لغوبرجام توسط ترامپ/امریکا ازبرجام خارج شد
مدیریت سایت-پیراسته فر:خلاصه ای از خروج امریکا ازبرجام:
دونالد ترامپ ۷۱ساله در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در ۸ نوامبر ۲۰۱۶ (سه شنبه، ۱۸ آبان ۱۳۹۵)موفق به پیشی گرفتن از هیلاری کلینتون رقیب دمکرات خود،پیروز انتخابات شده بود،در۲۰ژانویه ۲۰۱۷(جمعه، ۱ بهمن ۱۳۹۵) در مراسم تحلیف(ادای سوگند ) که در محوطه کنگره آمریکا برگزار شد،رسما به عنوان چهل و پنجمینن رئیس جمهوری آمریکامعرفی شد.
ترامپ فرمان اجرایی خروج از برجام را امضا کرد
رییسجمهور آمریکا بعد از سخنان خود در کاخ سفید و طرح ادعاهای واهی علیه ایران و بیان این موضوع که آمریکا از برجام خارج میشود،
درساعت ۲۲:۳۰سه شنبه، ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷(۸ می ۲۰۱۸) فرمان اجرایی خروج از برجام را امضا کرد.
ساعت ۲۲:۳۰ دقیقه سهشنبه به وقت ایران (ساعت۲۰ به وقت اروپای مرکزی)یعنی۲ونیم ساعت تفاوت ساعت بین ایران واروپااست.
سخنرانی«برجامی»ترامپ
ترامپ درسخنان ۱۱دقیقه ای گفت: من امروز اعلام می کنم آمریکا از توافق ایران خارج خواهد شد. من چند دقیقه دیگر یک یادداشت ریاست جمهوری را برای بازگرداندن تحریم های هسته ای ایران امضا خواهم کرد.
۱۲سال تلاش «مذاکره»۷کشوردر۱۱دقیقه باطل شد!
واکنش ایران
دکتر حسن روحانی رئیس جمهورایران (ساعتی بعدازخروج ترامپ ازبرجام) : امشب شاهد یک تجربه مهم تاریخی بودیم، امشب به همان سخنی رسیدیم که از چهل سال پیش آن را تکرار میکردیم و آن اینکه ایران کشوری است که به تعهدات خود پایبندی دارد و آمریکا کشوری بوده که هیچگاه به تعهدات خود پایبند نبوده است.
تاریخ ۴۰ ساله کشورمان و حتی قبل از آن به خوبی به ما می گوید که آمریکاییها نسبت به ملت بزرگ ایران و نسبت به ملتهای منطقه همواره رفتار خصمانهای داشتهاند؛ از رفتار آنها در کودتا در ایران علیه دولت قانونی دکتر مصدق، تا مداخلات آمریکایی ها در زمان رژیم گذشته، حمایت از صدام و همچنین سرنگونی هواپیمای مسافربری و کشتن انسانهای بیگناه توسط ناو آمریکایی …
از این لحظه توافق برجام بین ایران و ۵ کشور است. از این لحظه ۱+۵، یک را از دست داده است و در این شرایط ما باید منتظر آن باشیم که این کشورهای بزرگ جهانی نسبت به این توافق چگونه عمل خواهند کرد. به وزارت امور خارجه دستور دادم که ظرف چند هفته آینده با مذاکرات با کشورهای اروپایی و دو کشور بزرگ دیگر، یعنی روسیه و چین رایزنیها و هماهنگی و مذاکرات لازم را انجام دهد.یک موجود مزاحم از برجام خارج شده است.
یک روزبعد-رهبر معظم انقلاب:
همپیمانان اروپایی هم قابل اعتماد نیستند بارها گفته بودیم «به امریکا اعتماد نکنید»، این هم نتیجهاش| رفتار زشت ترامپ قابل انتظار بود.
حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی صبح روز چهارشنبه(۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۷) به مناسبت هفته معلم در دانشگاه فرهنگیان حضور یافتند و در دیدار هزاران نفر از دانشجویان و معلمان
بنده از طرف ملت ایران به او (ترامپ) می گویم :«شما غلط می کنید».
درباره مذاکره با سه کشور اروپایی هم میگوییم به اینها هم نباید اعتماد کرد و برای هر قرارداد باید تضمینهای واقعی و عملی بگیرید وگرنه نمیشود به این شکل حرکت را ادامه داد.
حدود۲ساعت بعدازاعلام خروج ترامپ ازبرجام
ساعت :یک بامدادچهارشنبه: باراک اوباما، رئیس جمهور سابق آمریکا از تصمیم دونالد ترامپ برای خروج از برجام به شدت انتقاد کرد. اوباما گفت، من بر این نظرم که به خطر انداختن برجام بدون آنکه هیچگونه دلیلی بر نقض آن از سوی ایران وجود داشته، اشتباه بزرگی است،به همپیمانانمان پُشت کردیم.
هیلاری کلینتون» وزیر امور خارجه اسبق آمریکا،در پیامی در توئیتر نوشت:
««سال گذشته زمانی که دولت ترامپ تهدید کرد که از توافق با ایران خارج میشود و تحریمهای بیشتری را علیه ایران اعمال میکند، این آشکار بود که ما اهرم فشار خود را از دست میدهیم و ایران برای آن چیزی که میخواهد آزاد خواهد بود. قابل پیش بینی بود، ایران هم اکنون از محدودیتهای غنیسازی که توافق اعمال کرده بود، عبور کرده است.»
ترامپ فرمان اجرایی خروج از برجام را امضا کرد
رییسجمهور آمریکا بعد از سخنان خود در کاخ سفید و طرح ادعاهای واهی علیه ایران و بیان این موضوع که آمریکا از برجام خارج میشود،
درساعت ۲۳سه شنبه، ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ فرمان اجرایی خروج از برجام را امضا کرد.
سخنرانی«برجامی»ترامپ
من امروز اعلام می کنم آمریکا از توافق ایران خارج خواهد شد. من چند دقیقه دیگر یک یادداشت ریاست جمهوری را برای بازگرداندن تحریم های هسته ای ایران امضا خواهم کرد.
گزیده های سخنرانی ترامپ :
من میخوام دنیا را مطلع کنم از اقداماتی برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای.
*ایران از گروههای تروریستی و شبه نظامی در منطقه از جمله حزبالله، حماس و القاعده حمایت کرده و در طول سالهای گذشته سفارتخانههای آمریکا را در نقاط مختلف جهان مورد حمله قرار داده، به تاسیسات نظامی حمله کرده و صدها خدمه نظامی ما را ربوده و مورد شکنجه قرار داده است.
حکومت ایران هرج و مرج خود را تحت حمایت مالی از این گروهها و غارت اموال مردم کشورش به پیش برده، ایران دست به اقدامات خطرناکی زده است و از همه آنها خطرناکتر تلاش برای دستیابی به سلاح هستهای است.
ترامپ گفت: در سالهای گذشته دولتهای قبلی وارد توافق هستهای با ایران شدند تحت عنوان برجام. بر روی کاغذ این توافق قرار بود از آمریکا و متحدان ما در برابر یک جنون هستهای از طرف ایران حفاظت کند. سلاحی که فقط باعث به خطر افتادن ایران و دنیا میشد. اما این توافق کمک کرد به ایران که هستهای شود و به آستانه هستهای شدن برسد.
این توافق باعث رفع تحریمهای فلجکننده بدون گذاشتن هیچ محدودیتی بر روی رفتارهای سوء ایران در یمن، سوریه و دیگر نقاط شد،
*در جایی که آمریکا نهایت اهرم فشار را در دست داشت و این توافق فاجعهبار شکل گرفت تا به این حکومت دست بالا را بدهد و میلیونها دلار پول به این کشور داد و برخی از این پولها نقد داده شد که مایه شرمساری من و شهروندان آمریکا است.
توافق هستهای ایران یک افسانه را پرورش داد که یک حکومت جنایتکار میتواند به دنبال برنامه صلحآمیز هستهای باشد اما این غیرممکن است.
*هفته گذشته اسرائیل اسناد اطلاعاتی را منتشر کرد که قاطعانه نشان داد که حکومت ایران در سالهای گذشته به دنبال سلاح هستهای بوده است بنابراین این توافق هرگز نباید منعقد میشد و باعث ایجاد صلح نشد و هرگز هم نمیتوانست بشود.
*بودجه نظامی ایران بعد از برجام 40 درصد افزایش یافته است، در حالی که اقتصاد ایران در شرایط خیلی بد است و پولها صرف سلاحهایی شده است تا از تروریسم حمایت کند و هرج و مرج در منطقه ایجاد کند.
*حتی اگر ایران به توافق عمل کند باز حکومتش میتواند در آستانه تولید سلاح هستهای باشد. اگر اجازه دهیم این توافق پابرجا بماند چراکه به زودی مسابقه تسلیحاتی در منطقه خواهیم داشت.
*ایران پس از این توافق همواره به بلندپروازیهای خونین خود در منطقه ادامه داده است و این توافق پوسیده هیچ فایدهای برای ایران نداشته است. ما با دوستانمان در منطقه و متحدان خود در این باره گفتوگو کردیم و ما در درک این خطر که ایران احتمال دستیابی به سلاح هستهای را دارد همصدا هستیم. این توافق یک توافق ناقص است ایران یکی از حامیان اصلی تروریسم در دنیا است.
* من اعلام میکنم که ایالات متحده آمریکا از برجام خارج میشود و طی چند روز آینده با صدور یک فرمان اجرایی، شدیدترین تحریمهای هستهای و اقتصادی را علیه ایران باز میگردانم. هر کشوری که به ایران کمک کند نیز میتواند تحت تحریمهای ایران قرار گیرد. آمریکا را هیچ کشوری نمیتواند گروگان بگیرد.
*ما اجازه نخواهیم داد حکومتی که شعار مرگ بر آمریکا میدهد به سلاح هستهای دست پیدا کند، ادامه داد: اقدام امروز ما پیام مهمی دارد، اینکه آمریکا تهدیدهای توخالی نمیدهد و وقتی وعدهای را مطرح میکند به آن عمل میکند.
*وزیر خارجه من در راه سفر به کره شمالی است تا زمینه انجام ملاقات بین من و رهبر کره شمالی را فراهم کند، گفت: برنامهریزیهایی در این زمینه در حال انجام است که ما به توافقی با کمک کره جنوبی، چین و ژاپن دست پیدا کنیم تا امنیت و ثبات بر منطقه حاکم شود.
ترامپ با بیان اینکه ما در حالی از این توافق (برجام) خارج میشویم که با شرکای خود کار میکنیم تا به یک راهحل جامع و پایدار در ارتباط با حل موضوع هستهای ایران دست پیدا کنیم و جلوی فعالیتهای تروریستی و موشکهای بالستیک ایران را بگیریم،در واقع ما میخواهیم سدی را در برابر اقدامات مخربانه ایران بگذاریم، تحریمهای قویتری علیه ایران اعمال میکنیم، اگر این رژیم به بلندپروازیهای خود ادامه دهد، تحریمهایی که آنها را بیش از هر موقع دیگر با سختی روبرو میکند.
* دولتی دیکتاتور 40 سال است که قدرت را در ایران قبضه کرده است،در این مدت بیش از 80 میلیون نفر ایرانی هرگز این موضوع را لمس نکردهاند که تعاملی مناسب و رو به گسترش با همسایگان خود داشته باشند.
ترامپ کذّاب ،خطاب به مردم ایران گفت: آینده ایران متعلق به شماست، مردم ایران از فرهنگی غنی برخوردارند و سزاوار حکومتی هستند که بتواند به آرزوهای آنها احترام بگذارد!مردم آمریکا در کنار شما هستند.
* رهبران ایران میگویند که در مورد یک توافق جدید مذاکره نمیکنند، عیبی ندارد، بگذارید بگویند ولی واقعیت این است که آنها به دنبال این خواهند بود که یک توافق پایدار را منعقد کنند و هر وقت آنها بخواهند این کار را بکنند ما آمادگی داریم که این کار را انجام دهیم.
* اتفاقاتی که در رابطه با ایران رخ داده است به اندازه کافی مرگ و تخریب را در منطقه افزایش داده است، بگذارید این روند به یک نقطه پایان برسد.
دونالد ترامپ در پاسخ به خبرنگاری که پرسید آیا این کار(خروج از برجام) موجب امنیت بیشتر آمریکا خواهد شد، گفت: این بسیار موجب امنیت بیشتر آمریکا خواهد شد.
استیو منوچین، وزیر خزانهداری آمریکاگفت: ایالات متحده مجوز فروش هواپیماهای تجاری ایرباس و بوئینگ به ایران را پس میگیرد.
رئیس جمهوری آمریکا مطابق قانون مصوب کنگره تا تاریخ ۱۲ مه (۲۲ اردیبهشت۱۳۹۷) فرصت داشت نظرش رااعلام کند.
توضیحات مدیریت سایت-پیراسته فر:دلائل ترامپ برای اصلاحات توافق هسته ای«برجام»چرا برجام را«توافق بد»وآن رامایه شرمساری می داند؟مسئولان پیشین امریکا(اوباما وجان کری)فریب ایران راخوردند
چهارموردی که ترامپ خواستاراصلاحات بود:
۱-«دسترسی فوری» بازرسان بینالمللی (امریکایی)به تمامی مکانها و تأسیسات ایران.هروقت که بخواهد وازهرجایی که بخواهد،مخصوصاًمراکزنظامی بازدیدوبازرسی کند!
۲-مخالفت با دائمی شدن محدودیتهای هستهای
شرط غروب = بندی درتوافق هسته ای«برجام»است که به ایران اجازه میدهد، پس از سال ۲۰۲۵میلادی(۱۴۰۴شمسی) به فعالیتهای هسته ای خود ادامه دهد.
۳-تضمین به نزدیک نشدن به سلاح هستهای
۴- محدودیت برنامه موشکهای بالستیک ایران هستند.دررابطه با«بُرد»موشک ها
واکنش ها
دکتر حسن روحانی رئیس جمهورایران با بیان اینکه امشب شاهد یک تجربه مهم تاریخی بودیم، امشب به همان سخنی رسیدیم که از چهل سال پیش آن را تکرار میکردیم و آن اینکه ایران کشوری است که به تعهدات خود پایبندی دارد و آمریکا کشوری بوده که هیچگاه به تعهدات خود پایبند نبوده است.
*تاریخ 40 ساله کشورمان و حتی قبل از آن به خوبی به ما می گوید که آمریکاییها نسبت به ملت بزرگ ایران و نسبت به ملتهای منطقه همواره رفتار خصمانهای داشتهاند؛ از رفتار آنها در کودتا در ایران علیه دولت قانونی دکتر مصدق، تا مداخلات آمریکایی ها در زمان رژیم گذشته، حمایت از صدام و همچنین سرنگونی هواپیمای مسافربری و کشتن انسانهای بیگناه توسط ناو آمریکایی و اقداماتی که علیه مردم افغانستان، عراق، یمن و منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا و علیه ملتهای دیگر جهان روا داشتهاند.
*آمریکا بگوید از زمان توافق هستهای تا امروز چه زمانی به همه تعهدات خود عمل کرده بوده است؛ جز چند امضاء و چند بیانیه، آیا هرگز به نفع مردم ایران و در چارچوب تعهدات برجام عمل کرده بودند یا نه؟
دکتر روحانی تصریح کرد: ملت ایران، طبق اذعان آژانس بینالمللی انرژی اتمی، به تعهد خود وفادار بوده و دولت ایران به همه تعهداتی که در برجام داشته عمل کرده و آنها را اجرا کرده است. امروز شاهدیم کشوری که به تعهدات بینالمللی احترام نمیگذارد، کیست
رئیس جمهور با یادآوری اینکه برجام توافق بین ایران و آمریکا نبوده که آمریکا بخواهد اعلام کند از این توافق خارج میشود، گفت: برجام یک توافق چند جانبه و یک توافق بینالمللی بوده، برجام توافقی است که مورد تأیید شورای امنیت سازمان ملل و قطعنامه 2231 قرار گرفته است. بنابراین آمریکا امشب رسماً اعلام کرد که به تعهدات بینالمللی توجهی ندارد.
*از این لحظه توافق برجام بین ایران و 5 کشور است. از این لحظه 1+5، یک را از دست داده است و در این شرایط ما باید منتظر آن باشیم که این کشورهای بزرگ جهانی نسبت به این توافق چگونه عمل خواهند کرد. به وزارت امور خارجه دستور دادم که ظرف چند هفته آینده با مذاکرات با کشورهای اروپایی و دو کشور بزرگ دیگر، یعنی روسیه و چین رایزنیها و هماهنگی و مذاکرات لازم را انجام دهد.
رئیس جمهور تاکید کرد: اگر در پایان این مهلت و زمان کوتاه به این نتیجه رسیدیم که با همکاری 5 کشور میتوانیم همه آنچه در برجام خواست ملت ایران بوده به دست آوریم، علیرغم میل آمریکا و رژیم صهیونیستی و تلاشهای آنها و حرفهای بینزاکت امشب ترامپ برجام پایدار خواهد ماند و ما میتوانیم به نفع صلح و امنیت منطقه و جهان قدمهای خودمان را برداریم،اگر ببینیم منافع ما تضمین نخواهد شد، به زودی با مردم ایران صحبت خواهم کرد و تصمیمات نظام را در آن شرایط به اطلاع مردم میرسانم.
*مردم نباید هیچگونه نگرانی برای آینده کشور داشته باشند، از هفتهها و ماهها پیش به این نتیجه رسیده بودیم که ترامپ به تعهدات بینالمللی و از جمله به برجام وفادار نخواهد بود و بر این مبنا تصمیمات لازم را برای مسایل اقتصادی کشور اتخاذ کردیم و تصمیمی که نسبت به مسایل ارزی اتخاذ شد بر همین مبنا بود.ارز مورد نیاز کشور را در شرایط آینده به خوبی تأمین خواهیم کرد، در کالاهای اساسی و کالاهای مورد نیاز مردم هیچگونه نگرانی نباید وجود داشته باشد.
مردم ما مشکلاتی را در زندگی روزمره خودشان در هفتهها، ماهها و سالهای آینده، به حول و قوه الهی احساس نخواهند کرد
ما با برجام بدون آمریکا مواجه هستیم و مردم شاهد خواهند بود که رشد اقتصادی و آرامش و ثبات بازار ادامه خواهد یافت.
ملت ایران از امشب مصممتر و متحدتر از گذشته است، کار ترامپ یک جنگ روانی و یک فشار اقتصادی بود و ما نخواهیم گذاشت ترامپ در جنگ روانی و یا در فشار اقتصادی به ملت ایران موفق شود.
تاریخ نشان خواهد داد همانگونه که ملت ما در برابر همه توطئهها پیروز بوده در این ماجرا هم پیروز خواهد بود.
به سازمان انرژی اتمی دستور دادم آمادگی لازم را برای اقدامات بعدی در صورت نیاز داشته باشند تا در صورتی که مورد نیاز باشد، غنیسازی صنعتی خودمان را بدون محدودیت آغاز کنیم
و ما تا اجرای این تصمیم چند هفته صبر میکنیم؛ با دوستان و متحدین خودمان، با اعضایی که پای برجام و توافق برجام امضاء کردند و وفادار خواهند بود، به رایزنی میپردازیم.
همه چیز وابسته به منافع ملی ماست، اگر منافع ملت ما در برجام تأمین باشد ما همین روند را ادامه خواهیم داد و اگر برجام بخواهد کاغذی باشد بدون اینکه منافع ملت ایران را تضمین کند، آنگاه راه بسیار روشنی پیش روی خود داریم.
رئیس جمهور (دکتر روحانی)گفت: ، امشب از یک نظر متأسفم که مردم آمریکا که مردم بزرگی هستند، گرفتار زمامدارانی شدهاند که حیثیت آنها را زیر پا گذاشته است و از طرفی خوشحال هستم که
یک موجود مزاحم از برجام خارج شده است. رهبر معظم انقلاب:همپیمانان اروپایی هم قابل اعتماد نیستند بارها گفته بودیم «به امریکا اعتماد نکنید»، این هم نتیجهاش| رفتار زشت ترامپ قابل انتظار بود
واکنش رهبری
حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی صبح امروز (چهارشنبه) به مناسبت هفته معلم در دانشگاه فرهنگیان حضور یافتند و در دیدار هزاران نفر از دانشجویان و معلمان
اهم سخنان رهبری
بنده از طرف ملت ایران به او «نرامپ»می گویم :«شما غلط می کنید».
درباره مذاکره با سه کشور اروپایی هم میگوییم به اینها هم نباید اعتماد کرد و برای هر قرارداد باید تضمینهای واقعی و عملی بگیرید وگرنه نمیشود به این شکل حرکت را ادامه داد.
* این شخص علاوه بر بیش از ده دروغ آشکار، ملت ایران و جمهوری اسلامی را هم تهدید کرد که
بنده از طرف ملت ایران به او «نرامپ»می گویم :«شما غلط می کنید».
* دشمنی مستمر، عمیق و براندازانه آمریکاییها، دشمنی با اینجانب یا دیگر مسئولان کشور نیست بلکه خصومت با مجموعه نظام اسلامی و ملتی است که این نظام را انتخاب کرده و در راه آن حرکت میکند.* حتی در دولت اوباما که نامه مینوشتند و حرفهایی میزدند، در صدد براندازی بودند اما به دروغ میگفتند هدفمان براندازی نظام اسلامی نیست.
* وقتی مسئله هستهای و تحریمها شروع شد، برخی چهرههای شناخته شده به اینجانب میگفتند «چرا بر روی مسئله هستهای میایستید»، این مسئله را کنار بگذارید تا آمریکاییها خباثت و دشمنی نکنند. این حرف البته از چند زاویه غلط بود؛ یکی اینکه انرژی هستهای نیاز واقعی کشور است و تا چند سال دیگر، ایران به ۲۰ هزار مگاوات برق هستهای نیاز دارد.
* میگویید برای تأمین نیاز خود به انرژی، «نفت» دارید اما مگر نفت، ابدی است؟ آیا وقتی نفت تمام شد تازه به دنبال امکانات هستهای برویم؟ آیا نسلهای آن روز ما را لعنت نمیکنند که چرا به موقع، سراغ انرژی هستهای نرفتید؟* همان موقع به این مسئولان میگفتم «انرژی هستهای بهانه است اگر این را کوتاه بیایید آمریکاییها بهانه دیگری میگیرند» آنها میگفتند «اینجوری نیست» اما حالا دیدید که همینجوری است و آنچه میگفتیم تحقق یافت.*ما مسئله هستهای را به شکلی که مخالفان ایران میخواستند قبول کردیم و زیر بار رفتیم اما دشمنی آمریکا و بهانهگیری آنها تمام نشد.
* اگر فردا اعلام کنید که دیگر موشک تولید نمیکنیم یا برد آنها را محدود میکنیم این مسئله تمام می شود، اما حتماً یک بهانه و قضیه دیگر را مطرح میکنند چرا که دعوای آنها با ما بنیادی است و آمریکا با اصل جمهوری اسلامی مخالف است.
* آنها می خواهند نظام را نابود و مجدداً بر ایرانِ دارای ذخایر مهم و موقعیت راهبردی حکمفرمایی کنند.
* آمریکایی ها نوکرانی میخواهند که مانند برخی حکام کشورهای منطقه فقط اطاعت کنند اما جمهوری اسلامی عزت خود و ملت ایران را به رخ آنها میکشد و این عظمت و سرافرازی برای آنها قابل تحمل نیست.
* رئیسجمهور آمریکا در نامه به این کشورها دستور میدهد که این کارها را بکنید و آن کارها را نکنید،
آنها میخواهند با نظام اسلامی همین گونه رفتار کنند اما نمیتوانند چرا که جمهوری اسلامی ذلت ملت و کشور را در دوران قاجار و پهلوی به عزت و استقلال و ایستادگی تبدیل کرده و از منافع ملی خود کوتاه نمیآید.
* کسانی که آن خصومتها را نسبت به ملت ایران انجام میدادند، اکنون استخوان هایشان زیر خاک است اما جمهوری اسلامی ایستاده است، این آقا هم روزی بدنش زیر خاک می رود اما جمهوری اسلامی همچنان ایستاده و سرافراز خواهد بود.
* به مسئولین گفتیم قبل از هرقرارداد از طرف مقابل تضمینهای واقعی بگیرید و به حرف آنها اعتماد نکنید.
* یکی از این شروط، تضمین کتبی و امضای رئیسجمهور وقت امریکا مبنی بر برداشته شدن تحریمها بود، البته مسئولان محترم تلاش کردند اما نتوانستند و نتیجهاش این شد که بعد از دو سال و نیم عمل کردن ایران به همه تعهدات، رئیسجمهورآمریکا ضمن خروج از برجام، ملت ایران را تهدید هم میکند!
* من به این سه کشور هم اعتماد ندارم و میگویم به اینها هم اعتماد نکنید. اگر میخواهید قراردادی ببندید، تضمین واقعی و عملی بگیرید والا فردا این ها هم همان کار امروز آمریکا را به شیوه دیگری خواهند کرد.
*اینها گاهی در حال لبخند، خنجر را در سینه طرف مقابل فرو میبرند و با تعریف و تمجید ظاهری و این که ما میدانیم شما قرارداد را به هم نمیزنید، اهداف خود را دنبال میکنند.
* این مسئله بسیار حساس است، اگر توانستید تضمین قطعی و قابل اعتماد بگیرید که البته بسیار بعید است، اشکالی ندارد و حرکت را ادامه دهید، و گرنه نمیشود به این شکل حرکت را ادامه داد.
* مسئولان در معرض «آزمون بزرگ» قرار دارند که آیا عزت و اقتدار این ملت را حفظ خواهند کرد یا نه. باید عزت و منافع ملت به معنی واقعی کلمه تأمین شود.* البته خوشبختانه مسئولان هم همین مسئله تأمین منافع را گفتهاند اما برای تحقق این هدف باید با دقت، هوشیاری و عاقلانه با اروپاییها روبرو شد و به حرف مسئولان اروپایی اعتماد نکرد، چرا که صرف حرف زدن اعتبار ندارد و آنها در عالم دیپلماسی کاملاً بیاخلاق عمل میکنند.
***
رهبرمعظم انقلاب درباره بازی درآوردن اروپایی ها:
حضرت آیتالله خامنه ای عصر امروز (چهارشنبه) در دیدار سران قوا و جمعی از مسئولان و کارگزاران نظام، با اشاره به دشمنی مبنایی، عمیق و مستمر آمریکا با اصل نظام جمهوری اسلامی و ملت ایران تأکید کردند: شکست آمریکا در ماجرای اخیر در صورت ادای وظایف مسئولان، قطعی و بدون تردید خواهد بود.
* از ابتدای انقلاب اسلامی و در همه این مقاطع، رژیم امریکا دشمن اصلی ملت ایران بوده و از همه ابزارها و ترفندهای سیاسی، اقتصادی امنیتی، نظامی و تبلیغاتی نیز استفاده کرده است اما در همه موارد هم شکست خورده است.
*رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به تکرار تعبیر «براندازی» در صحبتهای مقامات امریکایی گفتند: این تعبیر، جدید نیست و مقامات امریکایی از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی، آن را بکار می بردند. حتی همان رئیس جمهوری که می گفت بدنبال براندازی نیستم، به دنبال براندازی بود و نیت و اهداف او نیز مشخص شد.
*سرنوشت رئیس جمهور کنونی امریکا بهتر از سرنوشت اسلاف خود همچون بوش و ریگان نخواهد بود و همانند آنها در تاریخ گم خواهد شد.
۶ تجربه و درس مهم در خصوص امریکا :
*مجموعه برخوردهای امریکا از ابتدای مذاکرات هسته ای تاکنون، این تجربه مهم را به دست می دهد که جمهوری اسلامی ایران نمی تواند با امریکا تعامل کند زیرا امریکا پایبند به تعهدات خود نیست.
* برخی نگویند که پایبند نبودن به تعهدات، مربوط به این رئیس جمهور و به این دولت امریکا است، خیر؛ دولت قبل هم که با ما مذاکره کرد، تقریباً به همین روش عمل کرد و آنها نیز برجام را نقض و ایران را تحریم کردند.
*با اشاره به سخنان دیپلمات های کشور درباره نقض مکرر روح و جسم برجام از جانب امریکا گفتند: با دولتی که معاهدات بین المللی را به راحتی و همانند آب خوردن، نقض میکند، نمی توان تعامل کرد. تجربه برجام، جواب آن کسانی است که بارها می گفتند چرا با امریکا، مذاکره و تعامل نمی کنید. بنابراین همه باید از این تجربه درس بیاموزند و بدانند که نمی توان با چنین دولتی تعامل و مذاکره کرد.
*تجربه بدعهدی امریکا فقط مختص ایران نیست بلکه امریکا حتی با افراد تسلیم و نوکر خود همچون محمدرضا پهلوی و حسنی مبارک نیز چنین رفتاری داشته و دارد.
* در مذاکرات سالهای اخیر و بعد از برجام، کاملاً مشخص شد که موضوعاتی همچون هستهای و موشکی، مسئله اصلی نیستند بلکه مخالفت و دشمنی عمیق امریکا با اصل نظام اسلامی و ملت ایران به دلیل سربلندی این نظام در منطقه حساس و توسعه روحیه مقاومت و مخالفت بی ملاحظه با ظلم های امریکا و بلند کردن پرچم اسلام است و آنها می خواهند نظام اسلامی را از مؤلفه های قدرت و اقتدار خود تهی کنند.
* هرگونه انعطاف در مقابل امریکا، به دلیل مصلحت سنجی های موسمی نه تنها دشمنی او را کمتر نخواهد کرد بلکه این دشمن را گستاخ تر خواهد کرد.
در آن زمان برغم این انعطاف ها، بوش-دوم-جمهوری اسلامی ایران را محور شرارت نامید.
* در مقابل بسیاری از این تحریم ها اعتراض شد اما هیچ اقدام قوی انجام نگرفت و نتیجه این شد که رئیس جمهور امریکا، گستاخ تر و وقیحانه تر سخن می گوید.
*این موضوع فقط مختص امریکاییها نیست، همه غربیها عمدتاً همینگونه هستند و ما فراموش نمیکنیم دوره ای را که رئیس جمهور ما طرفدار نرمش با غرب بود اما همین رئیس جمهور بر اساس موضوعاتی بی اساس، از طرف آلمان به دادگاه احضار شد.
چهارمین تجربه : ایستادگی در مقابل غربی ها، امکان بسیار زیاد عقب نشاندن آنها را بوجود می آورد.
حضرت آیتالله خامنه ای برای این تجربه به قضایای هسته ای در سالهای ۸۳ و ۸۴ اشاره کردند و گفتند: در آن سالها، برای آنکه پرونده هسته ای ایران در آژانس عادی شود، پذیرفته شد که تأسیسات هسته ای تعطیل و مهر و موم شوند اما آنها در مقابل نرمش ها و عقب نشینی های آن زمان، به هیأت ایرانی گفتند که باید تمام تأسیسات هسته ای ایران، جمع آوری و نابود شوند.
*در آن زمان، آنها حتی اجازه راه اندازی دو یا سه سانتریفیوژ را هم نمی دادند اما از زمانی که در مقابل زیاده خواهی های آنها ایستادیم و مهر و موم ها را شکستیم و جوانان مؤمن و انقلابی ما غنی سازی بیست درصد را انجام دادند، غربیها به التماس افتادند و ضمن قبول غنی سازی ۳.۵ درصد، با ادامه فعالیت پنج تا شش هزار سانتریفیوژ نیز موافقت کردند.
البته منشأ به رسمیت شناختن حق غنی سازی ایران، مذاکره نیست بلکه پیشرفت دانشمندان جوان ما و دستیابی به غنی سازی بیست درصد است وگرنه با مذاکره هیچ گاه حق ما را به رسمیت نمی شناختند.
* باید در مقابل زیاده خواهی طرف مقابل، حرکت شجاعانه انجام داد.
*پنجمین تجربه درس آموز را، همراهی اروپا با امریکا در مهمترین موارد برشمردند : ما بنای دعوا با اروپا را نداریم اما این سه کشور اروپایی نشان داده اند که در حساسترین مواقع، با امریکا همراهی می کنند.
*رهبر انقلاب اسلامی حرکت زشت وزیر امور خارجه فرانسه در مذاکرات هسته ای و تقسیم نقش پلیس بد و پلیس خوب با امریکا و همچنین مانع تراشی دولت انگلیس در قبال حق خرید کیک زرد براساس برجام را نمونه هایی از همراهی اروپا با امریکا برشمردند و تأکید کردند: اروپایی ها حرفهایی می زنند اما تاکنون ندیده ایم که به معنی واقعی کلمه در مقابل امریکا ایستاده باشند.
ششمین تجربه مهم در قضایای برجام : در سالهای اخیر، این درس گرفته شد که گره زدن حل مسائل کشور بخصوص مسائل اقتصادی به برجام و خارج از کشور، یک خطای بزرگ است.
* هنگامی که ما مسائل اقتصادی و کسب و کار را به برجام گره می زنیم، نتیجه این می شود که صاحبان کار و سرمایه چند ماه منتظر امضا شدن یا نشدن برجام می مانند و بعد از آن هم منتظر اجرا شدن و یا اجرا نشدن آن هستند و سپس نیز منتظر اینکه آیا امریکا در برجام میماند یا نمی ماند و در نهایت دستگاه فعال اقتصادی کشور همیشه معطل خارجی ها است.
*باید در قضایای بعدی مراقب بود تا این تجربه ها تکرار نشوند و از یک سوراخ، دو بار گزیده نشویم.
مگر ما برای این چیزها مذاکره کردیم؟
رهبر انقلاب دل خوش کردن به مسائلی نظیر بی آبرو شدن امریکا و یا بروز اختلاف ظاهری میان امریکا و اروپا در ماجرای اخیر را نافی استفاده از تجربیات خواندند و افزودند: اینها واقعیات است اما مگر ما برای این چیزها مذاکره کردیم که حالا به آنها دلخوش کنیم.
هدف از مذاکرات هسته ای برداشته شدن تحریم ها بود که بسیاری از آنها برداشته نشد، ضمن اینکه اخیراً تهدید می کنند تحریم ها را با وجود تأکید قطعنامه سازمان ملل باز می گردانند.
رهبر انقلاب همچنین در نکته ای مهم و اساسی با پرهیز دادن «عناصر سیاسی، مدیریتی و مطبوعاتی» از سرزنش یکدیگر درباره برجام تأکید کردند: نقد صحیح، منصفانه و عاقلانه ایراد ندارد و مسئولان هم باید به آنها توجه کنند اما اهانت، هتک حرمت، اتهام و ایجاد دو قطبی بر سر برجام نباید صورت گیرد و وحدت و همزبانی نباید نقض شود.
نحوه صحیح مواجهه با برجام بعد از خروج امریکا چیست؟
نکته اول این است که باید مسائل را واقع بینانه ببینیم و بدون دلخوش کردن به احتمالات، آنها را صریح و واقع بینانه با مردم در میان بگذاریم.
رهبر انقلاب در همین زمینه به تصور باطل ورود ۱۰۰ میلیارد دلار به کشور پس از انعقاد برجام اشاره کردند و افزودند: متأسفانه برخی این تصور واهی را به مردم هم منتقل کردند.
دومین نکته ای که رهبر انقلاب درباره «نحوه مواجهه صحیح با برجام در شرایط فعلی» بیان کردند این واقعیت بود که اقتصاد کشور را از راه «برجام اروپایی» نمی توان درست کرد.
*برجام اروپایی البته مسئله ای است اما قرائن فراوان از جمله انصراف و تردید شرکت های بزرگ اروپایی و نیز سخنان مسئولان سه کشور اروپایی نشان می دهد اقتصاد کشور را از راه برجام اروپایی نمی توان به جلو برد.
حضرت آیتالله خامنه ای با اشاره به بدعهدی و بی صداقتی ۳ کشور اروپایی در اوایل دهه ۸۰ بر سر مسئله هسته ای افزودند: اروپایی ها باید ثابت کنند که این بار قصد تکرار آن بدعهدی را ندارند.
رهبر انقلاب اعتراض نکردن ۳ کشور اروپایی به امریکا در نقض مکرر روح و جسم برجام را مورد انتقاد قرار دادند و افزودند: اگر آنها به امریکا اعتراض می کردند ممکن بود کار به اینجا نرسد، اروپایی ها باید این غفلت را جبران کنند.
حضرت آیتالله خامنه ای خروج امریکا از برجام را نقض قطعنامه ۲۲۳۱ سازمان ملل خواندند و افزودند: اروپایی ها باید قطعنامه ای علیه امریکا به شورای امنیت ببرند و به این حرکت امریکا اعتراض کنند.
رهبر انقلاب اسلامی در تبیین شرایط لازم برای ادامه برجام با اروپایی ها تأکید کردند: سران ۳ کشور باید متعهد شوند و قول دهند که بحث موشک و حضور منطقه ای ایران را مطلقاً مطرح نخواهند کرد.
حضرت آیتالله خامنه ای مقابله صریح اروپایی ها با هرگونه تحریم امریکا علیه ایران را از دیگر شرایط ضروری برشمردند و خاطرنشان کردند: همه بدانند جمهوری اسلامی از مؤلفه های قدرت خود از جمله دفاع از راه دور قطعاً دست نمی کشد.
*حضور در منطقه و طرفداری ملتها از جمهوری اسلامی، عمق راهبردی ماست و هیچ دولت عاقلی از این مؤلفه های قدرت بخش صرف نظر نمی کند.
اگر امریکایی ها توانستند در فروش نفت ایران خلل وارد کنند اروپایی ها باید خرید نفت از ایران به مقدار مورد نیاز ما را تضمین کنند.
تضمین بانکهای اروپایی درباره دریافت و پرداخت وجوه تجارت دولتی و خصوصی با جمهوری اسلامی از دیگر نکاتی بود که حضرت آیتالله خامنه ای در همین زمینه بیان کردند.
* ایران با ۳ کشور اروپایی دعوا ندارد بلکه با توجه به سابقه اروپایی ها، ما به آنها اعتماد نداریم و به همین علت آنها باید تضمین های واقعی بدهند.
اگر اروپایی ها در پاسخ به مطالبات ما تعلل کردند حق ایران برای آغاز فعالیتهای تعطیل شده هسته ای محفوظ است.
ایشان مسئولان سازمان انرژی اتمی را به آمادگی برای شروع احتمالی اینگونه فعالیتها فراخواندند و افزودند: الان غنی سازی ۲۰ درصد را آغاز نمی کنیم ولی باید آماده باشید که اگر لازم شد و دیدیم برجام فایده ندارد فعالیتهای تعطیل شده بواسطه برجام از سرگرفته شود.
رئیس مجلس خبرگان رهبری:عهدشکنی در برجام موجب بیآبرویی و بیاعتباری آمریکاییها ست
آیتالله احمد جنتی رئیس مجلس خبرگان رهبری و دبیر شورای نگهبان در جلسه امروز این شورا با اشاره به خروج آمریکا از برجام، گفت: ترامپ با خروج از برجام نشان داد هیچ اعتقادی به تعهدات بینالمللی ندارد و فقط با توجه به اغراض سیاسی و هوای نفس خود تصمیم میگیرد.
وی با بیان اینکه اقدام رئیسجمهور آمریکا به اعتراف احزاب و گروههای سیاسی داخل آمریکا از روی بیتوجهی به عواقب آن صورت گرفته است، افزود: افراد برجستهی سیاسی در دنیا به ویژه در آمریکا و اروپا عهدشکنی در برجام را موجب بیآبرویی و بیاعتباری آمریکاییها میدانند.
آیتالله جنتی در ادامه به موضعگیری منفی علیه آمریکا در جهان به ویژه کشورهای اروپایی اشاره و اضافه کرد: موضعگیری منفی از سوی اروپاییها کفایت نمیکند و ما منتظر اقدام عملی آنها برای اجرای تعهدات خودشان در این زمینه هستیم.
رئیس مجلس خبرگان رهبری با اشاره به هشدارها و موضعگیری به حق مقام معظم رهبری در طول مذاکرات مبنی بر عهدشکنی آمریکا تأکید کرد: اقدام نابخردانه آمریکا نشان داد نظر مقام معظم رهبری از سایر نظرات دقیقتر است و علاوه بر آن ایشان از همه بهتر دشمن را میشناسند و از همه بهتر مسائل سیاسی را درک میکنند.
همهی ملت، مسئولان و دولت باید متحد در یک صف تسلیم مقام معظم رهبری باشیم و مطمئناً در این صورت ملت ما از این بحران نیز سربلند بیرون خواهد آمد و در غیر این صورت دچار خسارت خواهیم شد.
آیتالله جنتی در پایان با قدردانی از موضعگیری مجلس شورای اسلامی ابراز امیدواری کرد: با توجه به تنشهای خارجی و بینالمللی، سرانجام امور به نفع ملت شریف و عزیز ما ختم به خیر شود.رئیس مجلس (لاریجانی): رفتار آمریکا در دنیا ناامنی ایجاد می کند
رئیس مجلس شورای اسلامی : آقای ترامپ ذوقزده است که در قبال اقدامات شرارتآمیز از برخی کشورهای کوتهفکر منطقه اخاذی میکند. آیا این شأن افتخارآمیزی است که نقش دزدان سرگردنه را دارد؟
آنچه رئیسجمهور قبلی آمریکا انجام داده را غلط قلمداد کند.
رئیسجمهور آمریکا با این اقدامات منجمله خروج از توافق هستهای، بیاعتمادی به تعهدات این کشور را به اوج خود رسانده است. در مقابل ملت ایران نشان داد در مناقشاتی که دارد ابتدا راه گفتگو و حل و فصل مسائل از طریق سیاسی را دنبال میکند.
ورودایران به موضوع 1+5(برجام) بادرخواست آمریکا و تعهد کتبی رئیسجمهور این کشور مبنی بر حفظ حقوق ایران در غنیسازی بود و(برجام) توافقی است که بعد از مذاکرات طولانی اتفاق افتاد که به تأیید سازمان ملل هم رسید.
لاریجانی خاطرنشان کرد: امروز رئیسجمهور آمریکا ادعا میکند ما نگران توانمندی ایران در سالهای آینده هستیم و با وقاحت میگوید ایران به سوی سلاح هستهای میرود و دنیا را ناامن میکند. کسی این حرف را میزند که دهها هزار بمب و کلاهک هستهای تولید کرده و مستمراً آن را بهروز میکند و در جنگهای سالهای گذشته نیز نوع خفیفشده آن را به کار برده است. با این اوصاف، امنیت جهانی با رفتار شما به خطر میافتد یا با توهماتی که در مورد ایران میپراکنید؟ آن هم در موقعیتی که رهبر معظم انقلاب، حضرت آیتالله خامنهای فتوا دادند که تولید و نگهداری سلاحهای کشتار جمعی حرام است.
* پس از اعلام خروج آمریکا از توافقنامه، ملاحظه کردید رژیم صهیونیستی از آن حمایت کرد که غیر از این توقعی از آن نمیرود. تقریباً همه کشورها منجمله کشورهای اروپایی و روسیه آن را رد کردند. آقای ترامپ! این واکنشها اندازه عقلانیت عمل شما را نشان میدهد.
* آقای روحانی رئیسجمهور و رئیس شورای عالی امنیت ملی اعلام کرد با توجه به اعلام نظر اروپا و تماسهای آنها چند هفتهای فرصت برای حیات توافقنامه هستهای قائل میشود.
این اقدام هم نشان میدهد ایران به دنبال رفتار عکسالعملی و ماجراجویانه نیست، البته باید به این واقعیت هم اشاره کنیم که با توجه به نوع رفتار سالهای دور اروپا چندان به ادعای آنان در پابرجا نگه داشتن توافق هستهای نمیتوان اطمینان داشت، اما برای چند هفته ارزش آزمون دیگر را دارد تا برای همگان اتمام حجت شود که ایران همه راههای حل و فصل سیاسی و مسالمتآمیز را طی کرده است.
*این مقطع صرفاً یک روزنهای است که اروپا نشان دهد وزن لازم برای حل و فصل مسائل بینالمللی را دارد یا نه یا آنها هم به دنبال چانهزنیهای دیگر هستند که پاسخ آن را قبلاً مسئولان کشور منجمله وزیر امور خارجه دادهاند.
