن نمایش قدرت خوبی داشته است. معتقدم ایران باید در این زمینه‌ها امتیاز و شتاب خود را حفظ کند و بتواند برای تثبیت قدرت کشور از بعد ژئوپلیتیک و علمی و از همه بالاتر بعد معنوی و پیامی که به همه دنیا از نظر عدالت‌خواهی صادر کرده، جایگاه خود را حفظ کند.

محمود فتوحی، رئیس دانشگاه صنعتی شریف:
نقش مهم دانشگاه‌ها در بیانیه گام دوم
مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم انقلاب به دو مساله اساسی پرداخته‌اند؛ یک مساله به تبیین دستاوردهایی که کشور در ۴۰ سال گذشته داشته پرداخته و بحث دوم توصیه‌هایی برای آینده است. در بحث اول یکی از مهم‌ترین دستاوردهایی که به آن اشاره شده و لازم است بیشتر به آن پرداخته شود، بحث اعتمادبه‌نفس جوانان و به عبارتی اعتقاد به اصل «ما می‌توانیم» است. جوانان این جسارت را داشته‌اند که در حوزه‌های مختلف بتوانند گام‌های مثبتی بردارند. اگر بخواهیم به دستاوردهای انقلاب اسلامی نگاه کنیم، طبیعی است که مهم‌ترین آن در حوزه علم و فناوری است. در این بیانیه هم اشاره شده عامل اقتدار هر کشوری می‌تواند در حوزه علم و فناوری باشد.
فرصت مطالعاتی نباید به دلیل نرخ ارز متوقف شود
به عبارت دیگر، علم و فناوری موتور پیشران یک کشور است که در بیانیه گام دوم بر آن تاکید شده و از ثمراتی که طی این مدت داشته، حضور شرکت‌های دانش‌بنیان در حوزه‌های مختلف است. در هر حال کشور توانسته است در برخی حوزه‌ها نقش‌آفرینی کند و جزء کشورهای پیشرو باشد. سلول‌های بنیادین، زیست فناوری، فناوری نانو و چرخه سوخت هسته‌ای بحث‌هایی هستند که کشور به خوبی توانسته سردمدار باشد و رتبه ۱۶ جهانی را در حوزه علم و فناوری به خود اختصاص دهد. بخش دوم بیانیه، به توصیه‌ها پرداخته است. مهم‌ترین توصیه‌ها بحث علم و پژوهش است که در آن اشاره به این شده که اقتدار و عزت یک کشور در گرو بحث و مسائل علمی است.

در واقع به این نکته تاکید شده که دانایی و توانایی دو روی یک سکه هستند. به عبارتی اگر در کشور دانایی افزایش پیدا کند، توانایی را نیز به دنبال خود خواهد داشت. قطعا دانشگاه‌ها می‌توانند در این توسعه نقش بسزایی داشته باشند. این یکی از عوامل مهم بوده و در کنار آن توصیه‌های دیگری نیز در این بیانیه مطرح شده است. توصیه دیگر درخصوص اخلاق و معنویت است؛ یعنی در کنار اینکه باید اقتدار علمی خود را حفظ کنیم، این اقتدار باید توام با معنویت و آمیخته با اخلاق باشد.

توصیه بعدی اقتصاد است که دانشگاه‌ها می‌توانند در علم، با معنای تبدیل علم به ثروت نقش اساسی داشته باشند. در واقع نقطه‌قوت کشور در این باشد که اقتصاد تاب‌آور و نفوذ‌ناپذیر داشته باشد و دانشگاه‌ها بتوانند در آن نقش داشته باشند. معتقدم دانشگاه‌ها در این سه توصیه یعنی علم و فناوری، اخلاق و معنویت و اقتصاد می‌توانند نقش مهمی را ایفا کنند. در توصیه‌های دیگر نیز دانشگاه‌ها چون از یک جامعه فرهیخته تشکیل شده‌اند، می‌توانند نقش بسزایی داشته باشند. معتقدم مخاطب بیانیه گام دوم انقلاب کل جامعه است. هر کسی باید وظیفه خود را انجام دهد و مردم ایران عملا مورد خطاب بیانیه هستند و هر قشری می‌تواند وظایف خود را در قالب این بیانیه به‌نحو احسن انجام دهد.

غفاری، معاون فرهنگی وزارت علوم:
بحث علمی در چله دوم با شدت بیشتری پرداخته شود
بیانیه گام دوم انقلاب فصل‌های چندگانه‌ای را داشت؛ فصل اول آن مرتبط با بحث تقویت فعالیت‌های علمی بود که همواره مدنظر و مورد توجه مقام معظم رهبری است. ایشان مکررا بر این نکته توجه داشته و بر این باورند که به بحث علمی در چله دوم با شدت بیشتری پرداخته شود. در وزارتخانه نیز درخصوص این موضوع بحث‌هایی مطرح شده که برنامه عملی این کار استخراج شده و سیاست‌ها و برنامه‌های راهبردی آن تعریف شود تا دانشگاه‌ها بتوانند رشد و فعالیت علمی خود را با قوت هرچه بیشتر ادامه دهند.
جندی شاپور باستان آغاز تاریخ علم و دانشگاه جهان است
در این بیانه تاکید بر این است که اساسا این علم است که ایجاد قدرت و توانایی می‌کند. در فرازهای اولیه بیانیه هم به این نکته اشاره شده است و معمولا سابقه تمدنی تمدن‌های دیگر و جوامع دیگر هم نشان می‌دهد آنجا که بر حوزه علم تاکید داشتند، توانستند دستاوردهای قابل‌ملاحظه‌ای داشته باشند. اگر بیانیه را تحلیل محتوا کنیم، به‌نوعی به این نتیجه می‌رسیم که تاکید ایشان روی جوانان بود؛ زیرا این نیروی جوان است که دهه آتی را رقم می‌زند و فرماندار و سکاندار مناسبات اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی در چهار دهه آینده خواهند بود. نوجوانان و جوانان هستند که امروز در جامعه کسب توانمندی می‌کنند و خاصه بین جوانان دانشجو با توجه به جایگاه خود و ورود به توانمندی‌های فنی‌و‌حرفه‌ای طبعا می‌توانند سهم قابل‌ملاحظه‌ای در آنچه ما در دهه‌های آتی تجربه خواهیم کرد، داشته باشند.

در واقع چیزی که در دهه‌های آینده با آن مواجهیم به تلاش و اهتمام جوانان و خاصه دانشجویان مربوط می‌شود. بخش دیگری که در این بیاینه مهم و برای قشر جوان و دانشجویان است، تاکید بر بحث اخلاق است و اینکه جوانان ما بتوانند آموزه‌های اخلاقی و دینی را درونی کنند و هویت خود را با آن تعریف کنند. طبعا وقتی چنین چیزی وجود داشته باشد می‌توانند توانمندی‌های فنی‌و‌حرفه‌ای را با قوت و تعهد بیشتر در جامعه به‌کار ببندند و پیامدها و اثرات آن مضاعف خواهد بود.

عزیزالله حبیبی، رئیس دانشگاه خوارزمی:
گام دوم انقلاب با آسیب‌شناسی مشکلات فعلی کشور
قطعا زمانی که بتوانیم به این باور در جامعه برسیم که امروز مهم‌ترین سرمایه هر کشوری ازجمله ایران، سرمایه نیروی انسانی است، بسیاری از موضوعات حل خواهد شد؛ بالاخص اینکه این نیروی انسانی به سلاح علم و دانش مسلح شده باشد و از تکنولوژی‌های روز دنیا آگاهی داشته باشد، طبیعتا می‌تواند تمام گره‌ها و مشکلات کشور را در حوزه‌های مختلف با اتخاذ راه‌‌حل‌های مناسب مرتفع کند. از سوی دیگر همین نیروی انسانی امکان این را دارد که بتواند علم را به ثروت و سرمایه مالی تبدیل کرده و به‌طور کلی یک اقتصاد دانش‌بنیان را برای کشور به ارمغان بیاورد.
دانشگاهیان خوارزمی به‌عنوان سربازان علم و فناوری هستند
درحقیقت خواه و ناخواه سرمایه نیروی انسانی کشور می‌تواند مرکز ثقل حل مشکلات فعلی به شمار برود و در گام دوم انقلاب با آسیب‌شناسی مشکلات فعلی کشور می‌توان به این نتیجه رسید که ما سرمایه عظیمی را در دانشگاه‌های خود داریم؛ چراکه امروز چهار میلیون دانشجو داریم که از این تعداد نیمی در مقطع تحصیلات تکمیلی قرار داشته و آنها جزء محقق و فناور به شمار می‌روند که بهترین حل‌کننده مشکلات تلقی می‌شوند. معتقدم رهبری آنچه در بیانیه گام دوم مطرح کرده‌اند، بدان دلیل است که به حوزه علم و فناوری در موضع علم توجه شود و ما نیز در دانشگاه‌مان تلاش می‌کنیم نشست‌هایی را در چارچوب این بیانیه داشته باشیم تا بتوانیم وظیفه خود را در این زمینه عملیاتی کنیم.

عبدالحسین خسروپناه، معاون علوم انسانی و هنر دانشگاه آزاد:
جوانان مخاطب بیانیه گام دوم انقلاب هستند
مقام معظم رهبری با این بیانیه به گفتمان انقلاب اسلامی پرداخته و نشان دادند نظریه انقلاب اسلامی چه ویژگی‌هایی دارد و از چه شعارهای مهمی برخوردار است؛ شعارهایی که با خصلت انسان سازگاری دارد و کهنه‌پذیر نیستند. این کلیدی‌ترین مساله‌ای است که در این بیانیه توسط مقام معظم رهبری بیان شده است. نکته دیگر اینکه ایشان در این بیانیه مخاطب را جوانان قرار دادند. در واقع بیانیه گام دوم انقلاب پیام مهمی خطاب به جوانان داشت که‌ ای جوانان ۴۰ سال دوم انقلاب دست شماست. می‌دانید وقتی یک نسل جوانی در ۲۵  تا ۳۰ سالگی امور انقلاب را در دست بگیرند، بعد از ۴۰ سال این جوان در ۴۰ سال دوم انقلاب ۷۰ ساله می‌شود. سپس در گام سوم انقلاب جوانان همان زمان باید بیایند و ۴۰ سالگی سوم را دنبال کنند.
«خسروپناه» معاون علوم انسانی و هنر دانشگاه آزاد شد
حال سوال اینجاست که چرا خطاب و مخاطب این بیانیه جوانان هستند؟ برای اینکه انقلاب همیشه به دست جوانان جوان بماند و نسل جوان نشاط و بالندگی را در انقلاب تزریق کند و این گفتمان انقلاب اسلامی که شعارهای کهنه‌ناپذیر دارد، در هر زمانی توسط نسل جوان بالندگی پیدا کند. اما این شعارها زمانی بالندگی پیدا می‌کند که هفت توصیه که در آخر بیانیه آمده که به نظرم مهم‌ترین آن همین علم و فناوری و پژوهش است، تحقق پیدا کند. در واقع ساختار علمی کشور باید ساختار پژوهش‌محور باشد؛ یعنی نباید ساختار مدرک‌محوری باشد که صرفا بخواهد به تعدادی مدرک کارشناسی، ارشد و دکتری محدود باشد اما تحول علمی و تحول اجتماعی ایجاد نکند.

محمدمهدی زاهدی، عضو کمیسیون آموزش مجلس:
چشم‌انداز بیانیه؛ حرکت به سوی مرجعیت علمی در دنیا
در طول ۴۰ سال گذشته به‌رغم تحریم‌های زیادی که علیه ما اعمال شده و تهدیدهای زیادی که شدیم و همچنین محدودیت‌های مالی خوشبختانه توانستیم در حوزه فناوری گام‌های خوبی برداریم. این موضوع بستر خوبی می‌سازد که بتوانیم در آینده با توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان و مراکز رشد و حمایت جدی از آنها و به‌تبع آن ارتباط صنعت و دانشگاه به‌جایی برسیم که صادرات محصولات دانش‌بنیان و فناوری‌هایمان بیش از پول نفتی باشد که الان ما در قانون بودجه سالانه آوردیم. به‌عبارت بهتر می‌توانیم و ظرفیت و قابلیت این را داریم که اقتصاد دانش‌بنیان را جایگزین اقتصاد تک‌محصولی نفت بکنیم. ضمن اینکه فکر می‌کنم در بیانیه گام دوم انقلاب درباره حرکت به سوی مرجعیت علمی در دنیا تاکید شده و می‌توانیم در آینده به این سمت حرکت کنیم. قبل از انقلاب رتبه ۴۳ علمی را در جهان داشتیم اما امروز ایران در دنیا رتبه ۱۶ و در منطقه رتبه اول را به خود اختصاص داده است.
افزایش حضور اساتید در تشکل های صنفی و سیاسی
در سال جاری ما براساس وب‌آو‌ساینس ۵۳ هزار مقاله نمایه‌شده داریم؛ بنابراین یقینا این ظرفیت را داریم که بتوانیم در برخی حوزه‌های علمی حتما به مرجعیت علمی در جهان تبدیل شویم. لذا استنباط بنده از بیانیه گام دوم انقلاب این است که هم توان لازم را برای بهره‌گیری از فناوری و صادرات آنها و اقتصاد دانش‌بنیان داریم و هم می‌توانیم به سوی مرجعیت علمی حرکت کنیم./ایران۵ اسفند ۱۳۹۷بنقل ازفرهیختگان

***

حسین شریعتمداری مدیر مسئول روزنامه کیهان در رابطه با«گام دوم انقلاب»

 در تشریح بیانیه «گام دوم» رهبر معظم انقلاب اسلامی، با بیان اینکه این بیانیه در نوع خودش بی‌نظیر است و اولین بار است که در تاریخ انقلاب اسلامی رهبر معظم انقلاب و بالاترین مقام نظام بیانیه‌ای صادر می‌کنند و در آن از بایدها و نبایدها می‌‌گویند، اظهار داشت: رهبر انقلاب از یک سو تصویر روشنی از مسیری که در طول ۴۰ سال گذشته طی کردیم تبیین کردند و به ترسیم نقطه‌ای که امروزه در آن ایستادیم، پرداختند. ایشان نشان دادند از نقطه آغاز تاکنون گام‌های بلندی برداشتیم و بسیاری از عقبه‌های سخت و نفس‌گیر را با موفقیت پشت سر گذاشتیم. امروز در بلندای تاریخ ایستادیم و اگر این‌گونه نبود سراسیمگی و توطئه‌ها و کینه‌های دشمنان هرروز شتاب بیشتری نمی‌گرفت.

وی افزود: مثلاً پمپئو در کنگره وقتی اهداف اجلاس ورشو را تشریح می‌کند، ۲۶ بار در این سخنرانی از ایران نام می‌برد. حضرت آقا از سوی دیگر نقشه راهی را که پیشِ‌روی داریم به‌عنوان گام دوم ترسیم کردند که مجموعه‌ای از بایدها و نبایدها است. این مجموعه با بررسی نقاط قوت و بیان علت و چرایی برخی از نقاط ضعف ارائه شده است. رهبری بر این اصل بنیادین تأکید داشتند که انقلاب با سکون و بی‌تحرکی همخوانی ندارد. یکی از برجسته‌ترین نکات بیانیه همین مسئله بود و می‌توان آن را ترجمان دیگری از بیان پیشین حضرت آقا دانست که می‌فرمودند "من انقلابی‌ام"؛ یعنی سکون و ایستادگی آفت انقلاب است.

