پیراسته فر

علمی،تحقیقی و تحلیلی

پیراسته فر

علمی،تحقیقی و تحلیلی

کبدچرب چیست+درمان ومراقبت+لیورگل-خارمریم

لیورگل چیست ؟ نحوه مصرف 
کبدچرب چیست+درمان ومراقبت

خواص داروئی و عوارض جانبی قرص لیورگل

درادامه کبدچرب چیست وعلت وعلائم ودرمان را خواهید خواند+پرسش وپاسخ

قرص لیورگل تهیه شده از عصاره گیاهی خارمریم (سیلی مارین) از طریق تحریک سنتز پروتئین ریبوزومال باعث افزایش قدرت نوسازی سلولهای کبدی شده لذا یک درمان کمکی کاملاً موثر برای مسمومیتهای کبدی، هپاتیت ها، جلوگیری از پیشرفت سیروز کبدی و بخصوص کبد چرب خواهد بود٠ این دارو فاقد هر گونه عارضه جانبی خواهد بود و تنها در معدودی از موارد می تواند منجر به بروز اثرات ملینی کاملاً ملایمی می گردد. این دارو لازم است سه نوبت در روز و در هر بار یک قرص ۱۴۰ میلی گرمی یا دو قرص ۷۰ میلی گرمی مصرف گردد.

مدت زمان مصرف دارو "کبد چرب" تا سه ماه  توصیه می شود.

کبــد مهمترین کارخانه‌ی شیمیایی بدن است. این عضو با تولید صفرا کمک به هضم چربی‌ها نموده و بسیاری از سموم را ازروده‌ها دفع می‌کند. قدرت کبد برای انجام این اعمال مهم، اغلب تحت تاثیر مواد متعددی که روزانه انسان در معرض آنها قرار می‌گیرد به خطر می‌‌افتد.
غذاها و بعضی از گیاهان داروئی می‌توانند سلول‌های کبدی را در مقابل این ضایعات محافظت نموده و به نقش کبد به عنوان مهمترین عضو سم زادی بدن در این امر کمک نمایند. به علت نقش بسیار مهم کبد در اعمال بدن، پیشگیری و درمان بیماری‌های آن ضرورت تام دارد.
آسیب کبد که به دنبال تخریب سلولی ناشی از فعالیت ویروسی و تغییرات التهابی ثانویه ناشی از تحریک سیستم ایمنی بدن ایجاد می‌شود ممکن است به مدت ۲۰-۱۰ سال به صورت نهفته فعال بوده و تا زمان بروز سیروز کبدی هیچگونه علامت و نشانه‌ای از خود ظاهر نسازد. این مدت طولانی، فرصت مناسبی برای درمان بیمار، توسط داروهای گیاهی و درنتیجه کنترل بیماری و پیشگیری از آسیب جدی به کبد به شمار می‌رود.
بیش از ۲۰۰۰ سال است که از گیاه خار مریمSilybum marianum ) در درمان پشتیبان بیماری‌های کبدی و اختلالات کیسه صفرا استفاده می‌گردد.این درحالی است که امروزه جدای از پیشینه‌ی تاریخی این گیاه به عنوان داروی محافظ کبدی، اثرات سودمند دیگرش در درمان بیماری‌‌های سایر اعضاء نیز شناسایی شده است.
میوه‌ گیاه خار مریم دارای فلاونوئید‌های گیاهی مهمی همچون سیلی بین، سیلی کریستین و سیلی دیانین است که در مجموع سیلی مارین نامیده می‌شوند و همگی دارای اثرات محافظت کننده‌ی کبدی می‌باشند.
این خاصیت، در واقع به معنای افزایش مقاومت یاخته‌های کبدی در مقابل آسیب‌های سمی می‌باشد. از مهمترین اثرات این گیاه می‌توان اثرات آنتی اکسیدانی مستقیم، مهار پراکسیداسیون چربی‌ها، بازسازی ذخایر گلوتاتیون درون یاخته‌ای و افزایش سوپراکسیددیسموتاز را نام برد.

Livergol 140 3d
 سیلی مارین، فعالیت آنزیم RNA پلیمراز را در هسته‌ی سلولی افزایش داده و با تحریک سنتز پروتئین‌های ریبوزومال در یاخته‌‌های کبدی، تسریع سرعت بازسازی سلول‌ها را موجب می‌شود

و با کاهش فعالیت فاکتورهای نکروز دهنده‌ی توموری، تثبیت غشای ماست سل ، مهار فرآیند التهابی و اثرات ضد فیبروتیک به روند بازسازی بافت کبد کمک می کند.

نقش سیلی مارین در درمان سیروز نیز با توجه به خواص فارماکولوژیکی همچون مهار مسیر لیپواکسی ژناز ۵، مهار تولید لوکوترین B4 ، خواص پاکسازی رادیکال‌های آزاد و مهار فعالیت فاکتور نسخه برداری NF-Kappa B قابل توجیه می‌باشد.
درمان بیماری‌های کبدی مثل سیروز، کبد چرب و هپاتیت مزمن همواره ازمشکلات پیش روی پزشکان می‌باشد. کارآئی داروهای موثر در درمان اختلالات کبدی نظیر اینترفرون، کورتیکو استرئیدها و … هر چند مناسب است اما در بسیاری از موارد، متناقض عمل کرده و عوارض مصرف آنها عامل بازدارنده‌ای برای تجویزشان می‌شود.
درسال‌های اخیر محققین به صورت گسترده‌ای به مطالعه‌ی داروهای گیاهی به عنوان جایگزینی برای درمان‌‌های شیمیائی پرداخته‌اند. در مطالعه‌ای که در سال ۲۰۰۴ در بین بیماران هپاتیت C مزمن در آمریکا انجام شد، شایع ‌ترین داروی گیاهی مورد استفاده‌ی این بیماران سیلی مارین گزارش شده است.

