پیراسته فر

علمی،تحقیقی و تحلیلی

پیراسته فر

علمی،تحقیقی و تحلیلی

کودتای درپاکستان"عمران خان"ارتش پاکستان

«ضیاءالحق» علیه «ذوالفقار علی بوتو» شد و «مشرف نواز شریف» را برکنار کرد

عمران خان به دنبال پایان «سلطه ارتش در پاکستان» است

عمران خان( نخست وزیرمخلوع پاکستان) را تشبیه کرده اندبه سرپیچی «ذوالفقار علی بوتو»ازارتش که با اعدام در سال ۱۹۷۹ پایان یافت

کودتای« عمران خان» درپاکستان 

«نخست وزیر» کاری کرده که هیچ رهبر غیرنظامی در پاکستان انجام نداده است.

Imran Khan address the Parliament. — File/Radio Pakistan

 

عمران خان کاری را انجام داده است که هیچ رهبر غیرنظامی در پاکستان قبلا انجام نداده است؛ او هژمونی ارتش را در طیف وسیعی از مسائل به چالش کشیده است، با انحلال مجلس مانع از طرح عدم اعتماد علیه خود شده است.

Imran Khan, 328 Newly-Elected Members Take Oath In Pakistan's Parliament

«سی راجا موهان»(C Raja Mohan)کارشناس برجسته نظامی و روزنامه نگار هندی، در مقاله ای برای «ایندین اکسپرس نوشت: به نظر می رسد عمران خان به دنبال پایان سلطه ارتش در پاکستان است، او مانند اسلاف خود اهل پیروی نیست؛ افرادی که با نشان دادن در باز توسط ارتش، نخست وزیری را ترک کردند. در پاکستان، رهبران غیرنظامی که از ارتش سرپیچی کردند، خود را در زندان، اعدام یا تبعید دیدند.

«عمران خان» جسارت تقابل با ارتش را پیدا کرده است.

Pakistan Army Chief Qamar Jawed Bajwa with Prime Minister Imran Khan.

«قمر جاوید باجوا» فرمانده ارتش پاکستان با «عمران خان» نخست وزیر

مرزهای ایدئولوژی ملی را که راولپندی ادعا می کند از آن محافظت می کند، آزمایش کند و با بسیج مردم در خیابان، مافیای قدرت را به چالش بکشد.

با ممانعت از اقدام «پارلمان» برای رای گیری به منظور سلب اعتماد و دستور او به رئیس جمهور برای انحلال پارلمان، عمران خان نه تنها قاطعیت خود را به ارتش بلکه به قانون اساسی و دادگاه عالی نیز نشان داد. مخالفت او یقیناً فعلاً سرکوب خواهد شد، اما او به نظام قول داده است که وقتی از قدرت خارج شود، تهدید بزرگتری خواهد بود. خان آماده است تا از شانس های خود استفاده کند و از نقاط قوت خود در بازی بهره ببرد. 

«عمران خان» دارای ویژگی هایی است که پیشینیانش فاقد آن بودند، به جز «ذوالفقار علی بوتو» که کاریزمای او توده های پاکستانی را در اوایل دهه ۱۹۷۰ به حرکت درآورد. او عمیقاً از «سرپیچی بوتو که با اعدام در سال ۱۹۷۹ پایان یافت» آگاه است. او اکنون نام بوتو و خطراتی را که از جانب سیستمی که با آن به چالش کشیده است، استناد می کند.روایت عمران مبنی بر اینکه او مردی خودساخته است تنها تا حدی درست است اما با این واقعیت که او در انتخابات ۲۰۱۸ توسط ارتش به عنوان نخست وزیر "انتخاب" شده بود، مطابقت ندارد.

asif zardari meets nawaz sharif in lahore

ارتش به طور عمدی دو دولت غیرنظامی را که پس از پایان سلطنت ژنرال پرویز مشرف در سال ۲۰۰۸ با دستورات مردمی به قدرت رسیدند، تضعیف کرد - یکی به رهبری « آصف علی زرداری» از حزب مردم پاکستان(PPP) و دیگری توسط «نواز شریف» و دیگری توسط «نواز شریف» از «حزب مسلم لیگ پاکستان» ارتش نسبت به زرداری و نواز که می خواستند از سیاست ارتش در حمایت از گروه های جهادی شبه نظامی و همچنین بهبود روابط تجاری و سیاسی با هند جدا شوند، محتاط بود.

Nawaz Sharif, Asif Ali Zardari - Nawaz Sharif Asif Ali Zardari Photos - Opposition Leaders Meet In Show Of Strength Against Musharraf - Zimbio

نواز شریف، آصف علی زرداری

 ارتش امیدوار بود که خان چهره "زیبا و مدرن" را برای حکومت ارتش فراهم کند و به نابودی تشکیلات سیاسی قدیمی کمک کند. اما خان ایده های خود را برای آینده پاکستان داشت و مجموعه جدیدی از مشکلات را برای ارتش ایجاد کرد.

«عمران خان» نخست وزیر پاکستان و «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان با «ژنرال قمر جاوید باجوا» فرمانده ارتش پاکستان در ۱۸ فوریه.۲۹ بهمن ۱۴۰۰

در گذشته، روسای ارتش کسانی بودند که به نخست وزیران غیرنظامی که آنها را منصوب کرده بودند "خیانت" کردند.

General Ziaul Haq, flanked by senior officers | White Star archives

«ضیاءالحق» علیه «ذوالفقار علی بوتو» شد و «مشرف نواز شریف» را برکنار کرد.

این بار این«عمران خان» است که به ارتش خیانت می کند که شکست مخالفانش را در انتخابات ۲۰۱۸ تضمین کرد و اکثریت را به نفع او در مجلس ملی به همراه آورد.

«عمران خان» می تواند به خاطر اینکه اولین نخست وزیری است که جسورانه قانون اساسی را زیر پا گذاشته است، اعتبار بدست آورد.

«نخست وزیرمعلق پاکستان» همچنین با بازی سیاسی و انتصاب رئیس« آی اس آی»(ISI) سرویس اطلاعاتی پاکستان(ژنرال فیض حمید) در اکتبر گذشته(مهر ۱۴۰۱) رهبری ارتش را غافلگیر کرد.

 زمانی که قمر جاوید باجوا، فرمانده ارتش، سال گذشته به دنبال انتقال« ژنرال فیض حمید »از آی اس آی بود، «عمران خان» در برابر انتقال مقاومت کرد و آن را به یک مسئله تبدیل کرد.

توضیح مدیریت سایت-پیراسته فر:«ژنرال ندیم احمد انجم» رئیس سازمان استخبارات ارتش پاکستان شد.آذر۱۴۰۰

«ژنرال فیض حمید»رئیس استخباراتی پاکستان درسفربه افغانستان۱۳ شهریور ۱۴۰۰ 

سمت چپ(فیض حمید)  و قمر جاوید باجوا(راست)

«ژنرال فیض حمید» رییس سازمان‌‌استخباراتی پاکستان (ISI) از سمت‌‌اش برکنار شدمهر۱۴۰۰

Prime Minister Imran Khan in conversation with DG ISI Faiz Hameed at the PM Office in Islamabad. — PM Office

نخست وزیر عمران خان در گفتگو با مدیرکل آی اس آی فیض حمید در دفتر نخست وزیری اسلام آباد.

«ژنرال فیض حمید»به عنوان فرمانده قول اردوی پشاور انتخاب شد/ رئیس قول اردوی پیشاور

سپهبد فیض حمید فرماندهی قول اردوی پیشاور را از سپهبد نئومان محمود به تحویل گرفت.

«ژنرال ندیم احمد انجم»رئیس سازمان استخبارات«آی‌اس‌آی»(ISI)پاکستان،جانشین ژنرال فیض حمید/آذر۱۴۰۰

ادامه مقاله «سی راجا موهان»:اگرچه عمران خان در نهایت مجبور شد تسلیم شود، اما کاملاً آشکار شد که نخست وزیر و رئیس ارتش دیگر در یک موضع نیستند. بدتر از آن، خان در اداره پاکستان بی کفایت بوده، بحران اقتصادی پاکستان را عمیق تر کرده، درگیری های داخلی را تشدید کرده و روابط بین المللی را بدتر کرده است.

Pakistan army chief General Qamar Javed Bajwa (L) and Commadner of U.S. and Resolute Support military mission General John Nicholson attending the security conference in Kabul, Feb. 13, 2018. (Courtesy Pakistan army media wing, ISPR)

ژنرال قمر جاوید باجوا (سمت چپ) فرمانده ارتش پاکستان و ژنرال جان نیکلسون فرمانده مأموریت نظامی آمریکا و پشتیبانی قاطع در کنفرانس امنیتی در کابل، 13 فوریه 2018 شرکت کردند

File photo of Chief of Army Staff, General Qamar Javed holding a meeting with army officials | @OfficialDGISPR/Twitter

جلسه سران ارتش پاکستان با «ژنرال قمر باجوا» رئیس ستاد ارتش پاکستان

عمران خان وارد سیاست اسلامی شد که به طور سنتی تحت کنترل ارتش بود. او دیدگاهی تساهل آمیز نسبت به گروه های اسلامی مبارز مانند تحریک لبیک پاکستان داشت و به خواسته های افراطی آنها مانند اخراج سفیر فرانسه به دلیل توهین به مقدسات پاسخ داد. بسیج احساسات اسلامی به بخش مهمی از ابزار سیاسی عمران خان برای تقویت موقعیت سیاسی خود در داخل تبدیل شده است.

 ایندین‌اکسپرس: عمران‌خان کاری کرده که هیچ رهبر غیرنظامی در پاکستان قبلا انجام نداده است

او فراتر از سیاست داخلی، جسورانه وارد اختلافات درون جهان اسلام نیز شد. تلاش او برای همسویی با ترکیه و ایجاد یک بلوک اسلامی جدید خشم دوستان سنتی پاکستان در خلیج فارس - عربستان سعودی و امارات را برانگیخت.

جلسه فرماندهان ارتش پاکستان با نخست وزیر،عمران خان

خان همچنین فرصت‌هایی را که برای کاهش تنش‌ها با هند باز شد، مسدود کرد. در فوریه ۲۰۲۱، ارتش در مورد آتش بس با هند مذاکره کرد و باجوا درها را برای یک دستور کار کوچک اعتمادسازی با هند، از جمله در مورد تجارت، باز کرد. اما خان با استناد به تغییرات قانون اساسی هند در سال ۲۰۱۹ در کشمیر، این اقدام را رد کرد. تا پیش از این، رهبران غیرنظامی به دنبال بهبود روابط با هند بودند و ارتش این طرح ها را وتو کرد. اکنون، این یک رهبر غیرنظامی است که در مورد کشمیر و روابط با هند موضع جنگ طلبانه تری اتخاذ می کند.

اگرچه او اغلب به شدت به نخست وزیر نارندرا مودی و حزب ملی گرای او "راشتریه سویم سیوک سنگه" (آراس‌اس)  حمله کرده است، اما خان «سیاست خارجی مستقل هند» را ستایش کرده است. این کمتر یک تمجید از دهلی است تا حمله به ارتش پاکستان که مدتهاست یک مشارکت استراتژیک نزدیک با ایالات متحده و غرب را پرورش داده است. قبل از اینکه نخست‌وزیر شود، خان اغلب از اتحاد راولپندی با واشنگتن و تصمیم آن برای مشارکت در جنگ‌های آمریکا در منطقه که هزینه زیادی برای پاکستان داشت انتقاد می‌کرد.  با بدتر شدن روابط آمریکا و چین، او به پکن نزدیک‌تر شد و ظاهراً تحت فشار چین به مسکو سفر کرد، زیرا ولادیمیر پوتین به سربازانش دستور داد تا به سمت اوکراین حرکت کنند.

هفته گذشته، باجوا علناً از خان فاصله گرفت و از حمله روسیه به افغانستان انتقاد کرد و بر روابط نزدیک سنتی با ایالات متحده و اروپا تأکید کرد. در گذشته، ارتش با دقت نارضایتی های عمیق ضد غربی در پاکستان را تعدیل می کرد تا با آمریکا و اروپا چانه زنی کند.

عمران خان اکنون با این اتهام که درخواست مخالفان برای رای عدم اعتماد، توطئه ایالات متحده برای سرنگونی دولتش است، کاملاً به ضد آمریکایی بودن خود متمایل شده است. مداخله خصمانه خارجی اصلی ترین استدلال سیاسی بود که برای رد قطعنامه و انحلال مجلس شورای ملی مورد استفاده قرار گرفت.

عمران خان راهی را آغاز کرده است که هیچ یک از رهبران غیرنظامی انجام نداده اند - برای مقابله با هژمونی ارتش در طیف وسیعی از مسائل. در آستانه انتخابات (با فرض اینکه به زودی برگزار شود)، احتمال دارد که عنران خان بسیج مذهبی و ضد آمریکایی بودن را دو چندان کند. این می‌تواند به شکاف‌های احتمالی در ارتش در مورد ابزارهای مناسب برای مقابله با تشدید بحران‌های پاکستان بیافزاید.

In this photo released by the National Assembly, the leader of Pakistan Tahreek-e-Insaf party Imran Khan, speaks at the National Assembly in Islamabad, Pakistan, on August 17, 2018 (National Assembly, via AP)

به نظر می رسد خان شانس زیادی در مقابل ارتش ندارد اما زمین بازی ناهموار است، توپ دستکاری شده است و هوا به شدت ابری است - شرط بندی روی نتایج کار آسانی نیست. با این حال یک چیز مسلم است: این نزاع بزرگ درونی که توسط نافرمانی عمران آغاز شد، قطعاً پیامدهای گسترده‌ای برای مسیر سیاسی پاکستان در داخل و خارج خواهد داشت.

Pakistani Prime Minister Imran Khan speaks during the 48th session of the Organization of Islamic Cooperation (OIC) Council of Foreign Ministers, in Islamabad on March 22, 2022.

توضیح مدیریت سایت-پیراسته فر:منبع اخذشده سایت خبرانلاین است واما بااصلاحات واضافات.

ماجرای انحلال پارلمان پاکستان وبرکناری عمران خان ازنخست وزیری رادراین لینک بخوانید:

پارلمان پاکستان"کابینه عمران خان" منحل شد

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد