کانال مالی اروپا«برجام»چیست؟
کلاه گُشادی که اروپاسرایران گذاشت، رادرادامه خواهید خواند
«تفاوت (SPV) با (INSTEX)چیست؟»
آیت الله خامنه ای: این کانال مالی بیشتر شبیه یک شوخی تلخ است و هیچ معنایی ندارد.
گوردون ساندلند، نماینده آمریکا در اتحادیه اروپا گفت«کانال مالی» سرکاری است!
چرا کانال مالی از« ا س پی وی به اینستکس» تنزل پیدا کرد!
کانال ویژه مالی اروپا موسوم به «اینستکس»INSTEX کلمه مخفف سازوکار حمایت از مبادلات تجاری و تسهیل مکانیزم پرداخت است که به شرکتها و مؤسسات تجاری و اقتصادی اجازه معامله میدهد
پاریس میزبان این کانال خواهد بود و یک شخصیت آلمانی ریاست آن را بر عهده خواهد گرفت و انگلستان و فرانسه و آلمان در آن سهامدار خواهند بود.
در واقع سه کشور بریتانیا، فرانسه و آلمان صندوقی مالی برای دولت ایران در اروپا درست کردهاند که واردکنندگان و صادرکنندگان بدون نیاز به باز کردن ال سی و هر نوع مبادله بانکی مراودات تجاری خود را از این طریق سامان میدهند. شرکتهای ایرانی نیز با مکانیزمی مشابه در تهران مواجه خواهند بود که با میانجیگری دولت ایران و نظارت سه کشور اروپایی مبادلات ریالی صورت میپذیرد
اما «اینستکس» فقط مبادلات غذایی، دارویی و پزشکی را پوشش میدهد که مستقیماً تحت تحریمهای یکجانبه آمریکا قرار ندارند. وزیر خارجه آلمان تصریح کرده که اینستکس فعلاً مبادلاتی را در بر میگیرد که تحت تحریمهای آمریکا نیستند.
طبق مدارک رسمی منتشر شده توسط تروئیکای اروپایی این کانال مالی در چارچوب قوانین مالی سازمان ملل و اتحادیه اروپا، قوانین ضد پولشویی AML و تأمین مالی تروریسم CFT عمل خواهد کرد. این کانال در قالب یک واسطه مالی عمل میکند که واردکننده کالاهای ایرانی در اروپا بدهی خود را به اینستکس پرداخت میکند و سپس اینستکس آن را در اختیار صادرکننده کالا به ایران قرار میدهد.
از آنجا که منطق کار اینستکس بر مبنای تهاتر است، عملاً امکان تأمین همه کالاهای مورد نظر شرکتهای ایرانی وجود ندارد و ظرفیت کمی در حد واردات شرکتهای اروپایی قابلیت تحقق خواهد داشت.
«اینستکس» بعد از اجرائی شدن در فاز اول فقط کالاهای دارویی، غذایی و بهداشتی را در بر میگیرد. طبق ادعای حمید بعیدینژاد سفیر ایران در لندن این کالاها شامل دستههای «انواع محصولات کشاورزی و غذایی و سموم و کود و بذرهای گیاهی، غذای دام» و «مواد اولیه داروی، انواع داروهای عمومی و داروهای بیماریهای خاص و انواع تجهیزات پزشکی، دستگاههای پیشرفته جراحی در اتاق عمل و انواع واکسن های انسانی و حیوانی» خواهد بود.
نفت و گاز و مواد شیمایی و تجهیزات صنعتی و قطعات یدکی، کالاهای سرمایهای و کلاً اقلامی که تحت تحریمهای یکجانبه آمریکا هستند در فاز اول کانال مالی ویژه آمریکا وجود ندارند
در واقع یک مکانیزم تسویه و پرداخت برای خرید کالا و خدمات خواهد بود که به شکل تهاتری عمل میکند
شروط اروپا برای همین آب بازیکه! تصویب لوایح ۴گانه FATF وCFT
عملیات مالی هم باتأخیرانجام می گیرد،چون بایددرنوبت تأییدخزانه داری امریکاقرارگیرد
امریکا «قانون افک (OFAC)»را اعمال می کند و حتی درخرید محصولات کشاورزی مانند سویا و تجهیزات پزشکی اعمال می شود.
اینستکس هر میزان هم که به لحاظ فنی به خوبی ریلگذاری شود، تأخیر در انجام مبادلات گریزناپذیر خواهد بود. به عبارت دقیق کلمه داد و ستدهای تجاری با تأخیری بیش از حد مواجه میشوند که در نهایت هزینه مبادلات مالی را افزایش خواهد داد و حتی ممکن است بانکهای درجه اول تمایلی به حضور در این فرایند نشان ندهند. افزایش هزینههای مبادله تورم در ایران را افزایش خواهد داد و بحران اقتصادی در ایران را تشدید میکند.
پاریس میزبان این کانال مالی است و «پر فیشر» رئیس پیشین کومرتس بانک (Commerzbank) ریاست آن را بر عهده خواهد داشت.
انگلیس هم رئیس هیات نظارت است و از هر کدام از این کشورها(آلمان، فرانسه و انگلیس) هم یک نفر از وزارت امور خارجه حضور خواهد داشت و دیگر کشورهای اروپایی هم میتوانند به این سه کشور بپیوندند.
این نهاد جدید(new entity) به عنوان نوعی «شرکت تسویه وجوه» (Clearing house- نهادی مالی که در سیستمهای مالی و بانکی وظیفه تسویه قراردادها و خرید و فروش اوراق بهادار را برعهده دارد) عمل می کند. ارز مبنا در آن نیز «یورو» است.
این نهاد همچنین نوعی قرارداد مبادله (barter arrangement) است اما آنچنان هم خارج از سیستم مالی آمریکا عمل نمی کند.
پایهگذاران اینس تکس تصریح کرده اند که رعایت FATF یکی از موازین کاری این کانال مالی است
فارس: «عبدالناصر همتی» رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرد ساز وکار متناسب با کانال معرفی شده از طرف سه کشور اروپایی بانام سازوکار ویژه تأمین مالی وتجارت (STFI) بزودی در تهران ثبت می شود.
آیا این سازو کار می تواند اهداف ایران از برجام را برآورده سازد؟
مارک فیتزپاتریک : این که ایران مکانیسمی مانند «اینستکس» را بنا نهاد خوب است چرا که اکنون تجارت های انسان دوستانه می تواند با استفاده از این کانال انجام شود. هرچند این هدف ایران از برجام را برآورده نمیسازد ولی راهی برای تسهیل تجارتهای انسان دوستانه است.
فارس: وظیفه طرفهای دیگر برجام و به ویژه کشورهای اروپایی در شرایط کنونی برجام چیست؟
حفظ برجام وظیفه هیچ کشور دیگری نیست. وظیفه آنها این است که تعهدات خود را محترم بشمارند و به آن عمل کنند، نه این که دیگر طرفها شرکتها را مجبور کنند که با ایران به تجارت بپردازند.
فارس: با توجه به شرایط کنونی آینده برجام را چگونه ارزیابی میکنید؟
اگر ایران ۱۸ ماه دیگر به برجام پایبند بماند برجام فرصتی خواهد یافت که تا انتخاب رییسجمهور جدید آمریکا حفظ شود.
مارک فیتزپاتریک، مدیر اجرایی اندیشکده انستیتو بینالمللی مطالعات استراتژیک (IISS) در آمریکا است، او مسوولیت نمایندگی این اندیشکده در نیمکره غربی را برعهده دارد و همزمان مدیر برنامه عدماشاعه و سیاستهای هستهای این اندیشکده است،وی یک دیپلمات است ،مشاور، وزیر امورخارجه دولت قبل نیزبوده است./۳ فروردین ۱۳۹۸مصاحبه بافارس
رئیس کل بانک مرکزی گفت: ساز و کار تجارت و تامین مالی ایران و اروپا ( STFI )به عنوان نهاد ایرانی متناظر با اینستکس اروپایی به ثبت رسید.
***
«سازوکار ویژه مالی است که اروپاییها» اززبان عراقچی
سیدعباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران که در بلغارستان حضور دارد، بهدنبال تشکیل رسمی کانال تبادل مالی اتحادیه اروپا با ایران به خبر ۱۴ شبکه یک صداوسیما توضیحاتی را ارائه داد.
عراقچی در این رابطه گفت: این یک سازوکار ویژه مالی است که اروپاییها چندین ماه بهدنبال ایجاد آن بودند. هدف از این سازوکار آن است تا مجموعه دریافتها و پرداختهای ایران که با اروپا صورت میگیرد، صادرات و واردات ما و همه آنها وارد این سازوکار مالی بشود، و از طریق این سازوکار تبادلات دوطرف صورت بگیرد، و همچنین قرار است تا سازوکار مشابهی هم به این منظور در ایران تشکیل شود تا بتوانند تبادلات ریالی را برای طرفهای ایرانی ساماندهی کند، در حقیقت سیستمی است تا شرکتهایی که مایل باشند با ایران کار تجاری انجام دهند، تبادلات مالی خود را از طریق این سازوکار صورت دهند.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه گفت: این سازوکار وقتی برای ما منفعت کامل را خواهد داشت که برای کشورها و یا شرکتهای غیراروپایی نیز در دسترس باشد که ظاهراً گام بعدی آن خواهد بود، که در این صورت است که مجموعه خریدهای بینالمللی ما میتواند زیر نظر این سازوکار انجام شود.
وی در ادامه درباره چگونگی فعالیت این سازوکار ویژه مالی نیز افزود: اینکه دقیقاً این سازوکار چگونه کار خواهد کرد در جلسات کارشناسی که ما با طرفهای اروپایی خواهیم داشت بررسی خواهد شد. بانک مرکزی ما با این مکانیزم باید وارد گفتگو شود و شکل انجام کار را مشخص کند.
عراقچی همچنین گفت: اینکه چقدر شرکتهای اروپایی مایل باشند با این سازوکار وارد عملیات تبادلات با ایران بشوند البته موضوع بعدی است که باید اطلاعرسانی کامل صورت بگیرد. طوری که ما مطلع هستیم اروپاییها این سازوکار را بهشکلی طراحی کردهاند تا شرکتهایی که میخواهند با ایران کار بکنند مشمول تحریمهای آمریکا نشوند، البته فشار آمریکا نیز سر جای خودش هست. آمریکاییها تهدید کردهاند که با این سازوکار مقابله خواهند کرد، اینکه طول کشید تا اروپاییها این سازوکار را تعیین کنند برای این بوده که بتوانند راهکارهایی را پیدا کنند تا این تحریم عملیاتی نباشد. البته این سازوکار اصولاً برای کالاهای تحریمی طراحی شده و اینکه برخی گفتهاند که این سازوکار برای کالاهای غیرتحریمی طراحی شده مانند مواد غذایی و از این قبیل...، ممکن است که شروع کار با این کالاها باشد تا یک مکانیزمی برای پرداختها شکل بگیرد اما اصولاً این سازوکار برای کالاهای تحریمی مفید خواهد بود و هدف سازوکار هم برای کالاهای تحریمی است. از نظر ما این قدم اول است از مجموعه تعهداتی که اروپاییها در قبال ایران متعهد شدهاند. در بیانیه ماه می 2017 که بین وزرای خارجه ایران و سه کشور اروپایی (آلمان، انگلیس و فرانسه) تدوین شد در آنجا مجموعهای از تعهدات را اروپاییها پذیرفتند، و این قدم اول است که با ایجاد یک کانال بانکی بقیه فعالیتها هم میتواند آماده شود.
وی اظهار داشت: امیدواریم که این کانال مالی بهطور کامل اجرا شود و ناقص نباشد و همه کالاها را در بر بگیرد.
معاون وزیر امور خارجه در پایان گفت: هدف اصلی این سازوکار این است که حمایت کند از شرکتهایی که میخواهند با ایران وارد تعاملات تجاری شوند، اینکه این شرکتها چقدر رغبت کنند تا وارد این کار بشوند منوط به این است که سازوکار بهدرستی طراحی شده باشد و بهدرستی هم به شرکتها معرفی شود، که البته این گام بعدی است که باید انجام شود. هدف این سازوکار این است که کاری کند تا شرکتهایی که با ایران کار میکنند توسط آمریکا تحریم نشوند. اروپا بهلحاظ سیاسی بهدنبال این است تا فرصت تبادل تجاری با ایران را داشته باشد اما باید ببینیم که این امر در عمل چگونه پیش خواهد رفت.
عراقچی درباره زمان عملیاتی شدن این سازوکار نیز گفت: امروز (پنجشنبه۱۱ بهمن ۱۳۹۷) بعدازظهر این سازوکار توسط سه کشور اروپایی رسماً اعلام خواهد شد، و خانم موگرینی هم بهنمایندگی از اتحادیه اروپا در این رابطه بیانیه صادر خواهند کرد و ممکن است تا یکی دو ماه شرایط آمادهسازی آن طول بکشد تا مکانیزمی مشابه آن در ایران هم ایجاد شود، تا این سازوکار بهطور کامل عملیاتی شود. امیدواریم اروپاییها در این زمینه تعجیل کرده و وارد بازیهای تأخیری نشوند و عملیاتی شدن این سازوکار را بهزودی شاهد باشیم، ولی گامهای بیشتر لازم است تا برداشته شود.
رسانههای آلمانی امروز از تشکیل رسمی یک کانال مالی اتحادیه اروپا با ایران با نام "اینستکس" خبر دادند./۱۱ بهمن ۱۳۹۷
***
آیت الله خامنه ای: این کانال مالی بیشتر شبیه یک شوخی تلخ است و هیچ معنایی ندارد.
رهبر انقلاب اسلامی با تأکید بر اینکه میان وظایف اروپایی ها در برجام با آنچه انجام میدهند، زمین تا آسمان تفاوت وجود دارد، تأکید کردند: اروپایی ها در قضیه برجام نیز از پشت خنجر زدند./سخنرانی اول فروردین۱۳۹۸ درمشهد
***
کانال مالی اروپا هیچ چیزی نیست جز یک «ببر کاغذی»
گوردون ساندلند، نماینده آمریکا در اتحادیه اروپا، روز پنجشنبه ۲۲ فروردین در نشستی که در بروکسل انجام شد، مذاکرات ماههای اخیر ایالات متحده با اروپا را «بسیار سازنده» خواند و اظهار داشت، محور این مذاکرات این بود که فارغ از حضور یا خروج واشینگتن از برجام، دقیقا از ایران چه باید خواست.
شروط امریکابرای مذاکره جدبد-هسته ای
آمریکا شروط متعددی را برای بازگشت به توافق هستهای با ایران مطرح کرده از جمله توقف برنامههای موشکی این کشور، عدم مداخله آن در جنگ سوریه و جنگ داخلی یمن و عدم حمایت از حزب الله لبنان و حماس.
این میان اروپا که بر ادامه توافق هستهای تاکید دارد، نسبت به برنامههای موشکی ایران و نقش آن در خاورمیانه بارها ابراز نگرانی کرده از جمله در آخرین روزهای اسفند گذشته وزیر خارجه فرانسه از اتحادیه اروپا خواست که تحریمهایی علیه برنامه موشکی و اقدامات ایران در منطقه خاورمیانه وضع کند.
همچنین روز ۱۳ فروردین نیز سه کشور اروپایی بریتانیا، فرانسه و آلمان با متهم کردن ایران به نقض قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد با توسعه فناوری موشکی، خواستار گزارش کامل سازمان ملل دراین باره شدند.
گوردون ساندلند در ادامه سخنان روز پنجشنبه خود به ساز و کار اروپا برای تجارت با ایران، موسوم به اسپیوی، پرداخت، امری که اروپا آن را برای حفط برجام طراحی کرده تا شرکتهای اروپایی بتوانند بدون واهمه از تحریمهای آمریکا به تجارت با ایران بپردازند.
آقای ساندلند اما اعتقاد دارد که «این ساز و کار عملا چیزی جز ببر کاغذی نیست و حکم دلجویی از ایران را دارد که اروپا نشان دهد برای انجام مبادلات بانکی با ایران تمام تلاش خود را به کار گرفته است».
وی در توضیح نظر خود گفت: «هر نهادی میتواند با ایران یا آمریکا معامله کند؛ اما نمیتوانند با هر دو معامله کنند. باید انتخاب کنند. چون اگر با ما معامله کنند نمیتوانند از اسپیوی استفاده کنند.»
این مقام آمریکایی همچنین اشاره کرد که اکثر شرکتهای بزرگ یا کوچکی که با آنها صحبت کرده گفتهاند تمایلی به استفاده از اسپیوی ندارند.
وزرای خارجه سه کشور بریتانیا، فرانسه و آلمان روز ۱۱ بهمن از ثبت رسمی سازوکار ویژه مالی برای تجارت با ایران تحت نام «اینستکس» خبر دادند. این ساز و کار بیشتر بر اقلام ضروری مانند دارو، تجهیزات پزشکی و مواد غذایی تمرکز دارد.
ساز و کار ویژه مالی اروپا برای تجارت با ایران مخالفانی در میان مقامات جمهوری اسلامی دارد از جمله صادق لاریجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، روز دوشنبه ۱۵ بهمن، گفته بود که اروپا برای اجرای سازوکار مالی با ایران «دو شرط تحقیرآمیز» تعیین کرده است.
به گفته آقای لاریجانی، پذیرش مقررات گروه ویژه اقدام مالی (FATF) و مذاکره درباره برنامه موشکی ایران، دو شرط اروپاست./۲۲/فروردین/۱۳۹۸رادیوفردا
توضیح مدیریت سایت-پیراسته فر:جلسه ۳ساعته ایران با اروپا«کمیسیون مشترک برجام در سطح مدیران سیاسی و معاونان وزرای خارجه ایران و ۱+۴ (آلمان،انگلیس، فرانسه، روسیه و چین):جمعه ۲۵ می ۲۰۱۸(۴ خرداد۱۳۹۷) در هتل کوبورگ شهر ویناولین نشست کمیسیون برجام بعد از خروج آمریکا از توافق هستهای ایران، با حضور نمایندگان کشورهای امضاکننده این توافق و یوکیا آمانو، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در وین برگزار شده است.
در این نشست پیامدهای خروج آمریکا از برجام و راه حلهای ادامه آن با حضور نمایندگان کشورهای روسیه، چین، بریتانیا، فرانسه، آلمان و نماینده اتحادیه اروپا بررسی شد.
عباس عراقچی(معاون وزیر خارجه و مذاکرهکننده ارشد ایران) یوکیا آمانو(مدیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی) و هلگا اشمید( نماینده اتحادیه اروپا) و نمایندگان کشورهای امضاکننده برجام به جز آمریکا در کمیسیون مشترک برجام در وین حضور داشتند
تمامی اعضاء باقیمانده در برجام موضع کاملا متحد خودشان را در خصوص ادامه تعهداتشان در برجام اعلام کردند.
کمیسیون مشترک برجام با حضور نمایندگان ایران و گروه ۱+۵ امروز سهشنبه ۲۱ دی (۱۱ ژانویه) در وین، پایتخت برگزار شد.
عباس عراقچی معاون وزیر خارجه این کشور ریاست تیم ایرانی را بهعهده دارد. هلگا اشمیت، معاون فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم در این نشست حضور یافته است.
نخستین نشست پس از ایجاد کانال ویژه مالی اروپا یا همان اینستکس است.چهارشنبه، ۱۵ اسفند ۱۳۹۷(March 6, 2019)
هلگا اشمید گفت:این جلسه نشانگر ادامه تعهد اتحادیه اروپا، چین و روسیه به اجرای برجام است.
به گفته عراقچی، طرفهای توافق "تلاش دارند در زمینههای مختلفی از جمله نفتی و بانکی، بحثهای مربوط به سرمایهگذاری و تجارت، بیمه، مالی و بانکی بتوانند به راهکارهای عملی برای تامین خواستههای ایران برسند.
پاریس میزبان این کانال مالی خواهد بود و یک بانکدار برجسته آلمانی نیز مسئولیت این کانال مالی را بهعهده میگیرد. انگلیس نیز در این بین رئیس هیئت نظارت خواهد بود و از این سه کشور یک دیپلمات از وزارت امور خارجه در این کانال مالی حضور خواهد داشت. همچنین این گروه در آلمان نیز شعبه خواهد داشت. مدیر این سازوکار یکی از کارشناسان بانکی از فرانکفورت آلمان است.
آخرین جلسه برجامی(۲۱ دی ۱۳۹۵)-تاقبل ازریاست جمهوری دونالدترامپ
پیش مقدمه-مذاکره عراقچی - روانچی با اشمید پیش از نشست کمیسیون مشترک ایران و ۱+۵
INSTEX در واقع مخفف Instrument in Support of Trade Exchanges است که بهمعنای "ابزار پشتیبان مبادلات تجاری" است.
دونالد ترامپ ۷۱ساله در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در ۸ نوامبر ۲۰۱۶ (سه شنبه، ۱۸ آبان ۱۳۹۵)موفق به پیشی گرفتن از هیلاری کلینتون رقیب دمکرات خود،پیروز انتخابات شده بود،در۲۰ژانویه ۲۰۱۷(جمعه، ۱ بهمن ۱۳۹۵) در مراسم تحلیف(ادای سوگند ) که در محوطه کنگره آمریکا برگزار شد،رسما به عنوان چهل و پنجمینن رئیس جمهوری آمریکامعرفی شد.
ترامپ فرمان اجرایی خروج از برجام را امضا کرد
رییسجمهور آمریکا بعد از سخنان خود در کاخ سفید و طرح ادعاهای واهی علیه ایران و بیان این موضوع که آمریکا از برجام خارج میشود،
درساعت ۲۲:۳۰سه شنبه، ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷(۸ می ۲۰۱۸) فرمان اجرایی خروج از برجام را امضا کرد.
ساعت ۲۲:۳۰ دقیقه سهشنبه به وقت ایران (ساعت۲۰ به وقت اروپای مرکزی)یعنی۲ونیم ساعت تفاوت ساعت بین ایران واروپااست.
سخنرانی«برجامی»ترامپ
ترامپ درسخنان ۱۱دقیقه ای گفت: من امروز اعلام می کنم آمریکا از توافق ایران خارج خواهد شد. من چند دقیقه دیگر یک یادداشت ریاست جمهوری را برای بازگرداندن تحریم های هسته ای ایران امضا خواهم کرد.
۱۲سال تلاش «مذاکره»۷کشوردر۱۱دقیقه باطل شد!
واکنش ایران
دکتر حسن روحانی رئیس جمهورایران (ساعتی بعدازخروج ترامپ ازبرجام) : امشب شاهد یک تجربه مهم تاریخی بودیم، امشب به همان سخنی رسیدیم که از چهل سال پیش آن را تکرار میکردیم و آن اینکه ایران کشوری است که به تعهدات خود پایبندی دارد و آمریکا کشوری بوده که هیچگاه به تعهدات خود پایبند نبوده است.
تاریخ ۴۰ ساله کشورمان و حتی قبل از آن به خوبی به ما می گوید که آمریکاییها نسبت به ملت بزرگ ایران و نسبت به ملتهای منطقه همواره رفتار خصمانهای داشتهاند؛ از رفتار آنها در کودتا در ایران علیه دولت قانونی دکتر مصدق، تا مداخلات آمریکایی ها در زمان رژیم گذشته، حمایت از صدام و همچنین سرنگونی هواپیمای مسافربری و کشتن انسانهای بیگناه توسط ناو آمریکایی ...
از این لحظه توافق برجام بین ایران و ۵ کشور است. از این لحظه ۱+۵، یک را از دست داده است و در این شرایط ما باید منتظر آن باشیم که این کشورهای بزرگ جهانی نسبت به این توافق چگونه عمل خواهند کرد. به وزارت امور خارجه دستور دادم که ظرف چند هفته آینده با مذاکرات با کشورهای اروپایی و دو کشور بزرگ دیگر، یعنی روسیه و چین رایزنیها و هماهنگی و مذاکرات لازم را انجام دهد.یک موجود مزاحم از برجام خارج شده است.
یک روزبعد-رهبر معظم انقلاب:
همپیمانان اروپایی هم قابل اعتماد نیستند بارها گفته بودیم «به امریکا اعتماد نکنید»، این هم نتیجهاش| رفتار زشت ترامپ قابل انتظار بود.
حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی صبح روز چهارشنبه(۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۷) به مناسبت هفته معلم در دانشگاه فرهنگیان حضور یافتند و در دیدار هزاران نفر از دانشجویان و معلمان
بنده از طرف ملت ایران به او (ترامپ) می گویم :«شما غلط می کنید».
درباره مذاکره با سه کشور اروپایی هم میگوییم به اینها هم نباید اعتماد کرد و برای هر قرارداد باید تضمینهای واقعی و عملی بگیرید وگرنه نمیشود به این شکل حرکت را ادامه داد.
حدود۲ساعت بعدازاعلام خروج ترامپ ازبرجام
ساعت :یک بامدادچهارشنبه: باراک اوباما، رئیس جمهور سابق آمریکا از تصمیم دونالد ترامپ برای خروج از برجام به شدت انتقاد کرد. اوباما گفت، من بر این نظرم که به خطر انداختن برجام بدون آنکه هیچگونه دلیلی بر نقض آن از سوی ایران وجود داشته، اشتباه بزرگی است،به همپیمانانمان پُشت کردیم.
منابع/فارسیBBCوصدای امریکا،رویترز،رادیوفردا.
***
بعیدینژاد سفیر ایران در انگلیس روز دوشنبه در پیامی توئیتری، به توضیح درباره کالاهایی پرداخت که در فاز نخست
بعیدینژاد سفیر ایران در انگلیس روز دوشنبه در پیامی توئیتری، به توضیح درباره کالاهایی پرداخت که در فاز نخست راهاندازی "ابزار پشتیبان مبادلات تجاری" مورد دادوستد قرار خواهند گرفت.
وی در پیام خود نوشت: «سه کشور اروپایی پیشنهاد کردهاند که برای عملیاتی شدن سریع کانال مالی که برای تسهیل تجارت میان دو کشور در تمام زمینهها تأسیس شده است، فاز اول آن به پرداختهای مرتبط با اقلام کالاهای اساسی و پزشکی اختصاص یابد، که حوزه وسیعی از جمله تجارت اقلام بهشرح زیر را شامل میشود».
اقلام مورد معامله باINSTEX
بعیدینژاد در ادامه به اقلام مذکور اشاره کرد:
۱ــ انواع محصولات کشاورزی مانند سویا و ذرت
۲ــ انواع محصولات غذایی
۳ــ میوه و سبزیجات
۴ــ سموم کشاورزی ،کود و بذرهای گیاهی
۵ــ غذای دام شامل کنجاله و علوفه
۶ــ شیرخشک و مواد اولیه
۷ــ مواد اولیه دارویی
۸ــ انواع داروهای عمومی و داروهای بیماریهای خاص
۹ــ انواع تجهیزات پزشکی و بیمارستانی
۱۰ــ دستگاهها و وسایل پیشرفته جراحی و اتاق عمل
۱۱ــ تجهیزات پیشرفته پزشکی مانند دستگاههای رادیوتراپی و پرتودرمانی برای مقابله با سرطان
۱۲ــ انواع واکسنهای انسانی و دامی و...».
«حمیدبعیدینژاد»سفیر ایران در انگلیس در ادامه تصریح کرد: «کشورمان در سالهای اخیر قدمهای مهمی در خودکفایی برداشته است، اما خرید بخشی از این اقلام همچنان ضروری است. کشور هر سال حدود ۷ تا ۸ میلیارد یورو برای این اقلام بودجه تخصیص میدهد که انتقال پول آنها و به همین دلیل خرید آنها با مشکلات بسیار روبهروست. سیستم بانکی بینالمللی با وجود ادعای دروغین مقامات آمریکایی، بهعلت تحریمهای آمریکا، حاضر به ریسک این مبادلات و انتقال پول خرید این اقلام نیست».
کانال تبادل مالی با ایران موسوم به اینستکس توسط فرانسه، آلمان و انگلیس هفته گذشته رسماً تشکیل شد.
پاریس میزبان این کانال مالی خواهد بود و یک بانکدار برجسته آلمانی نیز مسئولیت این کانال مالی را بهعهده میگیرد. انگلیس نیز در این بین رئیس هیئت نظارت خواهد بود و از این سه کشور یک دیپلمات از وزارت امور خارجه در این کانال مالی حضور خواهد داشت. همچنین این گروه در آلمان نیز شعبه خواهد داشت. مدیر این سازوکار یکی از کارشناسان بانکی از فرانکفورت آلمان است.
بر اساس گزارشها، این کانال مالی میان اتحادیه اروپا و ایران، در مرحله نخست اقلام غذایی و دارویی و ابزار پزشکی را در بر میگیرد و میتواند دامنه فعالیت آن گسترش یابد./۱۵ بهمن ۱۳۹۷تسنیم
بازگشایی کانال مالی
رئیس کل بانک مرکزی (عبدالناصر همتی) در اینستاگرام خود نوشت: جزئیات کانال مالی اروپا برای انجام تجارت میان ایران و اتحادیه اروپا در نشست هفته گذشته در بروکسل مورد بررسی و تبادل نظر قرار گرفت. ایجاد کانال مالی بر این درک مشترک مبتنی است که شرکتها و فعالان اقتصادی ایرانی و اروپایی علیرغم خروج یکجانبه ایالات متحده آمریکا از برجام تمایل به برقراری و تداوم روابط تجاری با یکدیگر دارند.
در این راستا به منظور رفع مشکلات مربوط به انجام پرداختهای مالی، ایجاد کانال مالی اروپا در دستور کار طرفین قرار گرفته است. کانال مزبور این امکان را برای صادرکنندگان اروپایی و ایرانی فراهم خواهد کرد که ارز حاصل از صادرات خود را دریافت کنند.
کانال مذکور کارکرد نوعی پیمان پولی دوجانبه میان ایران و اتحادیه اروپا را ایفا خواهد کرد. هر دو طرف بر تسریع در عملیاتی شدن این فرایند تاکید دارند. انتظار میرود به زودی جزئیات و نحوه استفاده از کانال مزبور نهایی شده و به اطلاع عموم هموطنان و فعالان اقتصادی رسانده شود./شنبه۵ آبان ۱۳۹۷ایسنا
رئیس کنفدراسیون صادرات اتاق بازرگانی ایران :
بعید است که واردکننده ایرانی حتی با ایجاد کانال مالی قادر باشد با ریال از یک شرکت اروپایی خرید کالا کند
رئیس کنفدراسیون صادرات اتاق بازرگانی ایران با استقبال از کانال مالی ایران و اروپا اظهار کرد که باید دید آیا شرکتهای اروپایی نیز از این سیستم تسویه استقبال خواهند کرد یا خیر؟
محمد لاهوتی - رئیس کنفدراسیون صادرات اتاق بازرگانی ایران - اظهار کرد: در مورد شکلگیری پیمان پولی دوجانبه در قالب کانال مالی ایران و اروپا باید به این نکته اشاره کرد که پیمان پولی دوجانبه، تعریفی متفاوت از شرایط امروز ما با اتحادیه اروپا دارد چرا که به هرحال پیمانهای پولی دوجانبه، به معنای این است که هم ریال در کشورهای اروپایی مورد پذیرش واقع شود و هم یورو در کشور ما مورد پذیرش واقع گردد؛ چنین پیمانهای پولی باید دو جانبه باشد، اما بعید است که واردکننده ایرانی حتی با ایجاد کانال مالی قادر باشد با ریال از یک شرکت اروپایی خرید کالا کند.
این عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران ادامه داد: اینکه قرار باشد کانالی ایجاد شود تا شرایط مقابله با تحریم را برای مراوده میان ایران و اروپا تسهیل کرده و به نوعی تحریمها را خنثی کند، موضوعی است که اروپاییها به شدت بعد از خروج آمریکا از برجام بر روی آن تاکید کردهاند ولی هنوز توضیحی در خصوص اینکه مکانیزم عملیاتی این کانال به چه صورت خواهد بود، داده نشده و به همین بسنده شده که قرار است کانالی ایجاد شود که صادرکنندگان و واردکنندگان ایرانی بتوانند از این طریق، معاملات خود را انجام دهند.
لاهوتی گفت: موضوعی که از طرف رئیس کل بانک مرکزی مبنی بر دریافت ارز حاصل از صادرات از سوی صادرکنندگان در این کانال مالی بیان شده، مبهم مطرح شده و توضیح خاصی در آن قید نشده است که بتوان تحلیل درستی نسبت به آن ارائه داد. اما آنچه که از فهوای پیام میتوان درک کرد، این است که فعلا در خصوص صادرات قرار است کانالی ایجاد شود که وجوه کالاهای صادراتی ایرانی که ممکن است در تحریم با مشکل مواجه شود، از طریق آن به صادرکنندگان پرداخت شود./یکشنبه / ۶ آبان ۱۳۹۷ایسنا
توضیحات مجدد مدیریت سایت-پیراسته فر:کلاه گشادی که اروپا سرایران گذاشت! :دقت کنید که چه قراربودبشود وچی شد!؟
تفاوت (SPV) با (INSTEX)چیست؟
SPV=Special Purpose Vehicle for Iran
INSTEX =Instrument in Support of Trade Exchange
فرق این دو چیست و چرا اروپایی هااز SPV منصرف شدند؟
SPV یک ساز و کار مالی برای مقابله با تحریم های امریکا بر علیه ایران بود و به نوعی یک رویارویی میان اتحادیه اوروپا و آمریکا بود،
خبرگزاری اروپایی«اسپوتنیک »می نویسد:قراربود SPV بر مبنای قانون مقابله با تحریم های ثانویه ایالات متحده بر علیه کوبا بنا شود و به ایران وشرکت های اروپایی کمک کندتا تحریم های آمریکا را دور بزنند.
در این ساز و کار همه شرکت ها و موسسات مالی اوروپایی که تمایل داشتند با ایران همکاری کنند از نوعی حمایت و مصونیت در قبال تحریم های ایالات متحده برخوردار می شدند و بر اساس آن ایالات متحده قادر نبود تا قوانین داخلی خود را بر علیه دیگران اعمال کند و اگر ایالات متحده در جایی شرکت و یا موسسه ای را جریمه می کرد کشورهای اروپایی هم مجاز بودند که تلافی کنند و جریمه آن شرکت را جبران کنند.
اگر SPVپامی گرفت، همه شرکت ها و موسسات مالی اروپایی می توانستند بدون دغدغه با ایران تعامل داشته باشند و نفت ایران را بخرند و در مقابل هم پول ایران را به یورو تحویل دهند و هم اینکه هرگونه کالایی را ایران نیاز داشت از شرکت های اروپایی خریداری کند و اگر شرکت های اوروپایی تمایل به سرمایه گذاری و انجام پروژه هایی در ایران بودند نیز دیگر مشکلی نداشتند.
ذلت -التماس-اروپا درمقابل امریکا-ترامپ
ایالات متحده تلاش کرد با فشار بر کشورهای ضعیف اتحادیه اروپا اجماع اوروپایی را بر هم زند و از سوی دیگر با وضع تحریم های دست دو و سه و چهار کاری کند که ماجرا بسیار پیچیده شود به نوعی که حتی اگر یک بانک برای تعامل با ایران تاسیس می شد هیچ شرکت و یا موسسه مالی اروپایی جرئت همکاری با این بانک را نداشت و حتی کارمندان و یا شرکت هایی که پول های خود را از این بانک دریافت می کردند مورد تحریم قرار می گرفتند.
ایالات متحده همچنین هم کشورهای اروپایی و هم سیاست مداران ارشد اروپایی را تهدید کرد که اگر این ساز و کار مالی راه اندازی کند با برخورد بسیار شدیدی از طرف آمریکا مواجه خواهند شد.
کشورهای اروپایی ماندند که کدام گزینه راانتخاب کنند؟ایران ومقابله باامریکا ویا امریکا؟
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا تهدید کرده است که سختترین تحریمها را علیه ایران اعمال کند. «ریچارد گرنل سفیر آمریکا در برلین »هم بارها به شرکتهای آلمانی هشدار داده است که در صورت ادامه معامله با ایران با تحریمهای آمریکا مواجهه خواهند شد.
ریچارد-سفیرآلمان درمیان تظاهرات مخالفین ایران-۲۱بهمن ۱۳۹۷
چون هنوز اروپایی ها نتوانسته اند از سلطه امریکا خارج شوند ،تهدیدی که ترامپ به آنهاکرد ودرپی این تهدید امتیازات ووعده هایی هم داد،که دلهایشان لرزیدوبناچار به اصل خودبرگشتند وباامریکاکنارآدند واما وعده هایی که به ایران داده بودند ماندگاری برجام،خواستند یک آب باریکه ای هم باایران داشته باشند،آن هم نه بخاطرایران،بلکه بخاطر آبروحیثیت خودشان که گفته بودند«اگرامریکاهم ازبرجام خارج بشودمابرسرتعهداتمان هستیم» بناچاردرصددشدند به یک بانکی این مأموریت رابدهند،کانال مالی از(SPV) به INSTEX تنزل پیداکردوقرارشد میزبانی باآلمان باشد،که خانم مرکل بعلت مراودات حسنه ای که با امریکاداشت،ازهیاهوی ترامپ ترسید،انصراف داد،انگلیش قبول کرد که یک بانکداررا برای این کارمعرفی کند
«پر فیشر ۷۰ ساله»رئیس سابق (کامرتسبانک) آلمان(Commerzbank) آلمان ریاست کانال ویژه مالی اروپا با ایران را بر عهده خواهد داشت.
INSTEX مخفف Instrument in Support of Trade Exchanges «ابزار پشتیبان مبادلات تجاری»
اشپیگل-آلمان-می نویسد: اولویت این کانال مالی تسهیل در ارسال مواد غذایی و دارویی و ابزار پزشکی به ایران خواهد بود و میتواند موارد دیگری نیز به آن افزوده شود.که درصحبتهای بعیدینژاد سفیر ایران در انگلیس آمده(قبلاً اشاره شد)
«ابزار پشتیبان مبادلات تجاری» INSTEX برای آن ایجاد شده است تا اطمینان حاصل شود شرکتهای اروپایی که قصد تجارت با ایران را دارند از تحریمهای آمریکا در امان هستند.
تیم کاریINSTEX، دیپلماتهایی از هر سه کشور آلمان، بریتانیا و فرانسه در هیات نظارت این کانال مالی حضور خواهند داشت.
بر اساس گزارش اشپیگل، میگوئل برگر رئیس دپارتمان اقتصادی وزارت خارجه آلمان، ماریس گوردو مونتانی سفیر پیشین فرانسه در چین و سایمون مگدونالد، معاون امور خدمات دیپلماتیک وزارت خارجه بریتانیا نمایندگان سه کشور در این کانال مالی خواهند بود.
اشپیگل آنلاین روز شنبه ۲۶ ژانویه۲۰۱۹ (ششم بهمن۱۳۹۷) گزارش داد که نمایندگان فرانسه، آلمان و بریتانیا جزئیات کانال ویژه مالی را روز دوشنبه ۲۸ ژانویه۲۰۱۹ (نهم بهمن۱۳۹۷) در بروکسل بررسی خواهند کرد. این کانال مالی (بدون دلار آمریکا) خواهد بود.
به نوشته اشپیگل بهرغم آنکه مقامات سه کشور آلمان، بریتانیا و فرانسه بر سر این کانال مالی مذاکره کردهاند، اما گفته میشود که کانال مالی یک نهاد اروپایی محسوب نمیشود. دفتر مرکزی این نهاد در پاریس خواهد بود، آلمان ریاست آن را به عهده میگیرد و بریتانیا نیز مسئول بخش حسابداری و حسابرسی آن خواهد بود.
اساس کار این کانال ویژه مالی «تبادل کالا به کالا» خواهد بود و طوری برنامهریزی میشود که پاسخگوی تبادلات مالی شرکتهای ایرانی و اروپایی باشد. پول فروش نفت مستقیما به حساب شرکتهای اروپایی که به ایران کالا میفروشند، واریز می شود.
هایکو ماس وزیر خارجه آلمان در گفت بزودی نهایی شوداما در شرایط رویارویی با آمریکا ایجاد کانال مالی ویژه کاری دشواری است.
یک مقام ارشد دولت آلمان روز پنجشنبه (۱۱ بهمن ۱۳۹۷) گفت که انتظار نمیرود کشورهای دیگر اروپایی (غیر از فرانسه، آلمان و انگلیس) به زودی به سازوکار مالی ویژه اروپا با ایران (INSTEX) بپیوندند.
خلاصه بعداز ۱۰ ماه بالا وپایین پریدن،بااجازه امریکا قراراست بانک پرفیشر»راراه بیندازند،ضمن اینکه فیشرهم مطیع امریکاست
جالب این است که اروپایی هاحتی جرئت نکردند که ازنام (SPV)استفاده کنند وبه همان ( INSTEX )تغییرکاربری دادند.
«لوان جاگاریان»سفیر روسیه در ایران،می توان گفت چنین ساختاری هیچ فایده ای برای ایران نخواهد داشت و فقط یک نوع اقدام سیاسی به حساب می آید.
در این ساز و کار که فعلا هنوز اجرایی نشده فقط تبادلات دارو و مواد غذایی که از طرف ایالات متحده مورد تحریم نیستند میان ایران و اروپا مورد تعامل قرار می گیرد و این موسسه قرار است به شرکت ها و موسسات مالی اروپایی که تمایل دارند با ایران همکاری داشته باشند راهکارهای تعامل بدون اینکه مورد تحریم ویا جریمه توسط ایالات متحده قرار گیرند را ارائه دهد.
یعنی فعلا قرار نیست که این ساختار همه تعاملات تجاری اتحادیه اروپا با ایران را شامل شود.
خواسته ای که ایران طبق توافق هسته ای از اتحادیه اروپا داشت.
اینکه حالا این ساختار کی عملیاتی شود نیز هنوز مشخص نیست.
یعنی حتی همین تعاملات خارج از حیطه تحریم های آمریکا هم هنوز معلوم نیست چگونه می خواهد انجام شود.