در مطالعه‌ای که در فنلاند انجام گرفت، پس از گذشت ۴ هفته از مصرف داروی سیلی مارین در بیماران، مقادیر آنزیم‌های AST و ALT کاهش قابل ملاحظه‌ای داشت و در مطالعات بافت شناسی هم، روند ترمیمی یاخته‌ای بهبودی قابل ملاحظه ای داشته است.

درمطالعات حیوانی نیز، سیلی‌مارین در مقابل سموم مختلف کبدی ناشی از داروهای هپاتو توکسیک، اثرات محافظتی خود را برروی یاخته‌‌های این بافت نشان داده است.
شرکت داروسازی گل داروهمگام با پیشرفت صنعت داروسازی، با تکیه بر شواهد موجود و مستندات و با استفاده از تجربیات چند ساله‌ی اساتید داروسازی داخلی و خارجی، قرص لیورگل ۷۰ و ۱۴۰ میلی گرمی را که محتوی عصاره‌ی گیاه خارمریم است را فرموله کرده و پس از انجام تحقیقات به کلینیک عرضه نموه است.
قرص لیـورگل با دارابودن مواد موثره‌ی سیلی مارین، در درمان مسمومیت‌های کبدی، هپاتیت‌های حاد و مزمن Cو B، سیروز کبدی و کبد چرب موثر می‌باشد.

نحوه مصرف
مقدار مصرف لیورگل: ۳ نوبت در روز و در هر نوبت یک قرص ۱۴۰ میلی گرمی و یا دو قرص ۷۰ میلی گرمی لیورگل همراه با آب میل شود.

 

میزان و نحوه مصرف«خارمریم»:
در عصاره الکلی۰/۲ تا ۰/۳ گرم در روز
 «مقدار خوراک دانه» آن ۲ گرم در روز است
«دمنوش» برای تهیه دم کرده برگ و گل از ۲۰ گرم گیاه خشک در ۱ لیتر آب یا یک قاشق مربا خوری در نصف لیوان آب جوش استفاده می‌شود./دکترمحسن پویان

میزان و نحوه مصرف: در عصاره الکلی۰/۲ تا ۰/۳ گرم در روز و مقدار خوراک دانه آن ۲ گرم در روز است و برای تهیه دم کرده برگ و گل از ۲۰ گرم گیاه خشک در ۱ لیتر آب یا یک قاشق مربا خوری در نصف لیوان آب جوش استفاده می‌شود./دکترمحسن پویان

بدن یک فرد بالغ و سالم روزانه حدود ۵۰۰ تا ۱۵۰۰ میلی‌لیتر صفرا تولید و ترشح می‌کند که برای هضم چربی بسیار لازم و ضروری است.

مایع صفرا از آب، بیلی‌ردبین و نمک‌های صفراوی ساخته شد که تجمع زیاد صفرا در کیسه صفرا و مجاری صفراوی، موجب انسداد آن و بروز مشکلاتی از جمله زردی یا یرقان می‌شود.
دکتر علویان گفت: درمان گیاهی برای بیماری‌های صفراوی و کبد گیاهی است. به نام خار مریم یا سیلیمارین که علاوه بر درمان بیماری‌های صفراوی، در درمان انواع زردی‌ها و حفاظت از کبد در برابر سموم قارچ‌ها و الکل بسیار موثر است.

خارمریم

درمان کبدچرب با دمنوش‌های گیاهی

 خار مریم

خارمریم یکی از انواع گیاهان دارویی است که مصرف آن نقش موثری در درمان و پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های کبدی دارد. این گیاه حاوی ترکیبی به نام «سیلی‌مارین» است، بنابراین استفاده از آن کاهش میزان جذب چربی به ویژه چربی بد (LDL)، تری‌گلیسیرید و کلسترول را به همراه دارد.

به همین علت بسیاری از درمانگران، این گیاه را از جمله موثرترین گیاهان دارویی برای درمان کبد چرب می‌شناسند و مصرف دمنوش این گیاه را در این زمینه موثر می‌دانند. مصرف این گیاه با مشورت متخصص طب سنتی می‌تواند به بهبود عملکرد کبد کمک بسزایی کند و سرعت تولید دوباره سلول‌های کبدی را افزایش دهد.

طرز تهیه دمنوش خارمریم

۳.۵ گرم دانه خارمریم را در ۱۵۰ سی سی آب جوش به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه دَم و روزانه ۳ بار (نیم ساعت قبل از هر وعده غذایی) مصرف کنید.

 قاصدک

گیاه قاصدک ترشح صفرا را تحریک و مواد زائد را از بدن دفع می‌کند.

طرز تهیه دمنوش قاصدک

برای هر ۱۵۰ میلی‌لیتر آب جوش به یک تا چهار گرم ریشه‌ی خشک گیاه قاصدک نیاز دارید. این گیاه را دَم و روزانه سه تا چهار مرتبه میل کنید.

 چای سبز

نوشیدن چای سبز یا استفاده از عصاره این گیاه دارویی تاثیر چشمگیری در پیشگیری از تجمع و رسوب چربی‌ها در اطراف کبد دارد، همچنین مصرف این گیاه به تسریع روند درمانی کبد چرب نیز کمک شایانی می‌کند. درمانگران چینی نیز بر این باورند که نوشیدن چای سبز به صورت مستمر می‌تواند مانع از ابتلا به سرطان کبد شود.

 زنجبیل

یکی دیگر از شیوه‌های کاهش جذب چربی در جریان گردش خون و اندام‌های داخلی گنجاندن زنجبیل در برنامه غذایی هفتگی است. افراد می‌توانند یک تکه زنجبیل را درون یک کاسه ماست رنده و آن را پس از صرف وعده‌های غذایی میل کنند. به اعتقاد برخی از درمانگران نوشیدن دمنوش زنجبیل در کنترل بیماری‌های کبد به ویژه کبد چرب نیز موثر است. مصرف دمنوش زنجبیل یا ماست کم چرب حاوی زنجبیل نیز به ویژه در وعده‌هایی که غذای چرب مصرف کرده‌اید، بسیار اهمیت دارد.

 آبلیمو

نوشیدن یک لیوان آب که در آن عصاره لیموترش تازه وجود دارد در آغاز روز می‌تواند بهترین دارو برای پیشگیری از ابتلا به کبد چرب باشد. همچنین مصرف لیمو در درمان کبد چرب نیز تاثیر بسزایی دارد.

 

عرقیجات گیاهی شاه‌تره، خارشتر و کاسنی

عرقیجات گیاهی شاه‌تره، خارشتر و کاسنی از جمله دارو‌های گیاهی موثر در کنترل و درمان کبد چرب هستند. این نوشیدنی‌ها طبعی سرد و‌تر دارند بنابراین موجب کاهش میزان کلسترول خون می‌شوند همچنین به پاکسازی کبد و بدن از سموم نیز کمک می‌کنند.

به اعتقاد درمانگران، نوشیدن یک تا ۲ لیوان از ترکیب عرقیجات شاه‌تره، کاسنی و خارشتر می‌تواند تاثیر چشمگیری در پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های کبد به ویژه کبد چرب و سیروز کبدی داشته باشد.

***

بیماری کبد چرب چیست؟
 

 یکی از فعالیت‌های مهم کبد، ذخیره‌سازی و سوخت و ساز چربی‌ها در بدن است. کبد طبیعی حاوی حدود پنج گرم چربی در 100 گرم وزن خود می‌باشد. هر گاه مقدار چربی بیش از پنج درصد وزن آن افزایش یابد به این حالت «کبد چرب» گفته می‌شود. کبد چرب، بیماری شایعی در جامعه است و در نتیجه بسیاری از بیماری‌ها و یا حالت‌های تغذیه‌ای در بدن ایجاد می‌شود. انباشته‌ شدن چربی در سلول‌های کبدی می‌تواند به التهاب این سلول‌ها منجر شود. کبد نقش مهمی در سوخت و ساز و شکستن چربی‌ها در بدن دارد. در صورت بروز اختلال در آن، چربی در کبد رسوب کرده و موجب بروز کبد چرب می‌شود.

 چاقی و اختلال در چربی‌های خون، بیماری دیابت، مصرف مشروبات الکلی، بدغذایی و سوء تغذیه، مصرف برخی از داروهای کورتون‌دار مثل پردنیزولون، داروهای ضد تشنج مانند اسیدوالپروئیک و مصرف بی‌رویه هورمون‌ها از جمله علل ابتلا به بیماری کبد چرب هستند. 

علایم و نشانه‌های کبد چرب 
در بیماری کبد چرب، کبد معمولا علامت خاصی ندارد و به دنبال انجام آزمایشات دوره‌ای، اختلال در آنزیم‌های آن مشخص می‌شود و یا این‌ که در زمان انجام سونوگرافی به علل دیگر، ابتلا به کبد چرب نیز تشخیص داده می‌شود. البته اختلالات آنزیمی در کبد چرب معمولا خفیف است و در اکثر موارد موجب افزایش مختصر در آنزیم‌های کبدی می‌شود. در برخی موارد این بیماری با علایمی مانند خستگی و احساس ناراحتی در قسمت فوقانی شکم همراه است.

درمان کبد چرب 
مهم‌ترین روش درمانی در این بیماری، رفع علت زمینه‌ای بروز بیماری است. کاهش وزن در افراد چاق، ترک مصرف مشروبات الکلی، کنترل بیماری دیابت، کاهش چربی‌های خون و تغییر در شیوه زندگی و انجام فعالیت بدنی مهم‌ترین اصول درمان این بیماری است. در صورت درمان کبد چرب می‌توان مانع پیشرفت ضایعه کبدی شد.

آیا کبد چرب قابل درمان است؟ 
آری. با کاهش وزن (در افراد چاق) یا تغییر در شیوه زندگی (افزایش فعالیت جسمانی، پیاده‌روی و ...)، اصلاح رژیم غذایی، قطع مصرف مشروبات الکلی، کنترل دقیق قند خون با کمک پزشک می‌توان در جهت درمان این بیماری نتیجه مطلوبی را به دست آورد. در برخی موارد جهت کنترل این بیماری با توجه به شدت عارضه، از دارو استفاده می‌شود. داروهایی نظیر اورزوداکسی کولیک اسید، ویتامین E و متفورمین نیز در درمان آن مورد استفاده قرار می‌گیرد. البته ذکر این نکته ضروری است که علی‌رغم تجویز دارو، هنوز هم کاهش وزن و تغییر در شیوه زندگی از ارکان اصلی درمان بیماری کبد چرب به شمار می‌روند.

آیا کبد چرب بیماری خطرناکی است؟ 
در اکثر موارد این بیماری خطرناک نیست. در صورت درمان نشدن به موقع در درازمدت مقادیر زیادی چربی در کبد رسوب می‌کند و موجب بروز التهاب کبدی می‌شود. این بیماری ممکن است موجب ابتلا به سیروز در کبد شود بنابراین نباید نسبت به این عارضه بی‌تفاوت بود. مصرف برخی از داروها مانند داروهای ضد فشار خون متیل دوپا،داروهای مسکن مثل ایندومتاسین و ... و داروهای ضد افسردگی از جمله ایمی پرامین می‌تواند به اختلال در آنزیم‌های کبدی منجر شود که با قطع آنها، میزان آنزیم‌ها طبیعی می‌شود.

الکل و کبد چرب 
در مطالعات انجام شده نقش مصرف الکل در ابتلا به کبد چرب، در انسان و حیوانات به اثبات رسیده است. مصرف همزمان الکل و غذاهای پرچرب این حالت را تشدید می‌کند. کبد چرب به طور شایع، به دنبال مصرف مقادیر اندک یا زیاد الکل، حتی برای مدت زمان کوتاهی، دیده می‌شود. رسوب چربی در کبد می‌تواند سبب خستگی، ضعف، بی‌اشتهایی، تهوع، احساس ناخوشی در شکم و بزرگی کبد شود. در موارد شدید، زردی نیز عارض می‌شود. باید توجه داشت که بی‌توجهی به لزوم قطع مصرف الکل می‌تواند سبب تخریب جدی کبد شود.

دیابت شیرین 
یکی از مهم‌ترین علل بروز بیماری کبد چرب، بیماری دیابت یا بیماری افزایش غیرطبیعی قند خون است. دیابت یا بیماری قند یکی از بیماری‌های شایع در جهان محسوب می‌شود. بیماری دیابت به دو دلیل در بدن ایجاد می‌شود؛یکی اختلال یا نقص در هورمون انسولین - که از غده لوزالمعده انسان ترشح می‌شود- و دوم اختلال در جذب و مصرف انسولین توسط سلول بدن به دلیل مقاومت به آن است.

اگر سطح گلوکز خون به علل مختلف به طور غیرطبیعی بالا باشد، بیماری دیابت با علایم و نشانه‌های مانند پرادراری و دفع ادرار بیش از اندازه در شب، نوشیدن مایعات زیاد برای رفع تشنگی شدید و خستگی مفرط بروز می‌کند.

دیابت انواع مختلفی دارد که شایع‌ترین انواع آن، دیابت نوع اول یا دیابت وابسته به انسولین است که در اثر ترشح نشدن انسولین ایجاد می‌شود و بیشتر در کودکان، نوجوانان و به طور کلی در افراد زیر 30 سال شایع است. در دیابت نوع دوم یا دیابت غیر وابسته به انسولین، انسولین ترشح می‌شود ولی به عللی موثر واقع نمی‌شود. این نوع دیابت به دیابت بزرگسالان نیز معروف است. افراد بالای 40 سال، کسانی که استعداد چاقی دارند و افرادی که در خانواده آنان سابقه دیابت وجود دارد، بیش از دیگران در معرض این نوع از دیابت هستند.

دیابت اگر به خوبی کنترل نشود، عوارض متعددی را برای بیماری ایجاد می‌کند. یکی از این عوارض کبد چرب است.

کبد چرب در دیابت نوع یک شایع نیست ولی در نیمی از مبتلایان به دیابت نوع دو دیده می‌شود. علت ترشح چربی در کبد مبتلایان به دیابت قندی نوع دو، افزایش اسیدهای چرب با منشأ غذایی و متابولیسم مواد نشاسته‌ای و تبدیل آنها به اسیدهای چرب است.

دیابت بیماری است که در حال حاضر قابل درمان نیست ولی قابل کنترل است.

با کنترل این بیماری از عوارض آن جلوگیری می‌شود. هدف از درمان این بیماری، حفظ قند خون در دامنه طبیعی است و یکی از روش‌های درمانی آن، کنترل رژیم غذایی است. اگر چاق هستید، کم تحرک هستید و سابقه ابتلا به دیابت در خانواده به ویژه مادر و پدر دارید در معرض ابتلا به کبد چرب هستید.

اختلالات چربی خون 
افزایش چربی‌های خون می‌توانند منجر به ابتلا به کبد چرب شوند. اختلالات چربی اغلب در افراد چاق و با سابقه بیماری دیابت در خانواده همراه است ولی در برخی افراد لاغر نیز به دلیل سابقه خانوادگی دیده می‌شوند.

به منظور کاهش چربی‌های خون رعایت نکاتی مانند کاهش مصرف چربی اشباع شده در غذای مصرفی، زدودن کالری‌های اضافی، افزایش مصرف فیبرهای غذایی، قطع مصرف الکل، قطع استعمال دخانیات، وجود برنامه منظم ورزشی و مصرف بیشتر ماهی سفید الزامی است.