به نظر میرسد آقای ترامپ از کفایت عقلانی برای حل و فصل مسائل برخوردار نیست و زبان زور برای چنین فردی کارسازتر است تا نتیجه خصلتهای مغرورانه خود را دریافت کند.
اگر اروپا و کشورهای مهم مثل روسیه و چین این خلاء بینالمللی را پر کنند شاید راهی برای ادامه مسیر باشد، در غیر اینصورت جمهوری اسلامی با اقدامات هستهای خود ایشان را سر عقل میآورد و این را بدانند در چنین شرایطی ایران هیچ تعهدی ندارد که در جایگاه گذشته خود در مسئله هستهای قرار بگیرد.
لاریجانی خاطرنشان کرد: با تمام این اوصاف لازم است سازمان انرژی اتمی آمادگی تام برای از سرگیری تمامیتی ابعاد فعالیت هستهای را داشته باشد و بعد از نتایج مذاکرات وزارت امور خارجه با اروپا طبق قانون اقدام متقابل، اقدامات خود را شکل دهد.
ما در 40 سال گذشته در شرایط سختتر از این وضع قرار داشتیم و آن را تحمل کردیم و مطمئن هستیم با وفاق ملی در کشور پاسخ پشیمانکنندهای به آمریکا و صهیونیستها خواهیم داد.
دکترلاریجانی گفت: لازم است کمیسیون امنیت ملی در این دو، سه هفته مستمراً مذاکرات وزارت خارجه با اروپا را پیگیری و نظارت و نتیجه را به مجلس ارائه کند تا تصمیمگیری نهایی انجام شود
علی لاریجانی عصر چهارشنبه در دیدار با معلمان نمونه آموزش و پرورش در واکنش نسبت به اقدام ترامپ مبنی بر خروج از برجام افزود: امروز همزمان با شیطنت آمریکا در توافق هسته ای شده است، رهبر معظم انقلاب امروز در دانشگاه فرهنگیان بسیار خوب مسیر را روشن کردند و گذشته مسائل ما را بیان و برای آینده، راهبرد روشنی تبیین کردند. این اقدام تجربه بسیار موثری برای کشور ما شد که کشورهای غربی نوع نگاهشان به دیگر کشورها از بالا به پایین است. آنان هر زمانی که موضوعی مورد قبولشان نباشد بازی را به هم می زنند و می خواهند همه چیز طبق خواسته خودشان باشد.
توافق برجام طبق درخواست آنان و پس از چندین بار نامه نگاری و شرط و شروط هایی برای مذاکره انجام شد و چندین سال به طول انجامید تا این توافق صورت گرفت. سپس توافق به تایید سازمان ملل رسید ولی متاسفانه آنان امروز طوری رفتار می کنند که این توافق مخل امنیت جهانی است.
***
در اعتراض به خروج آمریکا از برجام وتوهین ترامپ به مسئولین ایران ومردم
صبح امروز(چهارشنبه، ۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۷)بعد از قرائت گزارش دستور امروز مجلس و تلاوت قرآن، قبل از آغاز نطق رئیس مجلس شورای اسلامی تعدادی از نمایندگان با حضور در جایگاه هیئت رئیسه شعار مرگ بر آمریکا را فریاد زدند، حجتالاسلام مجتبی ذوالنور (نماینده قم)عضو فراکسیون نمایندگان ولایی به همراه تعدادی دیگر از نمایندگان با فریاد مرگ بر آمریکا پرچم این کشور و برجام را آتش زدند.
نایب رییس مجلس شورای اسلامی : فعلا باید مذاکره با سایر طرفهای برجام در مدت معین انجام شود تا بعد تصمیم دیگری بگیریم اما در وضعیت امروز برجام، سیاستی که دولت در پیش گرفته، سیاست خوبی است.
علی مطهری در حاشیه جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی در جمع خبرنگاران در پاسخ به این پرسش که به نظر میرسد جریانهای تندرو سیاسی پس از خروج آمریکا از برجام در فکر انتقام از دولت هستند، گفت: فعلا که همه، صحبت از وحدت و همدلی میکنند و اوضاع خوب است. باید صبر کرد و دید چه می شود.
واما آتش زدن پرچم آمریکا در صحن علنی امروز مجلس کار درستی نبودچون در گزارشی که شب گذشته منتشر شد اعلام شد دو سوم مردم آمریکا با این اقدام ترامپ مخالف هستند. بعد ما با آتش زدن پرچم در مجلس در حقیقت مردم آمریکا را در برابر خودمان قرار میدهیم، این اقدام ناگهانی برخی نمایندگان مجلس کار عاقلانهای نبود و نمیشد هیچ واکنشی به این رفتار ناگهانی نشان داد.
مطهری درباره پاره کردن سندنمادین برجام گفت: هر چند که کاغذی تحت عنوان برجام در مجلس پاره شد اما مهمتر از آن آتش زدن پرچم آمریکا بود که کار خوبی نبود.
مطهری، سیاستهای جدید جمهوری اسلامی ایران در قبال سایر طرفهای برجام را نوعی اتمام حجت دانست ، باید ظرف زمانی دو هفته تا یک ماه تعیین شود تا طی این مدت سایر طرفهای برجام به ایران ضمانت دهند در برابر فشارها، تحریمها و جریمههای آمریکا چه خواهند کرد، در صورت مقاومت آنها در برابر تصمیمات جدید آمریکا مطمئن میشویم که به برجام پایبند خواهند ماند. فعلا باید مذاکره با سایر طرفها در مدت معین انجام شود تا بعد تصمیمات لازم اتخاذ کنیم، اگر احساس کنیم که آنها نیز دو سه سال ایران را بازی خواهند داد، باید مسیر دیگری از جمله خروج از برجام را دنبال کنیم البته به اروپاییها نیز چندان خوشبین نیستیم به همین دلیل پیشنهاد میکنم به آنها مهلت دهیم تا قصد و نیت آنها برایمان مشخص شود.
نائب رئیس مجلس گفت:آمریکا دیگر نمیتواند اجماعی که در گذشته در دنیا به وجود میآورد ایجاد کند. تحریمها نمیتواند به شدت گذشته باشد چرا که اروپاییها قطعا مقاومتهایی خواهند کرد. شرایط ایران در حال حاضر با ابتدای آغاز تحریمها که آنها با هم متحدتر بودند تفاوت دارد.
محمدباقر نوبخت بعد از ظهر چهارشنبه (۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۷)در جمع خبرنگاران در بوشهر اظهار داشت: از شب گذشته تاکنون و با تصمیم رئیس جمهور آمریکا برای خروج از برجام، ساختار جدیدی در جهان ایجاد شده است. برای نخستین بار است که آمریکا با رژیم جعلی و ارتجاعی در یک طرف قرار گرفته است و تمام دنیا در سمتی قرار دارد که مواضع ایران قرار گرفته است.
رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور خاطرنشان کرد: شرایط اکنون شفاف شده است و مشخص شد که در مدت زمان حضور آمریکا در برجام، اقدامی جز مانعتراشی و مزاحت نداشته است.
بودجه را با این شرایط خروج برنامهریزی کردیم و مشکلی هم نخواهیم داشت و با انسجام داخلی به توسعه و عمران مناطق مختلف کشور خواهیم پرداخت.
تفاوت تحریم های زمان قبل ازبرجام وحال(خروج امریکاازبرجام)
قبل از برجام تحریمهای اروپا و شورای امنیت هم بود ولی اکنون آمریکا تنها است و اکنون سیاست ما بر پایه تکیه به درون کشور است و با اقتصاد درونزا میتوانیم کشور را مثل گذشته اداره کنیم.
واکنش مراجع تقلید به ترامپ
آمریکا مفتضح شد آمریکا قابل اعتماد نبود، اعتباری ندارد
آیتالله جوادی آملی در جلسه تفسیر قرآن که در مسجد اعظم برگزار شد اظهار داشت: نظام اسلامی در طول ۴۰ سال حوادث زیادی داشته است ولی به این دلیل که دیگران بیشتر به ماهیت آمریکا پی ببرند نکاتی عرض میشود. یکی از مهمترین دستورات بین المللی اسلام وفای به پیمان است، اسلام از رابطه حسنه با کفاری که کاری با شما ندارند نهی نکرده است.
استاد برجسته حوزه با بیان اینکه در قرآن بیان شده است که اگر تعهدی سپردید تا زمانی که آنان نقض عهد نکرده اند شما هم نکنید ادامه داد: قرآن کریم فرموده است که اگر دشمنان در عهد خود خیانت کردند امضایشان را به سمت خودشان پرتاب کنید.نظام اسلامی ما مستقل است و معنای استقلال این است که زنده زندگی کنید و هیچگاه زیر بار دشمن نروید.
آیت الله جوادی آملی با بیان اینکه آمریکا با نقض عهد در برجام، خودش را مفتضح کرد ادامه داد: امام حسین(ع) در روز عاشورا فرمود اگر دین ندارید آزاده باشید؛ معنای این حرف آن است که ترامپ اگر کافری باش، ولی اگر انسانی به امضایت متعهد باش. ترامپ حتی به مسیحیت هم که مدعی آن است پایبند نیست. وفای به عهد جزء قوانین بین المللی انسان است و ربطی به دین و آئین ندارد. آمریکا از روز اول دشمن بود. من از همان ابتدا به دکتر ظریف گفتم میخواهید رابطه برقرار کنید بکنید ولی هر وقت با آنان دست دادید انگشتانان را بشمارید؛ این حرف طنز و شوخی نبود و حقیقت بود.
آیت الله جوادی آملی خطاب به ترامپ گفت: اگر کافری کافر باش، البته شما نه مسیحی و نه کلیمی هستی ولی انسان که هستی؛ ترامپ اگر انسان هستی باید پای حرف خود بایستی. البته مشکل اساسی اینها این است که به هیچ قانونی از قوانین انسانی هم پایبند نیستند که قرآن این افراد را بدتر از چهارپایان میداند. هویت مومن به وفای به عهد است. ایران پای امضای خود ایستاد و این نشانه شرف ایران است؛ چون قبلا بیگانه برای ایران حساب باز نمیکرد ولی امروز آشنایان هم برای آمریکا حساب باز نمیکنند.
وی افزود: به برکت خون شهدا و رهبری امام ، ملت ما از زمین به آسمان رفتهاند زیرا دشمنان در گذشته داعیه اربابی داشتند ولی امروز با صراحت میگوئیم که به هیچ قانون عقلی و بین المللی پایبند نیستند.ما برای امضاء و شخصیت آنان(آمریکا) هیچ حرمتی قائل نیستیم زیرا اینها کسانی هستند که به هیچ عهدی وفادار نیستند، البته ظلم ظالم به خودشان بر میگردد و عظمت و عزت ایران بیش از پیش میشود.آمریکا با خروج از برجام دیگر هیچ اعتباری ندارد
آیت الله مکارم شیرازی نیز در جلسه درس خارج فقه خود در مسجد اعظم قم، با اشاره به نقل قول مسئولان آمریکایی برای مذاکره مجدد با ایران به منظور افزودن بندهای جدید به برجام افزود: آمریکایی ها می گویند ما برجام را قبول نداریم و بیایید دوباره مذاکره کنیم و بندهایی به برجام اضافه کنیم، به فرض اینکه جمهوری اسلامی وارد مذاکره مجدد با شما شود چه تضمینی وجود دارد که چند روز بعد اعلام نکنید که این توافق جدید را هم قبول ندارید. نقض برجام توسط آمریکا ثابت کرد که حرف و تعهد مسئولان آمریکایی هیچ اعتباری ندارد.
آیتالله العظمی نوری همدانی:آمریکا هیچگاه قابل اعتماد نبوده است
پیش از ظهر چهارشنبه در درس خارج خود در مسجد اعظم با اشاره به خروج ترامپ از برجام اضافه کرد: آمریکا ۴۰ سال است که با دروغ و تحریم با ما رفتار کرده و حتی به طبس حمله نظامی کردند.
وی با بیان اینکه آمریکا از ابتدا هم برای ما قابل اعتماد نبود اظهار داشت: در چند سال اخیر هم بارها از سوی رهبری گفته شد که به آمریکا اعتماد نکنید ولی برخی از مسئولان این کار آزموده شده را تجدید آزمون کردند و معلوم شد که حرف رهبری درست است. همه باید با شور و شعور علیه دشمنان بایستند. همه کسانی که به کشور و انقلاب و نظام علاقمند هستند باید در برابر آمریکا محکم باشند.
آیت الله نوری همدانی با اشاره به خروج ترامپ و مواضع برخی اروپایی ها اضافه کرد: مسئولان فریب این اظهارات را نخورند چون ممکن است نقشه جدیدی برای ایران داشته باشند.هدف اروپا این است که با باقی ماندن در برجام بگویند اگر می خواهید ما بمانیم باید مذاکره موشکی داشته باشید.
وی با تاکید بر اینکه ایران باید فعالیت صلح آمیز هسته ای خود را شروع کند اضافه کرد: همه مردم و مسئولین باید بر محور دستورات رهبری و تحت ولایت ایشان رفتار کنند و مطمئن باشند که روزی حکومت زمین به صالحان خواهد رسید.دشمنان اسلام با همه قوا به میدان آمده اند، رسالت حوزه را دوچندان دانست و افزود: خدا از علما پیمان گرفته که در برابر ظالمان و فریاد مظلومان نباید بی تفاوت باشند.
آیت الله مقتدایی :مخالفان داخلی دولت، مثل نیتانیاهو خوشحالی نکنند
* باید تابع رهبری بود، مقام معظم رهبری، همان موقع که توافق هستهای و برجام صورت گرفت، با وجود آن پیش بینیهای حکیمانه، این توافق را تأیید کردند؛ و ضمن تأیید آقای دکتر ظریف و هیئت مذاکره کننده، از آنها تعریف کردند؛ بنابراین توافق هستهای و برجام، حرکتی بود که نظام جمهوری اسلامی ایران آن را پذیرفته بود و دنبال میکرد.
* الان که آمریکا خود را از برجام خارج کرد، به نظر من به نفع ایران است؛ چرا که دشمنیهای آمریکا با ملت ایران کاملا روشن شد و از طرفی برای همگان در سطح جهان هم مشخص شد که دولت آمریکا غیرقابل اعتماد است و بیاعتمادی به این دولت به اصطلاح مقتدر برای همه دنیا یک اصل خواهد شد و این هنر دولت ما بود که آمریکا را به اینجا رساند که خودش، خودش را رسوا کند.
*مخالفان دولت آقای روحانی در داخل کشور، در شرایط فعلی نباید همان خوشحالی که نیتانیاهو نخست وزیر اسرائیل دارد و خروج آمریکا از برجام را تبریک میگوید و از این اتفاق ابراز خوشحالی میکند، به این بهانه به دولت و جناب آقای ظریف، حمله کنند و از این فرصت برای تخریب دولت، اظهار خوشحالی کنند.
آیت الله مقتدایی گفت:باید ملت ما تحت زعامت رهبری، همانطور که ایشان(رهبری) از هیئت مذاکره کننده ایران، تأیید و تعریف کرده بودند، الان هم ما باید از این عزیزان تشکر کنیم و بدانیم، حالا که این قضیه خروج آمریکا از برجام پیش آمده، بازهم این اتفاق به نفع ایران اسلامی و به ضرر آمریکا تمام میشود، چرا که با وجود تلاش آمریکا، دیگر کشورهای مهم دنیا و طرفهای توافق، از برجام خارج نشدند و از راه دشمنی با ایران خودشان را کنار کشیدند؛ امیدوار هستیم که انشاءالله همین شرایط فرصتی برای ایران اسلامی باشد./چهارشنبه، ۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۷خبرانلاین
***
واکنش فرماندهان نظامی ایران به آمریکا
سردار جعفری: خروج شرورانه آمریکا از برجام را تبریک میگویم ... سردار موسوی: خدا را شکر
فرماندهان کل ارتش، سپاه و نیروهای کل مسلح، به تصمیم شب گذشته رئیس جمهور آمریکا مبنی بر خروج از برجام واکنش نشان داده و یکصدا اعلام کردند که اهمیتی برای این موضوع قائل نبوده و از ابتدا نیز به برجام امیدی نبسته بودند.
سرلشکر سید عبدالرحیم موسوی فرمانده کل ارتش در نخستین همایش ملی مهارت آموزی کارکنان وظیفه نیروهای مسلح با اشاره به اعلام خروج آمریکا از برجام اظهار کرد: خدا را شکر که آمریکا از برجام خارج شد، این طبیعت نظام سلطه است و براساس قرآن آنها تا آخر به دنبال دوری ما از اصول مان هستند.
من از ابتدا معتقد بودم بزرگترین خسارت برجام مشروعیت بخشیدن و نشستن پشت میز مذاکره با آمریکاست، البته از این موضوع سایر کشورهای جهان هم متضرر شدند، اما با این حال بزرگترین سودی که برجام داشت اثبات عدم پایبندی آنها به برجام است؛ هر آدم بی عقلی بعضا کارهای خوبی هم از او سر می زند که از این بابت از کاری که این فرد انجام داد، متشکریم.سرلشکر موسوی با تاکید بر اینکه ما ملت بسیار بزرگی هستیم و اتفاق دیشب این درس را به ما داد و افزود: امیدواریم این کار امریکا درس عبرتی برای سعودی ها که برای جلب رضایت آمریکایی ها خودشان را به آنها می چسبانند، باشد. ما به وعده های خداوند اعتماد داریم ، اگر برسر مواضع اصولی خود بایستیم، پیروز نهایی میدان خواهیم بود .
سردار جعفری:اروپایی ها نمیتوانند مستقلانه تصمیم بگیرند، سرنوشت برجام روشن است.
*بنده خروج شرورانه امریکا را از برجام که قبل از آن هم اعتباری نداشت را تبریک میگویم. کاملا مشخص بود که امریکایی ها قابل اعتماد نیست و دوباره ثابت شد که به هیچوجه امریکا در تعهداتش قابل اعتماد نیست.
* در آینده همه ایران همانند نیروهای مسلح یک دل و هماهنگ روی منابع و ظرفیتهای داخلی متمرکز میشویم .
* نیمه امیدی که به برجام بسته شده و فرصت یکی دوهفته ای هم که رییس جمهور دیشب اعلام کرد روشن است که اروپایی ها بین ایران و امریکا نمیتوانند مستقلانه تصمیم بگیرند و وابسته به امریکا هستند و سرنوشت برجام روشن است.
* خروج امریکا از برجام نشان داد موضوع غنی سازی هسته ای بهانه بود و موضوع آنها، اقتدار نظامی و موشکی و تاثیرگذاری ایران در منطقه و مقاومت منطقه است.
* ایستادگی ما در منطقه در حال از پا دراوردن استکبار و باعث عظمت جمهوری اسلامی ایران شده است.
*با توجه به اینکه موضوع دشمنان توان نظامی ماست، نیروهای مسلح باید توجه عمیق تری نسبت افزایش توان خود داشته باشند.
فرمانده سپاه درادامه گفت: رژیم ایران قبل از انقلاب اگر قدرتی داشت وابستگیاش به استکبار و تجهیزاتی که از آنها میگرفت بود، پس از انقلاب این موضوع دگرگون شده و روی مولفه های ملی و داخلی و نیروی انسانی تمرکز شد، قدرت امروز ما قابل مقایسه با زمان جنگ تحمیلی نیست و بخاطر پیشرفت تجهیزاتی و موشکی ما است.
سرلشکرباقری: با نظامی مواجهیم که حتی پایبند به امضای خود نیستند
سرلشکر محمد باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح صبح امروز (چهارشنبه) در نخستین همایش ملی مهارت آموزی کارکنان وظیفه نیروهای مسلح سرمایه انسانی را یکی از مهمترین ابعاد قدرت کشورها عنوان کرد و گفت:در جمهوری اسلامی ایران براساس مبانی دین اسلام و رهنمودها و تدابیر امام خمینی و رهبری، سرمایه انسانی جایگاه ارزشمندی دارد.
رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ادامه داد: اگر امروز در جمهوری اسلامی ایران امنیت و آرامش وجود دارد و این امنیت دارای ثبات و پایداری است و ما می تواینم با قاطعیت به دولتمردان خود اعلام کنیم که بدون نگرانی از تجاوزات و تهدیدات، به برنامه ریزی و توسعه ملی بپردازند، به دلیل وجود این قدرت دفاعی و بازدارندگی کشور است و گرنه در نیت، توان و قصد دشمنان برای تهاجم و تجاوز به این کشور و نظام هیچ تردیدی وجود ندارد.
* بارها مقامات فعلی کشورهای ظالم جهان اعلام کردهاند که قصد تهاجم به ایران را داشته اند اما جرات چنین کاری را پیدا نکردهاند. در همین مدت یک سال و اندی که رئیسجمهور آمریکا روی کار آمده، وزیر دفاع آنها اذعان دارد که بارها برای آماده شدن برای تهاجم به ایران مورد فشار قرار گرفته، اما این ارتش آنها بوده که به آن رهبر بی خرد اعلام کرده که تهاجم به ایران به این سادگیها نیست و هزینه و تلفات بی نهایت بالایی دارد و دستاوردی نخواهد داشت.
* در سه ماه قبل این جوان بیخردی که در عربستان حاکم(ولیعهد) شده، به همراه آمریکاییها هرکدام به گردن دیگری می اندازند که به ایران حمله کنند؛ عربستان به آمریکا می گویدکه تو حمله کن و من حمایت می کنم و پول آن را پرداخت می کنم.
با نظامی مواجهیم که حتی در امضای خود در برجام پایدار نماند؛ برجام مطلوب ملت ایران و آن چیزی نبود که ما آن را بپسندیم اما برای اتمام حجت با جهان ایران با کرامت و بزرگواری برجام را پذیرفت. اما آن کشور استکباری به امضای خود در برجام نیز پایدار نماند.
* با این کار از یک سو همه جهانیان فهمیدند که حق کجاست و باطل کدام است و از سوی دیگر یکبار دیگر در داخل مشاهده کردیم که اگر می خواهیم سربلند باشیم ، پایدار بمانیم و در برابر طوفانها ایستادگی کنیم باید روی پای خود بایستیم و به برجام و امثال آن اتکا نکنیم؛چراکه ملت و سرزمین ایران آنقدر توانمندی دارد که بتواند به عنوان قدرت منطقهای و بعدها به عنوان یکی از نامزدهای یک قدرت جهانی، سر بلند کند.
یک هفته قبل ازخروج امریکاازبرجام
سفیر ایران در انگلیس :در صورتی که آمریکا از برجام خارج شود، توافقی باقی نمیماند!
حمیدبعیدینژاد گفت: هنگامی که ایالات متحده از توافق خارج شود، به معنی این است که توافقی باقی نمانده، چون یکی از طرفهای مهم توافق، مفاد توافق را نقض کرده است./مصاحبهای با شبکه CNNخبری ۱۲اردیبهشت ۱۳۹۷
واکنش باراک اوباما(رئیس جمهور) وجان کری(وزیرامورخارجه)پیشین امریکا به اقدام آمریکا علیه برجام
وزیر امور خارجه پیشین آمریکا -جان کری-ضمن ابراز تأسف نسبت به تصمیم دونالد ترامپ برای خروج از برجام، تأکید کرد که این اقدام اعتبار آمریکا و امنیت این کشور را تضعیف و واشنگتن را منزوی خواهد کرد.
کری در بیانیه خود خاطرنشان کرد: تصمیم امروز«خروج ازبرجام» امنیت ما را تضعیف میکند، اعتبار ما را از بین میبرد، ما را در میان متحدان اروپایی خود منزوی میکند، اسرائیل را در معرض خطرات بزرگتر قرار میدهد، تندروهای ایران را تقویت میکند، نفوذ جهانیمان برای رسیدگی به رفتار ایران را کاهش میدهد و به توانایی دولتهای آینده برای انجام توافقات بینالمللی آسیب میزند.نیاز به هیچ صحبتی نیست. واقعیت گویاست. این تصمیم به جای سازندگی بر اساس یکسری تدابیر راستیآزمایی منع اشاعه بیسابقه، آنها را به خطر میاندازد و جهان را به شرایطی که یک سال پیش با آن مواجه بود، باز میگرداند.
اوباما: خروج از برجام اشتباهی بزرگ است من معتقدم که تصمیم به خروج از برجام بدون نقض این توافق از سوی ایران یک اشتباه جدی است.
در دموکراسی، همیشه تغییرات در سیاست ها و اولویت ها از دولتی به دولتی دیگر وجود داشته است. اما
خروج از توافقتنامه هایی که کشور ما را به خطر می اندازد و اعتبار آمریکا را به خطر می اندازد و ما را با قدرت های بزرگ جهان رو به رو می کند، اشتباه است.اوباما گفت:: پس از سالها ساختن یک ائتلاف بین المللی که می تواند تحریم هایی فلج کننده را علیه ایران تحمیل کند، ما با انگلیس، فرانسه، آلمان، اتحادیه اروپا، روسیه، چین و ایران به برجام رسیدیم.
رئیس جمهورپیشین امریکا گفت:برجام یک معاهده کنترل تسلیحات چند جانبه بود که به اتفاق آرای شورای امنیت سازمان ملل تصویب شد.چهارشنبه۹ می۲۰۱۸ (۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۷)
ما به تعهدات خود پایبند خواهیم بود
(فدریکاموگرینی) مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ،دقایقی بعد از خروج امریکا از برجام : توافق هسته ای متعلق به همه ماست.
اجازه ندهید هیچ کس توافق هسته ای را از بین ببرد
بیانیه مشترک ۳کشوراروپایی درباره خروج آمریکا از برجام
این توافق برای امنیت مشترک ما مهم باقی میماند
ما این موضوع را یادآوری میکنیم که برجام به اتفاق آرا در قطعنامه 2231 شورای امنیت به تصویب رسید. این قطعنامه چارچوب حقوقی بینالمللی قابل اجرایی در خصوص برنامه هستهای ایران محسوب میشود. ما از تمامی جناحها میخواهیم که در قبال اجرای کامل و عمل به روح مسئولیتهای مشخص شده در برجام متعهد بمانند.بر اساس اعلام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ایران همچنان به محدودیتهای مشخص شده در برجام و مطابق با تعهدات خود در چارچوب توافق منع تسلیحات اتمی قائل است.
این جهان در نتیجه این رویداد جایی امنتر است از همین رو ما سه کشور اروپایی همچنان در برجام باقی خواهیم ماند.دولتهای ما نسبت به حصول اطمینان از اجرای این توافق متعهد میمانند و با سایر جناحهای این قرارداد در این راستا همکاری میکنند و این همکاری شامل حصول اطمینان از ادامه مزایای اقتصادی برجام برای مردم ایران در ارتباط با این توافق است.ما از آمریکا میخواهیم که اطمینان حاصل کند ساختارهای برجام بدون تاثیر باقی بماند و از اقداماتی برای مانع تراشی در اجرای برجام توسط سایر جناحها بپرهیزد. ما پس از تعامل با دولت آمریکا در ماههای گذشته از این کشور میخواهیم تمام اقدام محتمل را برای حفظ دستاوردهای این توافق به عمل آورد و اجازه دهد که عناصر اصلی این توافق کمافیالسابق اجرا شود.ما ایران را تشویق میکنیم که در واکنش به این تصمیم آمریکا خویشتن داری کند.
ایران باید به تعهدات خود در قبال برجام عمل کرده و با آژانس بینالمللی انرژی اتمی همکاری کامل و به موقع داشته باشد.آژانس باید بتواند راستی آزمایی بلندمدت و برنامههای مانیتورینگ خود را بدون محدودیت و یا مانعتراشی انجام دهد. در مقابل ایران تا زمانی که به مفاد توافق عمل میکند، باید شاهد رفع تحریمهایی باشد که مطابق با برجام تعیین شده است.جای هیچ تردیدی وجود ندارد که برنامه هستهای ایران باید مسالمتآمیز باشد. ما با اشاره به اینکه برجام یک پایه است توافق داریم که سایر مسائل مایه نگرانی باید مورد بررسی قرار گیرد. توافق بلندمدت برای برنامه هستهای ایران پس از پایان بندهای تعیین شده در برجام پس از 2025 باید در آینده تعریف شود.با توجه به اینکه تعهد ما در مقابل امنیت همپیمانان و شرکای خود در منطقه خدشهناپذیر است لازم است به دغدغههای مشترک درباره برنامه موشکهای بالستیک و فعالیتهای منطقهای ایران به ویژه در سوریه، عراق و یمن به گونهای معنادار بپردازیم.ما پیش از این مذاکرات دوجانبه و سازنده مفید در خصوص این مسائل را آغاز کردهایم و این سه کشور نسبت به ادامه این مذاکرات با شرکای کلیدی خود و کشورهای نگران در منطقه متعهد هستند.»۹می۲۰۱۸(۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۷)
نتانیاهو :تصمیم ترامپ جسورانه بود،تشکر
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل نخستین رهبر یک کشور خارجی بود که از این تصمیم استقبال کرد و ضمن «جسورانه» خواندن آن گفت، از پرزیدنت ترامپ برای این تصمیم که گامی برای حمایت از صلح جهانی و مقابله با اقدامات مخرب ایران است، تشکر میکنم. رئیس کمیسیون اروپا: آمریکا وحشیانه به روابط چندجانبه پشت کرده است
رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا :
هم اکنون باید«اروپا»مدیریت جهان رابعهده بگیرد،امریکانفوذش راازدست داده است
سران کشورهای عضو اتحادیه اروپا بعد از اقدام «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا در خارج کردن کشورش از توافق هستهای «برجام» قصد دارند این کشور را برای معافیت از تحریمهای تازه آمریکا تحت فشار قرار دهند.
طبق گزارش آسوشیتدپرس، ژان کلود یونکر، رئیس کمیسیون اروپا با لحنی تند به تصمیم آمریکا برای خروج از برجام حمله کرد و گفت آمریکا با نوعی وحشیگری که تنها میتواند مایه حیرت ما باشد به روابط چندجانبه و همکاریهای دوستانه پشت کرده است.
یونکر در ادامه گفت: آمریکا دیگر نمیخواهد با کشورهای دیگر در سایر نقاط دنیا همکاری کند و اکنون این اروپا است که باید این مسئولیت را به عهده بگیرد.
یونکر گفت: در این مقطع زمانی، ما باید جایگزین ایالات متحده بشویم که به عنوان یک بازیگر بینالمللی توانش را از دست داده و در درازمدت نفوذش را هم از دست خواهد داد.
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل نخستین رهبر یک کشور خارجی بود که از این تصمیم استقبال کرد و ضمن «جسورانه» خواندن آن گفت، از پرزیدنت ترامپ برای این تصمیم که گامی برای حمایت از صلح جهانی و مقابله با اقدامات مخرب ایران است، تشکر میکنم.
***
یک هفته قبل ازخروج امریکاازبرجام
سفیر ایران در انگلیس :در صورتی که آمریکا از برجام خارج شود، توافقی باقی نمیماند!
حمیدبعیدینژاد گفت: هنگامی که ایالات متحده از توافق خارج شود، به معنی این است که توافقی باقی نمانده، چون یکی از طرفهای مهم توافق، مفاد توافق را نقض کرده است./مصاحبهای با شبکه CNNخبری ۱۲اردیبهشت ۱۳۹۷
رئیس جمهور و وزیر خارجه سابق ایالات متحده آمریکا به اقدام ترامپ مبنی بر خروج آمریکا از برجام واکنش نشان دادند.
کری در بیانیه خود خاطرنشان کرد: تصمیم امروز«خروج ازبرجام» امنیت ما را تضعیف میکند، اعتبار ما را از بین میبرد، ما را در میان متحدان اروپایی خود منزوی میکند، اسرائیل را در معرض خطرات بزرگتر قرار میدهد، تندروهای ایران را تقویت میکند، نفوذ جهانیمان برای رسیدگی به رفتار ایران را کاهش میدهد و به توانایی دولتهای آینده برای انجام توافقات بینالمللی آسیب میزند.
نیاز به هیچ صحبتی نیست. واقعیت گویاست. این تصمیم به جای سازندگی بر اساس یکسری تدابیر راستیآزمایی منع اشاعه بیسابقه، آنها را به خطر میاندازد و جهان را به شرایطی که یک سال پیش با آن مواجه بود، باز میگرداند.
اوباما: خروج از برجام اشتباهی بزرگ است
من معتقدم که تصمیم به خروج از برجام بدون نقض این توافق از سوی ایران یک اشتباه جدی است. در دموکراسی، همیشه تغییرات در سیاست ها و اولویت ها از دولتی به دولتی دیگر وجود داشته است. اما
خروج از توافقتنامه هایی که کشور ما را به خطر می اندازد و اعتبار آمریکا را به خطر می اندازد و ما را با قدرت های بزرگ جهان رو به رو می کند، اشتباه است.
اوباما گفت:: پس از سالها ساختن یک ائتلاف بین المللی که می تواند تحریم هایی فلج کننده را علیه ایران تحمیل کند، ما با انگلیس، فرانسه، آلمان، اتحادیه اروپا، روسیه، چین و ایران به برجام رسیدیم.
رئیس جمهورپیشین امریکا گفت:برجام یک معاهده کنترل تسلیحات چند جانبه بود که به اتفاق آرای شورای امنیت سازمان ملل تصویب شد.چهارشنبه۹ می۲۰۱۸ (۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۷)
ما به تعهدات خود پایبند خواهیم بود
واکنش (فدریکاموگرینی)مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دقایقی بعد از خروج امریکا از برجام : توافق هسته ای متعلق به همه ماست.
اجازه ندهید هیچ کس توافق هسته ای را از بین ببرد
این توافق برای امنیت مشترک ما مهم باقی میماند
رهبران سه کشور فرانسه(مکرون) ، آلمان(مرکل) و انگلیس(تزار) درباره خروج آمریکا از برجام بیانیه ای مشترک صادر کردند.
«بسیار تاسفبار و مایه نگرانی است که ما رهبران فرانسه، آلمان و انگلیس از تصمیم ترامپ در خصوص خروج آمریکا از برنامه جامع اقدام مشترک مطلع شدیم.
ما در کنار یکدیگر بر تعهد خود در قبال ادامه برجام تاکید میکنیم، این توافق برای امنیت مشترک ما مهم باقی میماند.
ما این موضوع را یادآوری میکنیم که برجام به اتفاق آرا در قطعنامه 2231 شورای امنیت به تصویب رسید. این قطعنامه چارچوب حقوقی بینالمللی قابل اجرایی در خصوص برنامه هستهای ایران محسوب میشود. ما از تمامی جناحها میخواهیم که در قبال اجرای کامل و عمل به روح مسئولیتهای مشخص شده در برجام متعهد بمانند.
بر اساس اعلام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ایران همچنان به محدودیتهای مشخص شده در برجام و مطابق با تعهدات خود در چارچوب توافق منع تسلیحات اتمی قائل است.
این جهان در نتیجه این رویداد جایی امنتر است از همین رو ما سه کشور اروپایی همچنان در برجام باقی خواهیم ماند.
دولتهای ما نسبت به حصول اطمینان از اجرای این توافق متعهد میمانند و با سایر جناحهای این قرارداد در این راستا همکاری میکنند و این همکاری شامل حصول اطمینان از ادامه مزایای اقتصادی برجام برای مردم ایران در ارتباط با این توافق است.
ما از آمریکا میخواهیم که اطمینان حاصل کند ساختارهای برجام بدون تاثیر باقی بماند و از اقداماتی برای مانع تراشی در اجرای برجام توسط سایر جناحها بپرهیزد. ما پس از تعامل با دولت آمریکا در ماههای گذشته از این کشور میخواهیم تمام اقدام محتمل را برای حفظ دستاوردهای این توافق به عمل آورد و اجازه دهد که عناصر اصلی این توافق کمافیالسابق اجرا شود.
ما ایران را تشویق میکنیم که در واکنش به این تصمیم آمریکا خویشتن داری کند.
ایران باید به تعهدات خود در قبال برجام عمل کرده و با آژانس بینالمللی انرژی اتمی همکاری کامل و به موقع داشته باشد.
آژانس باید بتواند راستی آزمایی بلندمدت و برنامههای مانیتورینگ خود را بدون محدودیت و یا مانعتراشی انجام دهد. در مقابل ایران تا زمانی که به مفاد توافق عمل میکند، باید شاهد رفع تحریمهایی باشد که مطابق با برجام تعیین شده است.
جای هیچ تردیدی وجود ندارد که برنامه هستهای ایران باید مسالمتآمیز باشد. ما با اشاره به اینکه برجام یک پایه است توافق داریم که سایر مسائل مایه نگرانی باید مورد بررسی قرار گیرد. توافق بلندمدت برای برنامه هستهای ایران پس از پایان بندهای تعیین شده در برجام پس از 2025 باید در آینده تعریف شود.
با توجه به اینکه تعهد ما در مقابل امنیت همپیمانان و شرکای خود در منطقه خدشهناپذیر است لازم است به دغدغههای مشترک درباره برنامه موشکهای بالستیک و فعالیتهای منطقهای ایران به ویژه در سوریه، عراق و یمن به گونهای معنادار بپردازیم.
ما پیش از این مذاکرات دوجانبه و سازنده مفید در خصوص این مسائل را آغاز کردهایم و این سه کشور نسبت به ادامه این مذاکرات با شرکای کلیدی خود و کشورهای نگران در منطقه متعهد هستند.»۹می۲۰۱۸(۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۷)
سران کشورهای عضو اتحادیه اروپا بعد از اقدام «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا در خارج کردن کشورش از توافق هستهای «برجام» قصد دارند این کشور را برای معافیت از تحریمهای تازه آمریکا تحت فشار قرار دهند.
طبق گزارش آسوشیتدپرس، ژان کلود یونکر، رئیس کمیسیون اروپا با لحنی تند به تصمیم آمریکا برای خروج از برجام حمله کرد و گفت آمریکا با نوعی وحشیگری که تنها میتواند مایه حیرت ما باشد به روابط چندجانبه و همکاریهای دوستانه پشت کرده است.
یونکر در ادامه گفت: آمریکا دیگر نمیخواهد با کشورهای دیگر در سایر نقاط دنیا همکاری کند و اکنون این اروپا است که باید این مسئولیت را به عهده بگیرد.
یونکر گفت: در این مقطع زمانی، ما باید جایگزین ایالات متحده بشویم که به عنوان یک بازیگر بینالمللی توانش را از دست داده و در درازمدت نفوذش را هم [از دست خواهد داد.
***
وزیر خارجه انگلیس: لندن عمیقا متعهد به برجام است
بوریس جانسوین، وزیر خارجه انگلیس در واکنش به اعلام تصمیم ترامپ برای خروج از برجام از این اقدام ابراز تأسف کرد.
جانسون در پیامی توئیتری تأکید کرد که انگلیس قویا متعهد به برجام است.
در پیام توئیتری وزیر خارجه انگلیس آمده است:
عمیقا از تصمیم ایالات متحده برای خروج از توافق هستهای ایران متأسف هستم. انگلیس عمیقا متعهد به برجام است و با شرکای اروپایی و دیگر طرفهای قرارداد برای حفظ آن همکاری میکنیم. منتظر جزئیات بیشتر طرح ایالات متحده میمانیم.
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل نخستین رهبر یک کشور خارجی بود که از این تصمیم استقبال کرد و ضمن «جسورانه» خواندن آن گفت، از پرزیدنت ترامپ برای این تصمیم که گامی برای حمایت از صلح جهانی و مقابله با اقدامات مخرب ایران است، تشکر میکنم.
***
۳روزبعد -خروج امریکا ازبرجام
رئیس بازرسی آژانس بینالمللی انرژی اتمی استعفا داد.
«تِرو واریوراناتا» رئیس بخش بازرسی آژانس بینالمللی انرژی اتمی در اقدامی ناگهانی، از سمت خود استعفا داد.
به نوشته خبرگزاری «رویترز» وی بدون ارائه هیچ دلیلی و آنهم در زمان حساس پس از خروج آمریکا از توافق هستهای ایران، استفعا داد.
«واریوراناتا » در گزارشهای فصلی،چندین بار(۱۰بار) پایبندی ایران به معاهده منع اشاعه و عمل کردن به تعهداتش به برجام را تایید کرده بود.
سخنگوی آژانس اتمی با اعلام این خبر گفت که «ماسیمو آپارو» سرپرست فعلی دفتر راستیآزمایی ایران، به عنوان سرپرست موقت این بخش انتخاب شده است./۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۷
توضیح مدیریت سایت-پیراسته فر:برای اطلاع ازفرایند«برجام»درطول۱۲سامذاکره ومغالطه که شدتش دردولت «روحانی»بوده به این لینک مراجعه کنید:
http://www.pirastefar.ir/?p=3174
هفت ماه قبل-از خروج امریکاازبرجام۲۲ مهر ۱۳۹۶(۱۴اکتبر۲۰۱۷ )
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا گفت: وظیفهاش تامین امنیت آمریکا است.
ترامپ گفت: دستور بازبینی سیاستهای آمریکا در ارتباط با "رژیم سرکش ایران" را داده است.
ترامپ اتهامهای معمول آمریکا را علیه حکومت ایران تکرار کرد.
او با اشاره به گروگانگیری در سفارتخانههای آمریکا و چند مورد از بمبگذاریهایی که علیه آمریکا انجام شده، افزود: ایران مهمترین حکومت حامی تروریسم است و به القاعده و طالبان و حزب الله لبنان کمک میکند.
دونالد ترامپ گفت: دستور دادم تا بازبینی راهبردی را درباره ایران انجام دهند. این بازبینی کامل است و من راهبرد خودمان را به همراه چند گامی که باید برداشته شوند را اعلام می کنم.
ترامپ ایران را به حمایت از تروریسم متهم کرد و تعدادی از بمبگذاریها در لبنان و برخی کشورهای منطقه را به گردن ایران انداخت.
وی مدعی شد: حزب الله دو بار سفارت ما در لبنان را بمباران کرد. بمباران دیگری که در لبنان به حمایت ایران انجام شد 241 آمریکایی را به کام مرگ کشاند.
ترامپ همچنین گفت: ایران آمریکاییها را به اتهامات دروغین زندانی میکند. شعارهای محبوب نظام ایران مرگ بر آمریکا و مرگ بر اسرائیل است.
وی از رئیس جمهور قبلی آمریکا هم انتقاد کرد و مدعی شد در حالی که حکومت ایران در آستانه فروپاشی بود، دولت اوباما تحریمها را برداشت.
رئیس جمهور آمریکا درباره توافق هسته ای نیز گفت: بارها گفته ام که برجام یکی از بدترین و یکطرفهترین توافقاتی است که آمریکا تاکنون عضو آن شده است. ما نیاز به مذاکره کنندگانی داریم که بتوانند منافع آمریکا را با قدرت ارائه کنند.
وی افزود: نظام ایران پول نقد فراوانی معادل 1.7 میلیارد دلار دریافت کرد. به این فکر می کنم که این همه پول به کجا رفت. هدف یک توافق این است که توانمندی ایران را برای مدت کوتاهی به تعویق بیندازد. این از نظر رئیس جمهور آمریکا قابل قبول نیست.
ترامپ همچنین در ادامه ایران را به نقض توافق هسته ای متهم کرد و گفت: ایران چندین نقض در خصوص توافق داشته است. به عنوان مثال حجم موارد غنی شده آنها از حد مشخص شده فراتر رفته است.
رئیس جمهور آمریکا افزود: تحریمهای اضافی علیه ایران وضع خواهیم کرد تا حمایت خود را از تروریسم متوقف کنند. ما همه مسیرهای دستیابی به سلاح هستهای را برای رژیم ایران مسدود خواهیم کرد.
دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا افزود: ایران به روح توافق هسته ای سال 2015 میلادی(۱۳۹۴) پایبند نیست. به وزارت خزانه داری آمریکا این مجوز را داده ام که تحریم هایی جدید را ضد ایران اعمال کند. ترامپ اعلام کرد: من توافق هسته ای ایران را تایید نمی کنم و از دولت و کنگره می خواهم نواقص این توافق را برطرف کنند. وی افزود: به دولت دستور می دهم با کنگره و متحدان آمریکا به طور نزدیک کار کند تا ایرادهای توافق هسته ای ایران برطرف شود.