شریعتمداری در ادامه تصریح کرد: این نکته دقیقاً در تقابل با اهداف اعلام‌شده دشمنان است که می‌گفتند "حالا که انقلاب کردید و نظام دلخواهتان را تأسیس کردید باید از حرکت‌های انقلابی دست بردارید و به یک نظام نرمال تبدیل شوید" در حالی که انقلابی بودن موتور محرکه انقلاب است و اگر از انقلاب دست بکشیم آنچه را هم به دست آوردیم از دست خواهیم داد.

پاسخ کیهان به ادعای سایت حامی دولت علیه حسین شریعتمداری

مدیر مسئول روزنامه کیهان خاطرنشان کرد: دشمنان در پی این بودند و آرزو داشتند انقلاب اسلامی ۴۰سالگی را نبیند، در حالی که رهبر انقلاب برنامه و نقشه راه  ۴۰سال آینده و چندین دهه آینده را هم ترسیم می‌کنند و این ترسیم کاملاً منطقی و مبتنی بر دلایل بسیار روشن و همه‌فهم است. مخصوصاً حضرت آقا این بیانیه را به‌عنوان یک دستورالعمل برای مسئولان صادر نکردند بلکه بیانیه‌ای برای توده‌های مردم به‌ویژه جوانان بود؛ نه‌تنها همه مردم ایران بلکه برای همه مسلمانان جهان صادر شده است.

وی افزود: این حاکی از این است که پیوند انقلاب و مردم و پیوند نظام با مردم یک پیوند مستحکم است. همان‌طور که حضرت امام می‌فرمودند مردم ولی‌نعمت هستند، رهبر انقلاب هم روی همین مسئله تأکید کردند که مردمی بودن انقلاب و همراهی و همخوانی مردم با آن است که تاکنون ما را به این نقطه بلند تاریخ رسانده و از این پس همین‌گونه خواهد بود.

شریعتمداری با بیان اینکه در این بیانیه به‌تعبیری سره از ناسره و آب و سراب تفکیک شده، اظهار داشت: این مسئله نکته هوشمندانه‌ای بود، مثلاً حضرت آقا می‌فرمایند که در جمهوری اسلامی کسب ثروت جرم نیست اما تبعیض در توزیع ثروت و منابع عمومی و میدان دادن به مفسدین و ویژه‌خواران و مدارا کردن با فریبگران و فریبکاران اقتصادی به بی‌عدالتی منجر می‌شود، یا جای دیگری می‌فرمایند همه مشکلات اقتصادی ناشی از تحریم نیست و به نقاط ضعف در این زمینه اشاره می‌کنند. اگر این گمان شکل بگیرد که تمام مشکلات ناشی از تحریم‌ها است، نسخه‌ای پیچیده‌شده برای رهایی از تحریم تسلیم شدن است. یکی از نکات اساسی در بیانیه گام دوم این است که، بایدها و نبایدهای را برشمردند و علل و چرایی نقاط ضعف را بیان کردند.

مدیر مسئول روزنامه کیهان ادامه داد: یکی از نکات مهم دیگر این است که رهبری به جوانان تأکید کردند و از آنها به‌عنوان باارزش‌ترین ثروت انقلاب و نظام اسلامی یاد کردند، وقتی یک نگاه گذرا به گذشته می‌کنیم، می‌بینیم همین جوانها بودند که از عقبه‌های سخت جمهوری اسلامی را عبور دادند و در روزهای حادثه پای کار بودند. جنگ را جوانان اداره کردند و به سامان رساندند. در عرصه‌های علمی و تکنولوژی به نقاط برجسته‌ای رسیدیم و در بسیاری از موارد در شمار ۱۰ کشور اول جهان هستیم و در برخی از آنها در فهرست 5 کشور اول جهان هستیم یا در اقتدار نظامی جزو هفت کشور بزرگ جهان به‌شمار می‌آییم و نقش اصلی را جوانها داشتند.

وی افزود: این جوانها هستند که در دهه‌های آینده صاحبان انقلاب خواهند بود، بنابراین تأکید رهبر انقلاب بر به‌کارگیری جوانان است. در این بیانیه هم اگر دقت شود در موارد عدیده‌ای نام جوانان برده می‌شود و پرشمارترین واژه که حضرت آقا در این بیانیه به‌کار بردند مسئله جوانان است. آنچه لازم است این است که توصیه‌های این بیانیه باید قانونی شود و برای آن قانون وضع شود. دشمن سعی می‌کند ما ندانیم در کدام نقطه ایستاده‌ایم ولی رهبری نشان دادند ما در بلندای تاریخ هستیم و در پیچ بزرگ تاریخ که آغاز شده و ادامه دارد، این ما هستیم که در بسیاری از عرصه‌ها حرف اول را می‌زنیم.

شریعتمداری با بیان اینکه انقلاب اسلامی قطب‌بندی جهان را به‌هم ریخت، خاطرنشان کرد: در گذشته دو قطب و دو بلوک شرق و غرب در دنیا بودند ولی انقلاب اسلامی وقتی شکل گرفت یک قطب جدیدی ایجاد کرد. قطب شرق امروز به موزه تاریخ رفته و قطب غرب هم  در حالی که برای ما رجز می‌خوانند خودشان در چالش‌های شدید دست‌وپا می‌زنند. نمونه آن وضعیت کنونی آمریکا است که ۲۲ تریلیون دلار بدهی دارد که  غیر قابل پرداخت است،  فرانسه با جلیقه‌زردها روبه‌رو است و آلمان چند روز گذشته اعلام نگرانی کرده که جنبش جلیقه‌زردها در آلمان هم گسترش پیدا کند. رهبر معظم انقلاب نشان دادند ما در نقطه بلندی ایستادیم و بایستی ضمن اینکه قدر این مقطع بلند را می‌دانیم از حرکت بازنمانیم./۲۵ بهمن ۱۳۹۷تسنیم.مصاحبه

***

محورهای کلی این بیانیه« ازنگاه تسنیم» به شرح ذیل است:

ویژگی های جمهوری اسلامی :

۱-  برای همه چیز میتوان طول عمر مفید و تاریخ مصرف فرض کرد، امّا شعارهای جهانی این انقلاب دینی از این قاعده مستثنا است چون ویژگی‌هایی مثل آزادی، اخلاق، معنویت، عدالت، استقلال، عزّت، عقلانیّت، برادری در فطرت بشر است.

۲- به نقدها حسّاسیّت مثبت نشان میدهد. ولی از ارزشهایش فاصله نمیگیرد.

۳-  انعطاف‌پذیر و آماده‌ی تصحیح خطاهای خویش است. اما تجدیدنظرپذیر و اهل انفعال نیست.

۴-  پس از نظام سازی، به رکود و خموشی دچار نشده است.  متحجّر و در برابر پدیده‌ها و موقعیّتهای نو به نو، فاقد احساس و ادراک نیست.

۵- به اصول خود بشدّت پایبند و به مرزبندی‌های خود با رقیبان و دشمنان بشدّت حسّاس است. مرتکب افراط‌ها و چپ‌روی‌هایی که مایه‌ی ننگ بسیاری از قیامها و جنبشها است، نشده است.

۶-  این انقلاب از آغاز تا امروز نه بی‌رحم و خون‌ریز بوده و نه منفعل و مردّد. در هیچ معرکه‌ای گلوله‌ی اوّل را شلیک نکرده است، ولی پس ‌از حمله‌ی دشمن از خود دفاع کرده و ضربت متقابل را محکم فرود آورده است.

۷- از مظلومان و مستضعفان دفاع کرده است و با صراحت و شجاعت در برابر زورگویان ایستاده است

 درس‌هایی که رهبر معظم انقلاب به عنوان نسل اول انقلاب برای جوانان گفتند:

 همه چیز علیه ما بود، چه رژیم فاسد طاغوت که علاوه ‌بر وابستگی و فساد و استبداد و کودتایی  و چه آمریکا و قدرت های شرق و غرب.

 هیچ تجربه‌ی پیشینی و راه طی شده‌ای در برابر ما وجود نداشت. اما گام های بزرگی را طی کرد.

 ثمرات و نتایج گام اول انقلاب:

۱-  ثبات و امنیّت کشور و تمامیّت ارضی و حفاظت از مرزها.

۲-  موتور پیشران کشور در عرصه‌ی علم و فنّاوری و ایجاد زیرساخت‌های حیاتی و اقتصادی و عمرانی.

۳-  مشارکت مردمی را در مسائل سیاسی مانند انتخابات، مقابله با فتنه‌های داخلی، حضور در صحنه‌های ملّی و استکبارستیزی به اوج رسانید.

۴- بینش سیاسی آحاد مردم و نگاه آنان به مسائل بین‌المللی را به گونه‌ی شگفت‌آوری ارتقاء داد.

۵-  کفّه‌ی عدالت را در تقسیم امکانات عمومی کشور سنگین کرد.

۶-  عیار معنویّت و اخلاق را در فضای عمومی جامعه بگونه‌ای چشمگیر افزایش داد.

۷-  تبدیل شدن به نماد پر ابّهت و با شکوه و افتخارآمیز ایستادگی در برابر قلدران و زورگویان.

 ماموریت‌های نسل جوان برای گام دوم انقلاب:

۱-  علم و پژوهش: دانش،‌ آشکارترین وسیله‌ی عزّت و قدرت یک کشور است... ما هنوز از قلّه‌های دانش جهان بسیار عقبیم؛ باید به قلّه‌ها دست یابیم.

۲-  معنویّت و اخلاق: معنویّت به معنی برجسته کردن ارزشهای اخلاق به معنی رعایت فضلیت‌های اخلاقی

۳-  اقتصاد: جوان و دانا و مؤمن و مسلّط بر دانسته‌های اقتصادی در درون دولت اقتصاد مقاومتی را اجرا کنند.

۴-  عدالت و مبارزه با فساد: مّا تبعیض در توزیع منابع عمومی و میدان دادن به ویژه‌خواری و مدارا با فریبگران اقتصادی که همه به بی‌عدالتی می‌انجامد، بشدّت ممنوع است؛ همچنین غفلت از قشرهای نیازمند حمایت، به هیچ رو مورد قبول نیست.

۵- استقلال و آزادی: استقلال ملّی به معنی آزادی ملّت و حکومت از تحمیل و زورگویی قدرت‌های سلطه‌گر جهان است و آزادی اجتماعی به معنای حقّ تصمیم‌گیری و عمل کردن و اندیشیدن برای همه‌ی افراد جامعه است.

۶-  عزّت ملّی، روابط خارجی، مرزبندی با دشمن: این هر سه، شاخه‌هایی از اصلِ «عزّت، حکمت، و مصلحت» در روابط بین‌المللی‌اند.

۷-  سبک زندگی: تلاش غرب در ترویج سبک زندگی غربی در ایران، زیانهای بی‌جبران اخلاقی و اقتصادی و دینی و سیاسی به کشور و ملّت ما زده است؛ مقابله با آن، جهادی همه‌جانبه و هوشمندانه میطلبد که باز چشم امید در آن به شما جوانها است./۲۴ بهمن ۱۳۹۷ تسنیم

***

برخی افراد و رسانه های معاند و ضد انقلاب سعی می کنند وانمود کنند که مردم نسبت به قبل از انقلاب بی دین تر شده اند

حسن رحیم پورازغدی روز چهارشنبه( ۲۲ اسفند ۱۳۹۷) در دانشکده علوم قرآنی مشهد افزود: فرازی از بیانیه گام دوم در زمینه اخلاق و نسبت آن با جامعه و قانون است.

وی گفت: برخی افراد و رسانه های معاند و ضد انقلاب سعی می کنند وانمود کنند که مردم نسبت به قبل از انقلاب بی دین تر شده اند در حالی که شرایط ما با قبل از انقلاب و ملت های به ظاهر مسلمان، قابل مقایسه نیست.
رحیم پور ازغدی افزود: امروزه جوانان با اخلاق و مومن در کشور حضور دارند که در صف پیوستن به مراسم معنوی اعتکاف هستند و باید افراد با حجاب و بد حجاب کشور را با افراد محجبه و بی حجاب کشورهای دیگر مقایسه کرد.
وی اظهار داشت: هر کجا آگاهی و آزادی نباشد، رشد معنوی و تربیت شکل نخواهد گرفت و شرط تکامل معنوی، رنج معقول است که فرد در راه رضای خدا در مقابل حکومت طاغوت می ایستد و حکومت نباید اجازه دهد کافران مردم را به زور به جهنم ببرند و همچنین باید پرچم اخلاق و معنویت را بالا نگه دارد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: جامعه ای را که در آن اخلاق وجود نداشته باشد می توان غارت کرد و به همین سبب استعمارگران با کمک فراماسونرها و بهائیان داخل کشور ، مبارزه مستقیم با اخلاق را در جامعه پی گرفتند که هدفی جز ضربه زدن به اخلاق نداشتند.
وی دلیل پیشرفت سریع اسلام را تکیه بر معنویت و اخلاق دانست و گفت: اسلام در کمتر از 50 سال توانست بر دو ابرقدرت روم و ایران پیروز شود، ملت ایران به زور مسلمان نشدند بلکه جذب معنویت این دین شدند.
وی افزود: وقتی مغولان به ایران حمله کردند هیچ کس بودایی نشد ولی این مردم به مرور به اسلام گرایش پیدا کردند و مسلمان شدند.

***

از ویژگیهای «گام دوم انقلاب» این است که هم به مشکلات، خطاها، سوءتدبیرها و بی‌تدبیری‌ها اشاره شده وهم به اصلاحات وسازندگی

نقش رسانه‌ها در تحقق گام دوم انقلاب

کارشناس علوم رسانه-اکبرنصرالهی

مقام معظم رهبری همواره و پیش از این بیانیه به اهمیت رسانه‌ها و فضای مجازی تأکید داشته‌اند. ایشان در تاریخ ۱۹ دی ۹۷ در دیدار مردم قم فرمودند:جوانان با هوشمندی، فضای مجازی را به ابزاری برای زدن تودهنی به دشمنان تبدیل کنند.

عمده مخاطب مقام معظم رهبری جوانان هستند و این نکته فوق‌العاده مهمی است. ایشان در همان سخنان اشاره می‌کنند که :دشمن در تلاش است با شایعه‌سازی و تهمت‌پراکنی مردم را مضطرب کند و به جان یکدیگر بیندازد که البته نمی‌تواند، اما مردم باید با این شگردهای دشمن مقابله کنند.

مقام معظم رهبری به‌خوبی آرایش رسانه‌ای جدید را درک می‌کنند و نه‌تنها به رسانه‌های سنتی و قدیمی مانند رادیو، تلویزیون و مطبوعات آشنایی و توجه دارند، بلکه به رسانه‌های نوظهور، برنامه‌های تلفن همراه و شبکه‌های اجتماعی نیز توجه ویژه دارند و از جوانان که مخاطبان اصلی بیانیه هستند، می‌خواهند که از این ظرفیت استفاده کنند، مانع ناامید کردن مردم بشوند و تلاش رسانه‌ای دشمن را خنثی سازند.

برای محقق ساختن بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی باید از منظر و بستر رسانه‌ها استفاده کنیم. امکان ندارد در سرفصل‌های مختلف همچون :«علم و پژوهش ، معنویت و اخلاق ، اقتصاد ،  عدالت و مبارزه با فساد ، استقلال و آزادی ، عزت ملی ، روابط خارجی و مرزبندی با دشمن و سبک زندگی » که رهبری در بیانیه بدان اشاره داشته‌اند، محقق سازیم، بدون اینکه از ابزارهای رسانه‌ای و فضای مجازی استفاده کنیم. اگر امروز شاهد فساد، تبعیض و فقر هستیم و اینکه در گذشته دچار خطاها و غفلت‌هایی شده‌ایم و از ظرفیت‌هایمان در حوزه‌های مختلف به‌خوبی استفاده نکرده‌ایم، به‌دلیل این است که رسانه‌ها رسالت خود را به‌خوبی انجام نداده‌اند و مسئولان را وادار به پاسخگویی نکرده‌اند.