چاقی و کبد چرب 
کبد چرب در افراد چاق شایع است و در 80 تا 90 درصد موارد چاقی مفرط دیده می‌شود. عواملی چون عدم تکامل جسمانی، توسعه تکنولوژی، زندگی ماشینی، شهرگرایی، تن‌آسایی، رفاه مادی، مصرف بی‌رویه مواد غذایی موجب شده است تا چاقی روز به روز بیشتر شود. بر اساس قد و سن افراد می‌توان وزن ایده‌آل را از روی جداول بررسی کرد. هنگامی که انرژی ورودی بیش از حد مصرفی باشد، کالری اضافه در بافت چربی ذخیره می‌شود و اگر این حالت طولانی مدت باشد، فرد چاق می‌شود. افراد چاق نسبت به افراد دارای وزن طبیعی نسبت به بو یا مزه غذا به میزان بیشتری پاسخ می‌دهند. باید توجه داشت که زیاد خوردن یک علت مهم چاقی است ولی تنها علت نیست بلکه عوامل دیگری مانند تاثیرات محیطی، فرهنگی و ژنتیکی همگی در بروز چاقی دخالت دارند.

برای کاهش وزن در قدم اول باید به شیوه زندگی فرد توجه داشت و رژیم غذایی با محدودیت کالری را به اجرا درآورد ولی رژیم‌های غذایی سخت و طاقت‌فرسا مناسب نیست.

مشکل عمده در درمان چاقی، کاهش وزن نیست بلکه حفظ وزن کاهش یافته است. متاسفانه تعداد معدودی از بیماران به طور دایم کاهش وزن خود را حفظ می‌کنند. بدیهی است که دیابت و بالا بودن چربی‌ خون در افراد چاق نیز دیده می‌شود و این دو عامل در ابتلا به کبد چرب کمک موثر است.

نقش ورزش در کاهش وزن 
انجام تمرینات ورزشی خاص گروه یا قشر خاصی از جامعه نیست. افراد در همه سنین باید ورزش کنند. ورزش تاثیر جدی در جلوگیری از ابتلا به بسیاری از بیماری‌ها و حفظ سلامت و حتی روح آدمی دارد. وزن ایده‌آل با تمرینات ورزشی، تنها همراه با یک رژیم غذایی مناسب و صحیح به دست می‌آید. ورزش، هر چند به میزان اندک ولی مداوم و روزانه در طول یک سال موجب کاهش وزن قابل توجهی در افراد چاق می‌شود.  دستورات زیر را در ورزش کردن رعایت کنید:

فعالیت‌های ورزشی خود را به صورت منظم و مدون به اجرا درآورید. انجام تمرینات ورزشی پراکنده و بدون نظم برای شما فایده‌ای ندارد. بهتر است در زمان‌های معینی از روز به ورزش بپردازید.

زمان مناسب ورزش، صبح‌ها پس از برخاستن از خواب و قبل از صرف صبحانه است. برای این‌که انجام فعالیت‌های ورزشی سبب تاخیر در رسیدن شما به محل کارتان نشود، زودتر بیدار شوید و یا پس از ادای نماز صبح نخوابید.

ورزش نه تنها وزن اضافی بدن شما را کم می‌کند، بلکه قدرت عضلات شما را نیز بهبود می‌بخشد.

این قانون کلی را هرگز فراموش نکنید «از فشار آوردن بیش از حد به خود» خودداری کنید. فعالیت‌های ورزش خود را از مقادیر کم شروع کنید و به تدریج بر میزان آن بیفزایید. شما باید آستانه خستگی خود را بشناسید. خودتان را بیش ازحد خسته نکنید.

علل متفرقه ابتلا به کبد چرب 
باید توجه داشت که مسمومیت با برخی سموم و حلال‌ها می‌تواند به بروز کبد چرب به شکل خطرناک منجر شود. مصرف خوراکی برخی داروها مثل تتراسیکلین، اسیدوالپروئیک و آمیودارون و مواد کورتون‌دار از علل کبد چرب هستند.

آیا می‌توان چربی را از برنامه غذایی حذف کرد؟ 
چربی‌ها در بعضی از منابع غذایی مانند روغن و چربی اطراف گوشت به سهولت قابل رویت هستند ولی 60 درصد بقیه چربی‌ها مثل چربی موجود در زرده تخم‌مرغ، شیر، دانه‌های غلات و آجیل قابل رویت نیستند. میزان مصرف چربی هر فرد، تحت تاثیرعوامل اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، جغرافیایی و نژادی قرار دارد. به هر حال در تمام غذاهای حیوانی مقدار زیادی چربی وجود دارد و غذاهای گیاهی حاوی چربی کمتری هستند. چربی‌ها به عنوان منبع تامین انرژی فشرده و دارا بودن ویتامین‌هایA، D، K، E برای بدن ضروری است پس نمی‌توان به صورت صد درصد چربی‌ها را از غذای خود حذف کرد.

رژیم غذایی و چند دستور بهداشتی 
ورزش و حفظ تناسب عمومی بدن و حفظ وزن در حد مطلوب بسیار حائز اهمیت است. چربی‌های اشباع شده را از رژیم غذایی حذف واز مصرف شیر و ماست پرچرب خودداری کنید و به جای مصرف کره و روغن حیوانی از مارگارین یا روغن‌های مایع با چربی‌های اشباع نشده بهره ببرید و در پختن غذا از حداقل مقدار روغن استفاده کنید.

غذاهای ممنوعه

مصرف جگر، مغز، قلوه و کله پاچه، شیرینی‌جات و تنقلات ممنوع است وبه سالاد خود سس اضافه نکنید.

میوه‌جات و سبزیجات بیشتری مصرف کنید.  آبلیمو چاشنی مناسبی برای سس است. مصرف گوشت ماهی و مرغ از گوشت قرمز بهتر است./الف  اردیبهشت ۱۳۹۲
توضیح مدیریت سایت-پیراسته فر:دریافته جدیدعلوم پزشکی هیچ ماده غذایی راممنوع نمی کنند،بلکه میزان مصرفش رابایدبه حداقل رساند.

***

 
پرسش وپاسخ  درباره "کبدچرب" 

 

س-من مدت زیادیه که حساسیت پوستی دارم و حساسیت دستام شبیه اگزما شده و لکه های قهوه ای روی پوست بدنم گاهی پیدا میشه طب سنتی رفتم گفتن کبدت چربه واسه همین هم عارضه پوستی داری این گفته درسته و باید براش چکار کنم؟

 

پاسخ: معمولا  کبد چرب عارضه پوستی ایجاد نمی کند و بدون علاومت است و علت این لکه های قهوه ای چیز دیگری است.

 

س-من کبد چرب با گرید 2 و قند خون 136 و کلسترول بالا دارم داروهای تجویز شده که استفاده می کنم "قرص اتور استاتین 40 "و قرص متفورمین 500 و کپسول اورسودکس 250 و از یک هفته قبل رژیم غذایی را شروع کردم آیا داروهای تجویز شده متناسب با نوع بیماری بوده و یا به پزشک دیگری مراجعه کنم؟

 

پاسخ:معمولا درمان کبد چرب کاهش وزن و ورزش است شما چون کلسترول بالایی دارید باید قرص اتوراستاتین را مصرف کنید.

 

س-من برای آزمایش خون رفته بودم و هیچ مشکلی نداشتم آزمایشم کبد چرب  نشون داد و سونوگرافی دادم اما چیزی نشون نداد آیا ممکن است من مبتلا به کبد چرب باشم و اینکه من اصلا فست فود خور نیستم برای درمانش چکار کنم و آیا ضعف عمومی من ربطی به کبد دارد؟

 

پاسخ: ممکن است سونوگرافی چیزی را نشان ندهد و بهتر است تست های دیگری انجام شود اما اگر این فرد چربی خون بالایی دارد ممکن است به کبد چرب مبتلا باشد.

 

س-من مبتلا به کبد چربم آیا محرومیت غذایی من مادام العمر است پرهیزهای غذایی من چیست؟ آیا این بیماری ارثی است؟

 

پاسخ:  این بیماری ارثی نیست اما به چاقی ارتباط دارد و این فرد باید چربی حیوانی و زرده تخم مرغ و مواد قندی را از برنامه غذایی خود حذف کند.

 

س-  من بیماری ام اس دارم و فشار خونم بالاست و هم کبد چرب گرید 2 به خاطر ام اس نمی تونم  تحرک زیادی داشته باشم با اینکه مراقب تغذیه هم هستم ولی بهبود چشم گیری نداشتم لطفا راهنمایی کنید.

 

پاسخ: این فرد باید از نظر آنزیم کبدی مورد بررسی قرار بگیرد.

 

چه عواملی باعث کبد چرب می شود و راه مبارزه با آن چیست؟

 

پاسخ: کبد چرب یک سندرم متابولیک است و دیابت، تری گلسیرید وکلسترول بالا از عوامل اصلی ایجاد آن هستند و رژیم غذایی و ورزش راه مبارزه با آن است.

 

س- گیاهان دارویی، میوه ها و مواد غذایی مفید در درمان کبد چرب کدامند؟

 

پاسخ: استفاده از سبزیجات و میوه های تازه بسیار موثر است ولی میوه خاصی مد نظر نیست.

 

س-من زیر چشمم پف می کند آیا به خاطر کبدمه؟

 

پاسخ:  برخلاف تصور عامه پف زیر چشم ربطی به کبد ندارد و این فرد از نظر  کلیوی باید بررسی شود.

 

 

 س-مادر من سونوگرافی داده و توی سونوگرافی نوشته کبد اکوی پارانشیمال افزایش یافته و دکتر گفت فقط چربه مقدار tg آزمایشش هم 291 هست FBS=104 داره می خواستم ببینم چکار باید بکند؟

 

پاسخ: تری گلیسیریداین بیمار بالا است و چربی خون افزایش پیدا کرده و مصرف مواد قندی بر چربی ها را باید کاهش دهد.

 

س- آیا مصرف آبلیمو، آبغوره در درمان بیماری کبد چرب خفیف موثر است؟ برای درمان بیماری کبد چرب چه نوع داروی گیاهی موثر است؟ معمولا چه داروهایی برای درمان بیماری کبد چرب خفیف تجویز می شوند؟

 

پاسخ: مصرف آبلیمو و آبغوره مفید نیستند البته موادی که ویتامین c دارند به طور غیر مستقیم به بهبود کبد چرب کمک می کند در 80 درصد موارد بهترین درمانش ورزش و رژیم غذایی است.

 

س-من یه مدت قلبم تیر می کشید به دکتر مراجعه کردم واسم آزمایش خون و نوار قلب نوشت آزمایش خون را انجام دادم کبدم را چرب نشون داد دکتر واسم قرص آملوپرس تجویز کرد یه مدت هست  که قرص رو مصرف میکنم بهتر شدم اما خوب نشدم چکار کنم؟

 

پاسخ: درد قفسه سینه ربطی به کبد چرب ندارد و احتمالا رفلاکس است که یک علل گوارشی است.

