«کورتکس سوماتوسنسوری»(Somatosensory cortex)کجاست؟
منطقهای از مغز«کورتکس سوماتوسنسوری» که هنگام تحریک «کلیتوریس» فعال میشود
بدن ما بطور پیوسته در حال فرستادن اطلاعات حسی به مغز است و بخشی از قشر مغز که «کورتکس سوماتوسنسوری» نام دارد و با «حسهای تنانه»(کلیتوریس) مرتبط است، وظیفه دریافت این اطلاعات و ادغام آنها را برعهده دارد.
حواس در هر قسمت از بدن با یک منطقه خاص از «کورتکس سوماتوسنسوری» ارتباط دارد و به همین دلیل بسیاری از دانشمندان این قسمت از مغز را منعکس کنندۀ نقشهای واقعی از بدن توصیف کردهاند.
دانشمندان همواره در تلاش بودند تا این بخش از مغز را درک کنند، اما اطلاعات آنها در این باره بسیار اندک است.
«کلیتوریس» یا اندام زنانهای که یکی از کارکردهایش «تقویت لذت جنسی» است، از جمله اندامهایی است که اطلاعات کمی درباره چگونگی ارتباط آن با قشر مغزی و نقطه دقیق این ارتباط وجود دارد.
اکنون و برای اولین بار در جهان، تیمی از پژوهشگران آلمانی توانستند ناحیهای از کورتکس سوماتوسنسوری را که با فعالیت «کلیتوریس» مرتبط است شناسایی کنند.
بر اساس تحقیقاتی که نتیجه آن در ۲۰ دسامبر۲۰۲۱(۲۹ آذر ۱۴۰۰) در نشریه «علوم اعصاب» (JNeurosci) منتشر شد، اکنون مکان دقیقی که در «مغز در زمان تحریک کلیتوریس فعال میشود»، مشخص شده است.
در جریان این تحقیق، پژوهشگران موفق شدند در زمانی که با یک دستگاه لمسی «کلیتوریس» ۲۰ شرکت کنندۀ زن ۱۸ تا ۴۵ ساله تحریک شده بود، یک اسکن از عملکرد مغز آنها تهیه و نواحی از مغز را که فعال شده بود، شناسایی کنند.
پیش از این نیز مطالعاتی در این باره انجام شده بود اما دانشمندان نتوانسته بودند درباره محل دقیق فعال شدن مغز در نقشۀ کورتکس «سوماتوسنسوری» هنگام تحریک کلیتوریس به اتفاق نظر برسند. برخی گمان میکردند که نقطه فعال سازی، جایی در نزدیکی ناحیه مرتبط با پا باشد و برخی نیز آن را جایی در نزدیکی لگن میدانستند.
علت نیافتن پاسخ روشن در این باره، عمدتا از آن رو بود که تکنیکهای مختلف تحریک کلیتوریس تاثیرات متفاوتی بر مغز میگذاشت و پاسخهای مغزی متفاوتی را در «کورتکس سوماتوسنسوری» نشان میداد. بطور مثال تحریک این عضو توسط یک شریک جنسی، سایر قسمتهای بدن را نیز درگیر میکرد.
اما دستگاه لمسی جدیدی که دانشمندان در آزمایش اخیر استفاده کردند، بگونهای ساخته شده که باعث میگردد مغز فقط به تحریک«کلیتوریس» پاسخ دهد.
این آزمایش محل دقیق فعال شدن مغز در «کورتکس سوماتوسنسوری» را مشخص کرد که جایی در نزدیکی نقطه مرتبط با لگن است. با این وجود دانشمندان تاکید کردند که مکان دقیقتر در این ناحیه، در بین زنان متفاوت است و بستگی به عادات جنسی و میزان فراوانی مقاربت در هر زن دارد.
نقش «کلیتوریس» دردرمان
این کشف بیش از هر چیز میتواند به تکمیل درمان زنانی کمک کند که دچار اختلالات جنسی هستند یا قربانی خشونتها جنسی از جمله «ختنه دستگاه تناسلی» شدهاند.
دانمشندان امیدوارند با تاثیرگذاری مستقیم روی مناطقی از قشر «حسی-تنی مغز» که توسط «کلیتوریس» فعال میشوند، به این زنان در بازیابی توان جنسیشان کمک کنند.
توضیح مدیریت سایت-پیراسته فر:منبع اخذشده: یورونیوز ۵ دی ۱۴۰۰بنقل از«نشریه علوم اعصاب»(The Journal of Neuroscience) بااصلاحات.
«کلیتوریس »(clitoris)کجاست؟
«کلیتوریس »(clitoris) برجستگی کوچکی است که «در منتهی الیه فوقانی لابیا های کوچک قرار دارد»
اگر «لابیا»های کوچک را به سمت بالا دنبال کنید، در بالاترین نقطه که به هم می رسند، برجستگی کوچکی لمس خواهید کرد که زیر لبه به هم رسیده لابیا ها قرار دارد. این برجستگی در واقع معادل« پنیس» در آقایان محسوب میشود؛ و در صورت تحریک، بزرگ و برآمده خواهد شد.
اصلی ترین بخش تحریکی خانم ها همین «کلیتوریس» است که بوسیله لامسه تحریک خواهد شد و در به «اُرگاسم» رسیدن خانم نقش مهمی را ایفا خواهد کرد.
«کلیتوریس»عضو شهوانی اصلی در زنان است که «بالای مجرای ادرار» قرار دارد.
در ۲طرف شاخه های «کلیتوریس» ادامه می یابد و ۲سر آزاد آن تا به مَدخل«واژن»(مُهبل) امتداد می یابد.
«کلیتوریس» به لحاظ ساختاری شباهتی به آلت تناسلی مرد دارد و تفاوت اصلی اش در اندازه آن است که به حدود۰٫۷۵ تا ۱ سانتیمتر می رسد.سر آن گرد و مثل «نخود» است.و بسیار در مقابل تحرکات جنسی بسیار انعطاف دارد و باعث برانگیختگی فوق العاده زن می شود. و می توان گفت« کانون تحرکات جنسی زن» است .
محل انقطای دو لب داخلی واژن در قسمت بالائی فرج را چوچوله (کلیتوریس) می نامند
اندازه«کلیتوریس»
طول «کلیتوریس » بندرت از ۲ سانتی متر سانتیمتر تجاوز میکند، هنگام تحریکات جنسی طول آن افزایش پیدا می کند اما بعد از آرامش جنسی به سایز(اندازه) اولیه خود باز میگردد.این ناحیه گاهی در لمس ، دردناک و حساس است .
اگر طول کلیتوریس بیش از ۵/۳ سانتیمتر باشد، بیماری تلقی میشود و فرد به بررسی نیاز دارد. برای اندازهگیری طول کلیتوریس میتوان از وسایل اندازهگیری دیجیتال استفاده کرد.
حداکثر طول کلیتوریس طبیعی در نوزاد دختر ۵ میلیمتر است.
پهنای «کلیتوریس» بیشتر از ۳تا ۴ میلی متر و طول ان بیشتر از ۴ تا ۵ میلی متربایدبه پزشک مراجعه شود.
نقطه جی (G) کجاست؟
«نقطه G» در ۵ تا ۸ سانتی متر ی در داخل واژن، در کنار مجرای ادرار و مثانه قرار دارد.
نقطه G (The G-spot) که به آن نقطه گرافنبرگ(Gräfenberg) نیز میگویند (به نام کاشفش- متخصص زنان آلمانی- ارنست گرافنبرگ)، به عنوان یک ناحیه «اروژنی» از واژن شناخته میشود که وقتی تحریک میشود، به برانگیختگی جنسی قوی، «اُرگاسم»های قوی و انزال بالقوه زنان منجرمی شود.
این نقطه «نقطه G» در ۵-۸ سانتی متری بالای دیواره جلویی (قُدامی) واژن بین دهانه واژن و مجرای ادرار قرار دارد و یک ناحیه حساس است که ممکن است بخشی از «پروستات زنانه» باشد.
مغز چیست؟ مُخ چیست ؟
مرکزکنترل وفرماندهی بدن کجاست؟
مدیریت سایت-پیراسته فر: آشنایی با« آناتومی مغز »وعملکردقسمتهای مختلف مغز به تفاوتهای مغززنان بامردان خواهیم پرداخت.
مغز انسان-مرکز دستگاه عصبی است. «دستگاه عصبی مرکزی» به وزن یک کیلو و۳۰۰ الی ۱۴۰۰گرم که در درون «حفاظ استخوانی» به نام «جُمجُمِه» و «ستون فقرات» قرار گرفته که «مرکزفرماندهی بدن» رابعهده دارد.
مُخ: به قسمتی ازمغز «مُخ»می گویند که شامل نیمکره عصبی و محتویات سلولی آن می باشد.
قسمت سطحی مخ، مخ،خاکستری رنگ است و قشر مخ نامیده میشود. قشر مخ در انسان به علت وسعت زیاد خود و جای گرفتن در فضای محدود حالت چین خورده دارد. در زیر «قشر مخ» ماده سفید رنگی وجود دارد که از اجتماع «رشتههای عصبی میلیندار» تشکیل شده است و این رشته همان دنبالههای نورونهایی هستند که در قشر خاکستری با سایر قسمتهای دستگاه عصبی قرار دارند.
به طور کلی «مغز »ما از دو بخش عمده تشکیل شده ، «مخ» یا« سربروم»(cereburm) است، که خودش به دو نیمکره چپ و راست تقسیم می شود . بخش دیگر مخچه (cerebellum)است که به معنای «مغز کوچک » است که در زیر مغز قرار گرفته است. هر یک از نیمکره های مغز به ۴لوب(Lobe) تقسیم می شود:
«لوب پس سری»(occipital)اکسیپیتال : برای بینایی، محرکها و اطلاعات بینایی،شناسایی رنگها وکلمات.
«لوب آهیانه ای»(partieal)پریتال : با پردازش اطلاعات حسی لمسی مانند فشار، لمس و درد ارتباط دارد،برای درک شنیدار و تکلم است.
«لوب گیجگاهی»(temporal)تمپورال : برای ادراک فضایی و زبانی،تفسیر صداها و زبانی که میشنویم
«لوب جلویی »که بانام های :«پیشانی» یا«قُدامی» (Frontal)نیزشناخته می شوند: با استدلال، مهارتهای حرکتی، سطح بالاتر شناخت، و زبان بیانی در ارتباط است.
هر برآمدگی سطح مغز «شکنج» نام دارد و هر شکاف (groove) را شیار (sulcus) مینامند.
«کورتکس سوماتوسنسوری»(Somatosensory cortex)کجاست؟
قشر حسی جسمی اولیه در برآمدگی قشر به نام شکنج پست مرکزی قرار دارد که در لوب جداری یافت می شود. درست در خلف شیار مرکزی، یک شکاف برجسته که از کناره قشر مغز می گذرد، قرار دارد.
«اطلاعات حسی جسمی» که به ادراک آگاهانه می رسد در مسیرهای مختلفی در سیستم عصبی مرکزی حرکت می کند. همه اینها در مکانهای مختلف از خط وسط جدا میشوند تا در نهایت به ناحیهای روی مخ طرف مقابل به نام «قشر حسی جسمی اولیه» برسند که در قسمت قدامی لوب جداری قرار دارد. سپس نورونها از قشر اولیه حسی جسمی به مناطقی به نام قشر حسی تنی انجمنی میرسند که در «لوب جداری» و در خلف(پشت) قشر حسی جسمی اولیه قرار دارند.
دستگاه عصبی
سیستم عصبی در انسان از مغز، نخاع، اندامهای حسی و تمام نورونهایی ساخته شده است که به عنوان کانالهای ارتباطی بین ارگانهای مختلف بدن فعالیت میکنند. سیستم عصبی انسان در درجه اول از یک نوع سلول واحد به نام «نورون» (Neuron) ساخته شده است. به نورونها، سلولهای عصبی نیز گفته میشود.
سیستم عصبی از تعداد بسیاری نورون تشکیل شده است. نورونها از یک «جسم سلولی» (Cell Body) مرکزی و تعدادی اجزای گسترش یافته به نامهای «آکسون» (Axon) (آسه)، پایانههای سیناپسی و «دندریتها» (Dendrites) ساخته شدهاند. جسم سلولی همچنین به عنوان «سوما» (Soma) شناخته میشود.
اعصاب مغزی (Cranial nerves) قسمتی از دستگاه عصبی محیطی هستند که از هستههای ساقه مغز منشاء میگیرند (به جز عصب بویایی و بینایی).
تعداد اعصاب مغزی، ۱۲جفت است. به غیر از اعصاب بویایی و بینایی که در واقع، قسمتی از دستگاه عصبی مرکزی هستند، بقیه آنها همانند اعصاب نخاعی، جزئی از دستگاه عصبی محیطی به شمارمی آیند.
۱- عصب بویایی ( Olfactory nerve )
۲- عصب بینایی ( Optic nerve )
۳- عصب حرکتی چشمی ( Oculomotor nerve )
۴- عصب قرقرهای ( Trochlear nerve )
۵- عصب سه شاخه ( Trigeminal nerve )
۶- عصب اشتقاقی ( Abducens nerve )
۷- عصب چهرهای ( Facial nerve )
۳۱ جفت عصب نخاعی از نخاع منشعب میشوند.
تفاوت عصب مغزی بانخاعی: در اعصاب مغزی ،برخلاف اعصاب نخاعی، تقسیم پیوسته و منظمی به ریشههای قدامی و خُلفی وجودندارد.
«نخاع »چون یک خیابان اصلی و در نقش دستیار مغز پیام های حسی را از اندام های بدن به مغز مخابره می کند و دستوراتی که متعاقب این پیام ها توسط مغز صادر می شود را به اندام ها می رساند.
بنابراین بدن ما برای حس و حرکت نیاز جدی به طناب نخاعی دارد
ماسنتری(مزانتری)
«مزانتری» دو لایه از صفاق احشایی است. این یک اندام داخل صفاقی را به دیواره خلفی شکم (معمولاً) متصل می کند. مسیری را برای عبور اعصاب ، رگهای خونی و لنفاوی از دیواره بدن به احشای بدن فراهم می کند.
مزانتر روده باریک «مزانته» نامیده می شود. مزانتریک مربوط به سایر قسمتهای دستگاه گوارش با توجه به احشایی که به آن متصل می شود ، به عنوان مثال ، mesocolons عرضی و سیگموئید ، mesoappendix نامگذاری شده است.
اومنتوم
(omenta) ورقه هایی از صفاق احشایی است که از معده و قسمت پروگزیمال اثنی عشر به سایر اندام های شکم گسترش می یابد.
اومنتوم بزرگ
«اُمنتوم» بزرگتر از چهار لایه صفاق احشایی تشکیل شده است. از انحنای بیشتر معده و قسمت پروگزیمال اثنی عشر نازل می شود ، سپس به عقب تا می شود و به سطح قدامی روده بزرگ عرضی متصل می شود.
این ماده در ایمنی نقش دارد و گاهی اوقات به عنوان «محافظ شکم» نیز شناخته می شود.
Omentum کوچکتر
«اُمنتوم» کمتر یک لایه مضاعف از صفاق احشایی است و بطور قابل توجهی کوچکتر از بزرگتر است و از انحنای کمتر معده و قسمت «پروگزیمال اثنی عشر» به کبد متصل می شود.
توضیح مدیریت سایت-پیراسته فر:اومنتوم(Omentum)چیست؟«غشای سروز»(Serous)چیست؟
اومنتوم(Omentum)لایه ای از صفاق است که یک «غشای سروز» است که حفره شکمی را پوشانده و اندامهای شکم را احاطه می کند.
«غشای سروز»یا لایه سروز،پردهای است که جدار داخلی حفرههای بدن را میپوشاند و روی سطوح اعضای داخلی بر میگرداند. سلولهای این پرده صاف مادهای آبکی بنام «مایع سروزی» ترشح میکنند.
این رباط از دو قسمت تشکیل شده است: رباط هپاتوگاستریک (ورق تخت ، پهن) و رباط هپاتودودودنال.