گرچه عوامل مختلفی در رسیدن انقلاب اسلامی به قله‌ها نقش دارند، اما مهمترین و مقدم‌ترین عامل "رسانه‌ها" هستند. رسانه‌ها باید چشم و گوش مردم باشند و مسائل را به‌خوبی متوجه بشوند و به‌خوبی تبیین و اطلاع‌رسانی کنند، ضمن اینکه مشارکت مردم را برای تحقق بیانیه گام دوم فراهم سازند.

رسانه‌ها با توجه به نقش نظارتی که دارند، اگر مسئولان در بخشی در راستای گام دوم انقلاب، وظایف خود را به‌خوبی انجام ندادند، می‌توانند بر عملکرد آنان نظارت و مطالبه‌گری کنند. مردم و جوانان اکنون با استفاده از تکنولوژی‌های جدید و فضای مجازی این امکان را دارند تا هم بر فعالیت‌های مسئولان نظارت بکنند و هم اینکه پیشرفت‌های انقلاب و کشور را علی‌رغم تحریم‌ها واقع‌نمایی بکنند و جلوی تبلیغات مأیوس‌کننده دشمن را بگیرند.

مقام معظم رهبری به‌خوبی متوجه حجم و عمق تبلیغات رسانه‌های زنجیره‌ای معاند هستند و هم اینکه به ظرفیت جوانان در عرصه فضای مجازی آشنا هستند.

در پایان باید به ۲ نکته اشاره کنم؛ نکته نخست اینکه مقام معظم رهبری در این بیانیه به موضوع "امید" توجه ویژه‌ای داشتند، ضمن اینکه دیگران را از امید کاذب برحذر داشته‌اند. این در برابر راهبرد آشکار دشمنان یعنی ناامیدسازی مردم قرار دارد. دشمنان به‌دنبال این هستند که مردم را به این جمع‌بندی برسانند که نظام ناکارآمد است و به بن‌بست رسیده است.

در دهه فجر شاهد بودیم که رسانه‌های معاند همچون -بی‌بی‌سی- و -من و تو- در این رابطه، برنامه‌سازی کردند. گرچه برنامه‌های آنان حرفه‌ای بود، اما به‌لحاظ اخلاقی، قابل نقد و چالش است. در هیچ‌کدام از این برنامه‌ها عنوان نشد که نظام جمهوری اسلامی علی‌رغم تحریم‌ها، توطئه‌ها و مشکلات فراوان، ۴ دهه سپری کرد و همچنان سرپا ایستاده است که اگر این حجم فشارها بر کشور دیگری وارد می‌شد، بعید بود آن کشور بتواند سرپا بایستد.

نکته دیگر اینکه «گام دوم انقلاب» بیانیه‌ای است که اداره انقلاب را از نسل گذشته به نسل جدید و جوان کشور واگذار می‌کند. تحقق محورهای این بیانیه نیز منوط به این است که رسانه‌ها و مسئولان پیوست رسانه‌ای و اجرایی داشته باشند.

این بیانیه کاملاً شفاف است و هیچ نکته ابهامی ندارد، بنابراین نیاز به تفسیر نیست و باید مورد اجرا قرار بگیرد. جوانان باید اجراکننده و پیگیر اجرای آن باشند. رسانه‌ها در خصوص بیانیه گام دوم انقلاب پیوست رسانه‌ای داشته باشند و از مسئولان بخواهند که برای تحقق بیانیه، پیوست اجرایی داشته و پیگیر اجرای شدن آن باشند.

بیانیه "گام دوم انقلاب- امام خامنه‌ای به‌دلیل چند ویژگی مهم حائز اهمیت است.

ویژگی‌های

ویژگی نخست اینکه این بیانیه دارای «جامعیت» است؛ چرا که هم به مشکلات، خطاها، سوءتدبیرها و بی‌تدبیری‌ها اشاره داشته است و هم به ظرفیت‌ها و امکانات وسیع و بی‌بدیلی که در کشور وجود دارد، اشاره کرده است که مهمترین سرمایه و ظرفیت نیز سرمایه انسانی است.

ویژگی دوم بیانیه «نگاه به آینده» است. در عین حال که این بیانیه نگاهی به گذشته و مشکلات دارد، چشم‌اندازی است که قله‌ها و مسیر رسیدن به قله‌ها را هم مشخص می‌سازد. این بیانیه راه‌های طی‌شده را یادآوری می‌کند تا امیدزدایی رسانه‌های غربی و کنش‌گران سیاسی معاند را خنثی کند. مقام معظم رهبری در این بیانیه یادآوری می‌کنند که قله و مقصد کجاست و امید هم می‌دهند که مسیر طی‌نشده را باید طی کرد تا به قله رسید.

ویژگی سوم این بیانیه «مخاطب قرار دادن جوانان» است، البته مخاطب آن تمامی مردم ایران و جهان، مسئولان قوای سه‌گانه و حتی دشمنان هستند، چراکه رهبری به دشمنان هشدار می‌دهد که با چه ملت و انقلابی روبه‌رو هستند، اما مخاطب اصلی جوانان و آینده‌سازان انقلاب اسلامی هستند.

جوانان می‌توانند موتور محرکه کشور در بخش‌های مختلف باشند که رهبر معظم انقلاب در این بیانیه حتی به جزئیاتی در خصوص اهمیت و نقش جوانان اشاره فرموده‌اند. ایشان در بیانیه گام دوم انقلاب تصریح می‌کنند که نیمی از جمعیت کشور جوان هستند و حدود ۲۶ میلیون نفر، ۱۵ تا ۴۰ سال سن دارند و از این بین ۱۴ میلیون نفر دارای تحصیلات عالیه می‌باشند. این جوانان در فضای معنوی بعد از انقلاب اسلامی متولد شده‌اند و ظرفیت بسیار خوبی برای کشور می‌باشند که کشور با توجه به این جوانان می‌تواند مشکلات پیشِ‌روی خود را برطرف کند و از چالش‌ها، مخاطرات و بحران‌های احتمالی آتی عبور و آنان را مدیریت و تبدیل به فرصت کند.

این بیانیه مسئولیت مسئولان کشور در قوای مختلف نسبت به جوانان سنگین‌تر می‌کند و تکلیف آنان را مشخص می‌سازد تا در ساختار کشور تغییرات اساسی و تجدیدنظرهایی انجام بدهند تا از ظرفیت بی‌بدیل و منحصربه‌فرد جوانان تحصیل‌کرده، مؤمن و انقلابی در آغاز دهه پنجم انقلاب اسلامی استفاده شود.

ویژگی چهارم بیانیه «تأکید بر مبانی و شعارهای انقلاب اسلامی» است. شعارهای انقلاب اسلامی، جهانی هستند و کهنه‌شدنی نیستند. شعارهای انقلاب مربوط به تمامی دوره‌ها بوده و مختص به یک دوره خاص نیست. شعارهای انقلاب اسلامی همان اهداف انقلاب اسلامی است که مسیر راه را به مسئولان کشور نشان می‌دهد و لازم است مسئولان در برنامه‌ریزی‌ها و تصمیم‌گیری‌ها به این شعارها توجه ویژه داشته باشند.

ویژگی پنجم و ششم بیانیه «یادآوری چشم‌اندازها و افق‌های انقلاب اسلامی و توجه به مطالبات مردم» است.

ویژگی هفتم این بیانیه «توجه به ارائه راهکارها» است. یکی از مشکلاتی که در سطوح مسئولان، نخبگان و رسانه‌ها وجود دارد و به مردم نیز تسری پیدا کرده این است که مشکلات، چالش‌ها و موانع گفته می‌شود، اما به راه‌حل‌ها و راهکارها اشاره نمی‌شود. وقتی که مشکلات و چالش‌ها برجسته شود و راهکاری برای حل آن مشکل‌ها ارائه نشود، امید در جامعه از بین می‌رود، این همان چیزی است که رسانه‌های غربی آن را دنبال می‌کنند و به‌صورت مستمر در بخش‌های مختلف خبری و... به آن می‌پردازند.

مقام معظم رهبری در این بیانیه، کنار یادآوری برخی از مشکلات و خطاها، راهکارهای حل مشکلات را بیان می‌کنند؛ این یعنی امید به آینده. مقام معظم رهبری عنوان می‌کنند که انقلاب اسلامی در افق خود برای سال‌های بعد و دهه‌های بعد راه‌حل دارد و مشکلات موجود را بدون راه‌حل نمی‌داند، بلکه معتقد است مشکلات و موانع با راهکار قابل حل است.

ویژگی هشتم بیانیه «نگاه به جلو با توجه به تجربیات قبلی» است. مقام معظم رهبری به‌خوبی وضعیت آینده کشور و مسیرهایی را که باید طی شود و محورهایی که باید مورد تأکید قرار بگیرد، مشخص و معرفی کرده‌اند، همچنین به مشکلات و موانع در گذشته هم اشاره کرده‌اند و به‌صراحت بیان می‌کنند که با وجود مشکلات و تحریم‌ها، انقلاب اسلامی و نظام جمهوری اسلامی پابرجاست و موفقیت‌های بزرگی را به دست آورده است.

ویژگی نهم بیانیه «انعطاف‌پذیری، منفعل نبودن و تأکید بر اصلاح خطاهای گذشته» است که در فرازهای مهمی بدان پرداخته شده است. این‌که یک نظام انعطاف‌پذیر باشد و متناسب با شرایط بتواند تحولات بیرونی خود را تنظیم بکند، خطاها را متوجه بشود و فعال باشد، موضوع مهمی است. یکی از آسیب‌هایی که مورد توجه مسئولان است، این است که انعطاف‌پذیری‌شان در برابر پدیده‌های بیرونی کم است و آمادگی لازم را ندارند. لازم است مسئولان در این رابطه آمادگی‌های لازم را کسب کنند و در برابر شرایط منفعل نباشند.

ویژگی دهم بیانیه «پای‌بندی به اصول ضمن درک پدیده‌ها و موقعیت‌های نو» است. این ویژگی ارتباط نزدیکی با ویژگی نهم دارد.

ویژگی یازدهم بیانیه «توجه به دفاع مقتدرانه» است. مقام معظم رهبری در این بیانیه اشاره کرده است که ما شروع‌کننده جنگی نبوده‌ایم اما اگر جنگی علیه ما آغاز شده، دفاع مقتدرانه‌ای داشته‌ایم./۲۷ بهمن ۱۳۹۷آنا

***

رئیس جمهور:همه باید نسبت به بیانیه رهبر معظم انقلاب برای گام دوم انقلاب و دهه جدید پیش رو احساس مسئولیت کرده و به آن عمل کنند
روحانی روز چهارشنبه(۱ اسفند ۱۳۹۷) در جلسه هیأت دولت با اشاره به اینکه پیام رهبری برای گام دوم انقلاب و دهه جدید پیش رو بود که در آن، ایشان به نکات بسیار مهمی تأکید کرده و آنها را متذکر شدند، افزود: رهبر معظم انقلاب در این بیانیه، امید و نگاه خوشبیانه‌ای نسبت به آینده کشور و انقلاب داشتند و این موضوعی کلیدی است که اگر همه نسبت به آینده کشور و انقلاب با امیدواری و خوش‌بینی بنگریم و مشکلات را بزرگ نکرده و نسبت به ملت بیش از پیش اعتماد داشته باشیم، می‌توانیم به نکات مد نظر رهبری دست پیدا کنیم.

حسن روحانی در جلسه هیات دولت
روحانی با بیان اینکه رهبر معظم انقلاب در این پیام همچنین به انعطاف‌پذیری انقلاب، اشاره کرده‌اند، افزود: انقلاب اسلامی یک سیستم خشک و غیرپویا، نیست و ما همچنانی که بر روی اصول خود ایستاده و آنها را غیرقابل تغییر می‌دانیم، ‌معتقدیم باید حوادث و پدیده‌های نو را مورد توجه قرار دهیم.
 موضوع علم و دانش برای نسل جوان، دانشگاه‌ها و آموزش و پرورش و مراکز علمی و تحقیقاتی، مهم و همه مخاطب این دستور رهبری هستند و همه باید تلاش کنیم تا در علم، دانش و فناوری شیوه‌های خود را به روز کرده و در نتیجه سرعت خود را در علم و فناوری افزایش دهیم. کما اینکه در سال‌های گذشته سرعت پیشرفت‌های ما در علم و فناوری در منطقه و جهان بسیار خوب بوده است.
رئیس جمهور با اشاره به تأکیدات مقام معظم رهبری نسبت به رعایت مسأله اخلاق و معنویت، اظهار داشت: هدف اصلی انقلاب این بود تا برادری، تعاون، اخلاق حسنه و همیاری، گفتگوی صحیح و درست و موقع‌شناسی را ترویج و گسترش دهد و این نکاتی است که همه باید به آن توجه کنند.
روحانی با اشاره به اینکه رهبر معظم انقلاب همچنان بر درون‌زا بودن، مردمی بودن و برون‌گرا بودن اقتصاد تأکید دارند، افزود: دولت باید به سهم خود به این نکته توجه داشته باشد و در راستای واگذاری بخش‌هایی که در وظایف حاکمیتی بشمار نمی‌رود، تلاش کند.
روحانی با اشاره به اینکه رهبری در بیانیه خود به مسایل دیگری همچون مبارزه با فساد، گسترش عدالت و سیاست خارجی نیز تأکید داشته‌اند، گفت: وزرا و مسئولان دستگاه‌های اجرایی بر مبنای مسئولیت‌های خود باید برنامه‌هایشان را برای دهه پیش رو بر مبنای فرمایشات مقام معظم رهبری، تنظیم کنند.

http://farsi.khamenei.ir/ndata/news/24450/C/13920820_3624450.jpg

متن نامه رئیس‌جمهور به شرح زیر است: 

بسم الله الرحمن الرحیم

محضر مبارک رهبر معظم انقلاب اسلامی
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای دامت برکاته

با سلام و تحیات وافره
خداوند بزرگ را شاکرم که در آغاز پنجمین دهه انقلاب اسلامی انتشار بیانیه راهبردی حضرتعالی روحی تازه در ملت بزرگ ایران دمید، شوری شگرف در میان نسل جوان آفرید و نقشه کلی راه دولت و ملت را در دهه پیش‌رو ترسیم کرد.

این بیانیه تاریخی القائات دشمنان را از چهره انقلاب اسلامی زدود، پیوند میان انقلابی‌گری و اعتدال اسلامی را تبیین کرد و با ارائه تحلیلی موشکافانه از ریشه‌ها، دستاوردها، آسیب‌ها، چالش‌ها و چشم‌اندازهای انقلاب اسلامی و مرزبندی دقیق میان انعطاف و تصحیح‌پذیری با انفعال و عقب‌گرد، رمز پویایی انقلاب اسلامی را جمع میان آرمان‌گرایی و واقع‌بینی دانست؛ و دفاع مستحکم از صلح‌جویی و ستم ستیزی، عبرت‌آموزی از تاریخ در عین آینده‌نگری و پیشرفت‌گرایی، تقویت عوامل اقتدار جمهوری اسلامی، تأکید بر خوش‌بینی و امید به آینده به عنوان کلید همه قفل‌ها و مقابله با نومیدسازی و ایجاد ترس کاذب را از الزامات سیاست‌های راهبردی جمهوری اسلامی در دهه پیش‌رو قرارداد.

دولت دوازدهم که مفتخر است در کنار ملت بزرگ ایران چهل‌سالگی انقلاب اسلامی را جشن گرفته و دهه پنجم را با گامی استوار و تدبیری نوین آغازکرده‌است، با قدرشناسی از تدابیر مقام معظم رهبری و با استعانت از الطاف الهی، همراهی ملت بزرگ ایران، هماهنگی همه قوا و بهره‌گیری از ظرفیت‌های انسانی کشور به خصوص نخبگان، جوانان، زنان، اقوام و نهادهای مدنی، وظیفه خود می‌داند نسبت به اجرای توصیه‌های راهبردی حضرت مستطاب‌عالی اقدام نماید؛ به همین منظور شوراهای عالی کشور و هیئت دولت را موظف می‌کنم تا سیاست‌ها و برنامه‌های اجرایی مناسب برای تحقق منویات آن‌حضرت را در اولویت کار خود قرار‌دهند.

حسن روحانی
رئیس جمهوری اسلامی ایران

رئیس مجلسکمسیون ها دررابطه با «گام دوم انقلاب» دست بکارشوند

ارائه تسهیلات به واحدهای خسارت دیده از سیل/ بازسازی سریع منازل

علی لاریجانی  رئیس مجلس  گفت: بنده  به مرکز پژوهش‌ها ماموریت دادیم ،که دررابطه با گام دوم انقلاب، برنامه‌ای مدون کرده وبه کمیسیون‌ها  بسپارد تا کار درست انجام شود.

***

حجت‌الاسلام‌ و المسلمین سیدابراهیم رئیسی رئیس قوه قضائیه عصر امروز چهارشنبه ۲۲ اسفند ۱۳۹۷ در حاشیه اجلاس مجلس خبرگان رهبری، در گفت‌وگو با پایگاه اطلاع‌رسانی KHAMENEI.IR به بیان تحلیل خود از محتوا و ابعاد مختلف بیانیه‌ی «گام دوم انقلاب» پرداخت.

دیدار روسای دادگستری های کل کشور با رئیس قوه قضائیه

نقطه‌ی عطفی در تاریخ انقلاب اسلامی

بیانیه‌ی گام دوم نقطه‌ی عطفی در تاریخ انقلاب اسلامی است. هم نشانگر پیشرفت‌هایی است که در چهل سالِ انقلاب اسلامی برای ایران، منطقه و جهان اسلام به دست آمده و هم راهبردی برای آینده‌ی نظام و حرکت انقلاب است.

این بیانیه ابعاد مختلفی دارد. یک بُعدش نگاه واقع‌بینانه به شرایط امروز است. بیانیه کاملاً نگاهی واقع‌بینانه نسبت به امروزِ ایران اسلامی دارد و ضمن اینکه چشم‌اندازها و آرمان‌ها را نشان می‌دهد کاملا نگاه واقع‌بینانه دارد. به‌عنوان مثال، در مسئله‌ی عدالت اگر کسی به این بیانیه نگاه کند می‌بیند کاملاً نگاه واقع‌بینانه در رابطه با عدالت حاکم است. در مورد اقتصاد و اقتصاد مقاومتی، نگاه، کاملاً واقع‌بینانه است. در مورد علم و فن‌آوری کاملاً‌ نگاه واقع‌بینانه‌ای بر آن حاکم است. در مسئله‌ی حفظ آرمان‌های انقلاب اسلامی در این ۴۰ سال و تداوم جریان انقلاب، کاملاً نگاه واقع‌بینانه‌ای دارد. امروز نه دوست نه دشمن، هیچ کس منکر تفوق و برتری انقلاب اسلامی در همه‌ی جبهه‌ها نیست و این خیلی مهم است که بعد از چهل سال دست برتر را در همه‌ی قضایا جمهوری اسلامی ایران دارد. یعنی اگر ما بخواهیم شرایط خودمان را در مقابل شرایط دشمن ترسیم کنیم باید بگوییم حقیقتاً دشمن در حال افول است و ما در حال سعودیم. این بیانیه کاملاً این وضعیت را ترسیم کرده و به تصویر کشیده است.

تمدن نوین اسلامی دست‌ یافتنی است

بیانیه‌ی گام دوم از سوی دیگر ابعاد مختلف انقلاب و برکات و اهداف مهمی که انقلاب اسلامی داشته را تبیین می‌کند که این موضوع جدا از اهداف امام خمینی، خط امام رحمه‌الله و جدا از هدفِ تأسیس نظام اسلامی نیست. معلوم می‌شود آن اهدافی که برای تأسیس اصل نظام مدنظر بوده امروز بعد از چهل سال شاهد تحقق‌شان هستیم با این قید که نظام ما در جهت سیر سعودی، به طرف آن آرمان‌های بلند در حال حرکت است. به هیچ عنوان جریان پرخُروش انقلاب ایستایی و توقف نداشته و همواره در مسیر پویایی بوده است و لذا این حرکت می‌تواند آن تمدنی که رهبر انقلاب در بیانیه‌ی جامع‌شان فرمودند را نوید دهد. یعنی رسیدن به آن تمدن و مدنیتی که رهبر انقلاب نوید آن را دادند کاملاً دست‌یافتنی است. ممکن است کسی بگوید این مدنیتِ جدید امروز در مقابل تمدن مغرب زمین چگونه می‌تواند خودنمایی کند؟ در پاسخ باید گفت ما این چهل سال شاهد داریم که این تمدن می‌تواند در جهان جای خودش را باز کند. عناصری چون حق‌خواهی، خداخواهی، عدالت‌خواهی و... که در این مدنیت هست باعث می‌شود فطرت‌های بیدار بشر این نگاه و این پیام را کاملاً بتوانند دنبال کنند.

گفتمانِ ولایت را باید حفظ کرد

نکته‌ی بسیار مهم اینکه انقلاب اسلامی از ابتدای پیروزی هرگز از شعارها و مسیر خودش منحرف نشده است. بسیاری تلاش کردند اما امامین انقلاب یعنی امام‌رحمه‌الله بزرگوارمان در دهه‌ی ابتداییِ انقلاب و رهبر انقلاب در این سه دهه در جهت حفظ انقلاب از هرگونه انحراف و افراط و تفریطی حرکت و سُکان‌داری کردند.

مقایسه‌ی انقلاب فرانسه یا انقلاب روسیه با انقلاب ما کاملاً نشان می‌دهد که انقلاب ما دچار افراط و تفریط نشده است. بله دولت‌های مختلف آمدند، سلایق مختلف سیاسی آمدند در مجلس و دولت و بخش‌های مختلف اما چون گفتمانِ ولایت در کشور ما گفتمان واحدی هست، گفتمان غالب در کشور گفتمان امام‌رحمه‌الله و رهبری بوده است. رهبر انقلاب در بحث انسان ۲۵۰ ساله می‌فرمایند گفتمان ائمه علیهم‌السلام از امیرالمؤمنین علیه‌السلام تا وجود مقدس فرزند امام عسگری علیه‌الصلوه‌والسلام یک گفتمان واحد است. یعنی کأنه یک انسانِ ۲۵۰ ساله است. این گفتمان را شما در نگاه امامین انقلاب هم می‌بینید. همان گفتمانی که امام‌رحمه‌الله دارد، همان گفتمان را رهبر انقلاب اسلامی هم دارند، که این گفتمان غالب را باید حفظ کرد.

با نگاهِ پژوهش، تبیین و بسط به این بیانیه نگاه کنید

پیشنهاد من به عنوان یک طلبه به همه‌ی محافل علمی و حوزوی و دانشگاهی آن است که این متن را به عنوان یک متن قابل مطالعه، قابل مباحثه، قابل تحقیق و پژوهش و قابل بسط و توسعه نگاه کنند.

این مفاهیم باید کاملاً تبیین شود. تبیینِ مفاهیم عالی‌ای که در این بیانیه به کار برده شده برای نسل فعلی و آینده لازم هست تا کاملاً چشم انداز آینده را نشان دهد و اینکه رسیدن به جامعه‌ی اسلامی، دولت اسلامی و تمدن اسلامی حتماً امکان‌پذیر و کاملاً قابل دست‌یابی است. کسی نباید فکر کند وقتی ما سخن از تمدن می‌گوییم این تمدن، یک امر آرمانیِ دست نایافتنی است. این بیانیه کاملاً ترسیم و مشخص می‌کند که تمدن اسلامی امری دست‌یافتنی است. نیازمند یک حرکت جهادی و یک عزم راسخ در دولت‌مردان به صورت عام یعنی همه‌ی کسانی که در حکومت مشغولند، هستیم و با این عزم راسخ رسیدن به آن قله‌های تمدنی کاملاً امکان‌پذیر و انشااللّه دست یافتنی است.

***

آیت الله مصباح یزدی: درگام دوم انقلاب، باید از مسائل ریشه‌ای شروع کرد.

آیت‌الله محمدتقی مصباح یزدی پیش از ظهر امروز(۲۳ اسفند ۱۳۹۷) در دیدار حجت‌الاسلام محمدباقر هاشمی شاهرودی مدیر بنیاد فقه و معارف اهل‌بیت(ع)باید امروز گام دوم را بلندتر برداریم و به دنبال کسب موفقیت‌های بیشتر در زمینه‌های مختلف باشیم و انجام این مهم نیازمند یک طرح کلی است.

تحلیل آیت‌الله مصباح‌یزدی از بیانیه گام دوم انقلاب؛ ‌امروز باید گام دوم را بلندتر برداریم

آیت الله یزدی گفت: برای طی مسیر در گام دوم نیازمند شناخت نسبت به لوازم و مشکلات مسیر هستیم و نخبگان حوزوی و فضلا باید اقدام کرده و با آشنایی با مسائل روز و انطباق آن با مسائل روز از ظرفیت موجود برای حل مشکلات قدم بردارند.

رئیس موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) در پایان تصریح کرد: گام دوم انقلاب باید از مسائل ریشه‌ای شروع و مسائل دینی باید به‌درستی برای نسل امروز و نسل‌های آینده تبیین شود.

***

آیت الله یزدی:حوزه باید درگام دوم انقلاب اسلامی ،حساب شده و دقیق حرکت کند.

آیت الله محمد یزدی شامگاه چهارشنبه(/۰۸ اسفند ۱۳۹۷)در همایش رسالت‌های حوزه و گام دوم انقلاب اسلامی که در سالن همایش مدرسه علمیه دارالشفاء برگزار شد، اظهار داشت:بنده یک طلبه هستم و افتخار می‌کنم عضوی از حوزه علمیه هستم.

حجاب از ضروریات دین است/ انتقاد از وزیر ارشاد

حوزه علمیه در ۱۰  سال آینده باید استوار گام بردارد و در وظایف خود به خوبی عمل کند و در گام دوم انقلاب اسلامی حساب شده و دقیق حرکت کند.

رئیس شورای عالی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم گفت: برای جشن گرفتن گام دوم و چهل ساله انقلاب اسلامی باید حوزه علمیه به گونه ای باشد که به هدف اصلی و قله اصلی مورد نظر رهبری برسد و تمدن اسلامی زنده نگه داشته شود./۰۸ اسفند ۱۳۹۷تسنیم

***

دیدگاه آیت الله جوادی آملی درباره»گام دوم انقلاب»

آیت الله العظمی «عبدالله جوادی آملی» امروز (پنجشنبه ۱۶ اسفند۱۳۹۷) در آئین افتتاحیه همایش بین المللی «امام علی (ع) درقسمتی از سخنانش به بیانیه رهبرانقلاب پرداختند

چپاولگران اقتصادی را شناسایی و برخورد کنید

وی گفت: در گام دوم وظیفه داریم خطرهایی که متوجه نظام و انقلاب است را بررسی کنیم و در این راستا نقش مهمی خواهیم داشت.

این مرجع تقلید با اشاره به نامه حضرت علی(ع) به مالک اشتر گفت: ایشان در آن نامه بیان کردند که در ریشه یابی، اولین کاری که دشمن کرد این بود که آنها مکتب را عوض کردند، یعنی دین و قرآن را به اسارت گرفتند و آن را به میل خود تفسیر کردند و در مرحله دوم به سراغ مردم رفتند.

وی تاکید کرد: داشتن یک رهبر خود یک طرف موضوع است، رهبر جامعه اسلامی حتی اگر حضرت علی(ع) باشد، مادامی که مردم در صحنه نباشند شکست قطعی است پس باید با همه وجود تلاش کنیم نخست دین به اسارت نرود و دوم اینکه مردم از دین جدا نشوند.

***

دیدگاه آیت الله مکارم شیرازی درباره «گام دوم انقلاب»

این بیانیه جامع، پرمعنی و حساب‌شده  است، باید کارگروه‌های قوی و به‌دوراز مسائل جناحی برای این محورهای ۷گانه تشکیل شود

 آیت‌الله ناصر مکارم‌شیرازی پیش از ظهر امروز(۸ اسفند ۱۳۹۷) در جلسه درس خارج فقه خود که در مسجد اعظم قم برگزار شد، با نقل حدیثی اخلاقی از رسول گرامی اسلام(ص) اظهار داشت: بر اساس این حدیث، فضایل اخلاقی در راست‌گویی، صادق بودن در مبارزه، پاسخگویی به سؤالات، محروم نکردن سائل، در برابر خدمت، خدمت کردن، حفظ امانت، صله‌رحم، حمایت از همسایه، حمایت از دوست، مهمانداری و حیا خلاصه شده است.

آیت‌الله مکارم‌شیرازی: بیانیه «گام دوم انقلاب» مقام معظم رهبری جامع، پرمعنی و حساب‌شده بود

وی درباره راست‌گویی و ادای امانت گفت: اگر دروغ از دنیا برچیده شود چهره دنیا تغییر یافته و بدبختی‌ها از بین می‌رود، امانت معنای وسیعی داشته فرزندان ما امانت الهی و همچنین کشور در دست مسئولان و مدیران امانت است.

مرجع تقلید شیعیان با تأکید بر صله رحم و حمایت از همسایه ابراز کرد: متأسفانه بسیاری از همسایه‌ها ۲۰ سال هست که دیواربه‌دیوار باشند اما خبری از یکدیگر نداشته باشند درحالی‌که در اسلام تأکیدات فراوانی در ارتباط با حمایت از دوست و همسایه شده است.

آیت‌الله مکارم شیرازی عنوان کرد: انبیاء و اولیا آمده و نقشه راه روشن کرده‌اند اما متأسفانه خیلی‌ها از این فضایل استفاده نمی‌کنند، اگر این فضایل در جامعه پیاده شود جامعه‌ای عاری از بسیاری از مشکلات خواهیم داشت.

وی در ادامه در تأیید بیانیه گام دوم انقلاب مقام معظم رهبری به قرائت بخشی از بیانیه پرداخت: بحمدالله چهل سال انقلاب را با موفقیت پشت سر گذاشته‌ایم اما دشمنان ما در این چهل سال با تحریم، تهدید و دروغ به‌دنبال متزلزل ساختن نظام اسلامی بوده‌اند، اکنون نوبت ما است که برای چهل سال آینده برنامه‌ریزی جامع و قوی داشته باشیم تا بتوانیم از میان انبوه مشکلات عبور کرده و بتوانیم موقعیت خود را در منطقه و جهان مستحکم کنیم.

مرجع تقلید شیعیان با اشاره به بیانیه گام دوم انقلاب مقام معظم رهبری ابراز کرد: این بیانیه جامع، پرمعنی و حساب‌شده تاکنون مورد استقبال گروه‌های زیادی قرار گرفته است اما تقدیر و تشکر کافی نیست بلکه باید کارگروه‌های قوی و به‌دوراز مسائل جناحی برای این محورهای ۷گانه تشکیل شود.

آیت الله مکارم شیرازی با اشاره به یکی از محورهای بیانیه که در ارتباط با منابع انسانی و معادن زیرزمینی و روی زمینی است، گفت: باید از گروهی که در این زمینه تخصص دارند دعوت شود تا این منابع را بر اساس آمار، نقشه و تصویر شناسایی کرده و طرز صحیح استفاده از آن را نشان دهند.

وی درباره حل مسائل اقتصادی نیز تأکید کرد: همچنین از گروهی از اقتصاددانان دعوت شود که درباره برنامه‌های راهبردی آن بیندیشند و کاستی‌ها و ریشه‌های آن را روشن کرده و برای آن‌ها شرح جامع و مستدلی بنویسند.

آیت الله مکارم گفت: درباره این محور باید چالش‌های گذشته و تجاربی که می‌توان آموخت به‌وسیله گروهی تحلیل‌گر تاریخ انقلاب روشن شود.

وی خاطرنشان کرد: از گروهی از اندیشمندان حوزوی دعوت به‌عمل آید تا درباره اصلاح وضعیت فعلی بیندیشند و راه‌حل‌ها را جامع بنویسند و چه‌بهتر که عهده‌دار این دعوت‌ها یک گروه قوی و فارغ از مسائل جناحی باشد و با دقت و جدیت آن را دنبال کند و سرانجام کتاب جامعی به‌وجود آید که می‌تواند راه‌گشا برای چهل سال آینده و منبعی برای مسئولان آینده شود و چه‌بهتر که مسائل مربوط به رسانه‌ها و فضاهای مجازی و فرصت‌ها و تهدیدها به آن اضافه شود.

مرجع تقلید شیعیان در پایان تأکید کرد: به‌سهم خود از این بیانیه تشکر می‌کنم و باید در این زمینه از خداوند متعال کمک بخواهیم چراکه بدون یاری خداوند متعال و عنایات امام عصر(عج) نیل به مقاصد امکان‌پذیر نیست.

***

بیانیه  آیت الله  نوری همدانی درباره بیانیه گام دوم انقلاب

 در آغاز پنجمین دهه از انقلاب شکوهمند اسلامی ایران که به رهبری زعیم عالیقدر و مرجع اعلای شیعیان یعنی حضرت امام خمینی رحمة‌الله‌علیه به وقوع پیوست و به‌عنوان یک معجزه در قرن اخیر محسوب گردید و شاید بتوان گفت اساسی‌ترین حکومت که آرزوی همه انبیاء و ائمه معصومین علیهم السلام بوده است قرار گرفته‌ایم؛ که به همین مناسبت رهبر معظم انقلاب اسلامی حضرت آیت الله خامنه‌ای حفظة‌الله در منشوری بسیار ارزشمند و پر محتوا که با فکر و درایت خود تنظیم کردند و چراغ راهی را فراراه همه ملت ایران بخصوص جوانان عزیز قرار دادند.

تشکلی مطالبه‌گر از فرزندان شهدا ایجاد شود

 در این بیانیه ارزشمند ابعاد و احتیاجات آینده اقتصادی، سیاسی، علمی، فرهنگی، و مذهبی کشور مورد عنایت قرار گرفته‌است که هریک از این مسائل نیازمند به ساعت‌ها کار علمی از سوی نخبگان و متخصصان است که به بعضی از موارد مهم آن اشاره می‌کنم:

۱. تاکید بر ورود به عرصه و مرحله جدیدی از انقلاب که مهمترین ویژگی‌هایش غلبه بر چالش‌های سیاسی و نظامی و فرهنگی و اخیراً اقتصادی است.

۲. عبور ارزش‌های انقلاب از مرزها و تاثیرگذاری آن بر منطقه و کل دنیا و همچنین شکل‌گیری نظام تمدنی جوان مبتنی‌ بر ارزش‌های معنوی

۳. بلوغ انقلاب در سطح مدیریت کلان جامعه و عبور از بحران‌های سخت سیاسی، اجتماعی و اقتصادی

۴. ضرورت آماده شدن نسل جوان انقلابی حوزوی و دانشگاهی برای انجام وظایف خطیر خود

۵. مسؤولیت بزرگ حوزویان بویژه فضلای جوان در تولید علم حوزوی خصوصاً استنباط فقه پاسخگو به نیازهای عصر نوین و تبیین نظام تمدن اسلامی در عرصه‌های مدیریت سیاسی، اقتصادی و فرهنگی

6. تاکید بر ایجاد فرصت برای نسل جوان و حمایت از آن و ضرورت تقویت وحدت و حفظ روحیه مقاومت انقلابی در مقابله با دشمن در همه زمینه‌ها

در بیانیه این مرجع تقلید تصریح شده است: تاکید و توجه به دستاورد‌های عظیم و برکات این انقلاب شکوهمند که اهم آن در هفت محور پیاده شده‌ است ویژگی شاخص این منشور است که باید بند بند آن تبیین گردد و برای مردم بازگو شود. توصیه‌های ارزشمندی که در هفت عنوان علمی پژوهشی، معنویت و اخلاق، اقتصاد، عدالت و مبارزه با فساد، استقلال و آزادی، عزت ملی، مرزبندی با دشمن و سبک زندگی اسلامی عنوان شده ‌است جای کار فراوان دارد.

در این بیانیه آمده است: امروز بعد از گذشت چهل سال پیروزی انقلاب و مقاومت مردم ایران در مقابله با همه تحریم‌ها و تهدیدها و تجاوزها، ملت عزیز، مقتدرانه راه خود را ادامه می‌دهد و چشم این آرزوی دشمنان را برای از بین بردن این انقلاب کور نموده‌ است. مردم بزرگ ایران با قدرت، تحت رهبری امام راحل و مقام معظم رهبری که در این قریب به 30 سال با مدیریت عالی، کشور را اداره کرده‌اند، مسیر خود را طی کرده تا سرانجام این انقلاب به ظهور مولایمان حضرت بقیه‌الله الاعظم امام عصر ارواحنا فدا برسد.

در بیانیه آیت الله  حسین نوری همدانی خاطرنشان شده است: در پایان توصیه‌ای به نخبگان علمی در حوزه‌ها و دانشگاه‌ها دارم که با مطالعه دقیق این منشور و طرح آن در مجامع و مباحثات علمی در تشریح این منشور و عملی کردن آن گام بردارند و آحاد ملت ایران خصوصا جوانان را با نکات ارزشمندی که ذکر شد آشنا کنند و رسانه ملی و اصحاب جراید در نشر و شرح آن توسط کارشناسان خبره و اهل فن کوشا باشند که هر بند این منشور نیازمند اقدامات عملی است و در دسترس همگان در سطوح مختلف جامعه قرار گیرد.

در این بیانیه تصریح شده است: استقبال از این بیانیه در این روزهای اخیر خصوصا در مجامع علمی کشور اعم از حوزه و دانشگاه بسیار بود و این تجمعات در واقع یک نوع پشتیبانی از این منشور پرمحتوا است. توقع است با تشکیل همایش‌های علمی و محور قرار دادن عناوین این منشور و تهیه مقالات و بررسی آن گام بلندی در عملی شدن آن بردارند/۱۱ اسفند ۱۳۹۷تابناک

***
متن کامل بیانیه «گام دوم»رهبرانقلاب :

بسم الله الرّحمن الرّحیم
الحمدلله ربّ العالمین و الصّلاة و السّلام علی سیّدنا محمّد و آله‌ الطّاهرین و صحبه المنتجبین و من تبعهم باحسان الی یوم الدّین.

ورود انقلاب اسلامی به دومین مرحله‌‌ی خودسازی، جامعه‌پردازی و تمدن‌سازی 
از میان همه‌ی ملّتهای زیر ستم، کمتر ملّتی به انقلاب همّت میگمارد؛ و در میان ملّتهایی که به‌پاخاسته و انقلاب کرده‌اند، کمتر دیده شده که توانسته باشند کار را به نهایت رسانده و به‌جز تغییر حکومتها، آرمانهای انقلابی را حفظ کرده باشند. امّا انقلاب پُرشکوه ملّت ایران که بزرگ‌ترین و مردمی‌ترین انقلاب عصر جدید است، تنها انقلابی است که یک چلّه‌ی پُرافتخار را بدون خیانت به آرمانهایش پشت سر نهاده و در برابر همه‌ی وسوسه‌هایی که غیر قابل مقاومت به نظر میرسیدند، از کرامت خود و اصالت شعارهایش صیانت کرده و اینک وارد دوّمین مرحله‌ی خودسازی و جامعه‌پردازی و تمدّن‌سازی شده ‌است. درودی از اعماق دل بر این ملّت؛ بر نسلی که آغاز کرد و ادامه داد و بر نسلی که اینک وارد فرایند بزرگ و جهانیِ چهل سال دوّم میشود.

پیروزی انقلاب اسلامی؛ آغازگر عصر جدید عالم
آن روز که جهان میان شرق و غرب مادّی تقسیم شده بود و کسی گمان یک نهضت بزرگ دینی را نمیبُرد، انقلاب اسلامی ایران، با قدرت و شکوه پا به میدان نهاد؛ چهارچوب‌ها را شکست؛ کهنگی کلیشه‌ها را به رخ دنیا کشید؛ دین و دنیا را در کنار هم مطرح کرد و آغاز عصر جدیدی را اعلام نمود. طبیعی بود که سردمداران گمراهی و ستم واکنش نشان دهند، امّا این واکنش ناکام ماند. چپ و راستِ مدرنیته، از تظاهر به نشنیدن این صدای جدید و متفاوت، تا تلاش گسترده و گونه‌گون برای خفه کردن آن، هرچه کردند به اجلِ محتوم خود نزدیک‌تر شدند. اکنون با گذشت چهل جشن سالانه‌ی انقلاب و چهل دهه‌ی فجر، یکی از آن دو کانون دشمنی نابود شده و دیگری با مشکلاتی که خبر از نزدیکی احتضار میدهند، دست‌وپنجه نرم میکند! و انقلاب اسلامی با حفظ و پایبندی به شعارهای خود همچنان به پیش میرود.

شعارهای جهانی، فطری، درخشان و همیشه‌زنده‌ی انقلاب اسلامی
برای همه‌چیز میتوان طول عمر مفید و تاریخ مصرف فرض کرد، امّا شعارهای جهانی این انقلاب دینی از این قاعده مستثنا است؛ آنها هرگز بی‌مصرف و بی‌فایده نخواهند شد، زیرا فطرت بشر در همه‌ی عصرها با آن سرشته است. آزادی، اخلاق، معنویّت، عدالت، استقلال، عزّت، عقلانیّت، برادری، هیچ یک به یک نسل و یک جامعه مربوط نیست تا در دوره‌ای بدرخشد و در دوره‌ای دیگر افول کند. هرگز نمیتوان مردمی را تصوّر کرد که از این چشم‌اندازهای مبارک دل‌زده شوند. هرگاه دل‌زدگی پیش آمده، از روی‌گردانی مسئولان از این ارزشهای دینی بوده است و نه از پایبندی به آنها و کوشش برای تحقّق آنها.

دفاع ابدی از نظریه‌ی نظام انقلابی
انقلاب اسلامی همچون پدیده‌ای زنده و بااراده، همواره دارای انعطاف و آماده‌ی تصحیح خطاهای خویش است، امّا تجدیدنظرپذیر و اهل انفعال نیست. به نقدها حسّاسیّت مثبت نشان میدهد و آن را نعمت خدا و هشدار به صاحبان حرفهای بی‌عمل میشمارد، امّا به هیچ بهانه‌ای از ارزشهایش که بحمدالله با ایمان دینی مردم آمیخته است، فاصله نمیگیرد. انقلاب اسلامی پس از نظام‌سازی، به رکود و خموشی دچار نشده و نمیشود و میان جوشش انقلابی و نظم سیاسی و اجتماعی تضاد و ناسازگاری نمیبیند، بلکه از نظریّه‌ی نظام انقلابی تا ابد دفاع میکند.

جمهوری اسلامی و فاصله‌ی میان بایدها و واقعیتها
جمهوری اسلامی، متحجّر و در برابر پدیده‌ها و موقعیّتهای نو به نو، فاقد احساس و ادراک نیست، امّا به اصول خود بشدّت پایبند و به مرزبندی‌های خود با رقیبان و دشمنان بشدّت حسّاس است. با خطوط اصلی خود هرگز بی‌مبالاتی نمیکند و برایش مهم است که چرا بماند و چگونه بماند. بی‌شک فاصله‌ی میان بایدها و واقعیّتها، همواره وجدانهای آرمان‌خواه را عذاب داده و میدهد، امّا این، فاصله‌ای طی‌شدنی است و در چهل سال گذشته در مواردی بارها طی شده است و بی‌شک در آینده، با حضور نسل جوان مؤمن و دانا و پُرانگیزه، با قدرت بیشتر طی خواهد شد.

انقلاب اسلامی؛ مایه‌ی سربلندی ایران و ایرانی
انقلاب اسلامی ملّت ایران، قدرتمند امّا مهربان و باگذشت و حتّی مظلوم بوده است. مرتکب افراط‌ها و چپ‌روی‌هایی که مایه‌ی ننگ بسیاری از قیامها و جنبشها است، نشده است. در هیچ معرکه‌ای حتّی با آمریکا و صدّام، گلوله‌ی اوّل را شلّیک نکرده و در همه‌ی موارد، پس ‌از حمله‌ی دشمن از خود دفاع کرده و البتّه ضربت متقابل را محکم فرود آورده است. این انقلاب از آغاز تا امروز نه بی‌رحم و خون‌ریز بوده و نه منفعل و مردّد. با صراحت و شجاعت در برابر زورگویان و گردنکشان ایستاده و از مظلومان و مستضعفان دفاع کرده است. این جوانمردی و مروّت انقلابی، این صداقت و صراحت و اقتدار، این دامنه‌ی عمل جهانی و منطقه‌ای در کنار مظلومان جهان، مایه‌ی سربلندی ایران و ایرانی است، و همواره چنین باد.

برای برداشتن گامهای استوار در آینده، باید گذشته را درست شناخت
اینک در آغاز فصل جدیدی از زندگی جمهوری اسلامی، این بنده‌ی ناچیز مایلم با جوانان عزیزم، نسلی که پا به میدان عمل میگذارد تا بخش دیگری از جهاد بزرگ برای ساختن ایران اسلامی بزرگ را آغاز کند، سخن بگویم. سخن اوّل درباره‌ی گذشته است.

عزیزان! نادانسته‌ها را جز با تجربه‌ی خود یا گوش سپردن به تجربه‌ی دیگران نمیتوان دانست. بسیاری از آنچه را ما دیده و آزموده‌ایم، نسل شما هنوز نیازموده و ندیده است. ما دیده‌ایم و شما خواهید دید. دهه‌های آینده دهه‌های شما است و شمایید که باید کارآزموده و پُرانگیزه از انقلاب خود حراست کنید و آن را هرچه بیشتر به آرمان بزرگش که ایجاد تمدّن نوین اسلامی و آمادگی برای طلوع خورشید ولایت عظمیٰ (ارواحنافداه) است، نزدیک کنید. برای برداشتن گامهای استوار در آینده، باید گذشته را درست شناخت و از تجربه‌ها درس گرفت؛ اگر از این راهبرد غفلت شود، دروغها به جای حقیقت خواهند نشست و آینده مورد تهدیدهای ناشناخته قرار خواهد گرفت. دشمنان انقلاب با انگیزه‌ای قوی، تحریف و دروغ‌پردازی درباره‌ی گذشته و حتّی زمان حال را دنبال میکنند و از پول و همه‌ی ابزارها برای آن بهره میگیرند. رهزنان فکر و عقیده و آگاهی بسیارند؛ حقیقت را از دشمن و پیاده‌نظامش نمیتوان شنید.