 

نشانه های کبد چرب چیست؟

 

پاسخ:کبد چرب هیچ نشانه و علامتی ندارد و خیلی وقتها به دلیل بی علامت بودن فرد دچار آسیب مزمن می شود.

 

س-من کبد چرب گرید 2 دارم و 32 سال سن 122 کیلو وزن 199 سانت قد قرص متفورمین مصرف می کنم.سوال اول: قرص متفورمین عوارض جانبی طولانی مدت دارد یا خیر؟ سوال دوم: مصرف پودر سوربیتول و لیورگل برای پاکسازی کبد من مناسب است.سوال سوم: ورزش کم، کاردفتری کم تحرک، اشتهای زیاد به خوردن از مشخصه های دیگر من است کبدم چقدر دوام می آورد؟ سوال چهارم: دارویی برای کاهش اشتهای من معرفی کنید؟

 

پاسخ: پاسخ سوال اول: این قرص ممکنه به عنوان کاهش وزن یا کم کردن رسوب چربی در کبد به بیمار داده شود اما شایعترین عارضه‌اش سوء هاضمه است. پاسخ سوال دوم: سوربیتول نقشی ندارد و ضد یبوست است اما لیورگل در کم کردن التهاب کبد موثر است.پاسخ سوال سوم: در درمان این بیماری فقط ورزش و رژیم غذایی موثر است. پاسخ سوال چهارم: هیچ داروی بی عارضه ای شناخته نشده است و بی ضرر ترین داروها فیبرهای غذایی هستند.

 

س-مادر من کبد چرب دارد آزمایش کامل داده هیچ گونه مشکل خاصی ندارد فقط فشار خون دارد که قرص مصرف می کند با این وجود همیشه در سمت راست خود احساس درد دارد و وزن بالایی دارد دکتر متخصص هیچ گونه توصیه یا دارویی تجویز  نکرده لطفا راهنمایی کنید برای درمان چه کار کنیم؟

 

پاسخ:  این درد هیچ ربطی به کبد چرب ندارد، کسی که آنزیمش بالا است ریسک عارضه شدنش زیاد است درمان اصلی این فرد رژیم غذایی و کاهش وزن است.

 

س-بیش از 2 سال است که به طور اتفاقی در تست سلامت متوجه شدم آنزیم های کبدی ام بالا رفته و در سونوگرافی  هم  تشخیص کبد چرب گرید 2 داده شد با مراجعه به فوق تخصص کبد در طول این دو سال تحت درمان قرار گرفتم و وزنم را هم کنترل کردم اما توفیق چندانی در کنترل آنزیم ها ALT,AST نداشتم داروهای مصرف شامل لیورساپورت، لیورگل و رعایت رژیم مواد بود نهایتا با تعویض پزشک  و تجویز قرص متفورمین با سرعت چشمگیر سطح آنزیم ها به حد نرمال نزدیک شدند آیا پس از رسیدن آنزیم ها به حد نرمال باز هم لازم است متفورمین استفاده کنم؟

 

پاسخ: نرمال شدن آنزیمها به منزله رفع کبد چرب نیست متفورمین درمان نهایی نیست پس توصیه می شود با تشخیص پزشک دارو را قطع کنید.

 

س-من قبلا دارای چربی خون 180 بودم و با تجویز پزشک قرص اتورواستاتین 10 هر شب یک  عدد مصرف می کردم و چربی خونم پایین آمدحالا بعد از یک سال مصرف این قرص آنزیمهای کبدی ام افزایش پیدا کرده بود سونوگرافی انجام دادم و کبدم کمی چرب شده بود و دکتر قرص لیورگول 70 تجویز نمود 3 سوال دارم:

آیا این کبد چرب ناشی از مصرف اتورواستاتین است؟ اگر پاسخ مثبت است قرص را قطع کنم؟ قرص لیورگول تا چه اندازه مفید است؟

 

پاسخ:  پاسخ سوال 1و2:  نه این قرص ربطی به کبد چربی ندارد و آنزیم‌ها را نرمال می کند.پاسخ سوال3: لیورگول کبد را در برابر آسیب‌ها محافظت می کند.

 

س-من مبتلا به کبد چربمو تری گلیسیرید خونم بالاست باید چکار کنم ضمنا قرص چربی هم می خورم؟

 

پاسخ:  رژیم و قرص چربی را ادامه دهید.

 

 

س- می خواستم بدونم چه غذاهایی واسه کبد چرب خوبه؟ یعنی چطوری باید برنامه غذایی مو تنظیم کنم؟

 

پاسخموادی که ویتامین c فراوان دارد مثل مرکبات و انواع  میوه‌ها و سبزیجات کمک کننده هستند.

 

 

س-می خواستم بدونم کسی که کبد چرب داره رژیم غذایی‌اش باید چطوری باشه؟

 

پاسخ:  بهترین برنامه غذایی نخوردن چربی و قند است و کم کردن وزن و کالری است.

 

 

س- کبد چرب چیست؟ آیا با هپاتیت b رابطه دارد؟

 

پاسخ: کبد چرب سندرم متابولیک است و سایر علل در ایجادش دخیل هستند که باید بررسی شوند.

 

 

س- عارضه کبد چرب باعث چه مشکلاتی درآینده خواهد شد و چه غذاهایی رو مناسب نمی‌دانید و ورزش‌هایی که به ما کمک می کند چیه؟

 

پاسخ:  کبد چرب در درصد کمی موجب نارسایی کبد می شود و رژیم غذایی کم چربی و کم قند برای این بیماری توصیه می شود و انجام ورزش در این بیماری کمک کننده است.

 

س-  چکاب کلی دادم تمام ایتم ها نرمال بودبجر 2 مورد آنزیم های کبدی که یکی 44 ویکی 82 بود بعد از گشت وگذار در اینترنت فهمیدم کبدم چرب شده حالا سوالم اینه آیا همه کبد های چرب درمان دارویی و شیمایی دارند 2- بجز پرهیز از مواد شیرینی وچرب و انجام ورزش منظم روزانه و استفاده از سبزیجات و غیره دیگه چه توصیه ای دارید 3- ایا همه کبد های چرب در صورت عدم رسیدگی مبتلا به سیروز کبدی می شوند4- مراحل پیشرفته کبد چرب با مراحل اولیه چه فرقی از لحاط علائو بالینی دارند؟

 

پاسخ:  پاسخ سوال اول: باید رژیم غذایی و علل دیگر بررسی شود. پاسخ سوال دوم: بهترین درمانها همین کارهاست .پاسخ سوال سوم: 2/5درصد در مدت زمان طولانی به سیروز مبتلا می شوند. پاسخ سوال چهارم: هیچ فرقی بین علائم وجود ندارد.

 

س- من کبد گرید دو به سه داشتم دو سال رژیم خوراک کمتر با حذف فست فود و غذاهای کنسروی گرفتم الان گرید یک شده ولی آنزیم‌های کبدی‌ام بالاست چکار کنم؟

 

پاسخ:  اگر کسی آنزیمش بالا باشد یابد اقدامات تشخیصی دیگری انجام دهد.

 

 س- برای کبد چرب چه غذاهایی مفید است؟

 

پاسخ: غذاهای کم چرب و کم کالری و کم قندمفید هستند.

 

س-من کبد چرب متوسط دارم حتی یک بار در سونوگرافی دکتر گفته لکه چربی دارد آیا  درمانی دارد در کل کبد چرب چه عوارضی دارد و راه درمانش چیست؟

 

پاسخ:کبد چرب موضعی است و یک نقطه را درگیر می کند و بهترین درمانش رژیم و ورزش است.

 

 

س-مدت 3 سال است که کبد چرب دارم و دارو مصرف می کنم دیابتی هم شدم جانباز شیمیایی هستم و 300 ققرس مصرف می کنم راهنمایی کنید.

 

پاسخ:  این فرد ابتدا باید دیابت را درمان کند تا آنزیمها نرمال شود.

 

س- پدر بنده 7 سال پیش دچار کاسنر کولول شد و بعد از شیمی درمانی و عدم متاستاز بهبود پیدا کرد اما چند ماه پیش طی mri که گرفته شد گفته شد همانژیوم  با ابعاد 3 در4 میلیمتر دارد آیا این قضیه ربطی به کانسر دارد؟ آیا خطرناکه؟

 

پاسخ: ربطی به کانسر ندارد و اگر معلوم شود متاستاز نیست همانژیوم خطری ندارد.

 

س-آیا خارش شدید به خصوص پشت کمر به دلیل چربی کبد باشد؟مشخصات بیمار : پوست چرب اما اهل نظافت مداوم/دارای سابقه غلظت خون اما با برطرف شدن غلظت خون همچنان خارشها ادامه دارد.

 

پاسخ:  خارش یکی از عللش بیماری‌های کبد است و باید آنزیمهای کبدی بررسی شود.

 

س-من دختری 19 ساله ام که سفیدی چشمام کمی متمایل به زرده و لکه‌های خیلی کم دریک چشمم هست آیا درست است که می گویند مشکل از کبد است؟ راه درمانش چیست؟

 

پاسخ: زردی می تواند چند دلیل داشته باشد باید آنزیم های کبدی چک شوند و درمان شروع شود.

 

 

س- کبدم چرب است نارسایی کلیه دارم میزان اوره بدنم زیاد است و برای تقویت کبدم چه دارویی استفاده کنم؟

 

پاسخ:  باید تست های کبدی و کلیوی بررسی شود که آیا این فرد هپاتیت یا بیماری کلیوی دارد یا نه.

 

 

  کدام میوه باعث جلوگیری کبد چرب می‌شود؟

 

پاسخ:میوه‌هایی که ویتامین c دارند مثل مرکبات، آب انار، آب زغال اخته.

 

 

س-من 24 سالمه و به دلیل بالا بودن چربی خونم دکتر بهم گفته که کبدم چربه البته در مورد رژیم غذایی توضیحی برایم نداده علائمش احساس گرمی و آتیش در پاهامه در مورد رژیم غذایی و عوامل تشدید کننده آن و همچنین دلایل بروز این بیماری بفرمایید.

 

پاسخ: کبد چرب هیچ علامتی ندارد و بهترین رژیم غذایی چربی کم، قند کم و کالری کم است.

 

س- بنده مدتی است به علت افسردگی دارو مصرف می کنم که مصرف داروهای افسردگی باعث بالا رفتن آنزیمهای کبدم شده پزشکان  گفتند  علت بالا رفتن آنزیمها مصرف دارو است، آیا خطری برایم دارد؟

پاسخ:باید نوع دارو تغییر کند دارو شایعترین عامل افزایش آنزیم کبدی است.

 

دکتر شهرام آگاه، فوق تخصص گوارش و کبد-باشگاه خبرنگاران بهمن ۱۳۹۲
نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد