بند«غروب برجام» را بنقل از مذاکره کننده ارشدسابق(ظریف)خواهیددید.ادامه.
«بندغروب برجام» چیست؟
این بند(غروب برجام)بازه زمانی رفع محدودیتهای هستهای ایران را مشخص میکند که شامل افزایش «سانتریفیوژهای غنیسازی اورانیوم» بعد از ۱۰ سال و افزایش حجم اورانیوم کمترغنی شده بعد از ۱۵ سال است.
بر اساس قرارداد ایران با آژانس، بازرسان این نهاد تا بیست سال پس از توافق برجام به طور ویژه بر سانتریفیوژها، اتصالات و جزئیات آن نظارت خواهند کرد، این نظارت، در سال ۱۴۱۴ تمام خواهد شد.
تاریخ آخرین تعهدی که در برجام متوجه ایران است، سال ۱۴۱۹ یعنی ۲۵ سال پس از توافق هسته ای است. در این تاریخ نظارت ویژه ربع قرنی آژانس در ایران که متوجه کنسانتره سنگ معدن اورانیوم تولیدی توسط ایران در همه کارخانه های تغلیظ سنگ معدن اورانیوم است پایان می گیرد.
در «برجام» ۲دسته تاریخ و زمانبندی پیشبینی شده ، بخشی از این زمانبندی مربوط به نحوه اجرایی شدن توافق و لغو تحریم ها بود که سپری شده است و بخشی دیگر مربوط رفع تحریم های زماندار و کاهش نظارت های باقی مانده طی ۲۵ سال است که به این زمانبدی«بندهای غروب برجام»گفته می شود.
یکی از ایراداتی که « ترامپ» رئیس جمهور آمریکا به برجام وارد و آن را «بدترین توافق تاریخ» می خواند، همین موعدهای پیش بینی شده بود.
با پایان این تعهد، ایران تمام مراحل لغو تحریم، پایان محدودیت و رفع نظارت های ویژه آژانس را طی کرده است.
اسرائیل مدعی است با پایان این بازه زمانی کوتاه است، ایران عملا به نقطه صفر بازمیگردد و بار دیگر در مسیر ساخت بمب هستهای قرار میگیرد! «رکس تیلرسون» وزیر خارجه-وقت- آمریکا از بند موسوم به غروب آفتاب برجام اعلام نارضایتی کرده و مدعی شد این توافق آنطور که لازم است برنامه هستهای ایران را کند نمیکند.
طبق برجام برخی از محدودیتهای هستهای و غیرهستهای ایران در تاریخ معینی برداشته خواهد شد که مقامات و رسانههای غربی مخالف توافق از آن به عنوان بندهای غروب یاد میکنند.
«اِلنِت» (The European Leadership Network) یک سازمان حامی اسرائیل است که هدف از تشکیل خود را «لابی با دولت و کمپانیهای قاره اروپا برای نزدیکی با رژیم اورشلیم» عنوان کرده است. این نهاد با موسسات مستقر در اسرائیل و اروپا نظیر «سیاست و استراتژی دانشگاه هرتزلیا (IPS) و وزارت دفاع فدرال آلمان (BMVG)» همکاری نزدیک دارد.
از اعضای همکار با «اِلنِت» میتوان به ژنرال «عاموس یادلین» رئیس سابق سازمان اطلاعات ارتش اسرائیل (آمان) اشاره کرد.
«سرلشکر آموس یادلین» از جمله خلبانان نیروی هوایی اسرائیل بود که در سال ۱۹۸۱ پایگاه هستهای اوزیراک عراق را طی عملیات موسوم به «اوپرا» بمباران کردند.
۱۱۰ عضو جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا روز ۲۱ دی ۱۴۰۰ (۱۱ ژانویه ۲۰۲۲) نامهای به «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا ارسال کردند. جمهوریخواهان در این نامه از دولت بایدن درخواست کردند که مذاکرات وین را ترک کنند.
