قیامها «انقلاب» های عربی-اسلامی
آخرین انقلاب«سودان»سقوط عمربشیر است
بهارعربی-اسلامی-اروپایی درکشورهای: تونس،مصر،لبیی،الجزایر،بحرین،سوریه،یمن،سودان،ترکیه،عراق،فرانسه، ایران.
از سال ۲۰۱۱میلادی(۱۳۹۰شمسی) تاکنون اعتراضات با هدف تغییرات اساسی در کشورهای عربی وحتی اروپایی رُخ داده است،که دربعضی ازکشورها به سقوط حکومت منجرشده ودربعضی دیگر بعلت پایگاه مردمی داشتن حکومت،مهارشد وامادرببرخی مسائلی دیگررخ داده است که به آنهاخواهیم پرداخت.
تونس
در دسامبر ۲۰۱۰ خودسوزی یک جوان دستفروش نقطه آغاز اعتراضات سراسری علیه فقر و بیکاری شد. کمتر از یک ماه بعد زینالعابدین بن علی، دیکتاتور تونس، پس از ۲۳ سال حکومت از کشور گریخت. این حوادث آغازگر اعتراضات گستردهای در سایر کشورهای عربی علیه رهبران و رژیمهای پایدار شد.
زین العابدین بن علی رئیس جمهوری سابق تونس پس از بیست و سه سال حکومت ،شب ۲۴ دی ۱۳۸۹به دنبال موج اعتراضی و تشدید خشونت های روزهای اخیر تونس راترک کرد و پس از مواجه شدن با مخالفت فرانسه، به عربستان سعودی پناه برد.
قیام «بوعزیزی»دستفروش
توضیح مدیریت سایت-پیراسته فر:طارق طیب محمد بن بوعزیزی، دستفروش تونسی بود که در هفدهم دسامبر ۲۰۱۰(جمعه۲۶ آذر ۱۳۸۹) در اعتراض به توقیف کالاهایش و تحقیری که یک مأمور شهرداری به او روا داشته بود، خود را جلوی ساختمان شهرداری به آتش کشید. این کار وی، آغازگر انقلابی در تونس شد که به حکومت ۲۳ سالهٔ زینالعابدین بن علی راساقط کرد.
محمد بوعزیزی که تحصیلکرده دانشگاه بود که بعلت بیکاری در شهرزادگاهش«سیدی بوزید» در غرب کشورتونس-به شغل سبزی فروشی روی آورده بود ،وی هر روز میوه و سبزی را بروی چرخ دستی چوبی برای فروش می گذاشت، امابه برخوردمأموران سعدمعبر شهرداری ودخالت پلیس - یک زن پلیس به اوسیلی زد- «بوعزیزی» روز هفدهم دسامبر ۲۰۱۰(۲۶ آذر ۱۳۸۹) با گالنی از بنزین به مقابل ساختمان شهرداری «سیدی بوزید» رفت و با ریختن بنزین بر سر و بدن، خویش را به آتش کشید وبراثرشدت جراحات در روز پنجم ژانویه بر اثر شدت جراحات وارده درگذشت
محمد روزها با مرگ دست و پنجه نرم کرد و اگرچه «زین العابدین بن علی، رییس جمهوری تونس» با رفتن به این شهر، به بیمارستان رفته و با او دیدار کرد و قول داد که موجب بهبود وضع زندگی او و بیکاران جوان دیگر شود،اما محمد بوعزیزی روز پنجم ژانویه۲۰۱۱ (۱۵ دی ۱۳۸۹)بر اثر شدت جراحات وارده درگذشت.
مرگ۲جوان دستفروش تونسی ،نه تنهاحکومت تونس راساقط کرد،بلکه حکومت همسایگان را هم لرزان کرد
تظاهراتی که جوانان شهر «سیدی بوزید» به هنگام خاکسپاری و آیین گرامیداشت یاد محمد بوعزیزی برگزار کردند، به زودی سراسر تونس را در برگرفت و از آنجا به مراکش و کشور همسایه الجزایر رسید و هنگامی که شعله های خیزش به مصر سرایت کرد، انقلاب های جهان عرب وارد مرحله کاملا تاریخی خود شد.
دومین خودسوزی جوان سیگار فروش: «ابراهیم سلیمانی» جوان ۲۳ ساله در اعتراض به شرایط بد اقتصادی روز سه شنبه۱۲ مارس۲۰۱۳(۲۳ اسفند ۱۳۹۱) در شهر تونس خودسوزی کرد، روز چهارشنبه هم در اثر شدت جراحات وارده درگذشت.//پایان توضیحات مدیرسایت.
مصر
در۶ اکتبر سال ۱۹۸۱(۱۴ مهر ۱۳۶۰) انور سادات رئیس جمهور مصر درجریان یک رژه نظامی در قاهره ترور شد. او تنها چهارسال پیش از آن به عنوان نخستین رهبر عرب از اسرائیل دیدن کرده بود. بیوه او «جیهان» در این مراسم حضور داشت، میگوید میدانستم، همسرم که به عنوان اولین رهبر عرب با اسرائیل پیمان صلح امضا کرد، کشته خواهد شد.
پس از ترور انور سادات در سال ۱۹۸۱ به ریاست جمهوری رسید.
پس ازترور انورسادات بدست اخوان المسلمین مبارک از فرماندهان نیروی هوایی مصر بود که در سال ۱۹۸۱ پس از ترور انور سادات به قدرت رسید
سمیر صبری وکیل مصری درمصاحبه با یکی از شبکه های ماهواره ای گفت که از جانب رقیه سادات دختر انور سادات شکایتی علیه محمد حسنی مبارک رییس جمهوری سابق تنظیم کرده است، وی مبارک را به دست داشتن در حادثه ترور سادات یا آنچه که معروف به حادثه "المنصه" است، متهم کرده است.
به گزارش روزنامه الدستور، صبری با تاکید بر این که انور سادات قبل از حادثه المنصه، حسنی مبارک را برکنار کرده بود، اما هنوز حکم برکناری را اعلام نکرده بود، افزود: "من جمله ای را به شما می گویم که از زبان رقیه شنیده ام و این جمله آنست که مبارک در قتل انور سادات دست داشته است".
رقیه سادات می گوید: انورسادات از ناحیه ران راست خود، با گلوله ای که مبارک در حادثه ترور به او شلیک کرد، هدف قرار گرفت.
این حادثه در۶ اکتبر سال ۱۹۸۱ در یک رژه نظامی روی داد که طی آن برخی افسران ارتش مصروابسته به گروه الجهاد به سبب خیانت سادات و سفرش به فلسطین اشغالی در ۱۹۷۷ و امضای معاهده کمپ دیوید در سال ۱۹۷۸ ، او را ترور کردند.
برخلاف اظهارات دخترانورسادات:درآن روز تدابیرامنیتی شدیدی بود، پرسنل تمامی دستگاهای سیاسی مصر در آن روز با یونیفورم مخصوص در جایگاه مذکور جمع شده بودند ناگهان یک کامیون نظامی که در دید کامل تلویزیون بود متوقف شد و چهار مرد را که به سلاحهای اتوماتیک مسلح بودند پیاده کرد. آنها به سمت جایگاه آتش گشودندردیس جمهور(انور سادات) رابه رگباربستند.
اما«خالد اسلامبولی» عضو گروه جهاداسلامی مصر،مجری قاتل حسنی مبارک بوده داشت.
خالددریک نوارویدئویی می گوید: «من خالد اسلامبولی هستم، من فرعون را کشتم و از مرگ هراسی ندارم»
خالد،دستگیر، محاکمه و اعدام شد.
« جهاداسلامی مصر»اخوان المسلمین در سال ۱۹۲۸میلادی(۱۳۰۷شمسی) توسط یک مصری به نام "حسن البنا" تأسیس شد تا با اجرای احکام اسلام، مصر را از نفوذ بیگانگان رهایی بخشد
البته موضوع «خالد»به روابط ما بامصرضربه زد:ساختن فیلم صحنه تروروتابلوی خیابان خالد-
«احمد ابوالغیط» وزیر امور خارجه مصردرمورخه(۲۵مرداد۱۳۸۷)گفت: سال گذشته رئیس جمهورایران( احمدی نژاد) خواستار بازگشایی سفارت مصر در تهران شده بودکه گفتیم: اگر نام خیابان خالد اسلامبولی در تهران تغییر کند این کشور آماده عادی سازی روابط خود با ایران است.
ایران درسال۱۳۸۷ از دانشگاه الازهر دعوت کرده بود که در تهران اقدام به تاسیس شعبه کند.
مفتی اعظم مصر«محمد سید طنطاوی» شیخ الازهر در سخنانی شدید اللحن اعلام کرد، تا هنگامی که ایران فیلم مستند «اعدام فرعون» را که از قاتلان انور سادات تجلیل می کند، نسوزاند، الازهر هرگز به گشایش شعبه خود در تهران اقدام نخواهد کرد.
البته طنطاوی در۱۹ اسفند ۱۳۸۸ - بر اثر عارضهی قلبی در سن ۸۱ سالگی درگذشت. وی امام جماعت مسجد الازهر و شیخ دانشگاه الازهر مصر بود
حستی مبارک که سی سال رئیس جمهور مصر بود، متهم بود در انقلاب ۱۸ روزه مصر که به بهار عربی موسوم شد، دستور کشتن حدود ۸۵۰ نفر از معترضان را داده است.
حسنی مبارک دریک انتخابات نمایشی در سال ۱۹۹۹میلادی، درحالیکه تنها یک کاندیدای رقیب داشت برای بار چهارم به عنوان رئیس جمهوری مصر انتخاب شد.
در سال ۲۰۰۵، حسنی مبارک با اعمال یک سری تغییرات در متمم های قانون اساسی کشور، پیروزی بی چون و چرای حزب حاکم را تضمین و از حضور رسمی حزب اسلامی «اخوان المسلمین» در امور سیاسی کشور جلوگیری کرد.
در پی یک شورش گسترده و هجده روزه که طی آن حدود ۸۵۰ نفر کشته شدند حسنی مبارک روز ۱۱ فوریه ۲۰۱۱ از قدرت کنارهگیری کرد و سه دهه حکومت با مشت آهنین در مصر پایان یافت.
دوم ژوئن سال ۲۰۱۲(خرداد ۱۳۹۱) دادگاه قاهره، حسنی مبارک را به حبس ابد محکوم و به زندان منتقل کرد.
در ماه می سال ۲۰۱۵(اردیبهشت ۱۳۹۴) دادگاه تجدیدنظر با تبرئه حسنی مبارک در اتهاماتی چون فساد او را تنها به سه سال زندان محکوم شد.
حسنی مبارک اگرچه چندین بارخبرمرگش منتشرشده ولی وی زنده است وجشن ۹٠ سالگی اش رادر شهریور۱۳۹۷گرفته است.
محمد مرسی به عنوان رهبر حزب آزادی و عدالت، وابسته به اخوان المسلمین، در انتخابات ریاست جمهوری سال ٢٠١٢ شرکت کرد و در مرحله دوم انتخابات، پیروز شد.
در ژوئن ۲۰۱۲ محمد مرسی، نامزد اخوان المسلمین در اولین انتخابات دمکراتیک ریاست جمهوری به پیروزی رسید. یک دوره یک ساله از اعتراضات و درگیریهای سیاسی بر مصر حاکم شد
ارتش همیشه درمصرحاکمیت داشته،اکثررؤسای جمهورمصر«ژنرال»بودند
ارتش به عنوان یک نهاد به دنبال شدت گرفتن اعتراضات مردم در میدان التحریر قاهره،ژنرال حسنی مبارک رئیس جمهوری را برای استعفا تحت فشار قرار داد و مبارک هم پس از کناره گیری از قدرت، اداره کشور را به شورای نیروهای مسلح سپرد. شورایی که پس از اداره کشور به مدت حدود یک سال، علیه رئیس جمهوری قانونی و منتخب (محمد مرسی) کودتا کرد و چندی بعد با برگزاری انتخابات، وزیر دفاع مصربا تعویض لباس به عنوان رئیس جمهور منتخب، ریاست جمعوری را آغاز کرد تا ارتش مصر همچنان قدرت را در اختیار داشته باشد ، مرسی رئیس جمهور برکنار شد،عبدالفتاح السیسی، رئیس ستاد ارتش، دولت محمد مرسی را برکنار کرد.
توضیحات مدیرسایت-پیراسته فر:مُرسی چنان باتبختروتکبر یک سفرچندساعته به ایران داشت،حاضرنشد با هیچیک از مسئولین نظام دیداری داشته باشد،مضافاً اینکه دراجلاس به حکومت سوریه-بشاراسد-تاخت،تاحدی که مترجم تلویزیون ایران جرئت نکردسخن این مفسدرابدرستی ترجمه کند!تحریف کرد،بجای محکومیت،درتأییدترجمه کرد!
محمد مرسی، رییس جمهوری مصر، روز پنجشنبه، ۹ شهریور ماه، در اجلاس سران غیرمتعهدها در تهران-ریاست جمهوری احمدی نژاد
مرسی در ژوئیه ۲۰۱۳ میلادی در پی کودتای ارتش مصر از ریاست جمهوری برکنار شد.
محمد مرسی در سال ۲۰۱۶ میلادی به اتهام عضویت در اخوان المسلمین محاکمه و محکوم به حبس ابد شده بود
محمد مرسی در هنگام برگزاری جلسه دادگاه برای محاکمه وی، فوت کرده است.
رئیس جمهوری پیشین مصر امروز (دوشنبه۲۷ خرداد ۱۳۹۸) هنگام محاکمه در پرونده مربوط به اتهام «جاسوسی» درگذشت.
بر اساس گزارش تلویزیون رسمی مصر «مُرسی» در این جلسه دادگاه از قاضی درخواست کرده که صحبت کند و قاضی نیز به او اجازه داده است. پس از اعلام پایان جلسه، او ناگهان بیهوش شده و پس از آن فوت کرده است. جسد مرسی پس از این رویداد به بیمارستان انتقال داده شده است.
به گزارش روزنامه اماراتی البیان، «محمد مرسی عیسی العیاط» که به محمد مرسی شهرت داشت، در ۲۰ اوت ۱۹۵۱ در روستای العدوة واقع در استان الشرقیه مصربدنیاآمد.
دادگاه عالی مصر روز شنبه حکم حبس ابد محمد مرسی، رئیس جمهوری پیشین این کشور را تایید و حکم ۱۵ سال زندان به اتهام جاسوسی را رد کرد. دوره حبس ابد در مصر ۲۵ سال است.
در مه ۲۰۱۴ عبدالفتاح سیسی، فرمانده سابق ارتش مصر، در جریان انتخابات ریاست جمهور این کشور به پیروزی رسید و جانشین آقای مرسی شد.
عبدالفتاح السیسی در سال ۲۰۱۴ به مقام ریاستجمهوری انتخاب شد. منتقدان حکومت و گروههای مدافع حقوق بشر او را به سرکوب شدید مخالفان متهم کردهاند.
دادگاهی در مصر، روز سه شنبه محمد مرسی، رئیس جمهوری سابق این کشور را در ارتباط با کشتار معترضان در سال ۲۰۱۲ به بیش از ۲۰ سال حبس محکوم کرد.
محمد مرسی ممکن بود به اعدام محکوم شود. طبق رای دادگاه، آقای مرسی و ۱۲ نفر دیگر از رهبران و حامیان سازمان اسلامگرای اخوان المسلمین، در ایجاد رعب و وحشت و خشونت گناهکار هستند اما در ارتکاب قتل گناهکار شناخته نشدند. مرسی در اولین انتخابات دموکراتیک مصر، حدود ۴ سال پیش به عنوان رئیس جمهوری انتخاب شد
دادگاه عالی مصر روز شنبه حکم حبس ابد محمد مرسی، رئیس جمهوری پیشین این کشور را تایید و حکم ۱۵ سال زندان به اتهام جاسوسی را رد کرد. دوره حبس ابد در مصر ۲۵ سال است.
لیبی
قذافی در حالی که ۲۷ سال بیشتر نداشت با کودتا علیه شاه "ادریس" و کنار زدن دیگر رقبا به قدرت رسید.
روز ۱۵ فوریه اعتراضات علیه معمر قذافی که ۴۲ سال قدرت را در دست داشت آغاز شد. تظاهرات به شورش مسلحانه بدل شد و ناتو از آن حمایت کرد. روز ۲۲ اکتبر قذافی دستگیر و کشته شد.
معمر قذافی در سال ۱۹۶۹ در پی رهبری یک کودتای بدون خونریزی که به سرنگونی ملک ادریس پادشاه لیبی منجر شد به قدرت رسید. او که در آن زمان فقط ۲۷ سال داشت کنترل خود بر حکومت دیکتاتوری لیبی و تمامی منافع اقتصادی این کشور را تحکیم کرده و در طول زمامداری خود تمام مخالفان را سرکوب و از میان برداشت.
قذافی در سال ۱۹۴۲ در منطقه ساحلی « سیرت » در یک خانواده بدووی متولد شد. او برای تحصیل در رشته جغرافیا به دانشگاه بنغازی رفت ولی دانشگاه را رها کرده و به ارتش پیوست.
لیبی و چگونگی به قدرت رسیدن قذافی
سرزمین لیبی یکی از پهناورترین و قدیمیترین کشورهای آفریقایی است که 760/1 میلیون کیلومتر مربع وسعت دارد و 90 درصد آن بیابان و صحرای لم یزرع است. مناطق مسکونی آن عمدتا در حاشیة ساحلی و به موازات دریای مدیترانه به عمق حدود 100 کیلومتر قرار دارد. 90 درصد جمعیت لیبی در این ناحیه که سرزمینی به مساحت تقریبی 200 هزار کیلومتر مربع است زندگی میکنند. مرز آبی لیبی در کنار دریای مدیترانه و در نزدیکی و به موازات کشور ایتالیا از مصر تا تونس کشیده شده است و اندکی کمتر از 2000 کیلومتر طول دارد. بخش عمدهای از مردم لیبی در دو شهر طرابلس و بنغازی زندگی میکنند.
گرچه بیشتر جمعیت لیبی دارای ساختار قبیلهای هستند ولی مردم پایتخت و بنغازی چادرنشین و قبیلهای نیستند. لیبی در سال 1326 هجری شمسی برابر با 1947 میلادی از استعمار ایتالیا رهایی یافت و در سال 1330 برابر با 1951 از نظارت دولتهای فرانسه و انگلیس نجات یافت و استقلال خود را به دست آورد و یک حکومت پادشاهی تشکیل داد. "سروان قذافی" در سن 27 سالگی در سال1348 برابر با 1969 با کمک گروهی از افسران جوان و با حمایت جمال عبدالناصر رئیسجمهور وقت مصر و در جریان یک کودتای نظامی "ملک ادریس" اول پادشاه لیبی را سرنگون کرد و خود قدرت را به دست گرفت. "ملک ادریس سنوسی" مردی سنتی و مرتجع اما متعلق به خاندانی بسیار قدیمی در لیبی بود. قذافی که خود را رهبر انقلاب میخواند "جماهیر عربی سوسیالیستی خلق بزرگ لیبی" را بنیان گذاشت و کتاب سبز را به منزلة قانون اساسی و دستورالعمل حکومت خود تنظیم و منتشر نمود. معمر قذافی علیه نظام سلطنتی لیبی کودتا نمود و خود را فردی انقلابی میدانست که کشورش را از وابستگی به ایتالیا نجات داده و یک نظام مردمی در لیبی ایجاد کرده است.
شیوه حکمروایی قذافی
سرهنگ معمر قذافی با ساده زیستی حکومت خود را شروع کرد و داعیة مبارزه با استعمار جهانی را داشت و با این بهانه عملا تمام آزادیهای سیاسی و اجتماعی را از ملت لیبی سلب نمود و یک سیستم بستة حکومتی را ایجاد کرد. مشخص است که سیستمهای سیاسی بسته نسبت به سیستمهای باز اشتباه بیشتری میکنند زیرا مقامات دولتی در این نوع سیستمها در فضایی محدود و بسته تصمیم میگیرند و همة فعالیتها و اقدامات آنها با مجوز شخص اول مملکت انجام میشود. در سیستمهای سیاسی بسته جریان آزاد اطلاعات وجود ندارد و پاسخگویی مسئولین به مردم ضعیف است و حاکمان از اشتباهات و خطاهای خود درس نمیگیرند و از تجربیات نمیآموزند.
قذافی مقر حکومتی خود را در چادر و در صحرا بر پا کرد و با استفاده از درآمدهای نفتی هنگفت، تحصیلات رایگان را در کشور به راه انداخت و توانست در دوران زمامداری خود 25 درصد از واجدین شرایط جمعیت شش و نیم میلیونی لیبی را به سطح تحصیلات عالیه برساند. لیبی دارای بزرگترین ذخائر نفت قارة آفریقا با بیش از 43 میلیارد بشکه نفت است. هزینة استخراج نفت در این کشور ارزان و در حدود یک دلار برای هر بشکه میباشد. با کسب درآمدهای نفتی در دوران قذافی،
لیبی یکی از ثروتمندترین کشورهای آفریقایی شده بود که با درآمد سرانه نزدیک به 10 هزار دلار، روزانه یک و نیم میلیون بشکه نفت سبک و شیرین به جهان صادر میکرد.البته با این ثروت هنگفت مردم از رفاه خوبی برخوردار نبودند و لیبی جزء کشورهای عقب افتادة صنعتی در خاورمیانه محسوب میشد. از زمان شروع اعتراضات مردم علیه قذافی و در چند ماه اخیر تنها 160 میلیارد دلار از پولهای لیبی در کشورهای غربی مسدود شد و 140 تن طلا نیز در آن کشور مخفی شد. قذافی از درآمد هنگفت نفت برای پیشرفت کشور و رضایت مردم کشورش استفاده نکرد بلکه یک نیروی نظامی پرخرج و تعداد زیادی نهاد امنیتی سرکوبگر ایجاد کرد و پیشرفتهترین سلاحهای روسی را در ارتش خود بکار گرفت.با این شیوه، قذافی بیش از چهار دهه با تکیه بر قدرت فردی و بکارگیری خشونت نهادهای امنیتی و نظامی انواع حوادث سیاسی را پشت سر گذاشته بود.گرچه این کشور بدهی خارجی نداشت و نان ارزان را در اختیار مردم میگذاشت ولی در سالهای آخر حکومت قذافی نرخ بیکاری در آن حدود 30 درصد شده بود.
قذافی در دوران حکمرانی خود تمام آزادیهای سیاسی را از مردم گرفته بود و در این کشور هیچ حزب و رسانة مستقلی وجود نداشت.
از انتخابات و تغییر دولتها و جابجایی زمامداران به دست مردم هم خبری نبود. قذافی به اسلام تظاهر میکرد ولی مردم باید به اسلام، آن گونه که او تفسیر میکرد گردن مینهادند. او در جلوی اشخاص نماز میخواند و خیلی علاقمند بود که امام جماعت هیئتهای سیاسی بازدیدکننده از لیبی هم باشد ولی به گفتة "اماط" یکی از محافظین شخصی قذافی، او در زندگی روزمره نه نماز میخواند و نه روزه میگرفت(روزنامة جمهوری اسلامی،7/6/1390).
اکثر ۴۰۰ محافظ شخصی وی دختران جوانی بودند که بعضی از آنها پس از سقوط قذافی مطالبی از عیاشیهای او را در اختیار مطبوعات و رسانهها گذاشتند.
حرم سرای قذافی
حرمسرای قذافی؛ جایی که زنهای زیادی قربانی هوسرانی او شدند. معمر قذافی با هوسبازیاش زندگی زنان زیادی را نابود کرد. یکی از زنان قربانیشده توسط قذافی میگوید: «موقعی که جنازه قذافی را دیدم که به نمایش عمومی گذاشته شده بود، برای لحظه کوتاهی احساس لذت کردم. اما بعد حس وحشتناکی سراغم آمد. دوست داشتم زنده بود. دوست داشتم دستگیر میشد و در برابر یک دادگاه بینالمللی قرار میگرفت و به خاطر جنایتهایی که کرده بود، محاکمه میشد.»
حرمسرای قذافی پر بوده است از دخترانی که بیسر و صدا، رازها و قصههای پررنجشان را در سینههایشان دفن کردند.
قذافی دارای حرمسراهایی بوده است که در محل اقامت او قرار داشته و شامل اتاقها یا آپارتمانهای کوچک بوده است. زنان حاضر در این حرمسرا موظف بودهاند که با لباس نیمهعریان نزد قذافی حضور پیدا کنند و هر ساعت از شبانهروز باید آماده به خدمت میبودهاند. این زنان مورد تجاوز قرار میگرفتند، کتک میخوردند و با تحقیرآمیزترین روشها از آنان سوءاستفاده جنسی میشد.
قذافی روزانه برای فرونشاندن آتش شهوت خود به چندین دختر جوان نیاز داشت اما تنها به زنان بسنده نمیکرد بلکه گاهی در حضور دختران به پسران جوان هم تجاوز میکرد. قربانیان تجاوز جنسی قذافی به خاطر ترس از کشتهشدن به دست خانوادهها و بستگان خود، از آنها بریده بودند و علاوه بر این میخواستند شرافت خانوادههایشان لکهدار نشود.
یکی از قربانیان حرمسرا دختر جوانی به نام «ثریا» است؛ دختری که در ۱۵ سالگی ربوده و به مدت ۵ سال در زیرزمین دژ قذافی بیرون از «طرابلس» نگهداری شد. او میگوید که روزانه با خشونت تمام مورد تجاوز، ضرب و شتم قرار گرفته و شاهد آزار جنسی دختران و پسران دیگر هم بوده است.
ثریا درباره اولین دیدارش با قذافی میگوید: «قذافی روی تخت دراز کشیده بود و سعی در تجاوز به من داشت. زمانی که با او مجادله کردم مرا برای تنبیه به دست رئیس حرمسرای خود سپرد. جرات نگاه کردن در چشمانش را نداشتم. قذافی گفت نترس، من پدر، برادر و معشوقه تو هستم. من نقش تمامی این افراد را برای تو ایفا خواهم کرد. تو باید برای همیشه در کنار من بوده و با من زندگی کنی! من در اسارت قذافی بودم. زندانیاش بودم و او زندانبانم بود.»
ثریا معتقد است: «قذافی بازیگر ماهری بود. هرگز قذافی را در حال نماز ندیدم. هرگز. به جز یکبار در آفریقا که در یک اجلاس مهم عمومی در شرایطی قرار گرفت که مجبور شد نماز بخواند. فهمیدم قذافی مطلقا هیچ احترامی برای هیچ چیزی قائل نیست. حتی برای خداوند. او تکتک فرامین الهی را نقض میکرد. حتی دشمن خدا بود.»
دنیای قذافی، دنیایی بدون قید و بند، بدون قانون و بدون منطق بود. او بیشرمانه اغلب زنان اطرافش را «لکاته» خطاب میکرد!
«سفیه» همسر قذافی در ساختمانی مجزا زندگی میکرده و این دو فقط در برخی مراسم عمومی کنار یکدیگر ظاهر میشدند. قذافی اغلب کاری به کار همسرش نداشت و همیشه وانمود میکرد که مخالف سرسخت چندهمسری است.
تیم حفاظت و بادیگاردهای قذافی را زنان زیبا و بلندقامت تشکیل میدادند؛ زنانی که هر روز خروارها غم را با خود به دوش میکشیدند. قذافی هر زنی را که دوست داشت، انتخاب و به محل اقامتش منتقل میکرد. نیروهای ارتش و پلیس لیبی، زنان را به زور از دانشگاهها یا آرایشگاهها به «بابالعزیزیه» منتقل میکردند تا زیر نظر پرستاران خارجی یعنی «گالینا»، «ایلینا» یا «کلودیا» آزمایش خون بدهند. بخش دیگری از زنان مورد پسند قذافی، ترانهخوانان شرقی، مدلهای لباس و همسران سران کشورهای همسایه بودند که در هنگام سفر به لیبی به آنها کیفهای پر از دلار هدیه میداد.
لیبی پس از پایان یافتن حکومت پادشاهی به همراهی با اعراب توجه داشت ولی در سالهای اخیر، قذافی به شدت ضد پادشاهی عربستان سعودی و ملک عبدالله بود و به همین دلیل از جامعة عرب جدا شد و به سمت کشورهای آفریقایی رفت. قذافی از دهة 1360 (1980) به پشتوانة پول نفت به آموزش و تربیت آفریقاییهایی همت گماشت تا بتوانند بعدها در کشورهای خود کودتا به راه اندازند. او پایگاهی را به اسم "مرکز انقلابی جهانی" در نزدیکی بنغازی تأسیس و راه اندازی کرد تا انقلابیون آفریقا را تربیت کند. در این اردوگاه که در بیابانهای لیبی قرار داشت افراد مشخصی برای مدت چند هفته تا بیش از یک سال آموزش میدیدند.
قذافی مخالف اسرائیل بود و رهبران عرب را سازشکار میخواند و آنها را مورد تمسخر قرار میداد. البته عملا هیچ اقدامی علیه اسرائیل نیز انجام نداد و حتی از برگزاری راهپیمایی روز قدس در آن کشور جلوگیری میکرد. او با تروریستهایی مانند "کارلوس" ونزوئلایی و "ابو نضال" بعثی ارتباط داشت و آنها را تغذیه میکرد. قذافی امام موسی صدر را در سوم شهریور ماه 1357 از لبنان به لیبی دعوت کرد و از 9 شهریور همان سال دیگر خبری از ایشان و دو همراهش به دست نیامد وگفته میشود که قذافی آنان را سر به نیست کرده است.
قذافی به مخالفین سیاستهای خود رحم نمیکرد و آنها را به اشکال مختلف از صحنة ادارة کشور خارج میکرد.
با تداوم حکمرانی او بر لیبی تمام همّ و غمّ قذافی حفظ خود در رأس قدرت بود. با گذشت زمان او نتوانست انقلابی باقی بماند و خود تبدیل به فردی مغرور همراه با خصلتهای شاهانه شد. وی در این اواخر خود را شاهنشاه آفریقا میخواند. (مصاحبة عبدالرحمن شلقم با روزنامة الحیات) قذافی در طول دوران حکومتش بر لیبی همیشه با مشت آهنین بر مردم حکومت میکرد. بدین منظور وی ساختارهای امنیتی حکومت را جهت سرکوب و سر به نیست کردن مخالفین توسعه داد.
آخرین اقدام وی در حق مردم لیبی قتل عام زندان بوسلیم بود که بیش از 1200 زندانی در آن کشته شدند.
قذافی به محض قرار گرفتن در رأس قدرت، کمیتههای مردمی را تشکیل داد تا به ظاهر دموکراسی مستقیم را در کشور برقرار نماید ولی عملا این کمیتهها ابزاری برای جاسوسی و سرکوب مردم شدند. قذافی فردی جاه طلب و مغرور بود و میخواست رهبر اتحادیة آفریقا باشد. قذافی مدام از مردم حرف میزد و خود را نمایندة مردم میدانست و معتقد بود که مردم لیبی حاضرند جانشان را فدای او کنند ولی هیچگاه حاضر نبود با برگزاری یک انتخابات آزاد، مشخص سازد چند درصد از مردم طرفدار اویند. قذافی فکر میکرد که صاحب بهترین اندیشه هاست و تفکرات او میتواند نجات بخش مردم جهان باشد. او طی چهار دهه حکومت خودکامه،پیوند عمیقی بین قدرت و ثروت ایجاد کرد و با تکیه بر پول نفت در اندیشة تغییر حکومتهای آفریقایی به نفع خود بود.
روابط قذافی با غرب به ویژه آمریکا همواره با سردی و گاهی با نزاع و خشونت همراه بوده است. قذافی در دورهای از حکومت خود به شدت با آمریکا مخالف بود و همین امر باعث شد تا در 30 آذر ماه 1367 برابر با 21 دسامبر 1988 یک هواپیمای مسافربری پان امریکن را با 270 سرنشین در آسمان شهر لاکربی در اسکاتلند با کمک دو نفر از عوامل خود منفجر نماید.
این حادثه موجب بمباران مقر قذافی در طرابلس و باز شدن دست شورای امنیت سازمان ملل علیه لیبی شد. (پژوهش و بررسیهای بین المللی،ص/12) البته لیبی پس از چند سال با پذیرش مسئولیت انفجار هواپیمای آمریکایی و پرداخت بیش از یک میلیارد دلار خسارت، خود را از تحریمهای سازمان ملل که از سال1371 برابر با 1992 علیه این کشور وضع شده بود رهانید و تحریمهای آمریکا و سازمان ملل علیه این کشور از سال1380 برابر با 2003 لغو شد. در نهایت قذافی در نابود سازی تأسیسات هستهای خود با آمریکا همکاری کرد و با امضای پروتکل الحاقی منع گسترش سلاحهای هستهای در سال1381 برابر با 2004 موجب شد تا روابط لیبی با آمریکا و غرب عادی شود. آگاهی از نداشتن پایگاه اجتماعی در درون مرزها و رو به روشدن با چشم اندازهای نومیدکننده در بیرون از کشور، قذافی را بر آن داشت که چرخشی شگفت انگیز در سیاست خارجی لیبی پدید آورد و او را به برجستهترین منابع اطلاعاتی امریکا در جنگ با تروریسم در دوران جرج بوش و ستیز با رادیکالیسم در دوران باراک اوباما تبدیل نماید. به هر حال در چهل و دو سال گذشته رهبر لیبی با به کار گرفتن دو شیوه یکسره متفاوت "سلفی گری" و "کاربرد زور" بر سر کار مانده بود(دهشیار، 1389: 18). باید توجه داشت که به میزان بهبودی رابطه لیبی با آمریکا در چند سال گذشته، قذافی از جمهوری اسلامی ایران نیز فاصله گرفت و بسیاری از قردادها با ایران را ادامه نداد.
چگونگی شکل گیری قیام علیه قذافی
پیروزی مردم مصر در روز 22 بهمن 1389 درکنار زدن حسنی مبارک از قدرت،انگیزة ملت لیبی را برای قیام در برابر دیکتاتور آن کشور افزایش داد. با تغییر اوضاع خاورمیانه همچنان خفقان در لیبی ادامه داشت تا این که تنها چند روز پس از سقوط حسنی مبارک و به ثمر رسیدن قیام مردم مصر، از 27 بهمن ماه سال 1389 در لیبی هم تظاهراتهای اعتراض آمیزی از سوی مردم با شعار غالبالله اکبر علیه قذافی برگزار گردید.همسایگی لیبی با مصر و تأثیرگذاری تاریخی مصر بر لیبی را نمیتوان در بروز تظاهرات مردم این کشور بینقش دانست. با اوج گیری قیام در لیبی، تجمعات مردم بلافاصله از سوی نیروهای امنیتی و نظامی سرکوب شد. در چهار روز اول راهپیماییها،173 نفر از معترضین به دست نیروهای امنیتی کشته شدند. (گزارش دیده بان حقوق بشر) قذافی که از گستردگی و سرعت اعتراضها به وحشت افتاده بود از هواپیماهای جنگی برای برخورد با معترضین استفاده کرد که بین ۱۰۰۰ تا ۲۰۰۰ نفر بر اثر آن کشته شدند(منابع سازمان ملل).
ولی این بار مردم و قبائل لیبی به اعتراضات خود ادامه دادند و ادامة تظاهرات گستردة مخالفان موجب آزادی شهر بنغازی ظرف ده روز و افتادن سلاح به دست مردم و مخالفان حکومت در بخش بزرگی از شرق کشور شد. از این پس جنگ مسلحانة داخلی در کشور آغاز شد.قذافی تلاش کرد تا نیروهای وفادار به خود را سازماندهی نماید و با کمک آنها تظاهراتهایی به نفع خود در خیابانهای طرابلس به راه اندازد.از سوی دیگر او روسای قبایل که نفوذ زیادی در لیبی دارند را به طرفداری از خود فراخواند. نیروهای طرفدار قذافی با استفاده از امکانات دولتی و جنگ افزارهای ارتش به قلع و قمع مخالفین پرداختند. آرام آرام بعضی از وزرای حکومتی از جمله وزرای کشور،دادگستری و امور خارجه از قذافی جدا شدند و شکاف سیاسی در رأس حکومت آشکار گردید. او در اعتراضات ماههای آخر حکومت که منجر به فرار و سرنگونیاش شد تظاهر کنندگان مخالف را به رگبار بست و در سخنرانی خود آنها را موش نامید و در مجموع حدود ۶۰۰۰۰ تن از مخالفین را به زندان انداخت (رادیو فارسی بیبی سی،اخبار 7 صبح مورخة 7/6/1390).
قذافی فراموش کرده بود که سیاست و قدرت از معنای قدیمی و تاریخی استبدادی آن فاصله گرفته و به مفهوم جدید "قانون"،"نظام حقوقی" و "مسئولیت" تبدیل شده است. وی خود را رهبر مادام العمر انقلاب سبز لیبی میدانست که هیچکس را یارای کنار زدنش نیست. ساختارهای حکومتی طراحی شده در لیبی هم موجب عدم امکان تغییر رهبر انقلاب به دست مردم میشد. مردم از حضور یک فرد برای مدت 42 سال در رأس قدرت خسته شده بودند.در عین حال قذافی از اطرافیان خود به طور مرتب تعریف و تمجید میشنید و به عنوان رهبری حکیم و مردمی معرفی میشد./تابناک+ خبرآنلاین
چگونگی مرگ معمرقذافی اززبان شاهدماجرا
مرتضی غرقی خبرنگار و گزارشگر قدیمی صدا و سیما خاطره ای از کشته شدن معمر قذافی را در اینستاگرامش منتشر کرد.
مرتضی غرقی نوشت:صبح روز ٢٨ مهر ماه ١٣٩٠ کاروان قذافی و همراهان او را که حدود بیست اتومبیل بودند در سرت مورد هدف هواپیما های ناتو قرار گرفت.
در آن زمان من در سرت بودم تا اخبار لیبی را پوشش دهم بعد از حمله هواپیما های ناتو، از کاروان قذافی و همراهان، تنها او و محافظانش که در اتومبیل مخصوص ضد انفجار بودند جان سالم بدر بردند، و در مکانی دور تر از محل بمباران زیر پل که مسیر اب بود، مخفی شدند، نیروهای شبه نظامی بلافاصله در محل گشت و گذار کرده و او را دستگیر کردند، به محض دستگیری قذافی ماموران سرویسهای اطلاعاتی غرب او را احاطه کرده و عصر همان روز او را بقتل رساندند تا رمزهای و رازهای همکاری او با غرب اشکار نشود.
در آن زمان امریکایی ها اعلام کردند یک گروه کماندویی ٥٠ نفر برای شکاور قذافی به سرت اعزام کرده اند، زمانی که قذافی را در سرت دستگیر کردند او یک کلت طلایی و یک تلفن ماهواره ای به همراه داشت که هر روز با دخترش عایشه صحبت می کرد .
بعد از دستگیری تلفن او بدست شبه نظامیان افتاد،چند دقیقه بعد طبق عادت همیشگی، دخترش عایشه به او زنک زد تا جویای حال سرهنک شود، این جوان شبه نظامی گوشی را برداشت و گفت بفرمایید، دخترش گفت می خواهم با پدرم صحبت کنم، جوان گفت از این پس باید با من صحبت کنی چون «شوف شیفر مات» یعنی موفرفری مُرد و من بجای او جواب میدهم در ان زمان عایشه متوجه دستگیری پدرش شد و پشت تلفن زد زیر گریه و به عربی فحش داد و تلفن را قطع کرد، و از ان به بعد ارتباط عایشه که در اردن بود با پدرش قطع شد و بعد از ظهر همان روز قذافی به قتل رسید.
فردای آن روز جنازه او فرزندش و وزیر دفاع لیبی را در سرد خانه ای در مصراته قرار دادند که من به انجا رفتم و گزارشی را تهیه کردم ./پایان گزارش غرقی.
٨سال بعدازمرگ قذافی
اوضاع لیبی بعدازمرگ معمرقذافی ۱۵ آبان ۱۳۹۷
فایز (راست) کونته (وسط) و حفتر (چپ)
نخست وزیر ایتالیا در جریان سفرش به لیبی با فرمانده نیروهای موسوم به "ارتش ملی لیبی" و نخستوزیر دولت توافق ملی این کشور دیدار کرد.
آقای السراج در یک سخنرانی تلویزیونی، ژنرال حفتر را متهم کرد که علیه دولت قانونی لیبی دست به کودتا زده است.
شورشیان به رهبری ژنرال حفتر میگویند که به حاشیه طرابلس رسیدهاند و فرودگاه بینالمللی این شهر را تصرف کردهاند.
نیروهای ژنرال حفتر که خود را "ارتش ملی لیبی" میخوانند، در ماههای اخیر مناطق نفتخیز جنوب لیبی را به تصرف خود درآوردند.۱۸ فروردین ۱۳۹۸BBC
به گزارش اسکای نیوز(۳ دی ۱۳۹۷) جوزپه کونته، نخست وزیر ایتالیا در جریان سفرش به لیبی با فائز السراج، نخستوزیر دولت توافق ملی این کشور در طرابلس دیدار کرد و در جریان این دیدار دو طرف به بررسی تحولات سیاسی لیبی و روابط دوجانبه در تمامی زمینهها پرداختند.
دو طرف در جریان این دیدار پیرامون اقداماتی که دولت توافق ملی لیبی در مسیر بهبود و اصلاحات اقتصادی و امنیتی انجام داده، به بحث و تبادلنظر پرداختند.
السراج نسبت به تقویت روابط و همکاری میان طرابلس و رم در زمینههای مهم و حیاتی و نیز بخشهای مختلف خدماتی ابراز امیدواری کرد.
سفر کونته به لیبی پس از کنفرانس پالرمو درباره لیبی انجام شد که در روزهای ۱۲ و ۱۳ نوامبر ۲۰۱۸ میلادی با هدف دستیابی به راهحلی برای بحران سیاسی این کشور برگزار شد.
بحرین
در این شیخنشین کوچک که اکثریت جمعیت آن شیعه هستند حکومت در دست اقلیت سنی است و از فوریه ۲۰۱۱ که اعتراضات با هدف اصلاحات سیاسی آغاز شد تاکنون هر از چند گاه یکبار شاهد بروز ناآرامی بوده است.
صدها نفر از مخالفان حکومت و معترضان به زندان افتاده و یا تابعیت بحرینی آنها لغو شده است.
سوریه
تظاهرات سیاسی صلحآمیزی که از روز ۱۵ مارس ۲۰۱۱ آغاز شد به یک جنگ ویرانگر بدل شده که بر اثر آن حداقل ۳۷۰ هزار نفر کشته و حدود ۱۲ میلیون نفر آواره شده و یا مجبور به مهاجرت شدهاند.
در سال ۲۰۱۳ و ۲۰۱۴ گروههای جهادی نظیر جبهه النصره و «خلافت اسلامی» (داعش) مناطق وسیعی را که در کنترل شورشیان مخالف حکومت بشار اسد بود تصرف کرده و به تهدید اصلی بدل شدند.
حکومت سوریه با حمایت روسیه و ایران توانسته است که بخش زیادی از خاک کشور را بازپس بگیرد و امروزه حدود دو سوم سوریه را در کنترل دارد.
یمن
فوریه ۲۰۱۲ در نتیجه یک سال اعتراض و شورش گسترده، علی عبدالله صالح، رئیسجمهوری یمن، پس از سه دهه حکومت برکنار شد.
در سال ۲۰۱۴ شورشیان حوثی با یک تهاجم گسترده بخشهای وسیعی از یمن از جمله صنعا، پایتخت را تصرف کردند. در بهار ۲۰۱۵ ائتلافی از کشورهای عربی به رهبری عربستان سعودی علیه شیعیان حوثی وارد جنگ شد.
طبق آمارهای سازمان بهداشت جهانی حدود ۱۰ هزار نفر در یمن کشته شدهاند ولی سایر نهادهای بشر دوست رقم واقعی تلفات را بسیار بیشتر از این میدانند. طبق آمارهای سازمان ملل متحد، حداقل ۱۰ میلیون نفر از مردم یمن در معرض گرسنگی و قحطی هستند.
الجزایر
عبدالعزیز بوتفلیقه ۲۰ سال در سمت ریاست جمهوری بود و در انتخابات متوالی، پیروز می شد.
از ۲۲ فوریه ۲۰۱۹ تظاهرات گسترده و بیسابقه در شهرهای مختلف علیه نامزدی عبدالعزیز بوتفلیقه برای پنجمین دوره ریاستجمهوری، الجزایر را به لرزه درآورد. رهبر سالخورده و بیمار الجزایر از سال ۱۹۹۲ قدرت را در دست داشت.
عبدالعزیز بوتفلیقه که چهره ای خوشنام در انقلاب کسب استقلال الجزایر از فرانسه و سپس پایان دادن به جنگ داخلی خونین این کشور بود، حتی با وجود سکته مغزی و از دست دادن توانایی های جسمی لازم برای اداره کشور، کرسی ریاست کشور را ترک نکرد مگر با اعتراضات مردمی علیه "دوره پنجم" ریاست جمهوری اش و تهدید تحقیرآمیز فرمانده ارتش.
بوتفلیقه در این مدت با تغییر قانون اساسی، حذف بیش از۲ دوره متوالی ریاست جمهوری، با فریب وسوءاستفاده،توانست ۵بارانتخاب شود برای سال های متمادی در راس قدرت باشند.
دردر سال ۲۰۱۳سکته مغزی کرده بود و ۸۲ سال داشت که راس قدرت بود.
روز۱۳ فروردین ۱۳۹۸( دوم آوریل۲۰۱۹) « بوتفلیقه» تحت فشار نیروهای مسلح الجزایر برای استیضاح و رای به عدم کفایت او بالاخره استعفا داد. رئیس مجلس اعلا به عنوان رئیسجمهور موقت تعیین شده و وظیفهاش تشکیل دولت جدید و برگزاری انتخابات است. ولی معترضان کماکان بر خواست اصلی خود که برکناری تمامی حکومت و کادر رهبری کشور است، تاکید دارند.
سودان
انقلابی که ازگران شدن «نان» شروع شد
از اوایل دسامبر ۲۰۱۸(آذر ۱۳۹۷) مردم در اعتراض به افزایش بهای نان به خیابانها آمده و پس از مدتی این تظاهرات به اعتراض علیه عمر البشیر رئیسجمهوری سودان بدل شد و مردم خواستار برکناری او شدند.
روز ۱۱ آوریل(۲۲ فروردین ۱۳۹۷)همزمان با ششمین روز تحصن گروه کثیری از مردم در اطراف پادگانها، ارتش سودان اعلام کرد که عمر البشیر را بازداشت کرده است. به این ترتیب سه دهه حکومت او که به سرکوب مخالفان، نقض شدید حقوق بشر و حتی ارتکاب جنایت علیه بشریت متهم شده است پایان یافت.
معترضان این اقدام را که «کودتایی در درون رژیم» توصیف کردهاند نپذیرفته و اعلام کردهاند که به تظاهرات ادامه خواهند داد./رادیوفردا بنقل ازرویترز
سودان از آذرماه۱۳۹۷ صحنهی تظاهرات خیابانی معترضانی است که از دیکتاتوری سیسالهی عمر البشیر به تنگ آمدهاند و واژهی «الثورة» به معنی انقلاب، ترجیعبند سرودها و شعارهای معترضان است. در میان معترضان زن و مرد که سالهاست اعتراض خود را آشکار و نهان بیان میکنند، دختری جوان به نماد انقلاب سودان بدل شده است.
انقلابی که به بهانه «گران شدن قیمت نان»
«آلاء صالح» دختر بیستودوسالهی سودانی که دانشجوی رشتهی معماری دانشگاه خارطوم است میگوید :
اولین بار در ۱۹ دسامبر ۲۰۱۸ (۲۸ آذر ۱۳۹۷) بعد از تصمیم دولت برای سهبرابر کردن قیمت نان در تظاهرات شرکت کرد. اما او بسرعت مشهور و محبوب شد تا جایی که حالا در میان انقلابیان سودان لقب «کنداکه» گرفته که در اصطلاح باستانی این کشور به معنی ملکه یا شاهزاده است.
او به سمبل اعتراضاتی بدل شده که به گفتهی خودش در فرهنگ این کشور شاکلهای زنانه داشته است؛ همچنان که در اعتراضات اخیر سودان هم زنان نقش پررنگی دارند و بخش بزرگی از تظاهرکنندگانی که در خیابانها و در مقابل پادگانهای ارتش تجمع کرده بودند را تشکیل میدهند.
اما آنچه این دختر را به نماد انقلاب و آزادی بدل کرد و باعث شد در یکی دو روز به چهرهای جهانی تبدیل شود و مهمترین رسانههای دنیا برای گفتوگو دربهدر دنبالش بگردند، بدون شک پدیدهای به نام تلفن همراه بود! معترضانی که هنگام سرود خواندن او دورش حلقه زده بودند، هرکدام با یک موبایل تصویری از او برداشتند و در شبکههای اجتماعی به اشتراک گذاشتند. عکس و ویدئوی او بسرعت دست به دست شد و توجه بسیاری از افراد و رسانهها را به خود جلب کرد.
تصویر زنی پوشیده در ردای سنتی سفید و بلند که بر سکویی بالاتر از جمعیتی که گرد او حلقه زدهاند ایستاده و انگشت اشارهاش را رو به آسمان گرفته؛ تصویر نمادینی که توسط کاربران سودانی و عربزبان در شبکههای اجتماعی با تصاویر رهبران سیاسی بزرگ مقایسه شد. این ویژگیهای نمادین در زمانهای که هر محتوایی به اشارهی یک انگشت امکان دیدهشدن در سطح جهان را دارد، کار خود را کرد و آلاء صالح را به «ملکه»ی هموطنانش تبدیل کرد.
صالح بعد از پربازدید شدن این ویدئو در گفتوگو با ای.اف.پی میگوید: «در چنین جنبشی زنان بطور گستردهای مشارکت میکنند؛ نه فقط بخاطر حقوق خودشان بلکه حقوق تمام جامعه؛ تفاوتی بین حقوق زنان و حقوق جامعه نیست» و اضافه میکند: «زنان سودان همیشه جوانان خود را به مبارزه تشویق میکنند. این بخشی از تاریخ «کنداکه» است».
مادر «صالح »طراح لباس است که معمولاً روی لباسهای زنانهی سنتی سودان موسوم به «توب» کار میکند. همان لباس سفیدرنگ بلندی که او در زمان شرکت در تظاهرات و خواندن سرود در ویدئوی مشهورش به تن دارد؛ لباسی سنتی که به گفتهی او در اذهان مردم کشورش یادآور «کنداکه» است.
او دربارهی جهانیشدن تصویرش به گاردین گفته بابت دیدهشدن تصویرش در این سطح خوشحال است زیرا این عکس «به مردم سراسر جهان این امکان را داده که از این طریق از انقلاب سودان باخبر شوند». او میگوید: «روزی که آن عکس گرفته شد، من به ۱۰ تجمع مختلف رفتم و سرود انقلاب را برای مردم خواندم. بار اول به میان پنج شش زن رفتم و شروع به خواندن کردم؛ آنها هم شروع به همخوانی کردند و بعد تجمع بزرگی شکل گرفت».
او دربارهی مشارکت زنان در این راهپیماییهای اعتراضی میگوید: «زنان سودانی همواره در انقلابهای این کشور مشارکت داشتهاند؛ اگر تاریخ سوران را نگاه کنید، ملکهها دولتها را هدایت میکردند و این بخشی از میراث ماست». یک کاربر سودانی هم در توئیتر نوشت «سودان پر است از این ملکهها و آلاء صالح فقط یکی از آنهاست». صالح میگوید به اینکه در این انقلاب نقش دارد افتخار میکند و امیدوار است که انقلاب سودان به اهداف خود برسد.
سرود «الثورة» به معنی انقلاب، سرودهی شاعر سودانی به نام ازهری محمدعلی است. بندی در این سرود هست که میگوید «گلوله نمیکشد؛ آنچه میکشد، سکوت مردم است».
عمر البشیر درست سه دهه پیش در سال ۱۹۸۹ یک سرهنگ ارتش سودان بود که بعد از کودتا علیه نخستوزیر منتخب کشورش، حکومت سودان را در دست گرفت. اما ۲۲ فروردین، خود او هم با یک کودتای نظامی دیگر از مسند قدرت کنار زده شد. مردم سودان ماهها بود که علیه دولت بشیر دست به تظاهرات اعتراضی زده بودند و ارتش سودان با حمایت تظاهرکنندگانی که خواهان سرنگونی بشیر بودند او را از قدرت کنار زد.
وزیر دفاع سودان در اعلامیهای تلویزیونی ضمن اعلام وضعیت اضطراری سهماهه گفت یک شورای نظامی دوساله برای نظارت بر روند انتقال قدرت در سودان تشکیل خواهد شد. فعالان سیاسی و مدنی سودان از نظامیان خواستهاند هرچه سریعتر قدرت را به دولتی غیرنظامی انتقال دهند./۲۳ فروردین ۱۳۹۸ ایسنا
توضیح مدیریت سایت-پیراسته فر:
عمر البشیر یکی از نظامیان سودانی بود که در سال ۱۹۸۹میلادی(۱۳۶۸شمسی) - ۳۰ سال پیش - در یک کودتای نظامی در سودان به قدرت رسید.
او در آن کودتا صادق المهدی(ازروحانیون سودانی)، نخستوزیر سودان را که به شکل دموکراتیک انتخاب شده بود از قدرت برکنار کرد.
عمر البشیر در سال ۱۹۸۹ و بعد از کودتای نظامی
صادق المهدی رئیس حزب امت سودان-فعلی
در زمان قدرت صادق المهدی، سودان درگیر جنگ داخلی بود و عمر البشیر در ابتدای کارش موفق شد تا از طریق مذاکره با شورشیان در شمال و جنوب این کشور، قدرت را قبضه کند.
او تاکنون سه بار در انتخابات سودان پیروز شده و تنها رئیسجمهور جهان است که در دوران قدرت از سوی دیوان بینالمللی کیفری،به اتهام جنایات جنگی و نسلکشی «منطقه دارفور»محکوم شده است.
حاکم نظامی سودن«عوض بن عوف» کیست؟
عوض بن عوف وزیر دفاع سودان که روز گذشته در یک بیانیه رسمی پایان حکومت عمر البشیر و تعطیلی قانون اساسی و آغاز دوران انتقالی دو ساله و برقراری وضعیت فوق العاده را اعلام کرد، با عنوان رئیس شورای نظامی انتقالی و رئیس کمیته عالی امنیتی فعالیت خود را آغاز کرد.
مسئولیت های عوض بن عوف :رئیس سازمان اطلاعات نظامی و امنیتی منصوب شد. معاونت رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح سودان،درزمان کناره گیری ازارتش، سفیر وزات خارجه و مدیریت مرکز بحران و کنسول سودان در قاهره و ریاست هیات کشورش در عمان را برعهده داشت.
عمر البشیردر ۲۳ فوریه۲۰۱۹ (۴ اسفند ۱۳۹۷) با صدور حکمی وی را به عنوان معاون اول رئیس جمهوری با حفظ سمت وزیر دفاع تعیین کرده بود.عوض بن عوف درزمان کودتا علیه «صادق المهدی» با عمربشیرهمفکری وهمکاری داشته است.
کناره گیری عوض بن عوف
محمد عوض بن عوف، فرمانده کودتا علیه عمر البشیر در سخنرانی تلویزیونی گفت: من رئیس شورای نظامی انتقالی کنارهگیری خود را از این پست اعلام کرده و فردی که به مهارت و شایستگی او برای این پست اطمینان دارم را برای ریاست این شورا تعیین میکنم. مطمئن هستم او این کشتی را به ساحل امن خواهد رساند،
بر این اساس بعد از رایزنی و مشورت « عبدالفتاح البرهان عبدالرحمان» را به عنوان رئیس شورای نظامی انتقالی به جای خود تعیین میکنم.
برادر دکتر کمال عبدالمعروف الماحی بشیر را از پست معاونت رئیس شورای نظامی انتقالی برکنار کردم. او خود اصرار داشت این پست را ترک کند. عبدالمعروف رئیس ستاد ارتش است.
این گام بن عوف که در زمان عمر البشیر وزیر دفاع بود در پی براندازی البشیر از سوی ارتش و تشکیل شورای نظامی انتقالی به ریاست بن عوف صورت گرفت؛ گامی که به مذاق معترضان خوش نیامد و آنها خواهان تشکیل دولت مدنی برای مرحله گذار هستند.
عبدالفتاح البرهان عبدالرحمان(بازرش کل ارتش) به عنوان رئیس شورای نظامی انتقالی سودان سوگند یاد کرد./۲۴ فروردین ۱۳۹۸
***
تظاهرات به دلیل کمبود خدامات وامکانات اولیه
۱۵ سال از سقوط دیکتاتوری صدام حسین گذشته است و ترکیبی از نیروهای شیعی (دولت)، سنی (پارلمان) و کرد (ریاست جمهوری و اقلیم کردستان عراق) کشور را اداره کرده اند، اعتراضات امسال و امروز مردم عراق به عملکرد همین رهبران است.
لب کلامشان این است که کشور ثروتمندی چون عراق که روی منابع عظیم نفت و گاز خوابیده است چرا امروز در سال ۲۰۱۸ که دومین تولیدکننده بزرگ نفت اوپک هم هست، باید در بسیاری از شهرها و حتی پایتخت، روزانه بیش از۱۰ تا ۱۲ ساعت قطعی برق داشته باشد.
شاید بر همین اساس است که همگان از مرجعیت عالی عراق تا حیدرالعبادی نخست وزیر این کشور و همه احزابی که به نوعی طی این سالها زمام امور را بدست داشته اند، با معترضان ابراز همبستگی کرده و از مطالبات آنها حمایت کرده اند.
در سالهای اخیر شاهد اعتراضات تابستانه در عراق بوده ایم که عمدتا بر محور ضعف خدمات عمومی می چرخید اما حرکت های اعتراضی امسال ویژگی های منحصر به فردی نیز داشت و دارد.
حمله گسترده و هدفمند بخشی از تظاهرکنندگان به مراکز دولتی، حزبی و حتی حمله به فرودگاه بین المللی نجف و حضور چند ساعته در سالن ها و باند فرودگاه، حمله به مقر نیروهای مقاومت اسلامی عراق که خاستگاه اصلی آن همین استان های جنوبی هستند، پاره کردن تصاویر شهدای الحشد و علمای انقلابی عراق و ایران از جمله ویژگی های خاص اعتراضات امسال بود.
تخریب گسترده اموال عمومی و نیز تعمد در حمله به مراکز احزاب اسلامی و انقلابی نزدیک به محور مقاومت اسلامی، فرضیه تلاش جریان بعثی و سعودی برای به آشوب کشیدن کشور و وارد کردن آن به دوره جدیدی از بی ثباتی و ناامنی است./ ۲۷ تیر ۱۳۹۷
که بغداد، پایتخت عراق و شمار دیگری از شهرهای جنوبی این کشور روز جمعه پنجم مرداد صحنه تظاهرات هزاران شهروند عراقی علیه فساد مقامهای دولتی و ضعف خدمات عمومی بود.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، در بغداد تظاهرکنندگان در میدان «التحریر» تجمع کرده و شعارهایی علیه مقامهای دولتی سر دادند.
طبق این گزارش، صدها معترض شعارهایی مانند «نه به فساد» و .. سر میدادند.
در تظاهرات علیه فساد و کمبود خدمات عمومی در ۱۹ روز گذشته دست کم ۱۴ نفر کشته شدند. این اعتراضات از شهر نفت خیز بصره و در اعتراض به خاموشی های طولانی مدت برق، نبود آب آشامیدنی و بیکاری آغاز شد.
گزارش ها حاکی است که روز جمعه تظاهراتهایی در نجف، عماره، ناصریه و میسان روی داده است.
به گزارش رویترز، در بصره نیز نزدیک به دو هزار نفر در مقابل استانداری تجمع کردند و خواستار تحقق وعده های مسئولان شدند./۰۶مرداد۱۳۹۷رادیوفردا
تظاهرات یک هفته اخیر در چند استان جنوبی عراق که در اعتراض به ضعف خدماترسانی دولت، بیکاری و قطعی آب و برق و فساد اداری-دولتی آغاز شده، امروز نیز ادامه یافت.
در شهر ناصریه مرکز استان ذیقار، معترضان از ساعت نه صبح اعتراضات را شروع کرده و به سمت ساختمان استانداری پیش رفتند. به گفته منابع خبری، شعارهای مردم در مخالفت با دولت و مطالبه افزایش سطح خدمات از جمله آب و برق بود. نیروهای امنیتی نیز دور تا دور ساختمان را احاطه کرده و مانع از نزدیک شدن معترضان به ساختمان استانداری شدند.
در استان بصره، صدها تن در کنار چاه نفتی «مجنون» و بسیاری نیز در ورودی گذرگاه مرزی «سفوان» در مرز با کویت تجمع کردند و خواستار افزایش بودجه عمومی و بهبود سطح خدمات شدند.
با ادامه یافتن ناآرامی در استانهای جنوبی، «حیدر العبادی» نخستوزیر عراق، عصر امروز یکشنبه با وزرای کابینه و فرماندهان نیروهای امنیتی تشکیل جلسه داد.
وزارت کشور عراق نیز ظهر امروز با تشکیل جلسه دستورالعملهای امنیتی برای محافظت ار مؤسسات دولتی صادر کرد. طبق دستورالعمل صادر شده، تمامی نیروها در همه بخشها باید در حالت آمادهباش باشند.
از جمله تصمیمات وزیر کشور عراق، برکناری سرهنگ «ماجد حاکم کاظم» رئیس پلیس نجف اشرف و تعیین ژنرال «علاء غریب» به جای وی بود.
در شهر بصره اعتراضات به خشونت کشیده شد و نیروهای امنیتی برای متفرق کردن معترضان از مقابل ساختمان استانداری و در حالی که آنها تلاش داشتند وارد ساختمان شوند، اقدام به شلیک هوایی کردند. در درگیری میان معترضان و پلیس چهار تن زخمی شدند.
برخی منابع عراقی از کشته شدن چهار تن در بصره خبر دادهاند، اما منابع رسمی تا کنون این خبر را تأیید نکردهاند.
با وجود پایان غائله فرودگاه نجف و بازگشت امنیت، برخی خطوط هوایی کشورهای همسایه عراق اعلام کردهاند که برای مدتی پروازهای خود به مقصد نجف اشرف را لغو کردهاند.
شرکت خطوط هوایی پادشاهی اردن اعلام کرده که پروازهای امان به نجف از امروز (یکشنبه) تا اطلاع ثانوی لغو شده است.
شرکت خطوط هوایی «فلای دبی» نیز به مدت یک هفته پروازهای خود به مقصد نجف را لغو کرد.
روز گذشته نیز کویت چنین تصمیمی گرفت و اعلام کرد که تا اطلاع ثانوی پروازی به سمت نجف صورت نخواهد گرفت.
به نوشته پایگاه خبری شبکه رووداو، صبح امروز در استان المثنی در جنوب عراق هم صدها نفر به ساختمانهای دولتی حمله کردند. طی درگیری میان معترضان و نیروهای امنیتی چندین تن کشته و زخمی شدند.
یک منبع دولتی در این خصوص به رووداو گفته است که تظاهراتکنندگان به سمت ساختمان استانداری، دادگستری، مقر احزاب «الدعوه»، «الفضیله» و «بدر» و همچنین ساختمان رادیو و تلویزیون محلی بمبهای آتشزا پرتاب کردهاند./۲۴ تیر ۱۳۹۷ -مشرق
به گزارش سایت شبکه روسیا الیوم، صدها عراقی به دلیل قطعی تقریبا هر روزه برق همزمان با ماه مبارک رمضان و افزایش دمای هوا تا ۴۰ درجه، برای دومین روز متوالی در تعدادی از استان های عراق، از جمله بصره، نجف، واسط، ذی قار و کربلا تظاهرات کردند.
تظاهر کنندگان بعد از افطار با آمدن به خیابان خواستار بهبود وضع خدمات رسانی شدند.
ضعف در تاسیسات زیربنایی و نبود خدمات عمومی مناسب همزمان با افزایش دمای هوا، معمولا تابستانها باعث اعتراضات مردمی در عراق میشود./۵ خرداد ۱۳۹۷ایسنا
کمیسیون حقوق بشر عراق آمار قربانیان خشونت های در جریان تظاهرات یک هفته اخیر در جنوب این کشور را بیش از ۱۰۰ کشته و زخمی اعلام کرد.
به گزارش پایگاه خبری السومریه نیوز، کمیسیون عالی حقوق بشر عراق پیش از ظهر امروز (۱۵ شهریور ۱۳۹۷) با صدور بیانیه ای ضمن اعلام این که تشدید تظاهرات و اعتراض های مردمی در استان بصره در جنوب این کشور برای درخواست حقوق قانونی خود را با نگرانی شدید دنبال می کند، تاکید کرد که استفاده از خشونت بیش از حد از سوی دستگاه های امنیتی علیه تظاهرکنندگان مسالمت آمیز را رصد کرده است.
کمیسیون حقوق بشر عراق در بیانیه خود ضمن تاکید بر این که خشونت بیش از حد در جریان تظاهرات اعتراض آمیز در استان بصره از آغاز ماه جاری میلادی (شنبه هفته جاری) تاکنون کشته شدن ۹ تظاهرکننده و زخمی شدن ۹۳ تن دیگر به همراه ۱۸ نیروی امنیتی را در پی داشته است/پنج شنبه، ۱۵ شهریور ۱۳۹۷
***
تظاهرات معترضان فرانسه نسب به «گرانی» وضدسرمایه داری باعنوان «جلیقه زردها»
روزنامه فرانسوی لیبراسیون درباره اولین جرقههای اعتراض مینویسد که دو راننده بین شهری جوان اهل سنه مرن، شهری نزدیک به پاریس، روز دهم اکتبر در صفحهای در فیسبوک فراخوانی برای راهبندان سراسری در اعتراض به افزایش مالیات بر سوخت به راه انداختند. فراخوانی که بیش از ۲۰۰ هزار نفر در شبکه اجتماعی «فیسبوک» قول شرکت در آن را دادند.
پس از آن بود که روز هفدهم نوامبر۲۰۱۸ (شنبه ۲۶ آبان ۱۳۹۷) اولین اعتراض سراسری در فرانسه با شرکت ۲۸۰ هزار نفر برگزار شد. با گسترش اعتراضات، دولت فرانسه طرح افزایش مالیات بر سوخت را که قرار بود سال ۲۰۱۹ اجرایی شود، لغو کرد اما این اقدام نه تنها باعث نشد که آن ها به خانه هایشان بازگردند،بلکه به تعداد مطالبات آن ها نیز افزوده شد. معترضان این امتیازات را نادیده گرفته اند، آن ها گفته اند که برای اصلاحات خیلی دیر شده است.
جلیقههای زرد جلیقههای است که بنابر قانون باید در خودروهای همه فرانسویها باشد تا وقتی ماشین آنها خراب میشود و شرایط اضطراری پیش میآید، آن را بر تن کنند و منتظر کمک بمانند. عدم رعایت این قانون که در سال ۲۰۰۸ به اجرا درآمد میتواند به جریمه نقدی ۱۵۳ دلار برای فرد خاطی بیانجامد.
جلیقه زردها یادآور جریان دیگری شدند که در اکتبر ۲۰۱۳ در استان بریتانی فرانسه در مخالفت با افزایش مالیات بر ماشینهای سنگین شکل گرفته بود. در آن زمان رانندگان و کامیونداران معترض نیز به “کلاه قرمز” لقب گرفته بودند.
جنبش جلیقه زردها- درزبان فرانسه «Mouvement des Gilets jaunes»گفته می شود
جلیقه زردها می گویند دلایل اصلی تظاهرات شان، افزایش مالیات بر فرآورده های نفتی، افزایش قیمت سوخت و کاهش قدرت خرید است.
قیمت گازوئیل که عمومیترین سوخت مصرفی در خودروهای فرانسه است در ۱۲ ماه گذشته حدود ۲۳ درصد افزایش داشته و به طور متوسط به ۱،۵۱ یورو در هر لیتر رسیده است.
دلیل این افزایش بالا رفتن قیمت جهانی نفت در ۱۲ ماه گذشته پیش از سقوط اخیر و همچنین مالیات مازادی است که دولت امانوئل ماکرون برای حمایت از کمپین خودرو سالم و سوخت سالم بر مواد هیدروکربن در سال جاری میلادی قرار داده که به ازای هر لیتر گازوئیل حدود هفت و نیم و برای هر لیتر بنزین حدود چهار سنت بر قیمت عادی سوخت افزوده است.
رئیس جمهور فرانسه افزایش سه چهارمی قیمت نفت را دلیل اصلی افزایش هزینه سوخت اعلام کرده و افزایش مالیات سوختهای فسیلی را فشاری برای سرمایهگذاری جهت رسیدن به سوختهای جدید و سالمتر اعلام کرده است.
رسانههای فرانسوی نارضایتی عمومی ازعدم رعایت عدالت اجتماعی را از دلایل کلی این اعتراضات و حمایت از آن برمیشمرند.
افزایش مالیات سوخت از جمله برنامههای دولت امانوئل مکرون بود که در اواخر ۲۰۱۷ به تصویب رسید. نتایج این سیاست با افزایش قیمت نفت در اکتبر سال ۲۰۱۸ بیشتر به چشم آمد.
هرچند اعتراضات جلیقه زردها به سرعت رنگ و بوی سیاسیتری پیدا کرد و معترضان اکنون استعفای امانوئل مکرون، رئیس جمهوری را از جمله خواستهای خود برمیشمرند.
مانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه در واکنشی شدیدالحن به اعتراضات خشن در کشورش گفت که معترضان باید “خجالت بکشند و خشونت در فرانسه جایی ندارد.
پس از فاز نخست اعتراضات، این تجمعات به چپ رادیکال یا راست افراطی نسبت داده میشد.
اما بر خلاف گذشته، اعتراضات اخیر در فرانسه از طریق احزاب یا سندیکاها سازماندهی نشده بود و آنها نقشی در شکلگیری تظاهرات نخستین نداشتند.
خانم مارین لوپن، رهبر جبهه ملی فرانسه
هر چند، پس از دور نخست اعتراضات کریستوفر کاستانر، وزیر کشور فرانسه معترضان را تحت تاثیر مارین لوپن، رهبر حزب دست راستی جبهه ملی خواند. اما خانم لوپن میگوید وزارت کشور میخواهد مردم را گمراه کند. هرچند حزب خانم لوپن تنها جریان سیاسی که به صراحت از این اعتراضات حمایت کرده است.
جریانات چپ فرانسه هنوز موضع روشنی در برابر اعتراضات ابراز نکردهاند. حزب سبز هم که افزایش مالیات بر قیمت سوختهای فسیلی از جمله شعارهای اصلیاش به حساب میآید، برای موضعگیری کار سختی در پیش دارد.
در این میان جان لوک ملانشون، رهبر جریان “فرانسه تسلیم ناپذیر” در توئیترش از معترضان حمایت کرده و شیوه سازماندهی آنها را “خلاق و پیشرفته” توصیف کرده است. ملانشون نوشته معترضان باید “استقلال”شان را حفظ کنند.
«جلیقهزردها»ی فرانسه روز ۳۰ مارس۲۰۱۹(شنبه، ۱۰ فروردین ۱۳۹۸)برای بیستمین هفته(شنبه) پیاپی به خیابانهای برخی از شهرهای فرانسه از جمله پاریس آمدند تا با وجود ممنوعیت و محدودیتهایی که برای تظاهرات آنان وضع شده، خشم خود را علیه سیاستهای حاکم ابراز کنند.
پس از خشونت بیسابقه در تظاهرات دو هفته پیش در روز شانزدهم مارس، اداره پلیس پاریس تظاهرات جلیقهزردها در خیابان معروف شانزهلیزه را ممنوع کرد، خیابانی که کاخ الیزه و مجلس ملی فرانسه در محدود آن قرار دارند.
اداره پلیس پاریس با انتشار بیانیهای بدون ارائه جزئیات خبر داد که دو تظاهرات و چهار تجمع از پیش اعلام شده و مجوز دارد.
خبرگزاری فرانسه از پاریس گزارش داده که تا اواسط روز شنبه سیام مارس، حدود سیصد تظاهرکننده در ایستگاه قطار شرق پاریس تجمع کردند. یک تظاهرکننده ۵۰ ساله به این خبرگزاری گفت: «ما به همان دلیلی که روز ۱۷ نوامبر۲۰۱۸ (شنبه، ۲۶ آبان ۱۳۹۷) یعنی اولین هفته تظاهرات جلیقه زردها در فرانسه به خیابانها آمدیم، اکنون نیز به خیابانها آمدهایم. ما هیچ چیزی به دست نیاوردهایم.»
به گزارش خبرگزاری فرانسه دهها جلیقه زرد شعارهایی را علیه امانوئل ماکرون رئیس جمهوری فرانسه سر میدادند و چند هفته مانده به انتخابات پارلمان اروپا، برگههای انتخاباتی خود را به صورت پاره شده روی جلیقه های زرد خود چسبانده بودند.
جنبش جلیقه زردها در فرانسه در ابتدا با اعتراض به سیاستهای مالیاتی و کمکهای اجتماعی دولت آغاز شد، اما به مرور مطالبات بیشتری به آن اضافه شد.
به دلیل اعمال محدودیتهای بیسابقه از سوی دولت در هفته گذشته، تعداد تظاهرکنندگان کاهش یافته بود و در حالی که تعداد کل تظاهرکنندگان در سراسر فرانسه چهل هزار نفر بود، جلیقه زردهای پاریس فقط پنج هزار نفر بودند.
***
کودتایی که با شبکه های اجتماعی«موبایل»+بسیج مردمی خنثی شد
ساعت یازده و سی دقیقه جمعه شب ۲۵ تیر ۱۳۹۵ ۱۵جولای۲۰۱۶)به وقت محلی (حوالی یک بامداد به وقت تهران) ارتش ترکیه اعلام کرد «علیه دولت رجب طیب اردوغان» کودتا کرده است. گروهی از نیروهای ارتش همراه با ادوات نظامی در استانبول و آنکارا وارد خیابانها شده و اعلام کردند کنترل امور را در دست گرفتهاند اما با گذشت ساعاتی کودتا ناکام ماند.
گروهی از نیروهای ارتش در دو شهر عمده ترکیه یعنی آنکارا، پایتخت و استانبول با تانک و زره پوش وارد خیابانها شده و مناطق مختلف از جمله فرودگاهها، پارلمان و ساختمان رادیو و تلویزیون دولتی را تحت کنترل خود در آوردند و درگیریهای شدیدی در برخی مناطق روی داد. نیروهای ارتش ترکیه همچنین پلهای اصلی استانبول را بستند و هواپیماها و هلیکوپترهای جنگی در ارتفاع کم بر فراز استانبول و آنکارا به پرواز درآمدند.
در پی این رویدادها «بن عالی ییلدیریم، نخستوزیر ترکیه »گفت حضور نیروهای نظامی در خیابانهای استانبول بدون مجوز بوده و او اجازه نمیدهد تلاشهای غیرقانونی گروهی در ارتش به نتیجه برسد. نخست وزیر ترکیه در عین حال گفت اتفاقی که افتاده کودتا نیست. او اطمینان داده که دموکراسی ترکیه آسیب نخواهد دید. ییلدیریم تأکید کرد، نیروهای امنیتی فراخوانده شدند تا هر آنچه که لازم است را انجام دهند. وی همچنین به نیروهای ارتش دستور داد تا به پادگانهایشان باز گردند.
«ییلدیریم» که اهل ارزنجان در شرق ترکیه است یکی از پایه گذاران حزب عدالت و توسعه ترکیه بوده و در ماه مه ۲۰۱۶ به نخست وزیری رسید و در این پست جای احمد داوود اغلو را گرفت.
در آنکارا و استانبول صدای تیراندازیهای پیاپی شنیده شد. منابع خبری در حالی از ورود تانک به خیابانهای آنکارا خبر دادند که گروهی از مردم این شهر در مسیر حرکت تانکها دراز کشیدند و مخالفت خود را با این اقدام ارتش ابراز کردند. هزاران تن از مردم در مخالفت با این اقدام ارتش به خیابانها آمدند و با شعار، حمایت خود را از دولت اعلام کردند.
در آغازین دقایق کودتا فرودگاه آتاتورک استانبول به تصرف ارتش درآمد و تمام پروازها متوقف شد. حریت گزارش داد که تانکها در مقابل ورودی فرودگاه آتاتورک مستقر شدند و رفت و آمد به این فرودگاه متوقف شد.
تصاویری نیز از حضور سربازان ارتش درون ساختمان تلویزیون دولتی ترکیه منتشر شد. تلویزیون دولتی که در آن موقع به تصرف نیروهای ارتش در آمده بود اعلام کرد که ارتش قدرت را در سراسر کشور به دست گرفته است.
توضیحات مدیریت سایت-پیراسته فر:اردوغان درآن شب -جمعه- با استفاده از هواپیمای شخصی درمسافرت خارج بود،رسانه های ایران هم نوشتند دریک کشورهمسایه بوده ،که بنظرمی رسدآقای اردوغان درایران بوده!
رجب طیب اردوغان درساعات اولیه کودتا در مصاحبه تصویری با موبایل به سیانان ترک، از مردم ترکیه خواست به خیابان بیایند تا با “شورش” مقابله کنند.
با استفاده از هواپیمای شخصی به یک کشور همسایه خبر میدادند، منابع دیگری اعلام کردند که رئیس جمهوری ترکیه در حال حرکت به سمت استانبول است.
با گذشت نزدیک به پنج ساعت از اعلام کودتا، اردوغان پس از فرود در فرودگاه آتاتورک استانبول، به میان مردم رفت.
پیام اردوغان:در مقابل کودتا از دولت حمایت کنید.
اردوغان ازطریق شبکه های اجتماعی تصویری موبایل (Periscope) «فیستایم »(Facetime) و توییتر توانست پیامهای خودرا به هوادارنش برساند طرفداران دولت با استفاده از این رسانهها کودتا را خنثی کنند.
«مردم ترکیه! برای مقابله با کودتاگران ارتش به خیابانها بیایید! میخواهم در یکی از میدانهای آنکارا در میان شما باشم اما تانکها و نیروهای نظامی دو پل و خیابانهای اصلی استانبول را بستهاند
« پریسکوپ»شبکه اجتماعی متعلق به توییتر است. Periscope درواقع یک استارتآپ بود که امکان استریم آنلاین و زنده ویدئو روی تلفن همراه را در دسترس کاربرانش قرار میدهد،کاربرمی تواند بهصورت زنده همزمان به ضبط و پخش آنلاین ویدئو اقدام کنید. مخاطب میتواند همزمان با مشاهده لایو استریم کامنت هم بگذارند
از سوی دیگر، در بیانیهای که در ساعات اول کودتا از سوی ارتش ترکیه ازطریق رادیو وتلویزیون به شغال درآمده،منتشر شد، آمده بود که ارتش “برای دموکراسی و حقوق بشر” اداره امور را در دست گرفته است. در این بیانیه آمده بود که تمام روابط خارجی کشور به شکل موجود باقی خواهد ماند. ارتش در بیانیهاش آورده بود که برقراری قانون باید اولویت اصلی باشد.
همچنین خبرگزاری رسمی ترکیه گزارش داد که عدهای از افسران ارتش«خلوصی آکار» رئیس ستاد کل ارتش را به گروگان گرفتند اما صبح آزاد شد.
هلیکوپترهای نظامی به سوی کاخ ریاستجمهوری تیراندازی می کردند.
با گذشت ساعاتی از وقوع کودتا، وزیر دادگستری ترکیه اعلام کرد که کودتاچیان در دستیابی به اهداف خود شکست خوردند، وزیر دادگستری ترکیه اعلام کرد: اینها از گروه فتحالله گولن دستور میگیرند و مستقل از فرماندهی ارتش عمل میکنند.
در همین حال گزارشها و تصاویری در شبکههای اجتماعی منتشر شد که حکایت دارد گروههایی از مردم در ترکیه برای برداشتن پول نقد جلوی ماشینهای خودپرداز بانکها صف بستند.
اردوغان اظهار کرد: کاملاً مشخص است که اقدام روی داده یک کودتاست و من منتظر این هستم که همهی مردم ما به میادین و خیابانها بیایند. ما در کنار یکدیگر میتوانیم پاسخ لازم و کافی را بدهیم. مشخص است که این کودتا در یک ساختار موازی (جنبش گولن) مدیریت و رهبری شده است.
همزمان در حالی که گروهی از نظامیان در ترکیه اقدام به کودتا در این کشور کردند، شبکههای اجتماعی پس از وقوع ناآرامیها قطع شدند. شبکههای اجتماعی توئیتر، یوتیوب و فیسبوک در این کشور قطع شدند.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، در مصاحبه با شبکه تلویزیونی الجزیره اظهار داشت: شب کودتای نافرجام (۲۵ تیر)، پیشنهاد رفتن به جزایر یونان را رد کردم و گفتم در این سرزمین به دنیا آمده ام و در این سرزمین هم از دنیا خواهم رفت.
سخنان اردوغان پس از ورود به استانبول
وی در این کنفرانس خبری گفت: برخی در ارتش ترکیه از پنسیلوانیا یعنی محل سکونت فتحالله گولن دستور گرفتهاند. این کودتا نشان داد که سازمان گولن تروریستی است. گروهی کوچک از نظامیان مردم را هدف قرار دادند و نیروهای مسلح ترکیه با کمک نیروهای پلیس توانستند بر آنها مسلط شوند و این کسانی که این اقدام خائنانه را انجام دادند بهای کار خود را خواهند پرداخت.
وی ادامه داد: دولت ترکیه هوشیارانه با پشتیبانی مردم به کار خودش ادامه میدهد و ما بار دیگر با دولت قانونی و شرعی خود به کار خود ادامه میدهیم.
رئیس جمهوری ترکیه تأکید کرد: این یک مسئلهای بود که باعث شد نیروهای مسلح ترکیه دست به دست هم دهند و کنترل را در دست بگیرند. این اقدام پیش از نشست نظامی کشور انجام شد و این سوال را ایجاد کرد که چرا اکنون این مسئله باید رخ دهد اما گویا عاملان نمیدانستند که ترکیه، ترکیه قدیم نیست و آنها هر کاری انجام دهند نمیتوانند به اهداف خود دست پیدا کنند.
اردوغان با تأکید بر حضور خود در فرودگاه آتاتورک ادامه داد: ما اکنون در «فرودگاه آتاتورک »هستیم و تنها در مدت کوتاهی این اتفاقات رخ داد. ما تنها مدت کوتاهی شاهد حملات این گروه و کنترل آنها بر فرودگاه بودیم.
اکنون با وجود اینکه زمانی از حملات داعش نمیگذرد شاهد قدرت موازی هستیم که با اقدامات نظامی تلاش میکند به اهداف خود برسد. اما ما این اجازه را نخواهیم داد.
رئیس جمهور ترکیه درباره اقدامات فعلی ارتش کشور گفت: جنگندههای ترکیه اکنون به مأموریت خود ادامه میدهند و از ملت ترکیه دفاع میکنند. من در جای دیگری بودم و از آنجا اوضاع را رصد میکردم. شورشیان تلاش کردند تا به مقر ریاست جمهوری و سازمان اطلاعات حمله کنند که ناکام ماندند.
اردوغان خطاب به ارتش و رؤسای سهگانه قوای نظامی گفت: من به شما اعتماد دارم. شما از جان مردم دفاع میکنید. برخی از نظامیانی که این کار را انجام دادهاند خائنند. این افسران دونپایه در ارتش ترکیه جایی ندارند. ارتش ترکیه از ملت ترکیه دفاع میکند و شما در کنار ملت هستید و از مردم حمایت میکنید و ملت ترکیه به شما افتخار میکند.
دستگیری کودتاچیان توسط مردم
وی ادامه داد: ارتش ترکیه، ارتشی پاک و شفاف است. به شما میگویم که ما به شما افتخار میکنیم و نیروهای مسلح کار خود را مثل گذشته انجام خواهد داد. همانطور که ترکیه را از سازمانهای تروریستی پاک سازی کردهاند. شما مورد حمایت ملت ترکیه هستید و پیروز خواهید شد.
اردوغان گفت: برخی نمیخواهند ترکیه متحد باشد. اما به اهداف خود نمیرسند و این گروه کوچک با ملت ترکیه میجنگند و ما با قدرت به کار خود ادامه میدهیم و وزرای دولت، در کابینه حاضر خواهند شد و اینگونه نیست که شورشیان میخواهند. ما در اینجا حضور داریم و مردم در حمایت از دولت حاضر شدهاند.
رئیس جمهور ترکیه ادامه داد: مقامات ترک از جمله نخست وزیر و رئیس جمهور در بین مردم حاضر خواهند شد و قدردان شما مردم ترکیه خواهند بود. ملت ترکیه، ملت هوشیار و متحدی است و هرگز از خواستههای خود عقبنشینی نمیکند.
وی در حالی که نشست خبری خود را نیمهتمام گذاشت در آخرین اظهارات خود عنوان کرد: مردم ترکیه به حضور هوشیارانه خود در خیابانها ادامه خواهند داد و تا زمانی که سربازان به پادگانها بازگردند آنها از خیابانها خارج نخواهند شد. همهچیز آشکار خواهد شد که چه کسانی در این شورش دست داشتند.
***
وزیدن بهار عربی درایران
مدیریت سایت-پیراسته فرایران نیز از این اتفاقات دراما نبود،واما تفاوت دراین است که کشورهایی که سیستم دمکراتی دارند ویا پایگاه مردمی داشتند ودارند،زود توانستند جلوی این «بهارناخوشایند»رابگیرند،مثل وایران وترکیه وفرانسه
درایران در۲مرحله بهاروزیدن گرفت،یکبارخرداد۱۳۸۸ ومرحله دیگردیماه۱۳۹۷
درمرحله اول به بهانه تقلب درانتخابات،میرحسین موسوی(نخست وزیرزمان جنگ و شیخ کروبی(اولین رئیس بنیادشهید ورئیس مجلس)که مردم را تحریک کردندکه بریزندخیابان ..واین تظاهرات «فتنه»بزرگی بود که بنیان انقلاب رانشانه گرفته بودند،بامدیریت استکبار،مخصوصاً امریکا واسرائیل وانگلیس که اگردرائت مقام معظم رهبری نبود،انقلاب ضربه بزرگی میخورد که جمع کردنش امکان پذیرنبود،که مدیریت ایشان بود که بازوان توانمند بسیج واردمیدان شد و حماسه 9دی ضربه سختی به ناقه فتنه زد.
درمرحله دوم:به بهانه گرانی ومشکلات مؤسسات مالی ورشکسته بود.
ساعت ۲۲ جمعه ۲۲ خرداد ۱۳۸۸، کنفرانس مطبوعاتی میرحسین موسوی با شرکت خبرنگاران داخلی و خارجی:
میرحسین موسوی:
«... برابر اطلاعاتی که ما از ستادهامون داریم، در سطح کشور، برنده قطعی، برنده قطعی با نسبت آراء بسیار زیاد اینجانب هستم ...غیرازاین اعلام رأی راقبول ندارم..درحالیکه هنوز نه پایان رأی گیری اعلام شده بود ونه اعلام نهایی.
مرحله دوم
جرقه تظاهرات خیابانی درمشهد
پنجشنبه گذشته (۷ دی۱۳۹۶) بود که تعدادی از مردم مشهد در اعتراض به آنچه سیاستهای اقتصادی دولت و گرانی و فقر و مطالبات بانکی خوانده شد به خیابان آمدند. تجمعاتی که کم کم از دست ترتیبدهندگان آن خارج شد و شعارها و خواستهها از معیشت به سیاست کشیده شد. مشهد یکی از شهرهایی است که بسیاری از موسسات اعتباری غیرمجاز که به معضلی برای نظام تبدیل شدهاند آنجا فعالیت داشتهاند.
بیشترین شعار:مرگ برروحانی،رئیس جمهور"بود!
شعارهای تظاهرکنندگان مشهدی در مقابل شهرداری مشهد «مرگ بر دیکتاتور»، «مرگ بر روحانی»، «اسلام رو پله کردید، مردم رو ذله کردید»، «نه غزه، نه لبنان، جانم فدای ایران» سر دادند.
گرانی وپولهای بلوکه شده صاحبان سپرده مؤسسات مالی
سپردهگذاران موسسات مالی اعتباری غیرمجاز اکثرا _نه همه_ بازنشستههایی بودند که با پساندازهای خود برای دریافت سود در این موسسات که فکر میکردند از طرف بانک مرکزی تایید شدهاند سپردهگذاری کرده و حالا اموال خود را بر باد رفته میدیدند. با رسیدگی نشدن به مطالبات آنها صدای اعتراضشان بلند شد و ابتدا ماهی یک بار و سپس هفتهای یکبار و این اواخر تقریبا هر روز در مقابل بانک مرکزی، مجلس شورای اسلامی، نهاد ریاستجمهوری و قوه قضاییه دست به تجمعی مسالمتآمیز زده و خواهان احقاق حق خود بودند.
تظاهرات مردم-زلزله زده -کرمانشاه علیه گرانی جمعه۸ دی۱۳۹۶
لایحه بودجه وانتقادات واعتراضات مسئولین مخالف ریاست جمهوری مبنی براینکه پیشنهادبنزین ،خشم مردم رابیشترکرد ودشمن رامهیای فتنه کرد،مضافاً اینکه ازمدتها درتریبونهای مختلف دولتمردان راچپاولگر وبی توجه به دینمداری معرفی کردند وطرفدارامریکا..حقوق های نجومی می گیرندونمی توانند مردم را درک کنند ،درهمین "رشت"یک امام جماعت هرشب بین ۲نمازبه بهانه تفسیرقرآن هرچی ناسزااست نثاردولت یازدهم ودوازدهم می کند،حتی درپنج شنبه، ۷ دی ۱۳۹۶بعدازتخریب رئیس جمهور درپایات صحبتهایش گفت.ببینیدچه افرادفاسدوفاسقی برماریاست می کنند!..
تظاهرات مردم اصفهان شنبه ۹ دی ۱۳۹۶
درهمین هیروبیر-قوت مردم ضعیف اقتصادی(تخم مرغ)یک شبه از۳۰۰تومان به ۶۰۰تومان افزایش پیداکرد-به بهانه مرگ ومیرانفولانزای مرغان تخمگذار-
این بحثها همچنان در میان مردم و شبکههای اجتماعی داغ بود که گرانی ناگهانی قیمت تخممرغ طاقت مردم را طاق کرد. این درست نقطه عطف ماجرا بود. مخالفان دولت در مشهد فرصت را غنیمت شمردند تا تجمعاتی را علیه سیاستهای اقتصادی دولت و شخص رییسجمهور ترتیب دهند. این تجمعات که هم سپردهگذاران بلاتکلیف و هم مردم ناراضی از وضع معیشتی در آن حضور داشتند کم کم به آشوبی مبدل و شعارها از ضددولتی به ضدحکومتی تبدیل شدند. نکته ای که ترتیبدهندگان از آن غافل بودند این است که ممکن است شروع کننده یک اتفاق باشند اما لزوما پایان دادن به آن دست آنها نخواهد بود.
نقش فضای مجازی دراین التهاب ها
خبر تجمعات مشهد در سکوت رسانه ملی از طریق فضای مجازی به سرعت در تمام کشور پخش شد و دامنه این اعتراض در روز جمعه از خراسان به سایر استانها از جمله اصفهان، کرمانشاه، قم، قزوین، خوزستان و ... کشیده شد. دیگر بحث سپردهگذاران مطرح نبود. تجمع کنندگان را افرادی خشمگین تشکیل می دادند که اعتراض از وضع معیشتی را به مسائل دیگری از جمله آزادیهای اجتماعی و سیاسی هم بسط دادند و با حضور نیروهای انتظامی و تلاش برای حفظ امنیت هم شعارها تندتر و هم برخوردها بیشتر شد.
اکثراستانها وشهرها به خیابان ریختند،مدیریت به دست اشوبگران افتاد وتخریب ساختمانها وتوهین به افرادوامکان مذهبی ..کارا برای کنترل نیروی انتظامی سخت کرد ولشکرهمیشه آماده مردمی ،بسیجی به میدان آمدند وآنطرف هم مسئولین امنینی راههای ارتباطی بافرماندهان آشوبها-مسدودکردن تلگرام واینستاگرام-قدرت مأنوررا از سربازان دشمن گرفتند وتوانستندبراوضاع مسلط شوند وهمچون سال 88فتنه گران را ناکام کنند
طراح ورهبرآشوبگران کیست؟
نماینده آمریکا در سازمان ملل فریاد«نه غزه نه لبنان، جانم فدای ایران» را آموز ش -تلقین کرد-داد.
به گزارش اسپوتنیک ۱۳ دی ۱۳۹۶(03.01.2018) به نقل از سخنان نیکی هیلی، وی با تکرار شعار"نه غزه نه لبنان، جانم فدای ایران" اعلام نمود سازمان ملل باید با صدای بلند از اعتراضات داخلی ایران حمایت کند.
نماینده آمریکا در سازمان ملل همچنین گفت آمریکا میخواهد صدای مردم ایران را رساتر کند و قصد ندارد دیگر در قبال این اعتراضات سکوت کند!
خانم نیکی هیلی سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد، با توئیت خود نسبت به ناآرامی ها در ایران واکنش نشان داد: ... مردم ایران در حال پیدا کردن صدای خود هستند. مقامات ایران توسط مردم خود مورد آزمایش قرار می گیرند. ما خواستار آزادی و رعایت حقوق بشر هستیم".
از سوی دیگر روز گذشته ۲ ژانویه، خانم نیکی هیلی اعلام نمود که جامعه بین الملل باید درباره اتفاق های ایران واکنش نشان دهد.
سفیر ایالات متحده در سازمان ملل می گوید پرونده سرکوب مردم در ایران توسط جمهوری اسلامی ایران را در شورای امنیت و حقوق بشر سازمان ملل مطرح می کند.
نیکی هیلی عصر سه شنبه ۱۲ دی(2ژانویه2018) در یک کنفرانس خبری کوتاه در مقر سازمان ملل گفت دولت ترامپ اشتباه دولت قبل را تکرار نمی کند. او گفت: جامعه جهانی در سال ۲۰۰۹ اشتباه کرد و از مردم ایران حمایت نکرد.
خانم هیلی در کنفرانس خبری با اشاره به شعارهایی چون «مرگ بر دیکتاتور»، «نه غزه، نه لبنان، جانم فدای ایران» و «زندانی سیاسی، آزاد باید گردد»، گفت: اینها کلمات من نیست، و همینطور کلمات آمریکا نیست. این شعارهای مردم بزرگ ایران در روزهای گذشته است.
ترامپ:بزودی حق الزحمه آشوبگران پرداخت خواهدشد!
دونالد ترامپ در تازه ترین توییت خود گفت در «زمان مناسب» از معترضان ایرانی که از هفته گذشته به خیابان ها آمده اند حمایت خواهد کرد.
رئیس جمهور آمریکا در توییتر خود نوشت: «احترام فراوان برای مردم ایران که تلاش می کنند از حکومت فاسدشان جدا شوند. شما در زمان مناسب حمایت بزرگ ایالات متحده را خواهید دید».
دونالد ترامپ از زمان شروع اعتراضات در برخی از شهرهای ایران که با درگیری ها و تخریب هایی هم همراه بوده است، با متهم کردن دولت به فساد و حمایت از تروریسم، از معترضان اعلام حمایت کرده است.
پیش از این هیتر نائورت، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفته بود «تحریم ها ابزاری هستند که آمریکا برای واکنش نشان دادن به رفتار ایران در اختیار دارد».
او بدون اشاره به عدم پایبندی واشنگتن به تعهداتش بر اساس برجام گفت: « دولت ایران گفته بود که زندگی مردم این کشور پس از برجام بهبود مییابد، اما اکنون شاهد هستیم که این اتفاق نیفتاده و برخی از مردم ایران گلایه میکنند که حقوق آنها پرداخت نشده است».
دونالد ترامپ که بر اساس یک فرمان اجرایی ورود ایرانی ها به ایالات متحده را به شدت محدود کرده است، روزهای گذشته هم با حمایت از اعتراضات، مردم ایران را «گرسنه» خوانده بود./۱۳ دی ۱۳۹۶پارسینه
به گزارش واشنگتنپست، هدر ناوئرت، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در اظهاراتی خصمانه مدعی شد:
ما بشدت بازداشت حدود ۱۰۰۰ نفر در ایران را محکوم میکنیم. مقامات ایرانی که علیه معترضان از خشونت استفاده کردهاند را مسئول میدانیم.
نائورت ادامه داد: ما همچنان به دقت خشونتهای انجام شده در ایران را بررسی و دنبال میکنیم.
به گزارش ایسنا، روز چهارشنبه(۱۳ دی ۱۳۹۶) سردار جعفری، فرمانده کل سپاه تاکید کرد: وقتی ملتی در منطقهای پرآشوب پیروز میدان باشد و زمانی که اربابی آمریکا را نپذیرد و به نوچههای جیرهخوار آمریکا حتی نیم نگاهی هم نکند و در کنار مظلوم و مقابل ظالم قرار گیرد باید هم تهدید شود و این تهدیدات همیشه بوده و خواهد بود و ما باید دائما بصیر باشیم.
پیشتر حسن روحانی، رییسجمهور کشورمان(۱۰ دی ۱۳۹۶) در واکنش به حمایتهای مداخلهجویانه مقامات آمریکایی و در راس آنها ترامپ گفت که رییسجمهور آمریکا که چند ماه پیش ملت ایران را تروریست نامید، نمیتواند با مردم ما همدردی کند./۱۵ دی ۱۳۹۶ایسنا
***
نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل با موضوع آشوبهای اخیر در ایران شد
در حالی که حمایتهای مقامات آمریکایی از آشوبهای اخیر در برخی شهرهای ایران ادامه دارد، حالا خبر از درخواست واشنگتن برای جلسه اضطراری شورای امنیت سازمان ملل در این باره منتشر شده است.
به گزارش گاردین، منابع دیپلماتیک خبر دادند که آمریکا خواستار جلسه روز جمعه(فردا) توسط شورای امنیت سازمان ملل درباره آشوبهای اخیر در ایران شده است.
پیشتر، نیکی هیلی نماینده آمریکا در سازمان ملل در سخنانی از شورای امنیت سازمان ملل و همچنین شورای حقوق بشر این سازمان خواسته بود نشستهایی درباره آشوبهای اخیر در ایران برگزار کنند.
با گذشت ساعتی پس از انتشار این خبر، رئیس شورای امنیت برگزاری این نشست اضطراری را تایید کرد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، قرار است این نشست شورای امنیت سازمان ملل در ساعت سه بعدازظهر به وقت نیویورک برگزار شود./خبرگزاری فارس۱۳۹۶/۱۰/۱۵
***
امام جمعه مشهدضمن دفاع ازتظاهرات گفت:شرایط به گونهای شد که کارد به استخوان مردم رسیده بود.
آیت الله احمد علمالهدی ظهر امروز(۰۸ دی ۱۳۹۶ ) در خطبههای نماز جمعه این هفته شهر مشهد گفت: مردم حق دارند حل شدن مشکلات معیشتی خود را مطالبه کنند و باید مسوولان نیز برای حل مشکلات آنها از قبیل مسکن و گرانی کار کنند.
امام جمعه مشهد ادامه داد: نباید شرایط به گونهای باشد که کارد به استخوان مردم برسد و برای گفتن مشکلات خود وسط خیابان بیایند. متاسفانه امروز برخی مدیران و مسوولان در دستگاههای اجرایی حضور دارند که به فکر مشکلات مردم نیستند.
نماینده ولی فقیه در استان خراسان رضوی باانتقاد از طرح دولت برای گران کردن قیمت بنزین گفت: وقتی به آقای وزیر نفت میگوییم افزایش قیمت بنزین باعث گرانی میشود، نباید پاسخ وزیر این باشد که قیمت بنزین در کشور ما پایینتر از کشورهای دیگر است. آقای عزیز قیمت بنزین ۱۵۰۰ تومانی از کشورهایی کمتر است که با چپاول کشورهای دیگر به رشد اقتصادی رسیدهاند.
وی ادامه داد: قیمت بنزین ۱۵۰۰ تومانی برای کسانی که ماشینهای گرانقیمت دارند ، اما برای آن مرد فقیر با درآمد کمی که با وانتبار خود کسب روزی میکند زیاد است و افزایش آن باعث افزایش گرانی میشود.
جوابهایی که مسوولان میدهند کارد را به استخوان مردم رسانده است.
آقای وکیل، آقای وزیر شما چگونه در این مملکت وزیر شدهاید!؟
مسوولان باید به مردم برسند و مشکلات آنها را حل کنند. این مردم با نظام بد نیستند بلکه تحت فشار مشکلات اقتصادی و معیشتی قرار گرفتهاند.
امام جمعه مشهد خطاب به مردمی که دیروز در این شهر در اعتراض به مشکلات جمع شده بودند، گفت: من با مردمی که دیروز به خیابان آمدند حرف دارم. مطالبات شما کاملا بر حق بود و اینکه بر علیه گرانی شعار میدادید کار بر حقی بود اما بدانیم که دشمن میخواهد به ما ضربه بزند و نباید اجازه بدهیم از این مطالبات سوءاستفاده کنند. نباید با فراخوان هر فرد یا گروهی به خیابانها بیاییم/منبع:۸ دی ۱۳۹۶ آفتابنیوز به نقل از ایلنا
***
گزارش وزیراطلاعات به مجلس شورای اسلامی:
نا آرامیها از مشهد و به واسطه اقدامات یک جریان سیاسی داخلی آغاز شدهجلال میرزایی(نماینده ایلام) درباره توضیحات وزیر اطلاعات هم گفت: «آقای علوی معتقد بودند که در شکل گیری این نا آرامیها چند علت و دلیل به صورت همزمان و موازی موثر بودهاند و نمیشود گفت کل ماجرا توسط هدایت خارجی به وجود آمده است.»
این نماینده مجلس درباره توضیحات وزیر اطلاعات درباره شروع این ناآرامیها هم گفت:
«آقای علوی توضیح داد که بر اساس بررسیهای وزارت اطلاعات مشخص شده که نا آرامیها از مشهد و به واسطه اقدامات یک جریان سیاسی داخلی آغاز شده اما این اعتراضات خیلی سریع و ظرف چند ساعت از دست و مدیریت این جریان خارج شده است.»
وی ادامه داد: «در این جلسه همچنین اشاره شد که ائمه جمعه با تاکید چند ساله بر نارضایتیها و کمبودهای کشور"دردولت روحانی" در شکلگیری این اتفاقات بیتاثیر نبودهاند و سخنان آنها به همراه تبلیغات برخی تریبونهای دیگر باعث شدت یافتن احساس محرومیت در مردم شده است.»
روز گذشته با حضور وزرای اطلاعات، کشور ، جانشین فرمانده سپاه و رئیس صداو سیما حوادث اخیر در مجلس بررسی شد/۱۷ دی ۱۳۹۶عصرایران
بهترین راه این است که مسوولان در تمام طول سال یک روز هفته را برای شنیدن مشکلات مردم بگذارند.
سخنان آیت الله علم الهدی ضمن دفاع ازتظاهرات برحق مردم گفت:شرایط به گونهای شده که کارد به استخوان مردم رسیده بود.را درادامه خواهیدخواند.
آیت الله ناصر مکارم شیرازی صبح چهارشنبه(۱۳ دی ۱۳۹۶) در ابتدای درس خارج فقه خود در مسجد اعظم قم به قرائت بیانیهای در زمینه حوادث روزهای اخیر کشور پرداخت و اظهار داشت: امروز مردم تنها راه کار را در این دیدند که به سراغ تظاهرات خیابانی رفته و از این طریق فریاد خود را به گوش مسئولان برسانند تا آنان پشت درهای بسته برای آنان تصمیم گیری نکنند؛ البته بعداً جمعی که معجونی از ضد انقلاب و منافقین و افراد فریب خورده بودند، به آنان پیوستند و ابتکار عمل را از دست آنان گرفته و به ویرانگری و اهانت به همه مقدسات پرداختند. شیاطین خارجی نیز از این فضا به طور کامل استفاده کرده و اغتشاش در مناطق مختلف را به آنان تعلیم دادند.
آیت الله مکارم شیرازی مرجع تقلید شیعه در قم با تأکید بر بومیسازی فضای مجازی، گفت: فضای مجازی فعلی خانوادهها را از هم متلاشی میکند و خطری برای انقلاب، نظام و امنیت جامعه است./۱۳ دی ۱۳۹۶عصرایران بنقل ازخبرگزاری مهر
***
نماینده ولیفقیه در خراسان رضوی با ارسال نامهای به دبیر شورای عالی امنیتملی به اتهام دخالت در اغتشاشات مشهد واکنش نشان داد و خواستار ریشهیابی دقیق حوادث اخیر مشهد شد.
آیت الله سید احمد علم الهدی با ارسال نامه ای به دبیر شورای عالی امنیت ملی خواستار ریشه یابی دقیق حوادث اخیر مشهد شد.
در این نامه آمده است: به استحضار می رساند مدتی بعد از تجمع اعتراض آمیز تنی چند از مردم در ۷ دیماه ۹۶ در میدان شهدای شهر مقدس مشهد و اغتشاشات در قالب آن از بعضی که بعضا افراد مسئول در نظام هستند اتهاماتی مبنی بر نقش اینجانب در این ماجرا اظهار شد.
در سال های اخیر و در پی سوء مدیریت مسئولان ذیربط بر فضای رسانه ای کشور بارها آماج اتهامات واهی و تخریب شخصیت قرار گرفتم که در راستای اهداف اسلام و انقلاب باکی نداشته و ندارم. لکن مورد اخیر با هدف تشویش اذهان عمومی و گمراه ساختن افکار مردم از حقایقی است که امروز بر ملت مسلمان ایران می گذرد و لذا وظیفه خود می دانم نکاتی را به جهت توجه و تظلم به حضرتعالی که نماینده مقام معظم رهبری در بالاترین نهاد امنیتی کشور هستید عرض کنم.
۱. برخی شخصیت های سیاسی با سکنا در فضای رقابت های انتخاباتی تلاش می کنند اینگونه القاء کنند که شروع این تحرکات از مشهد بوده است. در حالیکه شواهد متعددی وجود دارد که این موج اعتراضات از تهران آغاز شد و اخیرا مقام عالی دادستان کل کشور نیز به آن اذعان کرد.
۲. اینجانب در روز این تجمعات در سفر سبزوار بودم و به محض بازگشت با استفسار از استاندار محترم خراسان رضوی و مسئولین امنیتی و انتظامی استان گزارشاتی دریافت کردم که کاملا منطبق بر بیانات مقام معظم رهبری در ۱۹ دی بود و برای همه فصل الخطاب قرار گرفت.
۳. شاید بعضی در این روزها بجای ریشه یابی این تجمعات و اعتراضات و حل آن ها نسبت به سند سازی در جهت اهداف سیاسی حزب یا جریان سیاسی خود مشغول باشند که لازم است آن نهاد عالی امنیتی بطور دقیق نسبت به ریشه ها و عوامل اغتشاشات هفتم دیماه مشهد تحقیق و تفحص نموده و به ملت شریف ایران گزارش دهد./۲۸ دی ۱۳۹۶خبرآنلاین
آفتاب نیوز (۰۹دی ۱۳۹۶)می نویسد:فیلمها و تصاویر بعدی حکایت از کشیده شدن شلوغیها و اعتراضات به شهرستانهای نیشابور و کاشمر داشت. انتشار فیلمها شتاب بیشتری گرفت و تا شب تعداد زیادی از تصاویر منتشر شده در فضاهای مجازی دست به دست میچرخید.
در ابتدا شعارها در این تجمعات خطاب به دولت و علیه حسن روحانی بود، کمکم به سمت و سوی دیگری رفت. همین امر سبب ایجاد شائبهها و گمانهزنیهایی در فضای مجازی، مبنی بر سازماندهی شدن تظاهرات و اعتراضات از سوی مخالفین دولت روحانی، شد.
روز گذشته نیز صبح با اخباری از کرمانشاه و اعتراضات مردم کرمانشاه آغاز شد و تا بعدازظهر اسامی شهرهای دیگر، مانند رشت، تهران، قزوین، ساری، قائمشهر، اصفهان، خرمآباد، همدان، اهواز، قم، زاهدان و غیره، به لیست شهرهای معترض اضافه شد. هرچند که دلیل اصلی این تظاهرات اعتراض به وضعیت معیشتی بود، برخی شعارها موضوعات دیگری را در بر میگرفت.
به گزارش «خبرگزاری فارس» تظاهرکنندگان شعارهای «یا مرگ یا آزادی، اتحاد اتحاد، فکری به حال ما کن فلسطین را رها کن، نیروی انتظامی حمایت حمایت، نترسین نترسین ما همه با هم هستیم، نه غزه نه لبنان جانم فدای ایران، زندانی سیاسی آزاد باید گردد» سر دادند و به طرف بلوار شهید بهشتی حرکت کردند.
اقدام مشکوک مشهد
در پی این اتفاقات خبرگزاری دولت هم به میان آمد و مطلبی با عنوان «فراخوانهای مردود» منتشر کرد. خبرگزاری ایرنا در این باره نوشت: در پی اقدامهای مشکوک در مشهد، فضای مجازی جایگاه پخش فراخوانهای اعتراضی در شهرهای مختلف شد که بدون شناسنامه بود.
این خبرگزاری با اشاره به شهرهای مورد خطاب فراخوانها نوشت: چندین شهر مهم هدف این فراخوانهای تصویری و شعاری بود که میتوان به تهران، کرمانشاه، اراک، قزوین، خرمآباد، کرج و سبزوار اشاره کرد تا از فرصت حضور مردم در نمازجمعه شهرستانهای مختلف سوءاستفاده شود.
«ایرنا» خبر از شکست این فراخوانها داده و نوشته: با وجود تمامی این برنامهریزیها، شایعهسازی، تحرکات مختلف و شعارهای ساختارشکنانه در فضای مجازی که بیشتر علیه دولت و رئیس دولت هدفگیری شده بود، این مسئله با اقبالی مواجه نشد و آیینهای نمازجمعه در سراسر کشور بدون حرکت مورد انتظار فراخواندهندگان با آرامش همیشگی برگزار شد.
عامل اصلی رقبای انتخاباتی روحانی هستند
اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیسجمهور،به مخالفان دولت کنایه زده و تلویحا رقبای پیشین روحانی را مسئول به وجود آوردن اعتراضات مشهد خواند و به آنها هشدار داد که دودش به چشمان خودتان میرود.
به گزارش «ایرنا»، اسحاق جهانگیری در مجمع عمومی انجمن اسلامی پزشکی ایران با اشاره به اعتراضات دو روز اخیر گفت: مسائل اقتصادی را بهانه کردهاند که به نظر میآید پشت این قضیه مسئله دیگری باشد که حتماً باید شناسایی شود.
جهانگیری افزود: برخی به بهانه مسائل اقتصادی میخواهند به دولت آسیب بزنند. کسانی که بانی این قضایا هستند دود آن به چشم خودشان خواهد رفت؛ آنان فکر میکنند با این کار به دولت آسیب میزنند.
معاون اول رئیسجمهور تأکید کرد: وقتی که جریان اجتماعی راه افتاد و حرکت سیاسی در خیابان رخ داد، حتما کسانی که آن را شروع کردهاند، ادامهدهنده و کنترلکننده پایان آن نخواهند بود و دیگرانی هستند که بر آن جریان سوار میشوند.
وی با بیان اینکه باید میان نقد و تهمت، لجنپراکنی و فحاشی تفکیکی انجام شود، گفت: باید مرز بین نقد و فحاشی و تخریب و لجنپراکنی مشخص شود، چرا که تخریب و تهمت در هر مقطعی زیانبار است و ما از نخبگان کشور میخواهیم با نقد سیاستهای دولت و ارائه راهکارهای مناسب به دولت کمک کنند. متأسفانه امروز عدهای امید مردم را به شدت هدف قرار دادهاند تا آنها مأیوس شوند.