دونالد ترامپ گفت: به وزارت خزانه داری آمریکا این مجوز را داده ام که تحریم هایی جدید را ضد ایران اعمال کند. تصمیم گرفتیم مجازات هایی را در خارج از چارچوب توافقنامه هسته ای بر ایران اعمال کنیم، این مجازات ها برنامه موشکی ایران را هدف قرار خواهد داد.
ترامپ افزود: پایبندی ایران به توافق هسته ای را تایید نمی کنم. تهدیدات بیش از پیش شده اند. نظام ایران توافق هسته ای را نقض کرده است. تحریمهایی علیه سپاه وضع خواهیم کرد. اگر ایران به نقض توافق ادامه دهد(!) ممکن است از آن خارج شویم. « بند غروب » در موافقتنامه هسته ای ایران از مشکلاتی است که در این موافقتنامه وجود دارد. بر اساس « بند غروب » محدودیت های اعمال شده بر فعالیت های هسته ای ایران به تدریج و طی سال ها از بین خواهد رفت. دولت آمریکا برای اصلاح برخی از کاستی ها در توافقنامه هسته ای باید با هم پیمانان همکاری کند.
رئیس جمهور آمریکا گفت: ما تنها توانستهایم تاخیر کوچکی در مسیر دستیابی ایران به سلاح هستهای ایجاد کنیم و من این موضوع را نمیپذیرم. در کشورهای دیگر برای یک توافق به مقاطع ۱۰۰ ساله فکر میکند.
وی گفت: ما تمام پول را پیشاپیش به ایران دادهایم و اکنون نیز در عمل انجام شده قرار گرفتهایم. حکومت ایران چندین بار از برجام تخطی کرده است. ایران بیش از ۱۳۰ متر مکعب آب سنگین تولید کرد و همچنین نتوانست انتظارات ما را درباره سانتریفیوژها برآورده کند.
ترامپ مدعی شد: مقامات ایران چندین بار اعلام کردهاند اجازه نخواهند داد از تاسیسات نظامی این کشور بازرسی شود حال آنکه برنامههای مخفی ایران در این تاسیسات قرار دارد. برخی میگویند ایران با کره شمالی هم مراوده دارد و من حتما از ماموران اطلاعاتی خود میخواهم تا جزییات این موضوع را به من گزارش دهند. این توافق قرار بود به صلح جهانی کمک کند اما در حالی که ما به تعهدات خود عمل کردهایم، ایران تروریسم را گسترش داده و به روح برجام پایبند نبوده است.
رئیس جمهور آمریکا در این سخنرانی در کاخ سفید اظهار کرد: من بعد از مشورت با متحدان خود استراتژی خود علیه ایران را اعلام میکنم. ما کاری خواهیم کرد تا با اقدامات ایران مقابله کنیم و تحریمهای جدید علیه ایران اعمال میکنیم و جلوی تولید سلاح ایران را میگیریم. ما این رژیم را محدود میکنیم تا به هیچ وجه به سلاح دست نیابد.
رئیس جمهور آمریکا گفت: تحریمهای بسیار سرسختانهای را علیه سپاه اعلام خواهیم کرد.
ترامپ با "تروریستی" خواندن سپاه پاسداران افزود: من همچنین از وزارت خزانهداری آمریکا میخواهم که تمام بخشهای سپاه را و همچنین ماموران و وابستگان به این نهاد را مورد تحریم قرار دهد. همچنین برنامه موشکی ایران را نیز به شدت تحریم خواهیم کرد.
وی افزود: از زمان امضای برجام تجاوزگری خطرناک ایران بیشتر شده است. این در حالی است که تحریمها علیه ایران لغو شده و این کشور با دیگر اعضای برجام وارد معاملات اقتصادی پرسودی شده است. رئیس جمهور آمریکا طبق قانونی که در کنگره به تصویب رسیده است، میتواند هر زمان و آنطور که صلاح هست، تحریمهای جدیدی را اعمال کند.
ترامپ گفت: پایبندی ایران به برجام را تایید نمیکنیم و نخواهیم کرد و ما قدم در راه تروریسم نمیگذاریم. با کنگره همکاری میکنیم تا نواقص برجام برطرف شود./۲۱ مهر ۱۳۹۶چام جم
***
واکنش رئیس جمهورایران
دکترحسن روحانی گفت: سخنان امشب رئیس جمهور آمریکا نشان داد که برجام مستحکم تر از آن چیزی است که این آقا در دوران رقابت انتخاباتی فکر می کردبه برجام نه ماده، نه تبصره و نه بندی اضافه نمی شود .
واکنش وزیرامورخارجه ایران
در متن این نامه که نخستین بار توسط پایگاه خبری میدل ایست آی منتشر شده است، به نقل از ظریف آمده است: ایران نمیتواند به اجرای یک جانبه توافق ادامه دهد در حالی که یکی از اعضای کلیدی آن به بهانهجوییهای نامربوط و بیپایه بر نقض مفاد برجام اصرار میورزد.
برجام ثابت کرد که حتی پیچیدهترین موضوعات بینالمللی را میتوان از طریق گفتوگو، مذاکره و همکاری سازنده حل کرد.
ظریف ادامه داد: من معتقدم که موضع برد ـ برد که برجام بر اساس آن نهاده شده است، میتواند به عنوان یک مثال خوب برای حل مناقشات و بحرانهای بینالمللی و منطقهای به خصوص در خاورمیانه باشد.
فدریکا موگرینی گفت: برجام یک توافق چند جانبه است که از طریق قطعنامه شورای امنیت تایید شد. هیچ رئیس جمهوری در هیچ جای جهان نمی تواند این توافق را برهم بزند. برجام توافقی است که ضمانت میکند برنامه هسته ای ایران به مصارف غیرنظامی نرسد.
وی افزود: ایران به تمام تعهدات هستهای خود عمل کرده است. برجام یکی از رکن های اصلی نظام منع تولید سلاحهای هسته ای است. ما یک مسئولیت جمعی داریم که از برجام بخاطر امنیت جمعی خود حمایت کنیم.
موگرینی تاکید کرد: اروپا مشخص و روشن گفته است که برجام سرجای خود باقی خواهد ماند. اروپا اعلام کرده است که از برجام حمایت می کند.
او افزود: آژانس بین المللی انرژی اتمی هشت بار تایید کرده است که ایران به همه تعهدات خود براساس برجام پایبند بوده و از هیچکدام از آنها تخطی نکرده است.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا افزود: مقیاس و محدوده این توافق مربوط به برنامه هسته ای است و از تولید سلاح هسته ای توسط ایران جلوگیری کرده و خواهد کرد. برجام یکی از ستونهای ساختار بین المللی منع اشاعه هسته ای است و حفظ آن بخصوص در این دوره تهدید هسته ای از اهمیت بیشتری برخوردار است و اعتقاد داریم که وظیفه ای جمعی برای حفظ آن برای امنیت جمعی خودمان داریم.
وی افزود: فرایند داخلی آمریکا در پی سخنرانی امروز پرزیدنت ترامپ ، اکنون در دست کنگره آمریکا است اما برجام یک مساله داخلی (آمریکا) نیست بلکه مساله قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد است. جامعه بین المللی و اتحادیه اروپا آشکارا اعلام کرده اند که توافق هسته ای پابرجا خواهد بود و اتحادیه اروپا بطور کامل از این توافق و اجرای کامل تمام شروط آن توسط تمام طرف ها ، حمایت خواهد کرد.
موگرینی تاکید کرد: اتحادیه اروپا در کنار سایر اعضای جامعه بین المللی متعهد به حفظ برجام برای منفعت همه از جمله مردم ایران ، است.
واکنش های جهانی نسبت به نقض عهدامریکا"ترامپ"
مذاکره کنندگان آمریکایی توافقنامه هسته ای با ایران در سال 2015، روز جمعه اعلام کردند رفتار دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا که نمی خواهد توافقنامه هسته ای با ایران را «تایید کند» و موضع سخت تر کنگره آمریکا را در این خصوص خواستار است، «نقض» تعهدات آمریکا به شمار می رود.
واکنش مقام های آمریکایی
جو بایدن، معاون رئیسجمهوری آمریکا در دولت باراک اوباما گفته است به خطر انداختن یکجانبه توافق هستهای با ایران، این کشور را منزوی نمیکند بلکه آمریکا را منزوی میکند.
نانسی پلوسی رهبر اقلیت کنگره در واکنش به سخنان ترامپ گفت: صحبت های رئیس جمهور آمریکا اشتباه بزرگی بود که اعتبار و امنیت واشنگتن را به خطر خواهد انداخت. وی افزود: ایران به تعهدات خود پایبند بوده است و ما با آگاهی از آن از توافق برجام حمایت می کنیم. خروج از برجام ایران را منزوی نمی کند، بلکه آمریکا را منزوی می کند.
بن رودز، معاون مشاور امنیت ملی باراک اوباما، رئیس جمهور سابق آمریکا، اعلام کرد: رویکردی که او از کنگره می خواهد آن را تصویب کند، توافقنامه را نقض خواهد کرد، زیرا این امر تلاش برای مذاکره مجدد یک جانبه درباره توافقنامه خواهد بود.
وی تاکید کرد: در صورتی که آمریکا به اقدامی پارلمانی یا اقدامی دیگر به منظور تلاش برای تغییر مفاد توافقنامه مبادرت کند، این نقض توافقنامه خواهد بود. متحدان و شرکای ما به وضوح می گویند وی نباید به هیچ وجه توافقنامه را نقض کند.
وندی شرمن، مذاکره کننده اصلی آمریکایی در زمان ریاست جمهوری باراک اوباما نیز هشدار داد «هر اقدامی که در جهت شرایط جدید» به توافقنامه هسته ای اضافه شود، «به منزله نقض یک جانبه توافقنامه» تلقی خواهد شد.
به گفته وندی شرمن «حتی در صورتی که کنگره مجازات هایی را اعمال نکند»، «فقط همین اقدام که رئیس جمهور تصمیم گرفته است تایید نکند ایران به تعهدات خود پایبند بوده است، توافقنامه را در نوعی ابهام دائمی فرو می برد». وی افزود: این (اقدام ترامپ) آمریکا را «تضعیف و منزوی خواهد کرد».
وندی شرمن و بن رودز در جریان کنفرانس مطبوعاتی تلفنی که گروه فشار موسوم به «دیپلماسی کار می کند» سازماندهی کرده بود، این مطالب را عنوان کردند. گروه «دیپلماسی کار می کند» را جان کری، وزیر امور خارجه دولت باراک اوباما و اعضای تیم وی به ویژه برای دفاع از توافقنامه هسته ای با ایران ایجاد کرده اند.
سابا شامی مشاور سیاسی حزب دموکرات آمریکا اعلام کرد، ترامپ بدون آنکه اهدافی را برای راهبردش مشخص کند فقط به فشارهای اسرائیل پاسخ مثبت داده است.
پل رایان سخنگوی مجلس نمایندگان آمریکا نیز در واکنش به صحبت های ترامپ گفت: از تصمیم ترامپ برای ارزیابی دوباره توافق هسته ای ایران حمایت می کنم و با دولت آمریکا برای مقابله با مجموعه فعالیت های بی ثبات کننده ایران همکاری خواهم کرد.
سناتور رابرت منندز، یکی از سناتورهای دموکرات سنای آمریکا که به شدت با توافق هسته ای سال 2015 با ایران مخالف بود، روز جمعه طرح دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا را در خصوص تایید نکردن پایبندی ایران به این توافق بین المللی، رد کرد.
منندز در بیانیه ای اعلام کرد: اکنون تایید نکردن این توافق کاری انجام نمی دهد بلکه میان متحدانمان تردید ایجاد می کند و ایران از پیش متخاصم را جسور می کند . وی افزود: جامعه بین المللی باید نظارت و اجرای توافق هسته ای را تقویت کند.
هدر ناورت سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در توییتی نوشت فریب تیتر شبکه های تلویزیونی را نخورید: ما همچنان در برجام باقی خواهیم ماند اما همزمان رویکرد خود در قبال اقدامات ایران گسترش خواهیم داد.
سناتور «جان مککین» رئیس کمیته خدمات مسلح سنا با بیان اینکه استراتژی ترامپ، تغییری بود که باید مدتها پیش در سیاست خارجی آمریکا اعمال میشد، گفت ایران سالها از اقداماتی که انجام داده، فرار میکرده است.
«ایلینا رزلهتینن» نماینده ایالت فلوریدا با بیان اینکه تصمیم ترامپ برای تایید نکردن پایبندی ایران به برجام، «فرصت خوشایندی برای عنوان کردن نقصهای بزرگ در توافق» است، تاکید کرد آمریکا باید اطمینان حاصل کند که ایران به سلاح اتمی دست نیابد و برنامه موشکی بالستیک آن را متوقف کند.
به نوشته وبگاه روزنامه «هاآرتص»، «پیتر رسکام» نماینده ایالت ایلینوی، مدعی شد بخشهای باقیمانده از توافق هستهای ایران، به نفع امنیت ملی آمریکا نیست و کنگره باید تمام گامهایی را که برای ممانعت از رسیدن ایران به سلاح اتمی میشود، بردارد.
ائتلاف جمهوری خواهان یهودی به ریاست «شلدون ادلسون» صهیونیست میلیاردر آمریکایی، نیز ضمن اعلام حمایت از سخنرانی ترامپ، گفت با کنگره برای پیشبرد استراتژی جدید رئیس جمهور همکاری میکند.
«برد شرمن» نماینده دموکرات از کانزاس با بیان اینکه اولین کسی بود که 2 سال پیش با تصویب توافق هستهای در کنگره مخالفت کرده بود، تاکید کرد اما اگر آمریکا برجام را لغو کند، دیگر نمیتوان بر محدودیتهای هستهای ایران نظارت، تشدید یا تسلط داشت.
«بن کاردین» سناتور ارشد دموکرات با تاکید بر اینکه عدم تایید توافق هستهای از سوی ترامپ یکی از خطرناکترین تصمیمهایی است که گرفته، گفت اکنون کنگره باید به جهانیان نشان دهد که حمایت دو حزبی در آمریکا برای حفظ تعهداتش در برجام وجود دارد.
«جری ندلر» نماینده دموکرات نیویورک با توصیف عدم تایید توافق از سوی ترامپ به «بُردی برای تهران»، تاکید کرد این مسئله چه از نظر هستهای و چه از نظر غیرهستهای، آمریکا را در موقعیت بدتری قرار میدهد.
واکنش روسیه
سرگئی ریابکوف معاون وزیر امور خارجه روسیه در واکنش به سخنان ترامپ تدابیر ترامپ علیه ایران را اشتباه خواند و از همه طرف ها خواست به توافق هسته ای ایران پایبند باشند.
وزارت خارجه روسیه نیز در واکنش به این سخنان اعلام کرد، از عدم تأیید پایبندی ایران به توافقنامه هسته ای ابراز تأسف می کنیم. نمی توان درباره اعمال تحریم های جدید بر ایران از طریق شورای امنیت سازمان ملل متحد سخن گفت. ایران به توافقنامه هسته ای پایبند بوده است و ما تمدید تحریم های بین المللی علیه ایران را رد می کنیم. موضع ترامپ در مورد توافقنامه هسته ای به شدت نگران کننده است. اظهارات تهاجمی و تهدید آمیز هیچ جایی در دیپلماسی بین المللی ندارد.
اتحادیه اروپا و کشورهای اروپایی
نهاد سیاست خارجی اتحادیه اروپا در توییتی با اشاره به واکنش فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نوشت، توافق هسته ای ایران ستون رژیم عدم اشاعه است. این توافق در جهت خدمت و متعلق به جامعه بین المللی است. هیچ کشوری نمی تواند آن را لغو کند.
«بوریس جانسون» وزیر خارجه بریتانیا با بیان اینکه توافق هستهای به امن نگهداشتن جهان کمک کرد، گفت انگلیس با شرکایش تلاش میکند برجام را حفظ کند.
«مارگو والاشتروم» وزیر خارجه سوئد در توئیتر خود نوشت حفظ توافق هستهای ایران مهم بوده و اتحادیه اروپا از برجام و قطعنامه 2231 که عدم اشاعه و ثبات منطقهای را تقویت میکند، حمایت میکند.
جک استرا، وزیر خارجه پیشین بریتانیا در واکنش به سخنرانی رئیس جمهوری آمریکا تصمیم ترامپ مبنی بر عدم تائید برجام را هولناک خواند و گفت:
او به عمد خود را نسبت به واقعیتهای ایران و اینکه ایران به تعهداتش در چارچوب برجام پایبند بوده، به حماقت زده است.
آلمان، فرانسه و بریتانیا گفتند: برجام نتیجه سیزده سال مذاکره است و قدمی بزرگ در راه اشاعه تسلیحات هسته ای بوده است.
این سه قدرت اروپایی از دولت و کنگره آمریکا خواستهاند که پیش از هر اقدامی عواقب آن را در نظر بگیرند.
سه قدرت اروپایی همچنین اعلام کرده اند که خواهان مذاکره درباره سیاست منطقهای ایران هستند.
دفتر رئیسجمهوری فرانسه میگوید امانوئل مکرون در گفتوگوی تلفنی با حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران به او در باره تعهد فرانسه به توافق هستهای با ایران اطمینان خاطر داده است.
مکرون گفته است تصمیم آمریکا برای اعلام عدم پایبندی ایران به برجام به منزله پایان آن نیست و فرانسه و شرکای اروپاییاش به تعهدات خود در چارچوب این توافق ادامه خواهند داشت.
حمایت رژیم های صهیونیستی، آل سعود و آل خلیفه از نطق ترامپ
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی در واکنش به صحبت های رئیس جمهور آمریکا به خاطر آنچه که سخنان جسورانه دونالد ترامپ خواند به رئیس جمهوری آمریکا تبریک گفت. دونالد ترامپ فرصتی را برای اصلاح توافقنامه هسته ای، مقابله با خشونت طلبی ها و حمایت های ایران از تروریسم ایجاد کرده است.
وزیر اطلاعات رژیم صهیونیستی نیز جمعه شب سخنان دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا درباره ایران را بسیار مهم خواند و تاکید کرد این سخنان در سایه تهدید های ایران به جنگ منجر خواهد شد.
عربستان سعودی از راهبرد «قاطع» آمریکا در قبال ایران استقبال کرد. یک مقام سعودی اعلام کرد، به همکاری خود با آمریکا و جامعه بین المللی برای مقابله با خطرهای ناشی از اقدامات ایران پایبند هستیم. وی مدعی شد ایران از سپاه پاسداران و شبه نظامیان انصارالله برای تهدید نیروی دریایی بین المللی استفاده می کند.
رژیم« بحرین »از راهبرد دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در برابر ایران استقبال کرد.
«امارات »نیز ضمن استقبال از راهبرد ضد ایرانی آمریکا علیه ایران اعلام کرد که از هرگونه تلاش برای جلوگیری از حمایت مالی تروریستها حمایت میکند.
واکنش های بین المللی
محمد البرادعی سیاستمدار مصری و دبیرکل پیشین آژانس بین المللی انرژی اتمی، از اقدام دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در رد پایبندی ایران به برجام انتقاد کرد.
وی در پیامی توئیتری نوشت: ترامپ یافته های آژانس مبنی بر پایبندی ایران به توافق هسته ای را نادیده می گیرد و این یادآور آغاز جنگ عراق است. ما عبرت نخواهیم گرفت؟
البرادعی در پیامی دیگر افزود: ترامپ برخلاف یافته های آژانس پایبندی ایران را رد می کند. ما چه پیامی به کره شمالی درباره احترام به توافق های بین المللی می فرستیم؟
«آنتونیو گوترش» دبیر کل سازمان ملل متحد گفت امیدوار است توافق هستهای ایران ادامه پیدا کند.
«یوکیا آمانو» رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی با رد کردن صحبتهای ترامپ، تاکید کرد بازرسان آژانس از دسترسی گستردهتر به اطلاعات و اماکن در ایران برخوردار هستند. آژانس تا کنون به اماکنی که نیاز به بازدید از آنها داشته، دسترسی داشته است.
آمانو گفت آژانس از ژانویه سال 2016 به راستیآزمایی و نظارت بر تعهدات هستهای ایران ذیل برجام ادامه داده و ایران اکنون به صورت موقت، پروتکل الحاقی به توافقنامه جامع پادمانی با آژانس را اجرا میکند./۲۲ مهر ۱۳۹۶(14اکتبر2017)
آویگدور لیبرمن "وزیر جنگ" اسرائیل: اروپایی ها همچنان سر خود را زیر برف کرده اند
آویگدور لیبرمن وزیر دفاع اسرائیل یک روزبعدازسخنرانی "ترامپ" (در مصاحبه با شبکه دوم تلویزیون اسرائیل )با انتقاد از واکنش کشورهای اروپایی در برابر سخنرانی اخیر ترامپ گفت: اروپایی ها همچنان سر خود را زیر برف کرده اند همانگونه که قبل از آغاز جنگ جهانی دوم این کار را انجام دادند. هنگامی که به همه بحران های اروپا مثل مهاجرت و پناهندگی، برگزیت، کاتالونیا، نئو نازی ها در پارلمان آلمان و شرق اوکراین می نگریم به صورت واضح می بینیم که این حوادث، تصادفی نیستند. مقامات اروپا ترجیح می دهند از حقایق و واقعیت ها فرار کنند.
***
کلینتون:لغو توافق هستهای یک اشتباه بزرگ است
کلینتون طی مصابه با شبکه 4 تلویزیون بریتانیا، که دقایقی قبل از سخنرانی روز جمعه ترامپ ضبط شده بود- تاکید کرد لغو توافق هستهای یک «اشتباه بزرگ» است و دولت ترامپ نیز مدرکی در اثبات عدم پایبندی ایران به توافق ندارد.
هیلاری کلینتون،وزیر خارجه پیشین آمریکاگفت: چه به دلایل شخصی چه به دلایل سیاسی او (ترامپ) اساسا در حال بازکردن مجدد دربها به سوی برنامه هستهای ایران است. به نظرم این بسیار خطرناک است.
***
روسیه:همین توافق کنونی باید اجرا شود
سرگئی ریابکوف معاون وزیر خارجه روسیه در واکنش به اظهارات وزیر خارجه آمریکا درباره افزودن مکمل یا یک اصلاحیه جداگانه به توافق هستهای تاکید کرد که واشنگتن نباید در چیزی که به خوبی درحال کار است مداخله کند.
مذاکره کننده ارشد هستهای روسیه به خبرگزاری تاس گفت: این گفته آمریکاییهایست که اگر توافق را لغو نمیکنید، آن را اصلاح کنید، این چیزی است که مایلم با همکاران آمریکایی صحبت کنم؛ اگر آن را لغو نمیکنید، اصلاح هم نکنید.
وی افزود: به نظر میرسد این مسیر اشتباهی باشد که بخواهیم آن را دنبال کنیم درحالیکه که توافقی که وجود دارد به خوبی کار میکند و موثر است.
این دیپلمات روسی که خود رئیس تیم مذاکره کننده روسیه بود اضافه کرد؛ ایران به طور کامل در حال اجرای تعهداتش براساس برجام است، چیزی که نمیتوان در مورد آمریکا گفت. آنچه که باید بهبود یابد اجرای تعهدات طرف آمریکایی براساس همین توافق موجود است.
معاون وزیر خارجه روسیه تاکید کرد که مسکو از واشنگتن میخواهد به جای تلاش برای اصلاح توافق، همین توافق کنونی را اجرا کند.
وی ادامه داد؛ در تماس با مقامات ایرانی که به زودی صورت خواهد گرفت از آنها میخواهیم که توافق هستهای را حفظ کنند. من نمیتوانم تاریخ و روز این تماس را بگویم اما به زودی این تماس انجام خواهد شد. چیزی مشخص است این است که ایرانیها توپ را به زمین آمریکا انداختهاند.
«رکس تیلرسون» وزیر امور خارجه آمریکا روز یک شنبه در مصاحبه با شبکه «سی ان ان» گفته بود، «ما حقیقتا به توافقی نیاز داریم که گستره بیشتری از تهدیدات از جانب ایران را شامل شود».
تیلرسون تأکید کرد که اصلاح ایرادات برجام ممکن است از طریق یک توافق ثانویه صورت گیرد، نه با تغییر در مفاد برجام./۱۳۹۶/۰۷/۲۴فارس
مذاکره درخواست امریکابود
جان کری: ۲مقام ارشد دولت بوش به شخص من گفتند:مذاکره کن حتی باپذیرش غنی سازی ایران
جان کری وزیر خارجه سابق آمریکا روز پنج شنبه۱۲اکتبر۲۰۱۷(۲۰مهر۱۳۹۶) در یک سخنرانی درباره اقدام دونالد ترامپ برای تایید عدم پایبندی ایران به برجام مدعی شد:
وقتی که من مذاکره با وزیر خارجه ایران برای توافق را آغاز کردم و در سپتامبر ۲۰۱۳ پشت میز مذاکره نشستم ایران برای دستیابی به سلاح هستهای ۲ ماه دوره گریز داشت،
ایران ۱۲ هزار کیلوگرم اورانیوم غنی شده داشتند و از ۵ هزار سانتریفیوژ به ۱۹ هزار سانتریفیوژ فعال رسیده بودند.
عربستان،اسرائیل ومصر می گفتند به ایران حمله نظامی کن
وی در ادامه افزود: ما با هر رئیس جمهور و رهبر کشور دیگری که ملاقات میکردیم، از جمله حسنی مبارک رئیس جمهور مصر، ملک عبدالله پادشاه عربستان، نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل، همه آنها ما را ترغیب میکردند تا به ایران حمله کنیم. باراک اوباما نیز درخواستهای شخصی مکتوب زیادی به دستش میرسید تا به ایران حمله کنیم.
وی افزود: اما امروز ما حدود ۱۳۰ بازرس داریم که در ایران حضور دارند و هر اتفاقی که در تاسیسات هستهای ایران می افتد را ثبت میکنند. آقای ترامپ فقط به آسمان نگاه میکند و میگوید که میخواهم توافق را لغو کنم؛ میگوید توافق را دوست ندارم چرا که به مردم گفته است این بدترین توافق است.
وی در پاسخ به سوالی درباره اینکه آقای ترامپ یک توافق بهتر میخواهد اضافه کرد؛ بگذارید درباره توافق بهتر صحبت کنم. دولت جورج بوش ۸ سال به دنبال توافقی بود که شامل هیچ گونه غنی سازی نمیشد. منظور آنها از توافق خوب این است. اما ۲ نفر از ارشدترین مقامات دولت بوش به شخص من گفتند که ما به این نتیجه رسیدیم که ما نیاز به توافقی با ایران داریم که به آنها اجازه مقداری غنی سازی بدهیم.
تصمیم ترامپ امریکارامنزوی می کند
وی در ادامه درباره تصمیم ترامپ در خصوص برجام گفت: «[این تصمیم] بیپروا، خطرناک و غیرمسئولانه است و به انزوای آمریکا منجر میشود.»
جان کری گفت: روز گذشته با اعضای دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا نشست توجیهی داشتیم.
سفرای آلمان، بریتانیا، فرانسه و اتحادیه اروپا هم حضور داشتند. تک تک آنها به نمایندگان کنگرهگفتند که
ما از تصمیم ترامپ برای تایید عدم پایبندی ایران به توافق هستهای تبعیت نمیکنیم.
کری گفت: به جای اینکه کشورهای دیگر را با خود همراه کنیم همه آنها را از خود دور میکنیم.۲۴ مهر ۱۳۹۶فارس
۲۵ وزیر خارجه سابق از کشورهای مختلف دنیا در نامهای به اعضای ارشد کنگره آمریکا خواستار حفظ توافق هستهای ایران و گروه (برجام) شدند.
در این نامه که در آن نام «مادلین آلبرایت»، وزیر خارجه اسبق آمریکا دیده میشود، خطاب به قانونگذاران آمریکایی نوشته شده است: «ما گروهی متشکل از ۲۵ وزیر خارجه هستیم که اخیراً برای رایزنی درباره روابط دو سوی آتلانتیک و سایر موضوعات امنیتی کلیدی دیدار کردهایم.»
در ادامه این نامه آمده است: «ما به دقت مباحثات در آمریکا بر سر توافق هستهای ایران را دنبال کردهایم و اکنون میدانیم که حفظ پایبندی آمریکا به 'برنامه جامع اقدام مشترک' (برجام) بر عهده کنگره است.»
دیپلماتهای اسبق نوشتهاند: «از شما میخواهیم که این توافق را حفظ کرده و از انجام هر اقدام یکجانبهای که به دنبال گسترش، تغییر یا مذاکره مجدد درباره مفاد برجام است، خودداری کنید.»
نگارندگان نامه با یادآوری اینکه تمامی طرفهای برجام غیر از دولت ترامپ، و همچنین آژانس بینالمللی انرژی اتمی پایبندی ایران به برجام را تأیید کردهاند درباره تبعات خروج یکجانبه از آن هشدار دادهاند.
در بخشی از نامه آمده است: «خروج یکجانبه از این توافق، تبعات منفی گستردهای برای امنیت ایالات متحده و جایگاه این کشور در دنیا دارد.»
«لامبرتو دینی»، وزیر خارجه اسبق ایتالیا، «عمرو موسی» از مصر، «اوبر ودرین»، از فرانسه، «مالکوم ریفکایند» از انگلیس، «جوشکا فیشر» از آلمان برخی از دیگر دیپلماتهایی هستند که این نامه را امضا کردهاند.۱۳۹۶/۰۷/۲۷ فارس