هاتگرام و طلاگرام قانونی است وبی اشکال
تلگرام هم اکنون درایران۳۰ میلیون کاربر دارد/آبان ۱۳۹۷
درادامه آمار«پیامرسان های ایرانی»راخواهیدخواند وکل کل های عبدالصمدخرم آبادی باوزیر ارتباطات راخواهیدخواند و پایان تنشها بارفتن خرم آبادی ازفضای مجازی.
ونامه طلاب قم به قوه قضائیه برای فیلتر این۲بوق شیطان !
درادامه خواهیدخواند:واکنش مصطفی انوشه، مدیر تلگرام طلایی و هاتگرام
پیام تیرانداز(مدیرعامل خبرگزاری فارس) در جلسه شورای مدیران خبرگزاری فارس گفت: مهلت اعلام شده به نسخه های داخلی تلگرام پایان یافته و با توجه به ادامه فعالیت عادی و بدون اعمال فیلترینگ این پیام رسان ها، ظاهرا مشکل مجوز آنها توسط وزارت ارتباطات برطرف شده است و بنابراین ما هم منعی هم برای ادامه فعالیت در آنها نمی بینیم.
بنابراین خبرگزاری فارس همچنان در همه پیام رسانهای قانونی از جمله هاتگرام و طلاگرام که بیش از ۳۰ میلیون کاربر دارد، فعالیتش را ادامه می دهد.
مدیرعامل خبرگزاری فارس گفت: وزارت ارتباطات و قوه قضائیه، ۲ پیامرسان طلاگرام و هاتگرام را قانونی میدانند و فیلتر نکردهاند، بنابراین برای فعالیت در این پیامرسانها، منعی برای خبرگزاری فارس نیست.
متاسفانه دولت علیرغم وعده های خود نتوانست، به درستی از پیام رسانهای داخلی حمایت کند و این امر باعث شد بخش زیادی از مردم به سمت نسخههای مشابه و داخلی تلگرام هدایت شوند.
/منبع:شنبه، ۱۹ آبان ۱۳۹۷خبرگزاری فارس
توضیح مدیریت سایت -پیراسته فر:بندآخرخبرگزاری فارس رابایداینطوری اصلاح کنم:
متاسفانه پیام رسانهای داخلی (علیرغم همه گونه حمایت دولتی ودیگربدنه نظام)نتوانستندانتظارات کاربران رابرآورده کنند،دررقابت با تلگرام موفق نبودند و این امر باعث شد بخش زیادی از مردم مجدداً (ازطریق فیلترشکن هاتگرام و طلاگرام) به سمت تلگرام برگردند.
***
گفته امیر خوراکیان معاون مرکز ملی فضای مجازی، پس از فیلتر تلگرام، عضویت در پیامرسانهای داخلی شدت گرفت به طوری که ۲۵ میلیون کاربر در پیامرسانهای داخلی ثبتنام کردند.
اما در حالی که انتظار میرفت سیل مهاجرت به پیامرسانهای داخلی ادامه یابد استفاده از تلگرام با فیلتر شکن و همچنین فیلتر نشدن نسخههای فارسی تلگرام به حیات این دو پیامرسان کمک کرد. وزارت ارتباطات مجری اعمال فیلترینگ در کشور است و حتی در برههای کم کاری این وزارتخانه در بستن فیلترشکنها صدای شورای عالی فضای مجازی را درآورد که سید ابوالحسن فیروزآبادی دبیر شورای عالی فضای مجازی گفت: «امیدواریم وزارت ارتباطات مانند گذشته به شرایط قبل از یک ماه اخیر برگردد و به همان میزانی که باید جلوی فیلترشکنها را میگرفت بگیرد.»
این شرایط باعث امیدوار شدن کاربران به ادامه فعالیت تلگرام و چشمپوشی از پیامرسانهای داخلی شد که در نتیجه براساس آخرین آمار اعلام شده از سوی حمید فتاحی معاون وزیر ارتباطات، تعداد کاربران پیامرسانهای داخلی در مهرماه امسال به ۱۵ میلیون نفر کاهش یافته است.
آمار کاربران هر یک از پیام رسانهای داخلی به صورت تقریبی از روی تعداد نصب محاسبه شده است. این آمار کاملا منطبق بر آمارهای ارایه شده مسئولان نیست.۱۳۹۷/۰۸/۱۹
آمارکاربران «پیامرسان های ایرانی»
۱- سروش ۵ میلیون نفر
۲- ویسپی یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر
۳- گپ یک میلیون نفر
۴- بله ۶۳۰ هزار نفر
۵- آی گپ ۳۰۰ هزار نفر
۶- بیسفون ۱۰۵ هزار نفر
طلاگرام ۱۵ میلیون نفر /هاتگرام ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر
بنابراین هاتگرام و طلاگرام پرمخاطب ترین پیام رسان مورد استفاده کاربران در ایران هستند.
(هاتگرام و طلاگرام پیام رسان نیستند. آنها دو فیلترشکن هستند)
در تیرماه امسال عبدالصمد خرم آبادی دبیر کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه با اعلام آمار کاربران هاتگرام و طلاگرام گفته بود: «بیش از ۳۰ میلیون کاربر ایرانی با علم به داخلی بودن نرم افزار هاتگرام و طلاگرام به آنها مراجعه کرده اند و در واقع با یک «رفتار معنادار» فیلتر شکن ایرانی را بر فیلتر شکن خارجی ترجیح داده اند.»/۱۹ آبان ۱۳۹۷خبرگزاری فارس
توضیح مدیریت سایت-پیراسته فر:اول اینکه تعدادکاربران پیامرسان بله»تاماه آبان بایدحدود ۳ میلیون رسیده باشند،چون لازمه دریافت ارز-دینارعراق-نصب«بله»بوده و دریافت یک شناسه و رسید دریافت.آمارزائران اربعین امسال حدود۲میلیون سیصدهزارنفربودند.
نکته دوم:علت استفاده کاربران از هاتگرام و طلاگرام بخاطرسهولت نصب وکارکردن با این ۲ فیلترشکن است،نصب بقیه فیلترشکن ها به این سهولت وسادگی نیست وحتی نصب هم بشوند درهنگام استفاده-بازشدن-زمانبرهستند تاقابل استفاده شوند ، وامااگر « رفتار معنادار»است دیگرچراشما لجبازی !می کنیدکه حتماً بایدفیلترشود!؟
نکته سوم:این جمله آقای خرم آبادی رادقت کنید: قرار بر این بوده که «فعالیت کنترل شده هاتگرم و طلاگرام »موجبات مهاجرت آرام کاربران به پیام رسانهای داخلی را فراهم کند و به محض اینکه تعداد کاربران آنها به حدود ۱۰ میلیون نفر رسید ارتباط آنها با تلگرام قطع و کاربران آنها به یک پیام رسان داخلی منتقل شوند!هم اکنون تعداد کاربران این دو فیلترشکن به بیش از ۲۶ میلیون نفر رسیده تا کنون به این وعده عمل نشده است. /منبع:۱ تیر ۱۳۹۷ -خبرگزاری مهر
یعنی مردم هیچ اختیاری نداشته باشند-هالوو- وآقایان نرم افزارهارا هم مهندسی شده مدیریت کنند! ازدولت این انتظاررادارند که اینطوری خیانت درامانت کنند!عضویت کاربردرطلاگرام وهاتگرام باشدبرای دسترسی به«تلگرام» ولی سراز -پیامرسان قوی- سروش دربیاورند!!!
این امار خبرگزاری مهردر۲ اردیبهشت ۱۳۹۷
واماآمارعبدالصمد خرم آبادی معاون دادستان کل کشور درمورخه شنبه، ۳۰ تیر ۱۳۹۷بنقل ازخبرگزاری فارس
عبدالصمد خرم آبادی معاون دادستان کل کشور در امور فضای مجازی در صفحه شخصی خود نوشت:کسانی که اعلام میکنند فیلتر تلگرام در ایران شکست خورده است در اشتباه محض هستند. سال گذشته کمتر از ۵ میلیون کاربر در پیام رسانهای اجتماعی داخلی عضویت داشتند. اما بعد از فیلتر تلگرام جذابیتهای مختلف پیام رسانهای داخلی موجب شد ظرف مدت کوتاهی میلیونها نفر عضو این پیامرسانها شوند
خرم آبادی نوشت: بر اساس آخرین آمار ارائه شده از سوی مرکز ملی فضای مجازی تا ۱۹ تیر ماه ۱۳۹۷ حدود ۲۹ میلیون کاربر در ۷ پیام رسان اجتماعی داخلی (سروش، بیسفون، ویسپی، گپ، ایتا، بله و آی گپ) ثبت نام کرده و فعالیت دارند.
