«ماهواره کوثر»با۳۰ کیلوگرم وزن ، ۳ سال فعال است،«ماهواره هدهد» با ۴ کیلوگرم وزن و ارتفاع مداری آن ۵۰۰ کیلومتر است ۴ سال فعالیت خواهدداشت.
«ماهواره کوثر»برای کاربردهای کشاورزی و نقشه برداری و «ماهواره هُدهُد» برای ارائه خدمات مخابراتی و اینترنت اشیاء (IoT) طراحی شده است.
ماهواره های «کوثر» و «هدهد»به عنوان نخستین ماهوارههای بخش خصوصی، از پایگاه پرتاب وستوچنی روسیه با ماهوارهبر «سایوز» با موفقیت به فضا پرتاب شد.
۲ ماهواره(کوثر+هدهد) با ماهوارهبر سایوز روسی به فضاپرتاب شدند ۱۵ آبان ۱۴۰۳
ماهواره سنجشی «کوثر» و ماهواره «هدهد» در نخستین ساعات سهشنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ توسط ماهوارهبر سایوز روسی از پایگاه «وستوچنی» پرتاب شد و با موفقیت در مدار قرار گرفت.
رئیس سازمان فضایی ایران، تعدادی از اعضای تیم سازنده ماهوارهها و خبرنگاران رسانه در پژوهشگاه فضایی ایران، به تماشای پخش زنده این پرتاب به نقطهمداری مورد نظر نشستند و شاهد پرتاب موفق آن بودند.
تجهیزات پیشرفته تصویربرداری در ماهواره کوثر
ماهواره کوثر نخستین محصول فضایی «شرکت امیدفضا» است که طراحی آن در تابستان ۱۳۹۸ آغاز شد، این ماهواره از استاندارد ماهوارههای مکعبی پیروی میکند که باعث کاهش زمان و هزینه فرآیند ساخت میشود.
ماهواره «کوثر» که ۳۰ کیلوگرم وزن دارد و عمر مداری آن بیش از ۳ سال تخمین زده شده، مجهز به دوربینهایی در طیف NIR و RGB و نخستین ماهواره ایرانی با وضوح متوسط ۳.۴۵ متر GSD (فاصله نمونهبرداری از زمین) است که به معنای پیشرفتهترین ماهواره تا سال ۱۴۰۰ در ایران است.
کوثر با قابلیت تصویربرداری ۶ فریم بر ثانیه
ماهواره کوثر برای کاربردهای کشاورزی، نقشه برداری و حدنگاری مناسب است و محدوده تصویر رنگی آن ۱۵ کیلومتر و نرخ تصویربرداری ۶ فریم بر ثانیه دارد و میانگین سن تیم سازنده این ماهواره ۲۶ سال اعلام شده است.
ماهوار«هدهد»با استاندارد «ماهوارههای مکعبی» است و مأموریت آن ایجاد بستر اختصاصی ارائه خدمات اینترنت اشیا بینالمللی باند باریک است. بیشترین کاربرد خدمات ماهواره هدهد در بخشهای کشاورزی، حملونقل و تدارکات و محیط زیست است.
وزن این ماهواره چهار کیلوگرم و ارتفاع مداری آن ۵۰۰ کیلومتر است و عمر مداری چهار سال دارد و برای مقاصد کشاورزی و نقشهبرداری مورد استفاده قرار میگیرد.
توضیح مدیریت سایت-پیراسته فر:دو ماهواره خصوصی کوثر و هدهد روز جمعه ۱۱ اکتبر۲۰۲۴ برای پرتاب برنامه ریزی شده آنها به فضا در روز سه شنبه ۵ نوامبر۲۰۲۴ به روسیه فرستاده شدند.
این مأموریت اولین سرمایه گذاری صنعت فضایی خصوصی ایران در ساخت و پرتاب ماهواره است که نشان دهنده پیشرفت قابل توجهی برای جاه طلبی های هوافضای کشور است.
ماهواره کوثر که برای کاربردهای کشاورزی و نقشه برداری و ماهواره هدهد برای ارائه خدمات مخابراتی و اینترنت اشیاء (IoT) طراحی شده است.
موشک Soyuz-2.1b طبق برنامه از سکوی پرتاب«وستوچنی»(Vostochny) در شرق روسیه بلند شد و ۹ دقیقه پس از پرتاب محموله خود را در مدار تعیین شده قرار داد. این هواپیما حامل دو ماهواره رصدی زمین روسی«یونوسفر-M» Ionosphere-M و چند ده ماهواره کوچکتر از جمله دو ماهواره ایرانی بود.
دو ماهواره ایران به نامهای کوثر و هدهد اولین ماهوارهای بودند که به نمایندگی از بخش خصوصی کشور پرتاب شدند. در ۹ آگوست ۲۰۲۲(۱۸ مرداد ۱۴۰۱)، موشک روسی یک ماهواره ایرانی رصد زمین به نام خیام را که به دستور تهران در روسیه ساخته شد، پرتاب کرد و در فوریه روسیه ماهواره ایرانی دیگری به نام پارس-۱ را در مدار زمین قرار داد.
«کاظم جلالی»(سفیر ایران در روسیه) و«سرگئی ریابکوف»(معاون وزیر امور خارجه روسیه در امور همکاری های بین المللی و کشورهای بریکس)۰۹ بهمن ۱۴۰۲
کاظم جلالی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در مسکو روز دوشنبه در شبکههای اجتماعی گفت: در ادامه توسعه همکاریهای علمی و فناوری ایران و روسیه، دو ماهواره ایرانی کوثر و هدهد به مدار ۵۰۰ کیلومتری پرتاب میشوند.
وی گفت که این پرتاب در ساعت ۰۲:۴۸ به وقت تهران (۲۳:۱۸ روز دوشنبه به وقت گرینویچ) با استفاده از موشک روسی سایوز انجام خواهد شد.
در این بیانیه آمده است: ماهواره های تصویربرداری و ارتباطی توسط شرکت امید فضا ایران طراحی و ساخته شده است و از کشاورزی، پایش محیط زیست و ارتباطات در مناطق دورافتاده پشتیبانی می کند.
جلالی گفت که روسیه قبلاً ماهوارههای ایرانی را پرتاب کرده است، اما این اولین بار است که ابتکار بخش خصوصی بوده است.
صبح سهشنبه ۱۸ مرداد ۱۴۰۱(۹ آگوست ۲۰۲۲) بود که ماهواره «خیام» بهروی ماهوارهبر «سایوز» از پایگاه فضایی بایکونور قزاقستان به فضا پرتاب شد.
ماهواره خیام یک ماهواره ۶۰۰کیلوگرمی است که در مدار ۵۰۰کیلومتری قرار گرفت تا بهمدت 5 سال از دادهها و تصاویر ارسالی آن در حوزههای کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست، منابع آبی، معادن و پایش مرزها و مدیریت حوادث غیرمترقبه استفاده شود. خیام یک ماهواره سنجش از دور است و تمامی فرامین مربوط به کنترل و بهرهبرداری از این ماهواره از روز اول و بلافاصله پس از پرتاب توسط کارشناسان ایرانی مستقر در پایگاههای فضایی متعلق به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در خاک جمهوری اسلامی ایران انجام و صادر شد.
موشک Soyuz-2.1b در فضاپیمای«وستوچنی» Vostochny واقع در حدود ۲۰۰ کیلومتری شهر «بلاگووشچنسک» در منطقه آمور در شرق روسیه قراردارد.