آغاز انقلاب و نظام اسلامی از نقطه‌ی صفر
انقلاب اسلامی و نظام برخاسته از آن، از نقطه‌ی صفر آغاز شد؛ اوّلاً: همه‌چیز علیه ما بود، چه رژیم فاسد طاغوت که علاوه ‌بر وابستگی و فساد و استبداد و کودتایی بودن، اوّلین رژیم سلطنتی در ایران بود که به دست بیگانه -و نه به زور شمشیر خود- بر سرِ کار آمده بود، و چه دولت آمریکا و برخی دیگر از دولتهای غربی، و چه وضع بشدّت نابسامان داخلی و عقب‌افتادگی شرم‌آور در علم و فنّاوری و سیاست و معنویّت و هر فضیلت دیگر.

ثانیاً: هیچ تجربه‌ی پیشینی و راه طی‌شده‌ای در برابر ما وجود نداشت. بدیهی است که قیامهای مارکسیستی و امثال آن نمیتوانست برای انقلابی که از متن ایمان و معرفت اسلامی پدید آمده است، الگو محسوب شود. انقلابیون اسلامی بدون سرمشق و تجربه آغاز کردند و ترکیب جمهوریّت و اسلامیّت و ابزارهای تشکیل و پیشرفت آن، جز با هدایت الهی و قلب نورانی و اندیشه‌ی بزرگ امام خمینی، به دست نیامد. و این نخستین درخشش انقلاب بود.

تقابل دوگانه‌ی جدید «اسلام و استکبار»؛ پدیده‌ی برجسته‌ی جهان معاصر
پس آ‌نگاه انقلاب ملّت ایران، جهان دوقطبی آن روز را به جهان سه‌قطبی تبدیل کرد و سپس با سقوط و حذف شوروی و اقمارش و پدید آمدن قطبهای جدید قدرت، تقابل دوگانه‌ی جدید «اسلام و استکبار» پدیده‌ی برجسته‌ی جهان معاصر و کانون توجّه جهانیان شد. از سویی نگاه امیدوارانه‌ی ملّتهای زیر ستم و جریانهای آزادی‌خواه جهان و برخی دولتهای مایل به استقلال، و از سویی نگاه کینه‌ورزانه و بدخواهانه‌ی رژیم‌های زورگو و قلدرهای باج‌طلب عالم، بدان دوخته شد. بدین‌گونه مسیر جهان تغییر یافت و زلزله‌ی انقلاب، فرعونهای در بسترِ راحت آرمیده را بیدار کرد؛ دشمنی‌ها با همه‌ی شدّت آغاز شد و اگر نبود قدرت عظیم ایمان و انگیزه‌ی این ملّت و رهبری آسمانی و تأییدشده‌ی امام عظیم‌الشّأن ما، تاب آوردن در برابر آن‌همه خصومت و شقاوت و توطئه و خباثت، امکان‌پذیر نمیشد.

مدیریت جهادی و اعتقاد به اصل «ما میتوانیم»؛ عامل عزت و پیشرفت ایران در همه‌ی عرصه‌ها
به‌رغم همه‌ی این مشکلات طاقت‌فرسا، جمهوری اسلامی روزبه‌روز گامهای بلندتر و استوارتری به جلو برداشت. این چهل سال، شاهد جهادهای بزرگ و افتخارات درخشان و پیشرفتهای شگفت‌آور در ایران اسلامی است. عظمت پیشرفتهای چهل‌ساله‌ی ملّت ایران آنگاه بدرستی دیده میشود که این مدّت، با مدّتهای مشابه در انقلابهای بزرگی همچون انقلاب فرانسه و انقلاب اکتبر شوروی و انقلاب هند مقایسه شود. مدیریّتهای جهادی الهام‌گرفته از ایمان اسلامی و اعتقاد به اصل «ما میتوانیم» که امام بزرگوار به همه‌ی ما آموخت، ایران را به عزّت و پیشرفت در همه‌ی عرصه‌ها رسانید.

برکات بزرگ انقلاب اسلامی:
انقلاب به یک انحطاط تاریخی طولانی پایان داد و کشور که در دوران پهلوی و قاجار بشدّت تحقیر شده و بشدّت عقب مانده بود، در مسیر پیشرفت سریع قرار گرفت؛ در گام نخست، رژیم ننگین سلطنت استبدادی را به حکومت مردمی و مردم‌سالاری تبدیل کرد و عنصر اراده‌ی ملّی را که جان‌مایه‌‌ی پیشرفت همه‌جانبه و حقیقی است در کانون مدیریّت کشور وارد کرد؛ آنگاه جوانان را میدان‌دار اصلی حوادث و وارد عرصه‌ی مدیریّت کرد؛ روحیه‌ و باور «ما میتوانیم» را به همگان منتقل کرد؛ به برکت تحریم دشمنان،‌ اتّکاء به توانایی داخلی را به همه آموخت و این منشأ برکات بزرگ شد:

یک) ثبات و امنیت و حفظ تمامیت ارضی ایران
اوّلاً: ثبات و امنیّت کشور و تمامیّت ارضی و حفاظت از مرزها را که آماج تهدید جدّی دشمنان قرار گرفته بود ضمانت کرد و معجزه‌ی پیروزی در جنگ هشت‌ساله و شکست رژیم بعثی و پشتیبانان آمریکایی و اروپایی و شرقی‌اش را پدید ‌آورد.

دو) موتور پیشران کشور در عرصه‌ی علم و فنّاوری و ایجاد زیرساخت‌های حیاتی و اقتصادی و عمرانی
ثانیاً: موتور پیشران کشور در عرصه‌ی علم و فنّاوری و ایجاد زیرساخت‌های حیاتی و اقتصادی و عمرانی شد که تا اکنون ثمرات بالنده‌ی آن روزبه‌روز فراگیرتر میشود. هزاران شرکت دانش‌بنیان، هزاران طرح زیرساختی و ضروری برای کشور در حوزه‌های عمران و حمل‌ونقل و صنعت و نیرو و معدن و سلامت و کشاورزی و آب و غیره، میلیون‌ها تحصیل‌کرده‌ی دانشگاهی یا در حال تحصیل، هزاران واحد دانشگاهی در سراسر کشور، ده‌ها طرح بزرگ از قبیل چرخه‌ی سوخت هسته‌ای، سلّول‌های بنیادی، فنّاوری نانو، زیست‌فنّاوری و غیره با رتبه‌های نخستین در کلّ جهان، شصت برابر شدن صادرات غیرنفتی، نزدیک به ده برابر شدن واحدهای صنعتی، ده‌ها برابر شدن صنایع از نظر کیفی، تبدیل صنعت مونتاژ به فنّاوری بومی، برجستگی محسوس در رشته‌های گوناگون مهندسی از جمله در صنایع دفاعی، درخشش در رشته‌های مهم و حسّاس پزشکی و جایگاه مرجعیّت در آن و ده‌ها نمونه‌ی دیگر از پیشرفت، محصول آن روحیه و آن حضور و آن احساس جمعی است که انقلاب برای کشور به ارمغان آورد. ایرانِ پیش ‌از انقلاب، در تولید علم و فنّاوری صفر بود، در صنعت به‌جز مونتاژ و در علم به‌جز ترجمه هنری نداشت.

سه) به اوج رسانیدن مشارکت مردمی و مسابقه‌ی خدمت‌رسانی
ثالثاً: مشارکت مردمی را در مسائل سیاسی مانند انتخابات، مقابله با فتنه‌های داخلی، حضور در صحنه‌های ملّی و استکبارستیزی به اوج رسانید و در موضوعات اجتماعی مانند کمک‌رسانی‌ها و فعّالیّتهای نیکوکاری که از پیش ‌از انقلاب آغاز شده بود، افزایش چشمگیر داد. پس ‌از انقلاب، مردم در مسابقه‌‌ی خدمت‌رسانی در حوادث طبیعی و کمبودهای اجتماعی مشتاقانه شرکت میکنند.

چهار) ارتقاء شگفت‌آور بینش سیاسی آحاد مردم
رابعاً: بینش سیاسی آحاد مردم و نگاه آنان به مسائل بین‌المللی را به گونه‌ی شگفت‌آوری ارتقاء داد. تحلیل سیاسی و فهم مسائل بین‌المللی در موضوعاتی همچون جنایات غرب بخصوص آمریکا، مسئله‌ی فلسطین و ظلم تاریخی به ملّت آن، مسئله‌ی جنگ‌افروزی‌ها و رذالتها و دخالتهای قدرتهای قلدر در امور ملّتها و امثال آن را از انحصار طبقه‌ی محدود و عزلت‌‌گزیده‌ای به نام روشنفکر، بیرون آورد؛ این‌گونه، روشنفکری میان عموم مردم در همه‌ی کشور و همه‌ی ساحتهای زندگی جاری شد و مسائلی از این دست حتّی برای نوجوانان و نونهالان، روشن و قابل فهم گشت.

پنج) سنگین کردن کفه‌ی عدالت در تقسیم امکانات عمومی کشور
خامساً: کفّه‌ی عدالت را در تقسیم امکانات عمومی کشور سنگین کرد. نارضایتی این حقیر از کارکرد عدالت در کشور به دلیل آنکه این ارزش والا باید گوهر بی‌همتا بر تارک نظام جمهوری اسلامی باشد و هنوز نیست، نباید به این معنی گرفته شود که برای استقرار عدالت کار انجام نگرفته است. واقعیّت آن است که دستاوردهای مبارزه با بی‌عدالتی در این چهار دهه، با هیچ دوره‌ی دیگر گذشته قابل مقایسه نیست. در رژیم طاغوت بیشترین خدمات و درآمدهای کشور در اختیار گروه کوچکی از پایتخت‌نشینان یا همسانان آنان در برخی دیگر از نقاط کشور بود. مردم بیشتر شهرها بویژه مناطق دوردست و روستاها در آخر فهرست و غالباً محروم از نیازهای اوّلیّه‌ی زیرساختی و خدمت‌رسانی بودند. جمهوری اسلامی در شمار موفّق‌ترین حاکمیّتهای جهان در جابه‌جایی خدمت و ثروت از مرکز به همه‌جای کشور، و از مناطق مرفّه‌نشین شهرها به مناطق پایین‌دست آن بوده است. آمار بزرگ راه‌سازی و خانه‌سازی و ایجاد مراکز صنعتی و اصلاح امور کشاورزی و رساندن برق و آب و مراکز درمانی و واحدهای دانشگاهی و سد و نیروگاه و امثال آن به دورترین مناطق کشور، حقیقتاً افتخارآفرین است؛ بی‌شک این همه، نه در تبلیغات نارسای مسئولان انعکاس یافته‌ و نه زبان بدخواهان خارجی و داخلی به آن اعتراف کرده است؛ ولی هست و حسنه‌ای برای مدیران جهادی و بااخلاص نزد خدا و خلق است. البتّه عدالت مورد انتظار در جمهوری اسلامی که مایل است پیرو حکومت علوی شناخته شود، بسی برتر از اینها است و چشم امید برای اجرای آن به شما جوانها است که در ادامه بدان خواهم پرداخت.

شش) افزایش چشمگیر معنویت و اخلاق در فضای عمومی جامعه
سادساً: عیار معنویّت و اخلاق را در فضای عمومی جامعه بگونه‌ای چشمگیر افزایش داد. این پدیده‌ی مبارک را رفتار و منش حضرت امام خمینی در طول دوران مبارزه و پس ‌از پیروزی انقلاب، بیش ‌از هر چیز رواج داد؛ آن انسان معنوی و عارف و وارسته از پیرایه‌های مادّی، در رأس کشوری قرار گرفت که مایه‌های ایمان مردمش بسی ریشه‌دار و عمیق بود. هرچند دست تطاول تبلیغات مروّج فساد و بی‌بندوباری در طول دوران پهلوی‌ها به آن ضربه‌های سخت زده و لجنزاری از آلودگی اخلاقی غربی را به درون زندگی مردم متوسّط و بخصوص جوانان کشانده بود، ولی رویکرد دینی و اخلاقی در جمهوری اسلامی، دلهای مستعد و نورانی بویژه جوانان را مجذوب کرد و فضا به سود دین و اخلاق دگرگون شد. مجاهدتهای جوانان در میدانهای سخت از جمله دفاع مقدّس، با ذکر و دعا و روحیه‌ی برادری و ایثار همراه شد و ماجراهای صدر اسلام را زنده و نمایان در برابر چشم همه نهاد. پدران و مادران و همسران با احساس وظیفه‌ی دینی از عزیزان خود که به جبهه‌های گوناگون جهاد می‌شتافتند دل کندند و سپس، آنگاه که با پیکر خون‌آلود یا جسم آسیب‌دیده‌ی آنان روبه‌رو شدند، مصیبت را با شکر همراه کردند. مساجد و فضاهای دینی رونقی بی‌سابقه گرفت. صف نوبت برای اعتکاف از هزاران جوان و استاد و دانشجو و زن و مرد و صف نوبت برای اردوهای جهادی و جهاد سازندگی و بسیج سازندگی از هزاران جوان داوطلب و فداکار آکنده شد. نماز و حج و روزه‌داری و پیاده‌روی زیارت و مراسم گوناگون دینی و انفاقات و صدقات واجب و مستحب در همه‌جا بویژه میان جوانان رونق یافت و تا امروز، روزبه‌روز بیشتر و باکیفیّت‌تر شده است. و اینها همه در دورانی اتّفاق افتاده که سقوط اخلاقی روزافزون غرب و پیروانش و تبلیغات پُرحجم آنان برای کشاندن مرد و زن به لجنزارهای فساد، اخلاق و معنویّت را در بخشهای عمده‌ی عالم منزوی کرده است؛ و این معجزه‌ای دیگر از انقلاب و نظام اسلامی فعّال و پیشرو است.

هفت) ایستادگی روزافزون در برابر قلدران و زورگویان و مستکبران جهان
سابعاً: نماد پُرابّهت و باشکوه و افتخارآمیز ایستادگی در برابر قلدران و زورگویان و مستکبران جهان و در رأس آنان آمریکای جهان‌خوار و جنایت‌کار، روزبه‌روز برجسته‌تر شد. در تمام این چهل سال، تسلیم‌ناپذیری و صیانت و پاسداری از انقلاب و عظمت و هیبت الهی آن و گردن برافراشته‌ی آن در مقابل دولتهای متکبّر و مستکبر، خصوصیّت شناخته‌شده‌ی ایران و ایرانی بویژه جوانان این مرز و بوم به‌شمار میرفته است. قدرتهای انحصارگر جهان که همواره حیات خود را در دست‌اندازی به استقلال دیگر کشورها و پایمال کردن منافع حیاتی آنها برای مقاصد شوم خود دانسته‌اند، در برابر ایران اسلامی و انقلابی، اعتراف به ناتوانی کردند. ملّت ایران در فضای حیات‌بخش انقلاب توانست نخست دست‌نشانده‌ی آمریکا و عنصر خائن به ملّت را از کشور برانَد و پس از ‌آن هم تا امروز از سلطه‌ی دوباره‌ی قلدران جهانی بر کشور با قدرت و شدّت جلوگیری کند.