این نامه به ابتکار «مایکل مککاول»، عضو ارشد کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا تنظیم شد و ۱۰۹ نماینده جمهوریخواه دیگر پای آن را امضاء کردند. در بخشی از این نامه به نکتهای اشاره شده که بهانه اصلی فروپاشی برجام از سوی ترامپ و جناح جمهوریخواه آمریکا در سال ۲۰۱۸ بود.
در این بخش آمده است: «ایالات متحده و شرکایمان باید فشار بر ایران را تشدید کنند تا [تهران] پیشرفت خطرناک برنامه هستهای خود را متوقف کند. موثرترین روش برای انجام این کار اجرای قوی تحریمهای موجود است... لازم است اهرم فشار خودمان را ایجاد کنیم تا [ایرانیها] مجبور به مذاکره درباره یک توافق بهتر! و سختگیرانهتر بدون هیچگونه بندهای غروب (Sunsets) شوند.»
«اِلنِت» در گزارشی جدول زمانی «بندهای غروب» در «برجام» را از قرار ذیل عنوان کرد:
روز صفر(0) برجام - مهر ۱۳۹۴ (اکتبر ۲۰۱۵): روز پذیرش رسمی توافق هستهای در ایران.
۵ سال بعد - مهر ۱۳۹۹ (اکتبر ۲۰۲۰): «تحریم تسلیحاتی شورای امنیت سازمان ملل متحد» علیه ایران برداشته شد.
۸ سال بعد - مهر ۱۴۰۲ (اکتبر ۲۰۲۳): محدودیت سازمان ملل در برنامه موشکهای بالستیک ایران برداشته میشود. تحریمهای نفتی، مالی و اشخاص مرتبط با برنامه هستهای ایران نیز برداشته میشود.
۸/۵ سال بعد - سال ۱۴۰۳ (۲۰۲۴): محدودیتهای مرتبط با سانتریفیوژهای پیشرفته و موضوع تحقیق و توسعه (R&D) از بین خواهد رفت.
۱۰ سال بعد - سال ۱۴۰۴ (۲۰۲۵): کلیه محدودیتهای اشاعهای ایران حذف میشود. «کانال تدارکات» مربوط به تنظیم واردات تجهیزات هستهای ایران بسته میشود. کارگروه کانال تدارکات برجام بر کلیه خریدهای مربوط به برنامه هستهای و برخی از کالاهای تجاری ایران نظارت دارد. این کانال مسیری است که تهران طبق آن موظف شده هرگونه تغییرات در تاسیسات هستهای و فعالیتهای مرتبط با آن را به اطلاع سازمان ملل برساند.
۱۵ سال بعد - سال ۱۴۰۹ (۲۰۳۰): پایان اصطلاحاً محدودیت فیزیکی غنیسازی شامل: غنیسازی اورانیوم در تاسیسات فردو.
۲۰ سال بعد - سال ۱۴۱۴ (۲۰۳۵): پایان نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی بر روند تولید سانتریفیوژ.
۲۵ سال بعد - سال ۱۴۱۹ (۲۰۴۰): پایان نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی بر روند تولید اورانیوم.
محدودیت ابدی: اجرای پروتکل الحاقی (اکنون طبق قانون راهبردی مجلس اجرای آن منوط به لغو تحریمها شده است.)
بندهای غروب برجام
عبارت «بند غروب برجام» طی سالیان اخیر مکرراً از سوی مقامات، رسانهها و تحلیلگران مخالف توافق هستهای در غرب عنوان شده است. شاید اولین بار «نتانیاهو» بود که در روز ۱۲ اسفند ۱۳۹۳ (حدود ۵ ماه قبل از توافق برجام) طی سخنرانی در کنگره آمریکا به بند غروب برجام اشاره و اظهار کرد: «محدودیت ۱۰ ساله در برنامه هستهای ایران در مسیر زندگی یک ملت به مثابه چشم برهم زدنی است.»
برهمین اساس، جمهوریخواهان آمریکا پس از اطمینان خاطر از محدود شدن برنامه هستهای ایران، به بهانه «بندهای غروب» از برجام خارج شدند. اکنون دموکراتها به نحو دیگری سیاست رقیب خود در آمریکا را دنبال میکنند ولی با بیانی زیباتر: «برجام پلاس» (توافقی با مفاد طولانی و گسترده).
در همین راستا، «بایدن» از بانیان برجام در مقاله خود به تاریخ شهریور ۱۳۹۹ در CNN نوشت: «درصورت بازگشت ایران به تعهدات هستهای، آمریکا به عنوان نقطه شروع مذاکرات بعدی به توافق بازمیگردد. ما بر روی« گسترش مفاد »کار خواهیم کرد.»
«وندی شرمن» قائم مقام وزارت خارجه آمریکا و از دیگر بانیان برجام نیز اسفند ۹۹ گفت که دولت بایدن قصد دارد وارد برجام شود ولی بدنبال« مفاد طولانیتر و محکمتر »است.
عبارت مفاد«طولانیتر»،«محکمتر» و «گستردهتر» ترجمه دیگر «طولانیتر شدن بندهای غروب» است.
نماینده روسیه در مذاکرات وین اما نظر دیگری دارد. «اولیانوف» در صفحه توئیتری خود در پاسخ سوال خبرنگار روزنامه والاستریتژورنال نوشت: «طبق قطعنامه ۲۲۳۱، بندهای غروب برجام قابل تمدید هستند اما این کار تنها از طریق اجماع امکانپذیر است. بنابراین، هیچکس نمیتواند بر خلاف اراده ایران رایزنیهایی را به این کشور تحمیل کند. در هر صورت، بندهای غروب آفتاب، جزو مذاکرات وین برای بازگشت به توافق اولیه برجام نیستند».
«میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمانهای ویژه واقع در وین روز چهارشنبه در توییتی نوشت: ''گاهی اوقات درخصوص اهمیت بندهای غروب برجام غلو میشود. آنها قطعا برای اعتمادسازی مفید هستند اما دیر یا زود (بندهای) غروب منقضی میشوند. از دید عدماشاعه هستهای تنها تضمین معتبر راستیآزماییهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی میباشد.''
«میخائیل اولیانوف» درباره «بند غروب برجام»
جمهوریخواهان در دولت ترامپ نتوانستند با «راهبرد تهاجمی» تهران را مجبور به «حذف بندهای غروب» کنند.
پس از گذشت ۶ سال از توافق هستهای، فیالحال دموکراتها در دولت بایدن درصدد هستند با «راهبرد تعاملی» بندهای غروب را طولانیتر کنند و مفاد برجام را گسترش دهند. امری که رئیس جدید تیم مذاکرات ایران رسماً بر آن خط بطلان کشید.
«علی باقری» مذاکره کننده ارشد کشورمان در این خصوص گفت: «این توافق (برجام) یک مبنای مشترک بین دو طرف است و ما هیچ چیزی را کمتر از آن توافق قطعا نخواهیم پذیرفت و این قطعا یک خط قرمز برای ایران خواهد بود»./فارس
توضیح مدیریت سایت-پیراسته فر:بندغروب ازنگاه مذاکرکننده ارشدسابق:روایت «ظریف» از «بند غروب برجام»
«محمدجواد ظریف» عقبنشینی از برجام و بازگرداندن برنامه هستهای به سرعت قبل را یکی از گزینههای ایران دانست. محمدجواد ظریف در گفتوگو با «سیانان» درخصوص بند غروب در برجام نیز گفت: «ما معتقد بودیم نباید هیچ محدودیتی روی حقوق ایران اعمال شود؛ به این دلیل به یک توافق حد وسط رسیدیم که مدت زمان آن ۱۰ سال است. » او همچنین درباره این احتمال که آمریکا پایبندی ایران به تعهدات هستهای را تایید نکند، گفت تایید برجام بخشی از توافقنامه نیست، بلکه رویهای است که در داخل آمریکا وجود دارد و این مساله موجب رفع مسوولیت تعهدپذیری از ترامپ و دولت آمریکا در قبال برجام نمیشود.
«محمدجواد ظریف» عقبنشینی از برجام و بازگرداندن برنامه هستهای به سرعت قبل را یکی از گزینههای ایران دانست. محمدجواد ظریف در گفتوگو با «سیانان» درخصوص بند غروب در برجام نیز گفت: «ما معتقد بودیم نباید هیچ محدودیتی روی حقوق ایران اعمال شود؛ به این دلیل به یک توافق حد وسط رسیدیم که مدت زمان آن ۱۰ سال است.» او همچنین درباره این احتمال که آمریکا پایبندی ایران به تعهدات هستهای را تایید نکند، گفت تایید برجام بخشی از توافقنامه نیست، بلکه رویهای است که در داخل آمریکا وجود دارد و این مساله موجب رفع مسوولیت تعهدپذیری از ترامپ و دولت آمریکا در قبال برجام نمیشود.
گزینه عقبنشینی از برجام
«محمدجواد ظریف» در بخشی از این گفتوگو گفت: «عقبنشینی از برجام و بازگرداندن برنامه هستهای به سرعت قبل، یکی از گزینههای ایران است.» ظریف در پاسخ به سوالات «فرید زکریا» مجری CNN تاکید کرد که تایید پایبندی یا عدم پایبندی ایران به برجام، بخشی از توافق هستهای نبوده و یک موضوع داخلی برای دولت آمریکا است که نمیتواند رئیسجمهوری «دونالد ترامپ» و دولتش را از مسوولیتهایی که در قبال برجام دارد، فارغ کند. او با بیان اینکه تهران به خروجی فرآیند تایید از سوی کاخ سفید توجه میکند، افزود که ایران گزینههای متعددی دارد، از جمله عقبنشینی کردن از برجام و بازگرداندن برنامه هستهای به سرعت قبل. با این حال او تاکید کرد این برنامه همچنان صلحآمیز باقی خواهد ماند، اما دیگر محدودیتهایی را که ایران داوطلبانه پذیرفت، شامل نخواهد شد.
او درباره این احتمال که آمریکا پایبندی ایران به تعهدات هستهای را تایید نکند، اینگونه پاسخ داد: «تایید برجام بخشی از توافقنامه نیست، بلکه رویهای است که در داخل آمریکا وجود دارد و این مساله موجب رفع مسوولیت تعهدپذیری از ترامپ و دولت آمریکا در قبال برجام نمیشود چراکه تنها مرجع صاحب اختیار برای راستیآزمایی توافق هستهای، آژانس بینالمللی انرژی اتمی است.»
بند غروب در برجام
«محمدجواد ظریف» در ادامه با اشاره به هراسافکنی که رژیم صهیونیستی و آمریکا درباره بند موسوم به «غروب آفتاب برجام» به راه انداختهاند گفت: «درباره محدودیت زمانی که در توافقنامه وجود دارد مذاکرات بسیار زیادی انجام شد، چون ما معتقد بودیم نباید هیچ محدودیتی روی حقوق ایران اعمال شود به این دلیل که اگر ما همه ساز و کارها را میپذیریم که پذیرفتیم در این صورت ایران باید مثل سایر اعضای ان پی تی باشد. اما طرف دیگر در مذاکرات معتقد بود که باید یک مدت زمان طولانیتر وجود داشته باشد و ما در مورد این مدت زمان، به یک توافق حد وسط رسیدیم که مدت زمان آن ۱۰ سال است.»
«بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی، در سفر به نیویورک، یکی از بخشهای اصلی مذاکرات خود با «دونالد ترامپ» رئیسجمهوری آمریکا را ابراز نگرانی از بند غروب آفتاب توصیف کرد. این بند بازه زمانی رفع محدودیتهای هستهای ایران را مشخص میکند که شامل افزایش سانتریفیوژهای غنیسازی اورانیوم بعد از ۱۰ سال و افزایش حجم اورانیوم کمترغنی شده بعد از ۱۵ سال است. رژیم صهیونیستی مدعی است با پایان این بازه زمانی (که بهزعم آنها کوتاه است)، ایران عملا به نقطه صفر بازمیگردد و بار دیگر در مسیر ساخت بمب هستهای قرار میگیرد!
حتی «رکس تیلرسون» وزیر خارجه آمریکا(قبل ازمایک پمپئو) نیز در مصاحبه با «فاکس نیوز» از بند موسوم به غروب آفتاب برجام اعلام نارضایتی کرده و مدعی شد این توافق آنطور که لازم است برنامه هستهای ایران را کند نمیکند.
ظریف در پاسخ به این پرسش که آیا اروپاییها به ایران گفتهاند که صرف نظر از هر اتفاقی که بیفتد به توافقنامه برجام پایبند خواهند ماند، گفت: «اروپا چنین چیزی را بیان کرده است. ضرورت دارد که ما در زمان مناسب برای خودمان مشخص کنیم که منافع ملی ما چیست؟ ما منطبق بر منافع ملی خودمان عمل میکنیم. این مساله مهم است که بتوانیم یک فضای بینالمللی قابل پیشبینی داشته باشیم. به نظر من کاری که آمریکا میکند این است که این کشور علاوه بر اینکه غیرقابل پیشبینی است که شاید برخی وقتها کارآیی داشته باشد، اما ثابت کرده است که قابل اعتماد نیست.»
«برجام» قطعنامه شورای امنیت است
وزیر امور خارجه ایران تاکید کرد: «آمریکا باید در بسیاری از توافقنامههای بینالمللی شرکت کند، این کشور یک قدرت بزرگ است و روشن است که در مذاکرات بینالمللی حضور دارد و بخشی از توافقنامههای بینالمللی میشود، چه ازطریق توافقنامههای دوجانبه و چه از طریق توافقنامههای چندجانبه و چه از طریق قطعنامههای شورای امنیت. این توافقنامه(برجام) یک توافقنامه دوجانبه نیست، حتی یک پیمان چندجانبه نیست، بلکه قطعنامه شورای امنیت است.»
ظریف افزود: «آمریکا عضو دائم شورای امنیت است. چیزی که برای جامعه بینالمللی اهمیت دارد این است که بتواند به حرفهای آمریکا بهعنوان یک طرف مذاکره، اعتماد کند. اگر دنیا نتواند به حرفهای آمریکا بهعنوان یک شریک مذاکراتی اعتماد کند، در این صورت هیچکس با آمریکا مذاکره نخواهد کرد چون آنها میدانند که آمریکا بالاخره از این اصطلاح مشهور استفاده خواهد کرد که: آنچه که مال من است مال من است اما آنچه که مال شما است قابل مذاکره است!»
وزیر امور خارجه ایران تاکید کرد: «در هر مذاکرهای بدهبستان وجود دارد. در مذاکرات هستهای بدهبستان وجود داشت. ما(دادن) برخی امتیازات را پذیرفتیم و آمریکا نیز(دادن) برخی امتیازات را پذیرفت. در این مقطع زمانی بسیار اهمیت دارد که علاوه براینکه باید از مزایای اقتصادی توافقنامه برخوردار شویم اما از جنبه جهانی نیز اهمیت دارد. همه ما دریک دنیای به هم پیوسته زندگی میکنیم.»
تاثیر بر بحران کرهشمالی
ظریف افزود: «از جنبه جهانی با توجه به همه بحرانها شامل کرهشمالی و بحرانهای منطقه ما، بسیاراهمیت دارد که بتوان به وعدهها و تعهدات بازیگران مهم در جامعه جهانی اعتماد کرد. ایران ثابت کرده است که شریکی قابل اعتماد است، هفت گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی وجود دارد که نشان داد ایران شریکی قابل اعتماد است، امیدوارم که آمریکا در موضع خود تجدید نظر کند و بهدنیا ثابت کند که این کشور هم شریکی قابل اعتماد است.»
نقش بازدارندگی موشکهای ایران
وزیر امور خارجه با تاکید بر نقش دفاعی و بازدارندگی موشکها برای ایران گفت: «آن زمان که صدام دلبر آمریکا و غربیها بود و ایران را موشکباران میکرد این کشورها یک اخم هم به صدام نکردند.» در ادامه فرید زکریا مجری سیانان در بخشی از گفتوگو با وزیر امور خارجه ایران گفت:
«امانوئل ماکرون» رئیسجمهوری فرانسه گفت راهی برای خروج از بنبست بین دولت ترامپ و ایران وجود دارد، یعنی این راه پایبندی به توافقنامه هستهای و عدم خروج از آن است، اما شروع مذاکرات روی پروتکلهای بیشتر است، او(ماکرون) میخواهد درباره موشکهای بالستیک شما گفتوگو کند، او میخواهد درباره کل موضوعات دیگری صحبت کند که معتقد است بخشی از توافقنامه ایران نیست اما این موضوعات همچنین باعث برهم زدن ثبات در منطقه خواهد شد.
«محمدجواد ظریف» در پاسخ گفت: «همه ما بهصورت مشترک تصمیم گرفتیم که این توافقنامه را به موضوع هستهای محدود کنیم چون بقیه موضوعات پیچیده بودند. معنی این گفته این نیست که ایران از گفتوگو درباره این موضوعات هراس داشته باشد، ایران شکایتها و گلایههای جدی دارد، برخی افراد تمایل دارند که از یک جنبه به قضیه نگاه کنند.»
«محمدجواد ظریف» افزود: «ایران همیشه در طرف حق قرار داشت. متاسفانه آمریکا و همپیمانان این کشور، چنین سابقه روشنی ندارند. پس اگر ما میخواهیم درباره این موضوعات صحبت کنیم، گفتههای زیادی درباره این موضوعات وجود دارد. شما درباره موشکها صحبت کردید. ایران نیازهای دفاعی دارد. ایران ۴۰۰ میلیارد دلار به اصطلاح تسلیحات خوشگل هستهای از آمریکا نمیخرد! ایران نیاز دارد که دفاع خود را ایجاد کند. ما بارها گفتهایم و ثابت کردهایم که موشکهای ما برای دفاع هستند.»
پایان مصاحبه وزیرخارجه(ظریف).
توضیح مدیریت سایت-پیراسته فر:واکنش رئیس جمهور-وقت-آمریکا نسبت به توافق« برجام»
«بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی، در سفر به نیویورک، یکی از بخشهای اصلی مذاکرات خود با «دونالد ترامپ» رئیسجمهوری آمریکا را ابراز نگرانی از «بند غروب آفتاب »دانست،گفت:
این بند« بازه زمانی رفع محدودیتهای هستهای ایران را مشخص میکند» که شامل افزایش «سانتریفیوژهای غنیسازی اورانیوم» بعد از ۱۰ سال و افزایش حجم اورانیوم کمترغنی شده بعد از ۱۵ سال است. اسرائیل مدعی است با پایان این بازه زمانی ، ایران عملا به نقطه صفر بازمیگردد و بار دیگر در مسیر ساخت بمب هستهای قرار میگیرد!.
آنچه« نتانیاهو» در گوش «دونالد ترامپ» خواند تجدید نظر در بند موسوم به «غروب آفتاب» است- بندی که بازه زمانی لغو محدودیت های اعمال شده بر برنامه هسته ای ایران را تعیین می کند.
طبق بند مورد نظر، ایران بعد از گذشت ۱۰ سال از زمان اجرای توافق هسته ای می تواند «شمار سانتریفیوژهای غنی سازی اروانیوم» را به بیش از سقف فعلی ( ۵ هزار و ۶۰ عدد) افزایش دهد.
یعنی ایران بعد از ۱۵ سال هم می تواند سقف مجاز (۳۰۰ کیلوگرم) ذخیره اورانیوم کمتر غنی شده خود را افزایش دهد.
« نتانیاهو» مدعی است رفع محدودیت حکم بازگشت ایران به نقطه صفر را دارد.
«رکس تیلرسون» وزیر خارجه -پیشین-امریکا نیز در مصاحبه با «فاکس نیوز» از بند موسوم به غروب آفتاب برجام اعلام نارضایتی کرده و مدعی شد این توافق آنطور که لازم است برنامه هستهای ایران را کند نمیکند
رئیسجمهور آمریکا«دونالدترامپ»: من «جان کری» نخواهم بود که آن «توافق فاجعهبار و بسیار بسیار بد» را با ایران امضا کنم،«من رؤسای جمهور و سران پیشین کشورمان را به خاطر توافقهای بد و زیانبار کنونی سرزنش میکنم.»
ترامپ در جمع هوادارانش در ایالت میشیگان۹ اردیبهشت ۱۳۹۷خبرگزاری فارس
ترامپ: «برجام» احمقانه است...«این توافق مرا میکُشد!»
روزنامه واشنگتنپست ،۳اگوست۲۰۱۷(۱۲ مرداد ۱۳۹۶)نوشت که به متن کامل مکالمه «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا و «مالکوم ترنبال»، نخستوزیر استرالیا در روز ۲۸ ژانویه سال ۲۰۱۷ (۹ بهمن ۱۳۹۵)دست پیدا کرده است. /۱۲ مرداد ۱۳۹۶فارس
سخنرانی «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا در مجمع عمومی سازمان ملل متحد(۲۸ شهریور ۱۳۹۶)
این توافق«برجام» مایه شرمساری برای ایالات متحده است.
یک هفته بعد
کاخ سفید:این توافق«برجام» تمامی مزایا را به «ایرانیها» اعطا کرده ...وتشویق وتحسین نخست وزیراسرائیل ازسخنان ترامپ درسازمان ملل.
«مشاور امنیت ملی آمریکا» در ادامه ادعاهای خصمانه مقامات این کشور علیه ایران درباره برجام گفت: این بدترین توافق است و همه مزایا را پیشاپیش به ایران داده است.
«ژنرال هربرت ریموندمک مستر» مشاور امنیت ملی آمریکا در گفتوگو با فاکسنیوز درباره توافق هستهای ایران (برجام) گفت:
این بدترین توافق است و همه مزایا را پیشاپیش به رژیم ایران داده است.
«مک مستر» روز شنبه ۲۵ شهریور ۱۳۹۶نیز در گفتوگو با روزنامه الشرق الاوسط به اظهارات خصمانه علیه ایران پرداخت و گفت:
همانطور که رئیسجمهور ترامپ بارها تکرار کرده، توافق هستهای ایران بدترین نوع توافق در تمام دورهها است و این ادعا دلایل زیادی دارد از جمله اینکه ایران همان ابتدا دستاوردهایی را که در طول اجرای این توافق باید میگرفت، دریافت کرد.
۸ سال دیگر این توافق به پایان میرسد و تاکنون دو سال از این توافق گذشته است و ایران تا پایان زمان این توافق میتواند صبر کند. همچنین ایران با سرعت در آستانه انتقال به مرحله تولید سلاح هستهای است./دوشنبه۲۷ شهریور ۱۳۹۶تابناک
«ژنرال هربرت ریموند مک مستر» در۲ اسفند ۱۳۹۵(20فوریه2017)به جای «مایکل فلین» معرفی شد.
ماجرای فریاد ظریف بر سر جان کری
«علاءالدین بروجردی» رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: در جلسهای اعضای مذاکره کننده گفتند در مذاکرات ژنو۲ تقریبا تمام کارها به اتمام رسیده بود و به عبارتی ۹۰ درصد مذاکرات پیشرفت داشت ولی« فابیوس» وزیر امور خارجه فرانسه به دلایل واهی مذاکرات را برهم زد.
و در این جلسه آقای ظریف با صدای بلند بر سر جان کری فریاد زد
و گفت وقتی به توافقات احترام نمیگذارید چرا وقت ما را میگیرید!؟
جان کری نیزدر صفحه شخصی خود نوشت :کسی تا به حال با من چنین برخوردی نداشته است،برخوردی مثل دادزدن وزیرخارجه ایران)
منبع:مشرق(۱۶ آذر ۱۳۹۲ ) به نقل از باشگاه خبرنگاران، علاالدین بروجردی رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس به مناسبت ۱۶ آذر ماه روز دانشجو در جمع دانشجویان، اساتید، کارکنان و برخی مسئولان استانی در دانشگاه آزاد یزد.
توضیح مدیریت سایت-پیراسته فر:این جمله معروف را خبرگزاری های خارجی بنقل از وزیرخارجه وقت امریکا(جان کری)رسانه های خارجی هم نقل کرده اند.
نکته دوم اینکه دراستفاده ازمنابع ،برای فهم آسان مطالب،اصلاحات ویرایشی هم انجام گرفته است./پایان
جان کری وزیر خارجه آمریکا در توصیف مذاکرات خود در ژنو با محمدجواد ظریف گفت: ظریف سه بار سر من فریاد کشید.
تعریف وتمجید دونالدترامپ «رئیس جمهورآمریکا» ازوزیرامورخارجه ایران«محمدجوادظریف»۰۸ شهریور ۱۳۹۳
تعریف وتمجید«وزیرخارجه چین»ازظریف
«وانگ یی» وزیر امور خارجه چین نیز در این دیدار با اشاره به فضای پس از برنامه جامع اقدام مشترک اظهار داشت: پس از توافق هسته ای وین فضای مطلوبی برای ایران ایجاد شد و روابط خارجی ایران توسعه چشمگیری داشته است.
وی گفت: چین به عنوان شریک و دوست ایران از شکل گیری چنین فضای مناسبی برای تبادلات گسترده تر استقبال و ابراز خرسندی می کند.
«وزیر امور خارجه جمهوری خلق چین»، همتای ایرانی خود را یکی از پرکارترین وزیران خارجه دنیا دانست/۲۴ شهریور ۱۳۹۴باشگاه خبرنگاران
وی گفت: چین به عنوان شریک و دوست ایران از شکل گیری چنین فضای مناسبی برای تبادلات گسترده تر استقبال و ابراز خرسندی می کند.
وزیر امور خارجه جمهوری خلق چین، همتای ایرانی خود را یکی از پرکارترین وزیران خارجه دنیا دانست/۲۴ شهریور ۱۳۹۴باشگاه خبرنگاران
***
رهبر معظم انقلاب در بیانات امروز(۲۹ بهمن ۱۳۹۶)خود از «محمد جواد ظریف»، وزیر امور خارجه، تشکر کردند.
آیت الله خامنه ای در بیانات امروز خود با اشاره به برجام و مذاکرات هسته ای تاکید کردند: ما نتیجه اتکاء به خارجیها را در قضیه برجام مشاهده کردیم و در قضیه مذاکرات هستهای به آنها اعتماد کردیم اما سودی نبردیم البته خوشبختانه مسئولان برخورد خوبی با این مسئله دارند و وزیر امور خارجه که باید از او تشکر کرد، با خباثت امریکایی ها و به نعل و به میخ زدن اروپاییها، برخورد خیلی خوب و قوی دارد که این راه باید ادامه یابد.