معاون دادستان :پیام رسان سروش به تنهایی حدود دوازده و نیم میلیون نفر عضو دارد. مهاجرت کاربران ایرانی به پیام رسانهای داخلی علاوه بر اینکه امنیت و آسایش را برای خانوادهها بهمراه داشته و جرایم را کاهش داده است، موجب صرفه جویی قابل توجه ارزی برای کشور و کاهش هزینههای اینترنتی مردم شده است.
در شهریور ۱۳۹۷عبدالصمد خرم آبادی در کانال خود آورده است: با توجه به وعده رئیس مرکز ملی فضای مجازی دائر بر قطع ارتباط تلگرام با "هاتگرام و تلگرام طلایی" تا ۱۵ شهریور و عملی نشدن به این وعده، تعداد زیادی از خبرنگاران و فعالان فضای مجازی سوالات و انتقادات زیادی در خصوص علت تمدید مهلت فعالیت دو فیلترشکن مذکور مطرح کرده و نظر اینجانب را جویا شده اند. مطالب ذیل در پاسخ به این سوالات اعلام می شود:
با توجه به اینکه در دستور قضایی فیلتر تلگرام صراحتا قید شده است: «اعمال مسدودسازی تلگرام باید به نحوی اجرا شود که محتوای شبکه مذکور با هیچ نرم افزاری (اعم از فیلترشکن و نظایر آن) در کشور قابل دسترس نباشد»، لذا فعالیت هاتگرام و تلگرام طلایی از ابتدا غیر قانونی و بر خلاف دستور قضایی بوده و ناقضان دستور قضایی مستوجب مجازات ماده ۵۷۶ قانون مجازات اسلامی (بخش تعزیرات) هستند.
یکی از اهداف فیلتر تلگرام، پیشگیری از وقوع جرم از طریق مهاجرت مردم به پیام رسان های داخلی و جایگزینی آنها بجای تلگرام بوده است بنابراین تمدید مهلت فعالیت نسخه های فارسی تلگرام در واقع به تمسخر گرفتن دستور قضایی فیلتر تلگرام بوده و اقدامی در جهت تضعیف و نهایتا نابودی پیام رسانهای داخلی و دادن تنفس مصنوعی برای ادامه حیات تلگرام در فضای مجازی کشور است./منبع:۱۷ شهریور ۱۳۹۷خبرگزاری مهر
متن یادداشت عبدالصمد خرم آبادی به شرح زیر است:
بر اساس آماری که مرکز ملی فضای مجازی در تاریخ نوزدهم تیر ماه ۱۳۹۷ اعلام کرده، تعداد ۳۰ میلیون و ۱۰۰ هزار نفر از طریق فیلترشکنهای هاتگرام و تلگرام طلایی، فیلتر تلگرام را دور میزنند و اینترنت بدون فیلتر هاتگرام و تلگرام طلایی را وزارت ارتباطات تامین میکند.
این در حالی است که فعالیت فیلترشکنهای داخلی نظیر هاتگرام و تلگرام طلایی برخلاف اهداف و سیاستهای تعیین شده در مصوبه شورای عالی فضای مجازی است. مصوبه مربوط به «سیاستها و اقدامات ساماندهی پیامرسانهای اجتماعی» حدود یک سال پیش (خرداد ۱۳۹۶) به تصویب شورای عالی فضای مجازی رسیده و فراگیر شدن پیامرسانهای داخلی و جلوگیری از دسترسی بیگانگان به دادههای عظیم کشور صراحتا جزء اهداف و سیاستهای مذکور در این مصوبه هستند.
از آنجا که فعالیت هاتگرام و تلگرام طلایی هم مانع از فراگیر شدن پیامرسانهای داخلی و هم موجب دسترسی بیگانگان به دادههای عظیم کشور خواهد شد، لذا فعالیت این دو نرمافزار برخلاف مصوبه شورای عالی فضای مجازی است. اینکه نهادهای ذیربط منتظر بمانند تا تلگرام و سایر پیامرسانهای خارجی بستر ارتباطاتی مردم در فضای مجازی کشور را فراهم و شرکتهای داخلی را به عمله تلگرام تبدیل کنند، نهایت تنبلی است.
اجرای مصوبات شورای عالی فضای مجازی نیاز به عزم جدی دارد. نهادهای ذیربط باید تنبلی را کنار بگذارند و از هرگونه فعل یا ترک فعل که موجب استمرار حاکمیت دشمن بر فضای مجازی کشور میشود، خودداری کنند. باید ارتباط بین هاتگرام و تلگرام طلایی را با شبکه اجتماعی تلگرام قطع کرد و برای فراگیر کردن پیامرسانهای مستقل داخلی باید کمر همت را محکم بست، انشاءالله این اتفاقهای مبارک بزودی خواهد افتاد./۱۳۹۷/۰۴/۲۳اقتصادآتلاین
این پسُت درپاسخ به سخنان آذری جهرمی« فیلتر، کار تنبلهاست» بوده
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به اینکه در فضای مجازی، «بستن» کار تنبلهاست،باید مسیر پیش رو را دید و نیاز مردم را در نظر گرفت.
محمدجواد آذری جهرمی عصر امروز (۲۰ تیر ۱۳۹۷)در نشست شورای اداری شهرستان خرامه( ۷۵ کیلومتری شرق شیراز) گفت: در فضای مجازی، «بستن» کار تنبلهاست، باید تلاش کرد و مسیر پیش رو را دید و نیاز مردم را در نظر گرفت.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به اینکه کشور ما در پیچ سخت قرار دارد، چراکه در حال صعود به قله است، این مهم به برکت حرکت هوشمندانه کشور در مسیر درست است
وزیر ارتباطات با کنایه به دبیر کمیته تعیین مصادیق مجرمانه در مورد بسته شدن اینستاگرام گفت: فیلتر، کار تنبلهاست، درحالیکه برای اجرای فرمایشات مقام معظم رهبری در همه حوزهها باید تلاش و ممارست به خرج داد.
***
مدیریت مهندسی نرم افزارهای داخلی!
عضویت برای تلگرام ولی سراز سروش دربیاورند!
عبد الصمد خرم آبادی، معاون دادستان کل کشور در قالب یادداشتی در پیامرسان سروش نوشت:
هاتگرام و طلاگرام پیام رسان نیستند. آنها دو فیلترشکن داخلی با مدیریت واحد هستند که به طور غیر قانونی و بر خلاف دستور قضایی با امکانات وزارت ارتباطات دسترسی کاربران ایرانی را به شبکه اجتماعی فیلتر شده «تلگرام» فراهم می کنند.
به نظر می رسد یکی از عللی که مدیر تلگرام به فیلتر آن در ایران اعتراض نکرد، این است که برخی از مسئولان فضای مجازی کشور اجازه دادند هاتگرام و طلاگرام فیلتر تلگرام را دور بزنند و مانع از مهاجرت ۷۰ درصد کاربران ایرانی به پیام رسان های داخلی شوند و از این طریق برای تلگرام زمان خریده اند.
در ابتدای امر قرار بر این بوده که فعالیت کنترل شده هاتگرم و طلاگرام موجبات مهاجرت آرام کاربران به پیام رسانهای داخلی را فراهم کند و به محض اینکه تعداد کاربران آنها به حدود ۱۰ میلیون نفر رسید ارتباط آنها با تلگرام قطع و کاربران آنها به یک پیام رسان قوی داخلی-سروش- منتقل شوند. ولی علیرغم اینکه هم اکنون تعداد کاربران این دو فیلترشکن به بیش از ۲۶ میلیون نفر رسیده تا کنون به این وعده عمل نشده است. /منبع:۱ تیر ۱۳۹۷ -خبرگزاری مهر
آقای خرم آبادی درآخرین مصاحبه(درمسئولیت فضای مجازی) گفته بود«هاتگرام وطلاگرام»پایان سال جاری رانخواهنددید،یاچیزی دراین مضمون.
و تا دادگاهی کردن وزیرهم پیش رفت
عبدالصمد خرمآبادی معاون قضایی دادستان کل کشور در جمع خبرنگارانگفت: اگر وزیرارتباطات اقدامی نسبت به اجرای دستورهای قضایی در مورد محتواهای مجرمانه نکند، علیه او اعلام جرم میکنیم./۴ مرداد ۱۳۹۶ خبرگزاری مهر
۲۱ مهر ۱۳۹۷ پایان یافت
عبدالصمد خرمآبادی از معاونت فضای مجازی دادستانی کل کشور رفت.
دکتر جواد جاویدنیا سرپرست معاونت امور فضای مجازی دادستان کل کشورشد
عبدالصمد خرم آبادی را به عنوان معاون جدید نظارت بر دادسراها منصوب کرد.
***
برای فیلترکردن « تلگرام طلایی و هاتگرام»
جمعی از طلاب و و فضلای حوزه علمیه قم به رئیس قوه قضائیه نامه نوشتند
متن نامه مجمع نمایندگان طلاب و و فضلای حوزه علمیه قم به رئیس قوه قضائیه به شرح زیر است:
جناب آیتالله آملی لاریجانی (دام ظله)
ریاست محترم قوه قضائیه
سلام علیکم
وضعیت بغرنج و أسفبار حاکم بر فضای مجازی، و وابستگی کشور در این حوزه بسیار مهم و راهبردی، زمینهساز تشدید جنگ رسانهای و افزایش فشارها و مشکلات اقتصادی بر ملت ایران شده است، و به نظر میرسد در صورت عدم اقدام مناسب، مخاطرات جدیتری نیز فراروی کشور قرار خواهد گرفت.
به رغم وجود ظرفیتها و توانمندیهای چشمگیر داخلی، و با وجود گذشت حدود هفت سال از تشکیل شورای عالی فضای مجازی با اهداف روشن ابلاغی از سوی رهبری معظم انقلاب، متأسفانه امروز فضای مجازی از عقبماندهترین و وابستهترین عرصههای کشور است.
علت اصلی این وابستگی، تفکر و جریانی است که از حدود دویست سال قبل در کشور ریشه دوانده، و انقلاب اسلامی در تقابل با آن شکل گرفت؛ جریانی که اولا درمان مشکلات کشور را در خارج میجوید؛ ثانیا، نگاهش به تجدد، سطحی و غیرعمیق است.
جریانی که پیشرفت در حوزه فضای مجازی را توسعه ظاهری این فناوری در کشور دانسته، رشد مصرفگرایی و افزایش امکانات فضای مجازی هرچند در بستر خارجی را نشانه توسعهیافتگی تلقی میکند.
از مهمترین عرصههای فضای مجازی، شبکههای اجتماعی و پیامرسانها است. با وجود قابلیتهای مهم داخلی و به رغم راهاندازی شبکه پیامرسان داخلی قبل از فراگیری شبکههای خارجی، جریان حاکم بر وزارت ارتباطات ـ در سایه انفعال دبیرخانه شورای عالی فضای مجازی ـ با بیاعتنایی به ظرفیت داخلی، و متقابلا، فراهمسازی آزادی عمل برای پیامرسانهای خارجی، بلکه حمایت مؤثر از برخی از آنها، با نقض قوانین نظام اسلامی، کشور را به جولانگاه شبکههای خارجی و مخالف نظام تبدیل کرده است.
از مهمترین این شبکهها، تلگرام و اینستاگرام هستند که زمینههای شکلگیری و بروز آسیبهای متعدد اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و امنیتی را رقم زدهاند.
از جمله آسیبها، میتوان به دسترسی دشمنان به دادههای عظیم (Big Data) اشاره نمود. پس از کشوقوسهای فراوان، حکم مسدودسازی تلگرام در اردیبهشتماه سال جاری، از سوی قوه قضائیه ـ با هدف جلوگیری از آسیبهای متعدد این شبکه و جایگزینی پیامرسانهای داخلی ـ صادر شد.
باتوجه به القای قطعی بودن فیلتر تلگرام، و در کمتر از ۱۰ روز محدودیتهای اعمالشده بر این شبکه، گزارشها و آمار رسمی، نشاندهنده اقبال روزافزون مردم به پیامرسانهای داخلی بود؛ اما، متأسفانه این روند پس از مدتی کُند، و درنهایت متوقف گردید. مهمترین دلیل توقف رشد پیامرسانهای داخلی عبارت بود از: باز شدن مجدد فیلترشکنها و تبلیغات و سوق دادن مردم به سمت پوستههای فارسی تلگرام؛ یعنی «تلگرام طلایی» و «هاتگرام».
علت اصلی صدور مجوز فعالیت به دو پوسته تلگرامی و تمدید این مجوز، «عدم ظرفیت و توانمندی شبکههای داخلی جهت پاسخگویی به نیازهای دهها میلیون کاربر ایرانی» عنوان شده است.
با پیگیریهای به عمل آمده و تحقیقات میدانی انجام شده، بدست آمد: شبکههای پیامرسان ایرانی ظرفیت تأمین نیازهای داخلی را دارند؛ اما برخی از دست اندرکاران، با عدم ارائه امکانات لازم به آنها، از جمله امکاناتی که دراختیار تلگرامطلایی و هاتگرام گذاشته شده، درصدد ناتوانمند نشاندادن آنها در پاسخگویی به نیازهای داخلی هستند. (توضیحات بیشتر و مستندات در این زمینه، در نامه تفصیلی آورده شده است).
با توجه به برخی شواهد و اخبار، به نظر میرسد تلاش عدهای بر آن است تا با خرید زمان و تمدید مهلت فعالیت دو پوسته تلگرامی، عضویت اکثریت مردم در این شبکه باقی باشد تا تلگرام به نقطه فرار (از طریق فناوری بلاکچین) برسد؛ نقطه فرار به معنای بسیار سخت شدن مسدودسازی است.
از علل این تغییر وضعیت، توزیع ارز دیجیتال «گرام» است که با راهاندازی آن، وضعیت بحرانی اقتصاد کشور وارد مراحل پیچیدهتری میشود. افراد مذکور، در صورت شکست پروژه رسیدن تلگرام به نقطه فرار، بهدنبال جایگزینی پیامرسان خارجی دیگر (سیگنال یا دیالوگ یا…) هستند تا بیش از ۳۰ میلیون کاربری را که در تلگرام نگه داشتهاند، به آن پیامرسان خارجی سوق دهند!!!
جناب آیتالله آملی لاریجانی، ریاست محترم قوه قضائیه! با ملاحظه مطالب ذکر شده، طلاب و فضلای انقلابی حوزه علمیه قم ـ که جمعی از آنها از شاگردان حضرتعالی هستند ـ دو خواسته مشخص از مجموعه تحت امر جنابعالی دارند:
اجرای فوری قانون مسدودسازی تلگرام، و جلوگیری کامل از فعالیت فیلترشکنها، بهویژه فعالیت دو پوسته تلگرام طلایی و هاتگرام؛
فراهم کردن مقدمات مسدودسازی شبکههای خارجی مغایر با قوانین کشور، بهویژه اینستاگرام (که فساد آن از جهاتی بیش از تلگرام است).
در پایان، ذکر چند مطلب را لازم میدانیم:
چنانکه روشن است، نویسندگان این نامه، معتقد به برخورد صرفاً سلبی نیستند؛ بلکه بر این باورند، توان و ظرفیت داخلی برای پاسخگویی به نیاز داخلی در زمینه استفاده از شبکههای اجتماعی کاملاً موجود است.
در همین راستا، پیگیری این موارد را لازم میدانند: أ) ارائه امکانات لازم مانند سرور و پهنای باند اختصاصیافته به پوستههای تلگرامی به پیامرسانهای داخلی؛ ب) الزام اپراتورهای کشور به حمایت و همکاری با پیامرسانهای داخلی؛ ج) حمایت رسانهای بهویژه رسانه ملی از پیامرسانهای داخلی؛ د) ارتقای کمی و کیفی پیامرسانهای داخلی در فضای رقابتی با همکاری دولت و بخش خصوصی؛ با توجه به اینکه فضای مجازی به صورت عام، و شبکههای اجتماعی به صورت خاص بهدلیل تأثیرات فراوان آن در عرصههای گوناگون، از موضوعات و مسائل ملی هستند، نباید بهآنها بهعنوان مسئلهای جزئی و خُرد نگریسته شود؛ بنابراین، مسئولان فضای مجازی کشور باید تمام تلاش و همت خود را در راستای حمایت از این شبکهها و رفع برخی نقایص بهکار گیرند.
قطعا، پیشرفت کشور در زمینه شبکههای اجتماعی به صورت خاص، و فضای مجازی به صورت عام، نیازمند حمایتهای جدی دولت و مسئولان است؛ متأسفانه، عملکرد مسئولان وزارت ارتباطات، موجب قوت گرفتن این ذهنیت شده است که این وزرات خانه به دلایلی از جمله کسب درآمد بیشتر از طریق فروش پهنای باند خارجی و نیز دستیابی به منافع جناحی و سیاسی، حامی شبکههای خارجی و مانعی برای توسعه شبکههای داخلی است؛ بنابراین، لازم است بر عملکرد این وزارتخانه در نحوه تعامل با شبکههای داخلی نظارت بسیار جدی صورت گیرد؛ به رغم آن که مشکل اصلی کشور، مسائل اقتصادی است، اما همانگونه که مقام معظم رهبری در سخنرانیهای اخیرشان فرمودند: «دشمن از ابزار رسانه، برای اثرگذاری بر افکار عمومی استفاده میکند» و «در کنار جنگ اقتصادی، یک جنگ مهم رسانهای و تبلیغاتی نیز در جریان است که بیشتر اوقات از آن غفلت میشود».
اساساً، شبکههای اجتماعی تلگرام و اینتساگرام، از عواملی هستند که دشمن با تکیه بر آنها از طریق دسترسی به اطلاعات و دادههای عظیم (Big Data) میتواند جنگ اقتصادی را به نفع خود ادامه دهد.
از مجموع گزارشها و شواهد میتوان اطمینان پیدا کرد بخشی از مشکلات و ناهنجاریهای اقتصادی کنونی، با تسلط دشمن بر فضای مجازی و بیگ دیتای کشور مرتبط است.
از سوی دیگر، با اقداماتی که مدیر تلگرام وعده آن را داده یعنی ارائه خدمات در بستر فناوری بلاکچین، و رواج پول مجازی «گرام»، در صورت عدم اقدام فوری در مسدودسازی تلگرام، بحران اقتصادی میتواند کشور و نظام را به مرحله خطرناکتری پیش برد؛ طلاب و فضلای انقلابی متخصص در حوزه فضای مجازی، آمادگی دارند برای اثبات تمام مواردی که در این نوشته ذکر شد (و نیز برخی مسائل خاص که نمیتوان در این نامه بیان کرد)، با متولیان و مسئولان فضای مجازی ـ اعم از مدیران وزارت ارتباطات و دبیرخانه شورای عالی فضای مجازی ـ جلسه مباحثه و مناظره در حضور حضرتعالی تشکیل دهند.
توضیحات بیشتر درباره آنچه ذکر شد، در نامه تفصیلی خدمتتان تقدیم میشود.
مجمع نمایندگان طلاب و فضلای حوزه علمیه قم/آبان ۱۳۹۷
توضیحات مدیرسایت-پیراسته فر:این طلاب عزیز-نویسندگان نامه-از فضای مجازی مطلع هستند؟ میدوند که اگراین 30میلیون فیلتربشوند به فیلترشکنانان خارجی کوچ می کنند؟.برای دسترسی به تلگرام وآن فیلترشکنان چه بساابزارجاسوسی باشند،نه فقط برای تخریب گوشی،بلکه برای جاسوسی ازایران وتحیلیلهای موردنیازشان
آقایان علما خودشان از قرآن بمایادداند که اگرچیزی را محروم میکنید،جایگزینش را ارائه کنید، حضرت ابراهیم به قوم خلافکارش گفت فلان عمل زشت راانجام ندهید،اگرمنظورتان نیازهای جنسی است بیایدبادخترانم ازدواج کنید.
وَجَاءَهُ قَوْمُهُ یُهْرَعُونَ إِلَیْهِ وَمِن قَبْلُ کَانُوا یَعْمَلُونَ السَّیِّئَاتِ ۚ قَالَ یَا قَوْمِ هَـٰؤُلَاءِ بَنَاتِی هُنَّ أَطْهَرُ لَکُمْ ۖ فَاتَّقُوا اللَّـهَ وَلَا تُخْزُونِ فِی ضَیْفِی ۖ أَلَیْسَ مِنکُمْ رَجُلٌ رَّشِیدٌ ﴿٧٨)
قَالَ هَـٰؤُلَاءِ بَنَاتِی إِن کُنتُمْ فَاعِلِینَ ﴿٧١حجر﴾
جسارت به اصحاب تلگرام طلایی و هاتگرام نباشد!
***
از زمانی که آقای جاویدنیا (معاون فضای مجازی دادستان کل کشور) آمده است،وضعیت مطلوبتراست.
رئیس سازمان فناوری اطلاعات بارها گفتهاند فیلترینگ باید آخرین راهحل باشد. چه کارهایی باید در این رابطه صورت بگیرد؟ فیلترینگ راهحل است؟
انتقادها را گفتیم، باید تشکر هم بکنیم. انصافاً از زمانی که آقای جاویدنیا (معاون فضای مجازی دادستان کل کشور) آمده است، نگاه دادستانی پس از چالشهایی که درباره فیلترینگ کسبوکارها مطرح شد، تغییراتی داشته است. من در دوره جدید این نوع نگاه که به روال سابق با کسبوکارها برخورد کنند را کمتر دیدهام. طبیعتاً پلیس، ضابط قضائی است و شکایتی از یک سایت خرید و فروش بابت تخلفات رخ داده و این سایت باید سازوکاری برای کنترل تخلفات داشته باشد. اینکه در گاماول درخواست فیلتر شود، ما اعتقاد داریم عجولانه است. طبیعتاً اگر مشکلی وجود دارد، باید جلساتی با حضور ما، پلیس و نماینده کسبوکار برگزار شود. کسبوکاری که میخواهید ببندید باید حداقل فرصت دفاع از خودش را داشته باشد. همین که شما اکنون میبینید بهجای فیلتر، تذکر میدهند، پدیده مثبتی است. این گام رو به جلویی محسوب میشود.
موضوعی هم که ما برای این مسئله پیشنهاد دادیم، این بود که مسئولان این سایت با رعایت نکات حفاظت از دادههای شخصی مردم، در مواقع لزوم بتوانند متخلفان را شناسایی کنند. وزارت ارتباطات نیز برای هر کمکی آماده است. آنها میتوانند از امکانات سامانه شاهکار استفاده کنند تا بعداً بتوانند بگویند پلتفرم کاربرمحور است و اگر کسی هم آگهی کلاهبرداری گذاشته، این فرد قابل شناسایی باشد. این پیشنهاد را دادهایم و در حال پیگیری است.
شما به مسئله احراز هویت برای جلوگیری از تخلفات اشاره کردید. چندی پیش آقای فیروزآبادی، دبیر شورایعالی فضای مجازی در گفتوگو با من از مدل جدیدی از اینترنت گفته بودند. ایشان نظرشان این بود که در کنار اینترنت کالیفرنیایی و چینی، باید مدل جدید اینترنت داشته باشیم که پایه آن شبکه ملیاطلاعات متصل به اینترنت باشد و در آن همه کاربران احراز هویت شوند. آیا چنین طرحی برای اینترنت کشور وجود دارد؟
بهنظرم گفته ایشان برگرفته از صحبتهای آقای مکرون (رئیسجمهور فرانسه) است. این دیدگاه وجود دارد که یکجانبهگرایی در فضای مجازی از سوی آمریکا در حال رشد است؛ نه بهزور بلکه با سرمایهگذاری. ۴۳ درصد کل هزینههای پژوهش درباره AI (هوش مصنوعی) در دنیا و سابتکنولوژیهای آن را آمریکا میدهد. براساس گزارش خود مرکز ملی فضای مجازی ۲۶ درصد کل هزینه ICT در دنیا را ایالت متحده میدهد. آمریکا کشوری است که در حوزه تکنولوژی پیشروست، کار کرده و در حال خدمات دادن است. وقتی خدمات میدهد پس اکثریت بازار را متعلق بهخودش کرده است. به واسطه این اکثریت هم مقررات خود را از طریق شرکتهایش به بازار تحمیل، نقش شرکتها را پررنگ و نقش دولتها را کمرنگ میکند. چین هم مدل خودش را دارد که آن هم یکجانبهگرایی است اما چین تفاوتی دارد و باید به آن توجه کرد. دیدهام که در برخی تریبونها میگویند ما هم باید مثل چین باشیم. هر وقت ما هم بیشتر از یک میلیارد نفر جمعیت داشتیم، میتوانیم ادعا کنیم میخواهیم مثل چین باشیم. چین ارزش افزوده بزرگی دارد که بازار یکمیلیارد و ۳۰۰ میلیونی جمعیتش است و بخش مهمی از آن را هم جوانها تشکیل میدهند. چون اگر بخواهید مثلاً یک موتور جستوجو با مدل اقتصادی مثل «گوگل» یا «بایدو» داشته باشید، باید ۵۰۰ میلیون کاربر جذب کنید. شما وقتی میخواهید موتور جستوجوی ایرانی یا بومی راهاندازی کنید، باید ۵۰۰ میلیون مشترک داشته باشید؛ اقتصاد این را میگوید. کل جمعیت ایران ۸۰ میلیون نفر است که نهایت ۷۰ میلیون نفر از اینترنت و موتور جستوجو استفاده کنند. پس یک پروژه موفق اقتصادی نخواهید داشت؛ مگر سهم بینالمللی کسب کنید. این مشکلی است که اکنون روسیه درباره یاندکس دارد. ۲۰۰ میلیون مشترک هم گرفته است اما یاندکس بهعنوان موتور جستوجو به مدل موفق اقتصادی نرسیده است.
پس عقیده دارید که چین و آمریکا هر دو بهدنبال یکجانبهگرایی خاص خودشان هستند و برخلاف گروهی الگو گرفتن از چین را هم درست نمیدانید؟
چین و آمریکا هرکدام به نوعی بهدنبال یکجانبهگرایی هستند. در اروپا آقای مکرون میگوید ما یکجانبهگرایی را در اینترنت قبول نداریم و باید چندجانبهگرایی باشد. چندجانبهگرایی ابزار و لوازمی نیاز دارد. اول باید صحبت کنیم که ما در داخل کشور چندجانبهگرایی بینالمللی را به لحاظ مبنایی قبول داریم یا نداریم. آیا در فضای رسانهای که تب و تاب فضای مجازی است، چندجانبهگرایی را قبول دارند یا خیر؟ اینکه ما باید برای خودمان مدل داشته باشیم و پشت توسعه فضای مجازی ایدئولوژی داشته باشیم که اسیر یکجانبهگرایی آمریکاییها در این فضا نشویم، حرف درستی است. پیشنهاد شما چیست؟ ما باید ایدئولوژی خودمان را در توسعه فضای مجازی داشته باشیم که کلیدواژه آن میشود شبکه ملیاطلاعات. خود شبکه ملی اطلاعات و تعبیر آن را بهعنوان یک خبرنگار از آقایان دستاندرکاران موضوع بپرسید. عدهای تعبیرشان از شبکه ملی اطلاعات این است که باید دور خودمان دیوار بکشیم. استقلال را با قطع ارتباط با دنیا مساوی میدانند. استقلال معنایش این نیست که ارتباطمان را با دنیا قطع کنیم. هر وقت از شبکه ملی اطلاعات صحبت میکنند، کلمات فیلترینگ و حذف وابستگی به سرویسهای خارجی را کنارش میآورند. این تعبیر غلطی است.
شما از هشتگ گزارش به مردم بارها استفاده کردهاید و بارها این حس وجود داشته که نقش مهمی در اطلاعرسانی اتفاقها داشتهاید. از سوی دیگر با فشارهای زیادی ازجمله همین جریان شکایت جمعکردن علیهتان در سال گذشته روبهرو بودهاید. بعضیها میگویند پشت شما به جایی گرم است و به همینخاطر توجهی به این فشارها ندارید. بعضیها حتی شما را یکی از مقاومترین یا به تعبیری شجاعترین وزیران کابینه میدانند. پشتتان به کجا گرم است؟
(چند ثانیه سکوت). نمیدانم این تحلیل درستی است یا نه. در این کشور و نظام اینگونه نیست که اگر مسئولی به مردم گزارش بدهد تحت فشار قرار گیرد. دوم این است که این نظام و انقلاب همهچیزش بر اساس مردم است. شما وقتی به مردم گزارش میدهید، پشتگرمیتان خود مردم هستند. کل نظام هم خود مردم پشتگرمیشان است. یک گروههایی در کشور هستند مثل همین مافیاهای واردات مختلف که وقتی شما دربارهشان صحبت میکنید و گزارش میدهید و افشاگری دارید، برای شما هزینه ایجاد میکنند. وقتی با گروههایی درگیر میشوید که به لحاظ سیاسی قدرت دارند و میخواهید حرفی که واقعاً فنی است بزنید هم همین مسئله پیش میآید. در این میان شما باید بین اینکه منافع خودتان را ترجیح دهید یا اصول کار را پیش ببرید، یکی را انتخاب کنید. من ترجیح خودم این بوده که رزومهام را در مقابل برآوردن انتظاراتی که مردم از وزارت ارتباطات دولت جمهوری اسلامی دارند با ملاحظات سیاسی که ناصحیح است، خراب نکنم. باید با مردم صادق باشیم. این یک فرهنگ است. بایستی بتوانیم به مردم گزارش دهیم تا به ما اعتماد داشته باشند. در این صورت خود مردم بزرگترین پشتوانهاند و پشتمان به مردم گرم است.
اما شما را به انفصال از خدمات دولتی تهدید کردهاند.
اشکال ندارد. این مسئله ترسی ندارد. چرا باید ناراحت باشم؟ اگر من خلافی کردهام که طبق قانون به آن رسیدگی کنند. این موضوع جای نگرانی ندارد.
معاون دادستانی گفتهاند شما متهم به زیر پاگذاشتن مصوبات شورایعالی فضای مجازی شدهاید. بهنظر خودتان چه مصوباتی را زیر پا گذاشتهاید؟
ما با دستگاه قضائی مشکلی نداریم و همواره مطابق قانون احترام گذاشتهایم. اما سؤالی که خودم دارم، این است که حداقل بگویند چه مصوباتی را زیر پا گذاشتهام. اگر ادعا درباره پیامرسانهاست، تکالیف سند مصوب و دستگاههای مسئول مشخص است و قابل ارزیابی است. خیلی از دستگاهها هستند که در انجام تکالیف مصوب شورایعالی فضای مجازی در رابطه با پیامرسانها هیچ کاری نکردهاند؛ یعنی دقیقاً هیچ!
ما اعتقاد داریم مصوبات شورایعالی فضای مجازی و خود این شورا برای ما فرصت است. چون ما در تحول دیجیتال در موضوعات مختلف تعارضات و مسائل بینبخشی داریم. جای حل این مسائل به تدبیر مقام معظم رهبری همین شوراست. شورا مصوبه دارد و این مصوبه باید اجرایی شود. بخشی از وظایف مصوبات بهعهده وزارت ارتباطات است که وظیفه اصلی را بر دوش دارد. اما متأسفانه میبینیم وجهه موضوع این میشود شورایی که قرار است بیاید مساعدت کند و مسائل را پیش ببرد، از دید عدهای تبدیل به مسئلهای علیه ما میشود. این مصوبه ۶ دستگاه مسئول داشته است. ۵ دستگاه مسئول دیگر که قرار بوده کار کنند، مسئولیتهایشان کجاست؟
برخی اما بارها شما را متهم کردهاند که زیرساختها و امکانات لازم را در این حوزه فراهم نکردهاید.
اگر پایه زیرساخت فنی است، این همه اپلیکیشن ایرانی امروز چطور دارند فعالیت میکنند؟ ۳۰ میلیون مشترک دارند و با وجود پیچیدگی بیشتر از پیامرسان بدون مشکل کیفیتی مشغول کار هستند. پس مشکل از زیرساخت، سرور، امکانات و وام نیست. مشکل از جای دیگری است. بیایند مشکل را حل کنند. ۵ دستگاه دیگر مسئول بودند این مشکل را حل کنند. حل نشده اما زبان مطالبه دارند. ما زبان مطالبه و نقدکردن را خوب میدانیم. آن را هم برای خودمان فرصت میدانیم، اما خوبتر آن است که در یک چارچوبی مشخص و عینی این مطالبات انجام شود. بهتازگی دیدم فردی مصاحبه کرده و گفته است دولت و وزارت ارتباطات باید پیامرسان راه بیندازند. شما در حوزه اپلیکیشن یک مورد درست و درمان که دولتیمحور باشد، نشان دهید. اصلاً جنس اداره این فعالیتها میتواند دولتی باشد و مثلاً کارمند ۸ صبح بیاید و ۲ بعداز ظهر برود؟ اگر قرار است بخش خصوصی فعال باشد و دولت حمایت کند، این کار هم نیاز به قانون دارد. مگر دولت میتواند همینطور برود به بخش خصوصی پول بدهد. بودجه مصوب نیاز دارد. نمیشود گفت یکجانبه وزارت ارتباطات برود همه این مسائل را حل کند.
یک بخشی از ماجرا هم البته بهنظر مربوط به فیلترینگ است. مثلاً معاون دادستان کل کشور چند وقت پیش گفته بودند که مردم و علما نگران استفاده از اینستاگرام هستند. شما در مصاحبه قبلیتان تأکید داشتید که وزارت ارتباطات نقشی در تصمیمگیری برای فیلترینگ ندارد. چرا شما در این موضوع مورد خطاب قرار میگیرید؟
صدور دستور برای انسداد هر نرمافزاری نیاز به رأی کمیته تعیین مصادیق محتوای مجرمانه یا حکم قضائی دارد. ما نه در کمیته تعیین مصادیق رأی داریم و نه حکم قضائی در این رابطه صادر شده است. اینکه دوستان در این رابطه چه میفرمایند، من نکتهای دربارهاش ندارم.
بخاطراختلاف با صداوسیماما هنوز ماهوارهای در مدار بالای زمین نداریم؟
ماهواره دو بخش دارد؛ بخشی از آن برای پخش برنامه است و بخش دیگر آن مربوط به دیتاست. صداوسیما اجازه فعالیت در حوزه دیتا را ندارد. ما اعتقادمان بر این است که این فعالیت را باید آزادسازی کنیم. یک ماهواره متمرکز در مدار قرار دهیم که هم خدمات دیتا داشته باشد و هم خدمات تصویری. در این مسئله حتی اعلام کردهایم اگر صداوسیما آمادگی داشته باشد، میتوانیم کل مأموریت حوزه فضایی را به آنها واگذار کنیم. آن چیز که واضح است، این است که انسجام داخلی نظام اثرات مثبت بیشتری دارد و به همین علت بهتر است مسائل را در جایگاه قانونی خود حل کنیم و نه در فضای رسانهای. دعوای صنفی نداریم. ساختار، ساختار غلطی است.
درباره شبکه ملی اطلاعات چطور؟ بهنظر میرسد در این بخش هم اختلافهایی وجود دارد.
شبکه ملی اطلاعات لایههای زیرساخت، خدمات و محتوا دارد. در شبکههای ارتباطی و اطلاعرسانی دنیا بیشتر از ۷۰ درصد ترافیک شبکه متعلق به ویدئوست. ویدئو بهعنوان پلتفرم است و محتوای صوتی و تصویری روی آن سوار میشود. در واقع محتوای صوتی و تصویری است که یکی از نیازهای مهم امروز مردم را تشکیل میدهد. ما اعتقاد داریم که سازمان صداوسیما از طرفی مطالبه شبکه ملی اطلاعات میکند و از طرف دیگر خودش بزرگترین مانع در لایه خدمات است. وقتی شما مطالبه شبکه ملیاطلاعات میکنید، اول باید بدهی خودتان را بپردازید. همان بخشهایی که انجام شده هم درست اطلاعرسانی نمیکنند. شبکه ملیاطلاعات زمانی یادشان میآید که بخواهند یک بحث سیاسی را پیش ببرند. این اختلاف هم از جنسی است که صداوسیما اعتقاد دارد خودش باید بهطور کامل ورود کند و همه این مسائل را باید خودش حل کند. اعتقاد ما اینگونه نیست و این هم یک اختلاف صنفی دیگر است. مانند وزارت ارتباطات که گزارش اقدامات توسعه لایه زیرساخت شبکه ملی اطلاعات میکند، بیایند و گزارش لایه محتوا را به مردم و شورایعالی فضای مجازی بدهند.
مسئله باندهای فرکانسی هم مدتهاست که محل اختلاف است و مقامهای وزارت ارتباطات بارها اعلام کردهاند که صداوسیما حاضر به تخلیه باندهای ۷۰۰ و ۸۰۰ مگاهرتزی نیست.
بله، باندهای فرکانسی هم اختلاف دیگری است. ما با صداوسیما اختلافهای زیادی در حوزه کاری داریم که به هر حال باید حل شود. ممکن است مدیران قبل از من خیلی به این مسائل ورود نمیکردند، چون مطالبهای از آنها در این حوزه نبود. اما اکنون ما با بحران ارزی روبهرو هستیم. درآمد بخش ICT کشور ۱۰۰ درصد ریالی است اما ۷۰ درصد هزینه بخش تلکام ما ارزی است. زمانی که ۷۰ درصد هزینه ارزی باشد و ارز ۳ برابر شده باشد، چه بلایی سر اقتصاد بخش میآید؟ ما باید بتوانیم کنترل هزینه کنیم. یا باید تعرفه را بالا ببریم یا باید کنترل هزینه صورت بگیرد. برای کنترل هزینه باید هزینهها و مخارج توسعه را پایین آورد. وقتی هزینه توسعه باند ۷۰۰ یا ۸۰۰ نصف هزینه توسعه در باند فرکانسی ۲۱۰۰ است، ما نباید بهدنبال این قضیه برویم؟ وقتی باند ۷۰۰و ۸۰۰ را صداوسیما نگه میدارد، بهمعنای آن است که ما باید برای توسعه دستمان را در جیب مردم کنیم. درصورتی که باندهای مورد نیاز براساس پالایشهای ما بلااستفاده است. ما با این چارچوب مواجه هستیم که استفاده از باند ۷۰۰ و ۸۰۰ برایمان تبدیل به یک موضوع حیاتی شده است و ماجرایی مستحب نیست. اگر نتوانیم به هر شیوهای از باند ۷۰۰ و ۸۰۰ استفاده کنیم، اتفاقی که در نهایت میافتد افزایش تعرفههای ارتباطات مردم است. من باید به مردم جواب دهم. میتوانیم بیاییم و بگوییم دلار بالا رفته و من هم هزینه را افزایش دادم. میتوانیم هم کنترل هزینه کنیم. این کاری است که تابهحال کردهایم و اجازه ندادهایم هزینه ارتباطات مردم بالا برود. با اینکه اپراتورهای کشور دچار بحرانهای جدی نقدینگی هستند.۲۶ اسفند ۱۳۹۷مصاحبه باایسنا
***
خبرنگار:این جمله ازکیست؟بصورت تست هوش!
(شما مطمئن باشید ما سال را به پایان نخواهیم رساند مگر اینکه هاتگرام و تلگرام طلایی یا موتورشان ایرانی میشود یا مسدود خواهند شد)
خوراکیان: خودم گفتهام.
خبرنگار"نخیر. اشتباه گفتید.
خوراکیان: ولی من هم حتماً گفتهام. شاید آقای فیروزآبادی هم گفته باشند.
خبرنگار: آن روز شما هم اینجا در استودیو بودید و آقای فیروزآبادی جای شما نشسته بودند و در همین برنامه این موضوع را بیان کردند.
خوراکیان: ما دیدگاهمان همین است و هیچ تغییری در نظر کارشناسی ما و دیدگاه مرکز ملی فضای مجازی به وجود نیامده است. ما حرفمان این است که استفاده از هاتگرام و تلگرام طلایی برای همیشه به هیچ وجه مقدور نیست الا اینکه آنها به یک پیام رسان مستقل داخلی تبدیل شوند؛ و اگر در این زمینه فرصتی داده شده که به نظر ما از جهاتی مطلوب بوده به این دلیل بوده که این تلاش باید صورت میگرفت و این راه راهی بود که در گذشته امکان طی کردن آن وجود نداشت و الآن کشور در مسیر این تجربه است و حتماً باید طی میشده و این فرصت باید داده میشده است. ما باید با شرایطی که در کشور برای تلگرام پیش آمد هم به آن اهداف اصلی اولیه رسیدیم(قراربودمعاملات مالی-بیت کوین- درتلگرام رخ دهد)
خوراکیان: بله. بیش از ۵۰ درصد ترافیک تلگرام کاهش پیدا کرده است.
خبرنگار: اگر فکر میکردید که نمیشود موضوع هاتگرام و تلگرام طلایی را مدیریت کرد، یعنی نمیشود یا موتورشان ایرانی کرد یا آنها را مسدود کرد پس چرا وعده دادید تا آخر سال این اتفاق رخ میدهد؟
خوراکیان: ما که وعده ندادیم بلکه گفتیم کسانی که این امکان را فراهم کردند این فرصت را خواستهاند. بالاخره آن کسی که باید تشخیص دهد که این شامل همان حکم مربوط به تلگرام میشود یا نه، قوه قضائیه است. به هر حال آنها با استدلالهایی که داشتند و با ارائهای که داشتند توانستند این فرصت را بگیرند. اگر این فرصت تمام شود این دو پیامرسان یا باید تبدیل شوند به یک پیامرسان داخلی یا از ادامه فعالیتشان جلوگیری شود.
خبرنگار: مسئله من الآن این است که مگر میشود شما به عنوان عالیترین مرجع حوزه مجازی و البته تخصصیترین مرجع، تصمیمی بگیرید و دیگران بگویند نمیشود و آن را انجام ندهند؟
خوراکیان: اگر منظورتان فیلترینگ است ما آن تصمیم را نگرفتیم.
خود آقای دکتر فیروزآبادی گفتند مطمئن باشید تا آخر سال این اتفاق رخ میدهد!
خوراکیان: نه. ایشان نگفتند این اتفاق رخ میدهد، بلکه گفتند یا باید این اتفاق بیفتد و آنها به پیامرسان داخلی تبدیل شوند، در واقع ایشان گفتند تا آخر سال این موضوع تعیین تکلیف میشود. در واقع یا باید به پیامرسان داخلی مستقل تبدیل شوند یا از ادامه کار آنها ممانعت به عمل آید. چه کسی باید این ممانعت را به عمل بیاورد؟ همان کسی که حکم ممانعت فعالیت تلگرام را صادر کرد.
درادامه خبرنگارسئوالات چالشی-چیزی شبیه بازجویی میکند..مگرشمامسئول نیستید..چراتقصیررابه گردن دیگران می اندازید..اگرنمیتوانستیدچراقولش رادادید...؟
خواکیان:شما چرا اصرار دارید این موضوع را بپیچانید؟
داستان این است که هاتگرام و تلگرام طلایی یک ظرفیت ارزشمندی است. به هر حال ما باید به جوانهای کشور در این حوزه میدان دهیم و اعتماد کنیم. به هر حال مسئله نیاز ما به پیامرسان ملی هم مطرح است و ما باید همه چیز را با هم ببینیم. شما به مسئله به صورت چند بعدی نگاه کنید. از یک طرف مسئله محدودسازی خود تلگرام برای ما مطرح است و از طرف دیگر تقویت ظرفیتهای موجود مطرح است. همان مسئولانی که تصمیم گرفتند تلگرام فعالیت خود را ادامه ندهد همانها این فرصت را به این مجموعه دادند. حالا چه اصراری است که این فرصت را خراب کنیم؟ یا از این فرصت استفاده میشود و نتیجه میدهد و همه ما افتخار میکنیم به اینکه بچههای ما و جوانهای ما توانستند نرمافزار واسطی را که تعداد زیادی کاربر در آن فعال بودند به یک پیامرسان مستقل داخلی تبدیل کنند. اینکه نباید ما و شما را ناراحت کند! آیا ما از این موضوع ناراحت میشویم بلکه خوشحال میشویم و به آن افتخار میکنیم، یا از این فرصت استفاده نمیشود.
شما اصرار دارید که مسئله را مبهم کنید در صورتی که اصلاً مبهم نیست یا این فرصت به نتیجه میرسد و این دو پیامرسان به یک پیامرسان داخلی مستقل تبدیل میشوند که بسیار عالی است، اهلاً و سهلاً! یا نمیشود، بسیار خب روزی که نشد و کسانی که این فرصت را به این سیستم دادند به این نتیجه رسیدند که این فرصت دیگر کافی است و نتیجه مطلوب را ندارد بسیار خب، این فرصت را از آنها میگیرند. قضیه روشن است و اینقدر پیچ ندارد. اما بگذارید بحث مهمی را به شما بگویم؛ اگر مسئله ما مسئله پیامرسان ملی است که این مهمترین موضوع است. اگر به هاتگرام و تلگرام طلایی هم فرصتی برای فعالیت داده میشود به خاطر همین مسئله است. ممکن است فردا یا در ادامه همین جلسه شما درباره اینستاگرام از من بپرسید.
خبرنگار: میدانید دغدغه من چه چیزی است آقای خوراکیان؟ بگذارید من دغدغه خود را به شما بگویم. دغدغه من این است که الآن ما وقت میگذاریم و فرصت را در اختیار هاتگرام و تلگرام طلایی میگذاریم. نتیجه آن این است که موضوعی که ۲.۲ میلیارد دلار برای آن هزینه شده یعنی همان اینترنت نامرئی یا همان بلاکچین که قرار است ۶ ماه دیگر ارائه شود آن وقت دیگر کار از کار گذشته است.
خوراکیان: اگر الآن هاتگرام و تگلرام طلایی را ببندند مشکل پیامرسان در کشور حل میشود؟ من ایرادم این است که شماها متوجه نمیشوید مشکل کجا باید حل شود. درست مطالبه کنید. کارشناسی بحث را پیگیری کنید.
شما اگر هاتگرام را هم الآن ببندید آیا فردا نیاز کشور به پیامرسان ملی با بستن هاتگرام و تلگرام طلایی حل خواهد شد؟
خبرنگار: لطفاً گوش کنید، شما بحث پیامرسانهای ملی را در نظر میگیرید. ابتدا ۶ پیام رسان ملی انتخاب میشود و بعد ۲ تا از آنها به عنوان دو پیامرسان هدف انتخاب میشوند، اما از همانها هم حمایت نمیشود! الآن آنها مدعی هستند که ۵، ۶ ماه است که با پیامرسانهای داخلی جلسه گذاشته نشده است!
در همین جا یک انتقاد دیگر هم دارم و آن این است که پولی که صرف هاتگرام و تلگرام طلایی شد اگر به پیامرسانهای داخلی اختصاص داده میشد قطعاً آنها رشد میکردند!
خوراکیان: من که نباید اختصاص دهم. مگر من به هاتگرام و تلگرام طلایی پول دادم؟ من سند آن را تصویب کردم. من گفتم...
خبرنگار:فشار که میتوانستید بیاورید.
خوراکیان: بله. میتوانستیم، اما کار ما که کار رسانهای نیست،ولی جوسازی نمی کنیم
خوراکیان: گوش بدهید! ما وقتی در مجلس چیزی تصویب میکنیم، اگر کسی از آن مصوبه تخطی کند دیوان محاسبات به حساب او میرسد. در دولت اگر کسی تصمیمی میگیرد و کسی خلاف آن عمل کند یک سازمان برنامه و بودجه و فلانی هست که به آن بودجه نمیدهند یا میگویند بودجه را به این مصوبه میدهیم، یعنی ابزارشان ابزار اعتبار است. مرکز ملی فضای مجازی که نه ابزار نظارتی به آن معنا را دارد که بخواهد کسی را بازخواست کند و نه ابزار اعتباری و بودجهای دارد که بخواهد بر اساس آن مصوبه بودجه کسی را کم و زیاد کند … شما این را بدانید که مصوبات مهمی در شورای عالی فضای مجازی بوده و مصوبات مهمی هم به انجام رسیده، اما مصوبات مهمی هم یا به اندازه کمی انجام شده و کامل نشده یا بعضی از آنها هم عزمها و اتفاقات بزرگتری نیاز دارد. باید کمک کنیم که کم و کسر کار درست شود و ضمانت اجرایی آن مصوبات به وجود بیاید، مرکز به جایگاه لازم برسد، دولتها اعتبار لازم را قائل شوند
خبرنگار: آقای دکتر، من چند سوال دیگر دارم؛ چون وقت برنامه تقریباً تمام است، خواهش میکنم خیلی کوتاه جواب دهید.
خوراکیان: به شرط آنکه شما اصرار نداشته باشید جواب من را بچرخانید. (با خنده)
خبرنگار: من جواب را نمیچرخانم، اما شما شفاف جواب نمیدهید.
خوراکیان: اتفاقاً من امشب خداوکیلی جوابهای خیلی شفافی به شما دادم، شما ذهنتان کمی دقیق نیست.
خبرنگاردرادامه بازجویی می پرسد چرایک ماه ونیم جلسات شورای عالی فضای مجازی برگزار نشده است!؟
خوراکیان: یک ماه است وبعدش ، من دبیر شورا نیستم که مسئول جلسات باشم، من معاون مرکز ملی فضای مجازی هستم.
قرار هم نیست که تشکیل شود؟
خوراکیان: من خبر ندارم؛ از من سوالهایی در حد و اندازه خودم بپرسید.
خوراکیان ضمن گله مندی ازپیامرسانه-چاپخانه-های خارجی(اینستاگرام توئیتر)، چرا ما برای پیامرسانهای داخلی خودمان ارزش قائل نیستیم، چرا کاری نمیکنیم که اگر توئیتر هم مطلب ما از لحاظ خبری آنقدر برایش مهم بود و میخواست آن را منتشر کند، از مرجع یک پیامرسان بومی ما منتشر کند؛البته حرفم را تکمیل میکنم که برداشت بدی نشود؛ یک وقتی است که ما یک حرفی داریم علاوه بر اینکه در رسانه کشور خودمان منتشر میکنیم، لازم است این حرف در دنیا شنیده شود، ما که پیام رسانمان در دنیا مخاطب ندارد.مصاحبه باشگاه خبرنگاران جواب باامیر خوراکیان، معاون فرهنگی، اجتماعی و امور محتوایی مرکز ملی فضای مجازی۱۳ اسفند ۱۳۹۷ بنقل ازالف
توضیح مدیریت سایت-پیراسته فر:مصاحبه خیلی خودمانی وغیرمؤدبانه-شایدپسرخاله ایی-بوده که تخلیص شده است.
مدیرهاتگرام وتلگرام طلایی کیست؟
گوگل در یک برخورد سخت بدون اینکه به صاحبان هاتگرام و تلگرام طلایی پیام اخطاری بدهد، این نرمافزارها را از روی گوشیهای کاربران ایرانی پاک کرد.
به گزارش فارس، هفتهنامه شنبه در گفتوگو با
«مصطفی انوشه، مدیر پروژه تلگرام طلایی و هاتگرام»
به بازخوانی ماجرای حذف این دو پوسته تلگرامی از گوشیهای هوشمند و عکسالعمل مدیران این اپلیکیشنها پرداخت که بخشهایی از این مصاحبه را میخوانید:
همه چیز از پیامهای اخطاری شروع شد که از سمت گوگل به دست کاربران هاتگرام و تلگرام طلایی رسید؛ اینکه چنین نرمافزارهایی بدافزار هستند و از کاربران جاسوسی میکنند بنابراین، این نرمافزارها را از روی گوشی موبایلتان حذف کنید.
بعد از آن گوگل در یک برخورد سخت به گفته مدیران تلگرام طلایی، بدون اینکه به صاحبان هاتگرام و تلگرام طلایی پیام اخطاری بدهد، این نرمافزارها را از روی گوشیهای کاربران ایرانی پاک کرد. همچنین گوگل اخطارهایی هم به بسیاری از اپلیکیشنهای ایرانی داده است که به زودی پاک میشوید.
*در یک ماه گذشته الگوریتمهای تحلیل و شناسایی نرمافزارهای اندروید از سمت گوگل تغییر کردند و سیاست گوگل هم در برخورد با این رویکردهای جدید، متفاوت شد و نرمافزارهای ایرانی زیادی حذف شدند. ضمن اینکه حذف اپها دامنه جهانی داشته است. حتی در کشورهای دیگری مانند چین هم اپهایی از پلیاستور حذف شدند.
*ولی به دیگر اپهای ایرانی نگفتند که جاسوس هستند؛ به کاربران هم در موردشان هشدار ندادند. بنابراین به نظر نمیرسد که پای مسئله فنی در میان باشد.
*خود ما هم نمیتوانیم به صراحت دلیل خاصی را ذکر کنیم و دلیل این برخورد را نمیدانیم. ما از مدتها قبل در این استور حضور داشتیم. اگر مشکلی داشتیم، چرا تاکنون گفته نشده؟! ما چند مرجع داشتیم برای فهمیدن دلیل این کار گوگل.
*یکی اینکه از خودمان پرسیدیم که آیا ما در حال عملیاتی هستیم که با سیاستهای گوگل همخوانی ندارد؟ برای رسیدن به پاسخ این سوال به دیگر مراجعی که امنیت اپلیکیشن را بررسی میکنند، مراجعه کردیم. طی این مراجعات به ۱۰۰درصد امن بودن این نرمافزارها رسیدیم.
*در کنار این، به روشهای مختلف به گوگل پیام و ایمیل فرستادیم. بیش از ۵۰ ایمیل به گوگل زدهایم اما هیچ پاسخی دریافت نکردهایم. به نظر ما این کار گوگل که حتی حاضر نیست در موردش توضیح ارائه کند یا پاسخ ما را بدهد، آشکارا نقض حریم کاربر و صاحبان نرمافزار است.
*ما حتی فکر میکنیم این حذف به صورت ماشینی بوده و سوءتفاهم نرمافزاری باشد! شاید هم نرمافزار ما مشخصهای دارد که از نظر گوگل قابل قبول نیست.
*با پاسخندادن گوگل به سیاسی بودن این تصمیم هم شک کردهایم! ما نرمافزارهایمان را در استورهای دیگر دنیا هم بارگذاری کردهایم و با مشکلی مواجه نشدهایم. نرمافزار ما یک نرمافزار تازهکار و تازه از راه رسیده نیست و در نقاط مختلف جهان امتحان شده و مورد خاصی گزارش نشده است. ما میخواهیم فعلا قضاوت نکنیم و جنبههای سیاسی را کمرنگ ببینیم تا بتوانیم با گوگل ارتباط برقرار کنیم.
*در حال بررسی بیشتر هستیم، شاید این مسئله به خاطر تحریمها باشد. الان ترجیح میدهیم سناریوی گوگل را حدس نزنیم. شاید باید همراه با دیگر کسبوکارها و مراکز تصمیمگیری کمپینی ایجاد شود که برای موارد احتمالی و خطرات اینچنینی فکری بکنیم، چون این اتفاق ممکن است برای دیگر نرمافزارها هم بیفتد.
*اما در حال حاضر نمیتوانم دقیقا بگویم که گوگل چه انگیزههایی را دنبال میکند. خود ما هم دنبال پاسخ میگردیم. این برخورد گوگل اگر برخوردی ملی فرض شود، مقامات کشوری باید به این سوال پاسخ بدهند./ ۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۸ عصرایران