انقلاب چهل‌ساله و گام بزرگ دوم
جوانان عزیز! اینها بخشی محدود از سرفصل‌های عمده در سرگذشت چهل‌ساله‌ی انقلاب اسلامی است؛ انقلاب عظیم و پایدار و درخشانی که شما به توفیق الهی باید گام بزرگ دوّم را در پیشبرد آن بردارید.

محصول تلاش چهل‌ساله، اکنون برابر چشم ما است: کشور و ملّتی مستقل، آزاد، مقتدر، باعزّت، متدیّن، پیشرفته در علم، انباشته از تجربه‌هایی گران‌بها، مطمئن و امیدوار، دارای تأثیر اساسی در منطقه و دارای منطق قوی در مسائل جهانی، رکورددار در شتاب پیشرفتهای علمی، ر کورددار در رسیدن به رتبه‌های بالا در دانشها و فنّاوری‌های مهم از قبیل هسته‌ای و سلّول‌های بنیادی و نانو و هوافضا و امثال آن، سرآمد در گسترش خدمات اجتماعی، سرآمد در انگیزه‌های جهادی میان جوانان، سرآمد در جمعیّت جوان کارآمد، و بسی ویژگی‌های افتخارآمیز دیگر که همگی محصول انقلاب و نتیجه‌ی جهت‌گیری‌های انقلابی و جهادی است. و بدانید که اگر بی‌توجّهی به شعارهای انقلاب و غفلت از جریان انقلابی در برهه‌هایی از تاریخ چهل‌ساله نمیبود -که متأسّفانه بود و خسارت‌بار هم بود- بی‌شک دستاوردهای انقلاب از این بسی بیشتر و کشور در مسیر رسیدن به آرمانهای بزرگ بسی جلوتر بود و بسیاری از مشکلات کنونی وجود نمیداشت.

اقتدار انقلاب اسلامی و تغییر چالشها و شکست مستکبران
ایران مقتدر، امروز هم مانند آغاز انقلاب با چالشهای مستکبران روبه‌رو است امّا با تفاوتی کاملاً معنی‌دار. اگر آن روز چالش با آمریکا بر سر کوتاه کردن دست عمّال بیگانه یا تعطیلی سفارت رژیم صهیونیستی در تهران یا رسوا کردن لانه‌ی جاسوسی بود، امروز چالش بر سرِ حضور ایران مقتدر در مرزهای رژیم صهیونیستی و برچیدن بساط نفوذ نامشروع آمریکا از منطقه‌ی غرب آسیا و حمایت جمهوری اسلامی از مبارزات مجاهدان فلسطینی در قلب سرزمین‌های اشغالی و دفاع از پرچم برافراشته‌ی حزب‌الله و مقاومت در سراسر این منطقه است. و اگر آن روز، مشکل غرب جلوگیری از خرید تسلیحات ابتدایی برای ایران بود،‌ امروز مشکل او جلوگیری از انتقال سلاحهای پیشرفته‌ی ایرانی به نیروهای مقاومت است. و اگر آن روز گمان آمریکا آن بود که با چند ایرانی خودفروخته یا با چند هواپیما و بالگرد خواهد توانست بر نظام اسلامی و ملّت ایران فائق آید، امروز برای مقابله‌ی سیاسی و امنیّتی با جمهوری اسلامی، خود را محتاج به یک ائتلاف بزرگ از ده‌ها دولت معاند یا مرعوب میبیند و البتّه باز هم در رویارویی، شکست میخورد. ایران به برکت انقلاب، اکنون در جایگاهی متعالی و شایسته‌ی ملّت ایران در چشم جهانیان و عبورکرده از بسی گردنه‌های دشوار در مسائل اساسی خویش است.

جوانان؛ محور تحقق نظام پیشرفته‌ی اسلامی
امّا راه طی‌شده فقط قطعه‌ای از مسیر افتخارآمیز به سوی آرمانهای بلند نظام جمهوری اسلامی است. دنباله‌ی این مسیر که به گمان زیاد، به دشواریِ گذشته‌ها نیست، باید با همّت و هشیاری و سرعت عمل و ابتکار شما جوانان طی شود. مدیران جوان، کارگزاران جوان، اندیشمندان جوان، فعّالان جوان، در همه‌ی میدانهای سیاسی و اقتصادی و فرهنگی و بین‌المللی و نیز در عرصه‌های دین و اخلاق و معنویّت و عدالت، باید شانه‌های خود را به زیر بار مسئولیّت دهند، از تجربه‌ها و عبرتهای گذشته بهره گیرند، نگاه انقلابی و روحیه‌ی انقلابی و عمل جهادی را به کار بندند و ایران عزیز را الگوی کامل نظام پیشرفته‌ی اسلامی بسازند.

نیروی انسانی مستعد و کارآمد با زیربنای عمیق و اصیل ایمانی و دینی؛ مهم‌ترین ظرفیت امیدبخش کشور
نکته‌ی مهمّی که باید آینده‌سازان در نظر داشته باشند، این است که در کشوری زندگی میکنند که از نظر ظرفیّتهای طبیعی و انسانی، کم‌نظیر است و بسیاری از این ظرفیّتها با غفلت دست‌اندرکاران تاکنون بی‌استفاده یا کم‌استفاده مانده است. همّتهای بلند و انگیزه‌های جوان و انقلابی، خواهند توانست آنها را فعّال و در پیشرفت مادّی و معنوی کشور به معنی واقعی جهش ایجاد کنند.

مهم‌ترین ظرفیّت امیدبخش کشور، نیروی انسانی مستعد و کارآمد با زیربنای عمیق و اصیل ایمانی و دینی است. جمعیّت جوان زیر ۴۰ ‌سال که بخش مهمّی از آن نتیجه‌ی موج جمعیّتی ایجادشده در دهه‌ی ۶۰ است، فرصت ارزشمندی برای کشور است. ۳۶ میلیون نفر در سنین میانه‌ی ۱۵ و ۴۰ سالگی، نزدیک به ۱۴ میلیون نفر دارای تحصیلات عالی، رتبه‌ی دوّم جهان در دانش‌آموختگان علوم و مهندسی، انبوه جوانانی که با روحیه‌ی انقلابی رشد کرده و آماده‌ی تلاش جهادی برای کشورند، و جمع چشمگیر جوانان محقّق و اندیشمندی که به آفرینشهای علمی و فرهنگی و صنعتی و غیره اشتغال دارند؛ اینها ثروت عظیمی برای کشور است که هیچ اندوخته‌ی مادّی با آن مقایسه نمیتواند شد.

فهرست طولانی فرصتهای مادی کشور
به‌جز اینها، فرصتهای مادّی کشور نیز فهرستی طولانی را تشکیل میدهد که مدیران کارآمد و پُرانگیزه و خردمند میتوانند با فعّال کردن و بهره‌گیری از آن، درآمدهای ملّی را با جهشی نمایان افزایش داده و کشور را ثروتمند و بی‌نیاز و به معنی واقعی دارای اعتمادبه‌نفس کنند و مشکلات کنونی را برطرف نمایند. ایران با دارا بودن یک درصد جمعیّت جهان، دارای ۷ درصد ذخایر معدنی جهان است: منابع عظیم زیرزمینی، موقعیت استثنائی جغرافیایی میان شرق و غرب و شمال و جنوب، بازار بزرگ ملّی، بازار بزرگ منطقه‌ای با داشتن ۱۵ همسایه با ۶۰۰ میلیون جمعیّت، سواحل دریایی طولانی، حاصلخیزی زمین با محصولات متنوّع کشاورزی و باغی، اقتصاد بزرگ و متنوّع، بخشهایی از ظرفیّتهای کشور است؛ بسیاری از ظرفیّتها دست‌نخورده مانده است. گفته شده‌ است که ایران از نظر ظرفیّتهای استفاده‌نشده‌ی طبیعی و انسانی در رتبه‌ی اوّل جهان است. بی‌شک شما جوانان مؤمن و پُرتلاش خواهید توانست این عیب بزرگ را برطرف کنید. دهه‌ی دوّم چشم‌انداز، باید زمان تمرکز بر بهره‌برداری از دستاوردهای گذشته و نیز ظرفیّتهای استفاده‌نشده باشد و پیشرفت کشور از جمله در بخش تولید و اقتصاد ملّی ارتقاء یابد.

گام دوم و سرفصلها و توصیه‌های اساسی در پرتو امید و نگاه خوش‌بینانه به آینده
اکنون به شما فرزندان عزیزم در مورد چند سرفصل اساسی توصیه‌هایی میکنم. این سرفصل‌ها عبارتند از: علم و پژوهش، معنویّت و اخلاق، اقتصاد، عدالت و مبارزه با فساد، استقلال و آزادی، عزّت ملّی و روابط خارجی و مرزبندی با دشمن، سبک زندگی.

امّا پیش از همه‌چیز، نخستین توصیه‌ی من امید و نگاه خوش‌بینانه به آینده است. بدون این کلید اساسیِ همه‌ی قفلها، هیچ گامی نمیتوان برداشت. آنچه میگویم یک امید صادق و متّکی به واقعیّتهای عینی است. اینجانب همواره از امید کاذب و فریبنده‌ دوری جسته‌ام، امّا خود و همه را از نومیدی بیجا و ترس کاذب نیز برحذر داشته‌‌ام و برحذر میدارم. در طول این چهل سال -و اکنون مانند همیشه- سیاست تبلیغی و رسانه‌ای دشمن و فعّال‌ترین برنامه‌های آن، مأیوس‌سازی مردم و حتّی مسئولان و مدیران ما از آینده است. خبرهای دروغ، تحلیل‌های مغرضانه، وارونه‌ نشان دادن واقعیّتها، پنهان کردن جلوه‌های امیدبخش، بزرگ کردن عیوب کوچک و کوچک نشان دادن یا انکار محسّنات بزرگ، برنامه‌‌ی همیشگی هزاران رسانه‌ی صوتی و تصویری و اینترنتی دشمنان ملّت ایران است؛ و البتّه دنباله‌های آنان در داخل کشور نیز قابل مشاهده‌اند که با استفاده از آزادی‌ها در خدمت دشمن حرکت میکنند. شما جوانان باید پیش‌گام در شکستن این محاصره‌ی تبلیغاتی باشید. در خود و دیگران نهال امید به آینده را پرورش دهید. ترس و نومیدی را از خود و دیگران برانید. این نخستین و ریشه‌ای‌ترین جهاد شما است. نشانه‌های امیدبخش -که به برخی از آنها اشاره شد- در برابر چشم شما است. رویشهای انقلاب بسی فراتر از ریزشها است و دست‌ودلهای امین و خدمتگزار، بمراتب بیشتر از مفسدان و خائنان و کیسه‌دوختگان است. دنیا به جوان ایرانی و پایداری ایرانی و ابتکارهای ایرانی، در بسیاری از عرصه‌ها با چشم تکریم و احترام مینگرد. قدر خود را بدانید و با قوّت خداداد، به سوی ‌آینده خیز بردارید و حماسه بیافرینید.
و امّا توصیه‌ها:

یک) علم و پژوهش
۱) علم و پژوهش: دانش،‌ آشکارترین وسیله‌ی عزّت و قدرت یک کشور است. روی دیگر دانایی، توانایی است. دنیای غرب به برکت دانش خود بود که توانست برای خود ثروت و نفوذ و قدرت دویست‌ساله فراهم کند و با وجود تهیدستی در بنیانهای اخلاقی و اعتقادی، با تحمیل سبک زندگی غربی به جوامع عقب‌مانده از کاروان علم، اختیار سیاست و اقتصاد آنها را به دست گیرد. ما به سوءاستفاده از دانش مانند آنچه غرب کرد، توصیه نمیکنیم، امّا مؤکّداً به نیاز کشور به جوشاندن چشمه‌ی دانش در میان خود اصرار می‌ورزیم. بحمدالله استعداد علم و تحقیق در ملّت ما از متوسّط جهان بالاتر است. اکنون نزدیک به دو دهه است که رستاخیز علمی در کشور آغاز شده و با سرعتی که برای ناظران جهانی غافلگیرکننده بود -یعنی یازده برابر شتاب رشد متوسّط علم در جهان- به پیش رفته است. دستاوردهای دانش و فنّاوری ما در این مدّت که ما را به رتبه‌ی شانزدهم در میان بیش از دویست کشور جهان رسانید و مایه‌ی شگفتی ناظران جهانی شد و در برخی از رشته‌های حسّاس و نوپدید به رتبه‌های نخستین ارتقاء داد، همه‌وهمه در حالی اتّفاق افتاده که کشور دچار تحریم مالی و تحریم علمی بوده است. ما با وجود شنا در جهت مخالف جریان دشمن‌ساز، به رکوردهای بزرگ دست یافته‌ایم و این نعمت بزرگی است که به‌خاطر آن باید روز و شب خدا را سپاس گفت.

امّا آنچه من میخواهم بگویم این است که این راه طی‌شده، با همه‌ی اهمّیّتش فقط یک آغاز بوده است و نه بیشتر. ما هنوز از قلّه‌های دانش جهان بسیار عقبیم؛ باید به قلّه‌ها دست یابیم. باید از مرزهای کنونی دانش در مهم‌ترین رشته‌ها عبور کنیم. ما از این مرحله هنوز بسیار عقبیم؛ ما از صفر شروع کرده‌ایم. عقب‌ماندگی شرم‌آور علمی در دوران پهلوی‌ها و قاجارها در هنگامی که مسابقه‌ی علمی دنیا تازه شروع شده بود، ضربه‌ی سختی بر ما وارد کرده و ما را از این کاروان شتابان، فرسنگها عقب نگه داشته بود. ما اکنون حرکت را ‌آغاز کرده و با شتاب پیش میرویم ولی این شتاب باید سالها با شدّت بالا ادامه یابد تا آن عقب‌افتادگی جبران شود. اینجانب همواره به دانشگاه‌ها و دانشگاهیان و مراکز پژوهش و پژوهندگان، گرم و قاطع و جدّی دراین‌باره تذکّر و هشدار و فراخوان داده‌ام، ولی اینک مطالبه‌ی عمومی من از شما جوانان آن است که این راه را با احساس مسئولیّت بیشتر و همچون یک جهاد در پیش گیرید. سنگ بنای یک انقلاب علمی در کشور گذاشته شده و این انقلاب، شهیدانی از قبیل شهدای هسته‌ای نیز داده است. به‌پاخیزید و دشمن بدخواه و کینه‌توز را که از جهاد علمی شما بشدّت بیمناک است ناکام سازید.

دو) معنویّت و اخلاق
۲) معنویّت و اخلاق: معنویّت به معنی برجسته کردن ارزشهای معنوی از قبیل: اخلاص، ایثار، توکّل، ایمان در خود و در جامعه است، و اخلاق به معنی رعایت فضیلت‌هایی چون خیرخواهی، گذشت، کمک به نیازمند، راستگویی، شجاعت، تواضع، اعتمادبه‌نفس و دیگر خلقیّات نیکو است. معنویّت و اخلاق، جهت‌دهنده‌ی همه‌ی حرکتها و فعّالیّتهای فردی و اجتماعی و نیاز اصلی جامعه است؛ بودن آنها، محیط زندگی را حتّی با کمبودهای مادّی، بهشت میسازد و نبودن آن حتّی با برخورداری مادّی، جهنّم می‌آفریند.

شعور معنوی و وجدان اخلاقی در جامعه هرچه بیشتر رشد کند برکات بیشتری به بار می‌آورد؛ این، بی‌گمان محتاج جهاد و تلاش است و این تلاش و جهاد، بدون همراهی حکومتها توفیق چندانی نخواهد یافت. اخلاق و معنویّت، البتّه با دستور و فرمان به دست نمی‌آید، پس حکومتها نمیتوانند آن را با قدرت قاهره ایجاد کنند، امّا اوّلاً خود باید منش و رفتار اخلاقی و معنوی داشته باشند، و ثانیاً زمینه‌ را برای رواج آن در جامعه فراهم کنند و به نهادهای اجتماعی دراین‌باره میدان دهند و کمک برسانند؛ با کانونهای ضدّ معنویّت و اخلاق، به شیوه‌ی معقول بستیزند و خلاصه اجازه ندهند که جهنّمی‌ها مردم را با زور و فریب، جهنّمی کنند.

ابزارهای رسانه‌ای پیشرفته و فراگیر، امکان بسیار خطرناکی در اختیار کانونهای ضدّ معنویّت و ضدّ اخلاق نهاده است و هم‌اکنون تهاجم روزافزون دشمنان به دلهای پاک جوانان و نوجوانان و حتّی نونهالان با بهره‌گیری از این ابزارها را به چشم خود می‌بینیم. دستگاه‌های مسئول حکومتی دراین‌باره وظایفی سنگین بر عهده دارند که باید هوشمندانه و کاملاً مسئولانه صورت گیرد. و این البتّه به معنی رفع مسئولیّت از اشخاص و نهادهای غیرحکومتی نیست. در دوره‌ی پیش‌ِرو باید دراین‌باره‌ها برنامه‌های کوتاه‌مدّت و میان‌مدّت جامعی تنظیم و اجرا شود؛ ان‌شاء‌الله.

سه) اقتصاد
۳) اقتصاد: اقتصاد یک نقطه‌ی کلیدیِ تعیین‌کننده است. اقتصاد قوی، نقطه‌ی قوّت و عامل مهمّ سلطه‌ناپذیری و نفوذناپذیری کشور است و اقتصاد ضعیف، نقطه‌ی ضعف و زمینه‌‌ساز نفوذ و سلطه و دخالت دشمنان است. فقر و غنا در مادّیّات و معنویّات بشر، اثر میگذارد. اقتصاد البتّه هدف جامعه‌ی اسلامی نیست، امّا وسیله‌ای است که بدون آن نمیتوان به هدفها رسید. تأکید بر تقویت اقتصاد مستقلّ کشور که مبتنی‌ بر تولید انبوه و باکیفیّت، و توزیع عدالت‌محور، و مصرف به‌اندازه و بی‌اسراف، و مناسبات مدیریّتی خردمندانه است و در سالهای اخیر از سوی اینجانب بارها تکرار و بر آن تأکید شده، به‌خاطر همین تأثیر شگرفی است که اقتصاد میتواند بر زندگی امروز و فردای جامعه بگذارد.

انقلاب اسلامی راه نجات از اقتصاد ضعیف و وابسته و فاسد دوران طاغوت را به ما نشان داد، ولی عملکردهای ضعیف، اقتصاد کشور را از بیرون و درون دچار چالش ساخته است. چالش بیرونی تحریم و وسوسه‌ها‌ی دشمن است که در صورت اصلاح مشکل درونی، کم‌اثر و حتّی بی‌اثر خواهد شد. چالش درونی عبارت از عیوب ساختاری و ضعفهای مدیریّتی است.

مهم‌ترین عیوب، وابستگی اقتصاد به نفت، دولتی بودن بخشهایی از اقتصاد که در حیطه‌ی وظایف دولت نیست، نگاه به خارج و نه به توان و ظرفیّت داخلی، استفاده‌ی اندک از ظرفیّت نیروی انسانی کشور، بودجه‌بندی معیوب و نامتوازن، و سرانجام عدم ثبات سیاستهای اجرائی اقتصاد و عدم رعایت اولویّتها و وجود هزینه‌های زائد و حتّی مسرفانه در بخشهایی از دستگاه‌های حکومتی است. نتیجه‌ی اینها مشکلات زندگی مردم از قبیل بیکاری جوانها، فقر درآمدی در طبقه‌ی ضعیف و امثال آن است.

راه‌حلّ این مشکلات، سیاستهای اقتصاد مقاومتی است که باید برنامه‌های اجرائی برای همه‌ی بخشهای آن تهیّه و با قدرت و نشاط کاری و احساس مسئولیّت، در دولتها پیگیری و اقدام شود. درون‌زایی اقتصاد کشور، مولّد شدن و دانش‌بنیان شدن آن، مردمی کردن اقتصاد و تصدّیگری نکردن دولت، برون‌گرایی با استفاده از ظرفیّتهایی که قبلاً به آن اشاره شد، بخشهای مهمّ این راه‌حل‌ها است. بی‌گمان یک مجموعه‌ی جوان و دانا و مؤمن و مسلّط بر دانسته‌های اقتصادی در درون دولت خواهند توانست به این مقاصد برسند. دوران پیشِ‌رو باید میدان فعّالیّت چنین مجموعه‌ای باشد.

جوانان عزیز در سراسر کشور بدانند که همه‌ی راه‌حل‌ها در داخل کشور است. اینکه کسی گمان کند که «مشکلات اقتصادی صرفاً ناشی از تحریم است و علّت تحریم هم مقاومت ضدّ استکباری و تسلیم نشدن در برابر دشمن است؛ پس راه‌حل، زانو زدن در برابر دشمن و بوسه زدن بر پنجه‌ی گرگ است» خطایی نابخشودنی است. این تحلیل سراپا غلط، هرچند گاه از زبان و قلم برخی غفلت‌زدگان داخلی صادر میشود، امّا منشأ آن، کانونهای فکر و توطئه‌ی خارجی است که با صد زبان به تصمیم‌سازان و تصمیم‌گیران و افکار عمومی داخلی القاء میشود.

چهار) عدالت و مبارزه با فساد
۴) عدالت و مبارزه با فساد: این دو لازم و ملزوم یکدیگرند. فساد اقتصادی و اخلاقی و سیاسی، توده‌ی چرکین کشورها و نظامها و اگر در بدنه‌ی حکومتها عارض شود، زلزله‌ی ویرانگر و ضربه‌زننده به مشروعیّت آنها است؛ و این برای نظامی چون جمهوری اسلامی که نیازمند مشروعیّتی فراتر از مشروعیّتهای مرسوم و مبنائی‌تر از مقبولیّت اجتماعی است، بسیار جدّی‌تر و بنیانی‌تر از دیگر نظامها است. وسوسه‌ی مال و مقام و ریاست، حتّی در عَلَوی‌ترین حکومت تاریخ یعنی حکومت خود حضرت امیر‌‌المؤمنین (علیه‌السّلام) کسانی را لغزاند، پس خطر بُروز این تهدید در جمهوری اسلامی هم که روزی مدیران و مسئولانش مسابقه‌ی زهد انقلابی و ساده‌زیستی میدادند، هرگز بعید نبوده و نیست؛ و این ایجاب میکند که دستگاهی کارآمد با نگاهی تیزبین و رفتاری قاطع در قوای سه‌گانه حضور دائم داشته باشد و به‌معنای واقعی با فساد مبارزه کند، بویژه در درون دستگاه‌های حکومتی.

البتّه نسبت فساد در میان کارگزاران حکومت جمهوری اسلامی در مقایسه با بسیاری از کشورهای دیگر و بخصوص با رژیم طاغوت که سرتاپا فساد و فسادپرور بود، بسی کمتر است و بحمدالله مأموران این نظام غالباً سلامت خود را نگاه داشته‌اند، ولی حتّی آنچه هست غیر قابل قبول است. همه باید بدانند که طهارت اقتصادی شرط مشروعیّت همه‌ی مقامات حکومت جمهوری اسلامی است. همه باید از شیطانِ حرص برحذر باشند و از لقمه‌ی حرام بگریزند و از خداوند دراین‌باره کمک بخواهند و دستگاه‌های نظارتی و دولتی باید با قاطعیّت و حسّاسیّت، از تشکیل نطفه‌ی فساد پیشگیری و با رشد آن مبارزه کنند. این مبارزه نیازمند انسانهایی باایمان و جهادگر، و منیع‌الطّبع با دستانی پاک و دلهایی نورانی است. این مبارزه بخش اثرگذاری است از تلاش همه‌جانبه‌ای که نظام جمهوری اسلامی باید در راه استقرار عدالت به کار برد.

عدالت در صدر هدفهای اوّلیّه‌ی همه‌‌ی بعثتهای الهی است و در جمهوری اسلامی نیز دارای همان شأن و جایگاه است؛ این، کلمه‌ای مقدّس در همه‌ی زمانها و سرزمین‌ها است و به‌صورت کامل، جز در حکومت حضرت ولیّ‌عصر (ارواحنافداه) میسّر نخواهد شد ولی به‌صورت نسبی، همه جا و همه وقت ممکن و فریضه‌ای بر عهده‌ی همه بویژه حاکمان و قدرتمندان است. جمهوری اسلامی ایران در این راه گامهای بلندی برداشته است که قبلاً بدان اشاره‌ای کوتاه رفت؛ و البتّه در توضیح و تشریح آن باید کارهای بیشتری صورت گیرد و توطئه‌ی واژگونه‌نمایی و لااقل سکوت و پنهان‌سازی که اکنون برنامه‌ی جدّی دشمنان انقلاب است، خنثی گردد.

با این همه، اینجانب به جوانان عزیزی که آینده‌ی کشور، چشم‌انتظار آنها است صریحاً میگویم آنچه تاکنون شده با آنچه باید میشده و بشود، دارای فاصله‌‌ای ژرف است. در جمهوری اسلامی، دلهای مسئولان به‌طور دائم باید برای رفع محرومیّتها بتپد و از شکافهای عمیق طبقاتی بشدّت بیمناک باشد. در جمهوری اسلامی کسب ثروت نه‌تنها جرم نیست که مورد تشویق نیز هست، امّا تبعیض در توزیع منابع عمومی و میدان دادن به ویژه‌خواری و مدارا با فریبگران اقتصادی که همه به بی‌عدالتی می‌انجامد، بشدّت ممنوع است؛ همچنین غفلت از قشرهای نیازمند حمایت، به‌هیچ‌رو مورد قبول نیست. این سخنان در قالب سیاستها و قوانین، بارها تکرار شده است ولی برای اجرای شایسته‌ی آن، چشم امید به شما جوانها است؛ و اگر زمام اداره‌ی بخشهای گوناگون کشور به جوانان مؤمن و انقلابی و دانا و کاردان -که بحمدالله کم نیستند- سپرده شود، این امید برآورده خواهد شد؛ ان‌شاءالله.

پنج) استقلال و آزادی
۵) استقلال و آزادی: استقلال ملّی به معنی آزادی ملّت و حکومت از تحمیل و زورگویی قدرتهای سلطه‌گر جهان است. و آزادی اجتماعی به‌معنای حقّ تصمیم‌گیری و عمل کردن و اندیشیدن برای همه‌ی افراد جامعه است؛ و این هر دو از جمله‌ی ارزشهای اسلامی‌اند و این هر دو عطیّه‌ی الهی به انسانها‌یند و هیچ کدام تفضّل حکومتها به مردم نیستند. حکومتها موظّف به تأمین این دو اند. منزلت آزادی و استقلال را کسانی بیشتر میدانند که برای آن جنگیده‌اند. ملّت ایران با جهاد چهل‌ساله‌ی خود از جمله‌ی آنها است. استقلال و آزادی کنونی ایران اسلامی، دستاورد، بلکه خون‌آوردِ صدها هزار انسان والا و شجاع و فداکار است؛ غالباً جوان، ولی همه در رتبه‌های رفیع انسانیّت. این ثمر شجره‌ی طیّبه‌ی انقلاب را با تأویل و توجیه‌های ساده‌لوحانه و بعضاً مغرضانه، نمیتوان در خطر قرار داد. همه -مخصوصاً دولت جمهوری اسلامی‌- موظّف به حراست از آن با همه‌ی وجودند. بدیهی است که «استقلال» نباید به معنی زندانی کردن سیاست و اقتصاد کشور در میان مرزهای خود، و «آزادی» نباید در تقابل با اخلاق و قانون و ارزشهای الهی و حقوق عمومی تعریف شود.

شش) عزت ملی، روابط خارجی، مرزبندی با دشمن
۶) عزّت ملّی، روابط خارجی، مرزبندی با دشمن: این هر سه، شاخه‌هایی از اصلِ «عزّت، حکمت، و مصلحت» در روابط بین‌المللی‌اند. صحنه‌ی جهانی، امروز شاهد پدیده‌هایی است که تحقّق یافته یا در آستانه‌‌ی ظهورند: تحرّک جدید نهضت بیداری اسلامی بر اساس الگوی مقاومت در برابر سلطه‌ی آمریکا و صهیونیسم؛ شکست سیاست‌های آمریکا در منطقه‌ی غرب آسیا و زمین‌گیر شدن همکاران خائن آنها در منطقه؛ گسترش حضور قدرتمندانه‌ی سیاسی جمهوری اسلامی در غرب آسیا و بازتاب وسیع آن در سراسر جهان سلطه.

اینها بخشی از مظاهر عزّت جمهوری اسلامی است که جز با شجاعت و حکمت مدیران جهادی به دست نمی‌آمد. سردمداران نظام سلطه نگرانند؛ پیشنهادهای آنها عموماً شامل فریب و خدعه و دروغ است. امروز ملّت ایران علاوه‌ بر آمریکای جنایت‌کار، تعدادی از دولتهای اروپایی را نیز خدعه‌گر و غیر قابل اعتماد میداند. دولت جمهوری اسلامی باید مرزبندی خود را با آنها با دقّت حفظ کند؛ از ارزشهای انقلابی و ملّی خود، یک گام هم عقب‌نشینی نکند؛ از تهدیدهای پوچ آنان نهراسد؛ و در همه‌حال، عزّت کشور و ملّت خود را در نظر داشته باشد و حکیمانه و مصلحت‌جویانه و البتّه از موضع انقلابی، مشکلات قابل حلّ خود را با آنان حل کند. در مورد آمریکا حلّ هیچ مشکلی متصوّر نیست و مذاکره با آن جز زیان مادّی و معنوی محصولی نخواهد داشت.

هفت) سبک زندگی
۷) سبک زندگی: سخن لازم دراین‌باره بسیار است. آن را به فرصتی دیگر وامیگذارم و به همین جمله اکتفا میکنم که تلاش غرب در ترویج سبک زندگی غربی در ایران، زیانهای بی‌جبران اخلاقی و اقتصادی و دینی و سیاسی به کشور و ملّت ما زده است؛ مقابله با آن، جهادی همه‌جانبه و هوشمندانه میطلبد که باز چشم امید در آن به شما جوانها است.

در پایان از حضور سرافرازانه و افتخارانگیز و دشمن‌شکن ملّت عزیز در بیست‌ودوّم بهمن و چهلمین سالگرد انقلاب عظیم اسلامی تشکّر میکنم و پیشانی سپاس بر درگاه حضرت حق میسایم. سلام بر حضرت بقیّة‌الله (ارواحنافداه)؛ سلام بر ارواح طیّبه‌ی شهیدان والامقام و روح مطهّر امام بزرگوار؛ و سلام بر همه‌ی ملّت عزیز ایران و سلام ویژه به جوانان.
دعاگوی شما   -سیّدعلی خامنه‌ای-۲۲ بهمن‌ماه ۱۳۹۷ 

 

توئیت جالب !

آیت الله  مصباح یزدی در توییترش،  درباره این بیانیه   نوشته:«کم حجم»بود ولی حساب شده!

احتمالاً حاج آقافرصت نکرده بود تامتن کامل راببینند،ازبولتن ویامنابع دیگری خوانده که تلخیص شده بود.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد