پیراسته فر

علمی،تحقیقی و تحلیلی

پیراسته فر

علمی،تحقیقی و تحلیلی

نقش گیلان «صومعه سرا"درپیروزی انقلاب+ائمه جمعه صومعه سرا

دیدارعلمای گیلان(امینیان،یکتا،زاهد،پورجعفر)باامام خمینی...پاسخ نامه(تشکر)امام خمینی رابه «حجت الاسلام شیخ موسی یکتا» راخواهیدخواند که درآن نامه ازفرزندش(عبدالعظیم یکتا)وحجت الاسلام شیخ عبدالکریم محمدی هم تشکرکرده است.

مسجد«جعفری»شهرستان صومعه سرا-سیدجعفرآقا

اسامی ۵ امام جمعه صومعه سرا ومدت مأموریت هرکدام


این مسجدمحل تشکلهای انقلاب و تجهیزنیروهای جبهه وجهادبوده،حجت الاسلام شیخ عبدالعظیم یکتا(متولدسال ۱۳۰۶ متوفی۱۰ تیر ۱۳۹۴)یکی ازروحانیون فعال این مسجد،چه درقبل ازانقلاب وهم دربعدازانقلاب بوده  است.

نخستین جرقه‌های انقلاب اسلامی در خرداد ۱۳۴۲ زده شد و در طول ۱۵ سال گسترده و گسترده تر شد. سر آغاز انقلاب اسلامی در گیلان را نیز می‌بایست در سالهای ۱۳۴۲ جستجو کرد.

 از نخستین حرکت‌های مردم گیلان قیام مردم و علماء در اعتراض به وقایع ۱۵ خرداد بود اما از سال ۱۳۵۶ فعالیت مخالفان رژیم در گیلان تشدید و علنی گردید و در سال ۱۳۵۷ مبارزات مردم در شکل گسترده‌تری ادامه یافت و مساجد گیلان به ویژه رشت،صومعه سرا و لاهیجان شاهد تجمعات روزافزون مردم بود. 

جلسات سخنرانی عالمانی چون احسانبخش ، ابراهیم فقیهی و هادی حسام در رشت،زین العابدین قربانی در لاهیجان، 

میرآقا موسوی در صومعه سرا مورد توجه مردم قرار گرفت

علمای گیلان

پاسداران اولیه سپاه صومعه سرا

علمای گیلان

علمای گیلان

علمای گیلان

شجونی ولاهوتی در نوفل لوشاتو

سرداراحمدبرزگر(اولین فرمانده سپاه صومعه سرا)،آیت الله زین العابدین قربانی(امام جمعه رشت)،حجت الاسلام اسماعیل صدیقی(امام جمعه صومعه سرا)

اولین فرمانده سپاه صومعه سرا درحلقه پاسداران

سیدامیرفاضلی،احمدبرزگر،سیدخلیل صفوی

محمدتقی رنجبر چوبه نماینده دوره اول دوم سوم و ششم مجلس شورای اسلامی+حاج سیدعلی نعیمی(انقلابیون اولیه انقلاب اسلامی درصومعه سرا)

محمدتقی رنجبر و منوچهرمتکی(وزیرخارجه سابق)

قاسم رمضانپورنرگسی(نماینده دوره چهارم وپنجم مجلس شورای اسلامی)صومعه سرا

« ساواک» نسبت به«این۳شهر»  حساس بود (رشت،صومعه سرا ولاهیجان)علاوه بر این۳شهر، مردم در شهرهای رودبار، آستانه اشرفیه، رودسر، فومن و لنگرود نیز دست به تظاهرات زدند.

«سرداراحمدبرزگر»(فرمانده سپاه صومعه سرا)درمیان  پاسدارانش 

بترتیب ازراست:هامون محمدی، احمدبرزگر،محمودجوادی،بهروزعابدمحزون،علی حیدری،تیمور زحمتکش و(نفرپشت سری)سید نورالدین یزدان‌پرست:سال ۱۳۶۰

امام جمعه صومعه سرا درحلقه پاسداران صومعه سرا

نقشه گیلان-صومعه سرا

عاشورای ۱۳۴۲رابایدنقطه عطف نهضت امام خمینی دانست.

روز ۱۳ خرداد ۱۳۴۲(۱۰محرم ۱۳۸۳) امام خمینی به مناسبت عاشورای حسینی در مدرسه فیضیه سخنانی را ایراد نمود که در شکل گیری رخدادهای بعدی تاریخ معاصر ایران نقش مهمی را ایفا کرد.

امام خمینی که درآن زمان به«حاج آقاروح الله»مشهوربودند، عملکرد رژیم را در حمله به مدرسه ی فیضیه با حادثه ی عاشورا مقایسه کرده و باصراحت «شاه »محمدرضاپهلوی را به طور بی سابقه ای مورد خطاب وعتاب قرار داد.

شکست توطئه رژیم پهلوی در منزل امام خمینی در فروردین 42/ امام خمینی در اولین سخنرانی خود بعد از فاجعه فیضیه چه فرمودند؟

روز جمعه، ۲ فروردین ۱۳۴۲(٢٥ شوال ١٣٨٢) سالروز شهادت امام جعفر صادق،«قم »چهره دیگری به خود گرفت. به دنبال اعلام عزای عمومی و سخنرانی‌های افشاگرانه امام وتلاش وی در جهت بسیج علما در سراسر کشور،«ساواک»نیز برای خنثی سازی  از این فراخون به سرکوب این نهضت پرداخت.

رئیس وقت ساواک و مشاور عالی شاه، سرهنگ علی اکبر مولوی (رئیس ساواک تهران) با نیروهای تحت امرش برای سرکوب مردم عازم قم شد،حمله با سوت «سرهنگ مولوی »آغاز شد. به دنبال آن صدها کماندو و مأمور با سلاح گرم و سرد به جان مردم بی پناه افتادند. 

صدها نفر توسط چاقو و پنجه بکس وزنجیر، زخمی و با جراحت‌های عمیق روانه بیمارستانهاشدند،تعداد زیادی نیز دستگیر و بازداشت شدند، مدرسه و میدان آستانه، به میدان جنگ تبدیل شد و شهر قم به صورت یک شهر جنگ زده درآمد. بسیاری از طلاب از طبقه فوقانی مدرسه به داخل رودخانه خشک قم پرتاب شدند و دست و پای عده زیادی شکست. کماندوها و مأموران مخفی با شکستن درختان مدرسه به سمت طلاب حمله کرده و در عین حال از سوزاندن قرآن‌ها و کتب ادعیه و هر آنچه در حجره‌ها یافتند، ابایی نداشتند.

مردم به بیوت علما پناهنده شده،عده ای از مضروبین  وحشت زده به بیت امام خمینی پناه بردند، امام همچنان مصمم به ادامه قیام، وعده پیروزی مردم و رسوایی دستگاه را نوید دادند«....دستگاه جبار با دست زدن به این فاجعه، شکست و نابودی خود را حتمی ساخت. ما پیروز شدیم، ما از خدا خواستیم که این دستگاه ماهیت خود را بروز دهد و خود را رسوا کند»

فاجعه هجوم به مدرسه فیضیه و واکنش حضرت امام خمینی(س)

مجلس اول صبح جمعه(جمعه۲ فروردین ۱۳۴۲) در منزل امام بر پا شد. در حالی که سخنران جلسه به بیانات خود ادامه می‌داد عده‌ای از عوامل رژیم بر طبق دستور شروع به بی‌نظمی و فرستادن صلوات‌های بی‌جا نمودند.

مجلس دوم به میزبانی آیت‌الله سیدکاظم شریعتمداری در مدرسه حجتیه قم برگزار گردید. در آن مجلس نیز با ایادی رژیم در هنگام سخنرانی‌ «حاج آقا انصاری قمی »به فرستادن صلوات اقدام نمودند. 

« آیت الله علی دوانی» که خود در آن مجلس حضور داشت می نویسد:، برگزار کنندگان ناچار شدند از «آقا حسن میره‌ای» پهلوان معروف قم استفاده نمایند. ایشان درحالی که ۲متر قد داشت و از هیبت و احترامی برخوردار بود با ایستادن کنار منبر و دستور سکوت به اغتشاش‌گران توانست آرامش را برقرار سازد.

فاجعه فیضیه

مجلس سوم به دعوت آیت‌الله سید محمدرضا گلپایگانی در بعداز ظهر همان روز(جمعه۲ فروردین ۱۳۴۲) در مدرسه فیضیه برگزارگردید. د رحالی که از صبح آن روز بیش از ۲۰ اتوبوس در پوشش دهقانان و کشاورزان و در واقع ایادی رژیم همراه با کماندوها و نیروهای مسلح قم تجمع کرده بودند.

​ مدرسه فیضیه به عنوان مرکز قیام قم از حساسیت و اهمیت بیشتری برخوردار بود. نیروهای سرکوبگر به دودسته تقسیم شده بودند. دسته‌ای علنی با لباس‌های نظامی سلاح‌های گرم وابزار سرکوب و دسته دیگر با لباس‌های مبدل در حالی که از سلاح‌های سرد و چماق نیز بهره‌مند بودند. اطراف مدرسه و درون مدرسه از نیروهای علنی و غیرعلنی پر بود. حدود هفت نفر بر زرهی و تعداد زیادی نیروهای مسلح در پشت بام مسجد همراه با دوربین و سایر آلات رعب، فضای وحشتناکی برای مردم ایجاد کرده بودند.

در اواسط سخنرانی «حجت الاسلام سیدمحمد آل طه»، آیت‌الله محمدرضاگلپایگانی با عبور از دالان ماموران نظامی در بیرون مدرسه وارد صحن شدند و در یکی از حجره های جنب کتابخانه مستقر شدند.

« آیت الله نعمت الله صالحی نجف‌آبادی»  می نویسد:هنگام سخنرانی حاج‌آقا انصاری(شیخ مرتضی ثانی) عوامل رژیم، شروع به فرستادن صلوات کرده و به سمت سخنران هجوم برده و در حالی که سعی می‌کردند میکروفون را از سخنران بگیرند، ناگهان با شعارهای زنده باد شاه جلسه را به هم ریخته ودر یک درگیری گسترده و بی‌سابقه شروع به ضرب و شتم حاضرین و تخریب و انهدام مدرسه می‌نمایند.

رمزحمله به فیضیه:سوت ساواک-تکان دادن دست با«دستکش سفید»سرهنگ مولوی

شروع حمله با سوت سرهنگ مولوی رئیس ساواک تهران آغاز شد. به دنبال آن صدها کماندو و مآمور با سلاح گرم و سرد به جان مردم بی پناه افتادند. صدها نفر توسط چاقو و پنجه بکس وزنجیر، زخمی و با جراحت‌های عمیق روانه بیمارستان و عده زیادی در بیوت علما پناهنده شده درحالی که تعداد زیادی نیز دستگیر و بازداشت شدند. در یک چشم به هم زدن مدرسه و میدان آستانه، به میدان جنگ تبدیل شد و شهر قم به صورت یک شهر جنگ زده درآمد. به گفته عینی بسیاری از طلاب از طبقه فوقانی مدرسه به داخل رودخانه خشک قم پرتاب شدند و دست و پی عده زیادی شکست. کماندوها و مأموران مخفی با شکستن درختان مدرسه به سمت طلاب حمله کرده و در عین حال از سوزاندن قرآن‌ها و کتب ادعیه و هر آنچه در حجره‌ها یافتند، ابایی نداشتند.

خداحافظ رفیق بی‌بدیل روزهای سخت و بحرانی ایران/دور نیست آن زمان که من نیز به شما ملحق شوم

«آیت‌الله ابراهیم امینی» که خود از شاهدان عینی آن فاجعه در قم بود در خاطراتش می نویسد: اواخر اسفند ۱۳۴۱ علما و مراجع در یک نشستی تصمیم گرفتند به مردم اعلام کنند که به عنوان اعتراض به دولت در تصویب لایحه انجمن‌های ایالتی و ولایتی از مراسم عید نوروز صرف‌نظر نمایند. در آن روز در منزل امام، مراسم عزاداری برای امام صادق(ع) برپا بود. من به منظور شرکت در آن مراسم به سوی منزل امام حرکت کردم. در بین راه دیدم تعدادی اتوبوس درب مدرسه حکیم نظامی توقف کردند. افرادی از آن‌ها پیاده شدند و به داخل مدرسه رفتند. افراد لباس شخصی داشتند ولی از قیافه آن‌ها پیدا بود که نظامی هستند.

بعدازظهربه مجلس آیت الله گلپایگانی رفتم،«حاج انصاری قمی» در اوایل منبر ایشان از گوشه و کنار مجلس، سروصدا و صلوات‌های بی‌جا شروع شد. آقای انصاری سعی می‌کرد آن‌ها را ساکت کند ولی نمی‌شد. من با مشاهده وضع موجود به سوی منزل امام حرکت کردم تا جریان را به اطلاع ایشان برسانم. امام در اتاق بیرون با چند نفر از علما و فضلا نشسته بودند. طولی نکشید که چند نفر از طلاب کتک خورده و سر و دست شکسته وارد بیت امام شدند و جریان فیضیه و ضرب و شتم طلبه‌ها را تعریف کردند. وضع خطرناکی بود. احتمال می‌رفت مزدوران رژیم به «بیت امام خمینی» نیز حمله کنند.

بعضی حاضران پیشنهاد کردند« درب منزل امام بسته شود» آیت‌الله محمدصادق لواسانی(وکیل تام الاختیارامام خمینی،متوفی مهر ماه سال ۱۳۶۹) نیز که در نزدیک امام نشسته بود این پیشنهاد را خدمت امام عرضه داشت و تأیید کرد.
امام گفت: «نه!». اصرار کردند امام برآشفت و گفت: «نه! این چوب‌ها را باید بر سر من می‌زدند، اکنون درب خانه‌ام را به روی افراد کتک‌خورده ببندم. اگر اصرار کنید به سوی فیضیه حرکت می‌کنم».
طولی نکشید که منزل پر از جمعیت شد. نزدیک غروب بود. امام از اتاق بالا به قصد اقامه نماز مغرب و عشا پایین آمد. نماز مغرب و عشا را به امامت ایشان خواندیم، در حالی که احتمال حمله کماندوها وجود داشت. بعد از خاتمه نماز عشا امام به اتاق بالا رفت و برای انبوه حاضران سخنرانی کرد. در حدود بیست دقیقه صحبت کرد.

توضیح نگارنده-پیراسته فر:در یکی از اسناد ساواک آمده که این حادثه، امری از پیش طراحی شده بود.

براساس این دستورالعمل «تیمسار حسن پاکروان» رئیس ساواک در تاریخ ۲۸ اسفندماه ۱۳۴۱ به مناطق ساواک دستور داده است:چون احتمال دارد در منطقه آن ساواک بعضی از وعاظ در مساجد هنگام وعظ با توجه به این که روز جمعه دوم فروردین ( رحلت امام ششم) مطالبی برخلاف مصالح کشور ایراد کنند و اذهان عمومی را مشوش سازند. دستور فرمایید از هم اکنون با تشریک مساعی ماموران و مسوولین انتظامی محل همه گونه پیش بینی های لازم معمول شود حتی در صورت وجود احتمال اینگونه عملیات مخالف، مجالس با شکوه تر در مخالفت با این گونه اظهارات تشکیل داده و در مقابل بیانات وعاظ محرک در مساجد نیز دستجاتی وجود داشته باشد که با ذکر صلوات مانع اظهارات نامناسب آنان بشوند، چنانچه این تدابیر کارساز نباشد، برای دستورات بعدی از مرکز اجازه بگیرند.

از ۱۵ خرداد۱۳۴۲ تا ۱۵ فروردین ۱۳۴۳، امام خمینی به مدت ۱۰ ماه در بازداشت و حصر رژیم شاه بودند.

فاجعه هجوم به مدرسه فیضیه و واکنش حضرت امام خمینی(س)

بنابه گزارش روزنامه واشنگتن پست: در این روز تنها در تهران بیش از یک هزار تن کشته شدند. با تصویب لایحه ی مصونیت قضایی نظامیان آمریکایی (کاپیتولاسیون) در نیمه ی دوم سال ۴۳، رویارویی امام خمینی با رژیم پهلوی وارد مرحله ی جدیدی گردید. کاپیتولاسیون که نخستین بار پس از شکست در جنگ های ایران با روسیه به ایران تحمیل شده بود، پس از انقلاب اکتبر ۱۹۱۷ ملغی شده بود. امام خمینی که پس از آزادی در منزلش تحت نظر بود در اجتماع بزرگی از مردم نطقی در مخالفت با کاپیتولاسیون ایراد کرد. در این سخنرانی ایشان شاه را مورد حمله قرار داد و دولت و مجلسین را فاسد دانست و آمریکا و اسراییل را دشمن اسلام و ایران خواند.

مأموران «ساواک»شبانه امام خمینی را در منزلشان دستگیر و به زندان تهران منتقل کردند.

۱۰ ماه بازداشت  امام خمینی 

فاجعه هجوم به مدرسه فیضیه و واکنش حضرت امام خمینی(س)

«امام خمینی» این مدت را در ۵ نقطه گذراندند : زندان باشگاه افسران، زندان قصر، زندان عشرت‌آباد(۴۰ روز)و ۱۱ مرداد به منزل(نجاتی) در منطقه «داوودیه» تهران که تحت نظر ساواک و مأموران شهربانی بود، منتقل شدند(۳روز) وآخرین بازداشتگاه امام دریکی از منازل تحت اشراف-ساواک «قیطریه» بودکه ۸ماه محصوربود.

خاطره جالب ازدستگیری امام خمینی بنقل ازامام خمینی

undefined

آیت الله جلالی خمینی (همشهری امام خمینی - امام جمعه اسبق شهر خمین) می گوید،درزمان حصربه ملاقات امام رفتم:ازامام خمینی خواستم ماجرای دستگیریش راتعریف کند.

من در این ملاقات «به امام گفتم از دستگیری‌تان داخل خانه حاج آقا مصطفی تعریف کنید. »

امام لبخندی زدند و گفتند :وقتی صدای جیغ و داد را شنیدم به سمت در خانه آمدم دیدم مشتی علی (خادم) را می‌زنند. در را باز کردم و گفتم چرا او را می‌زنید؟ روح‌الله منم و الان می‌آیم.

امام گفت:از شهر که خارج شدیم دیدم، افراد مسلحی که سمت چپ و راست من نشسته‌اند دست و پایشان می‌لرزد. گفتم: چرا رنگتان پریده!؟

مأموران ساواک گفتند :«ما ترسیده‌ایم!»

امام گفت:من دست روی پایشان گذاشتم و گفتم ناراحت نباشید من همراهتان هستم.(باخنده)  این ماجرای ملاقات من با امام بود./پایان اظهارات همشهری امام خمینی.

آزادی بعداز ۱۰ ماه

رژیم شاه سرانجام امام را پس از سالگرد واقعه فیضیه و پیش از فرا رسیدن ماه محرم آزاد کرد. مأموران امنیتی ساواک به سرپرستی سرهنگ مولوی، رییس ساواک تهران، شبانه امام را از قیطریه خارج کرده و به قم آوردند.

دستگیری مجدد۶ماه بعدازآزادی -تبعید امام خمینی

«سرهنگ عصار»فرماندهی مأموران ساوراک رادر دستگیری وتبعیدامام خمینی به ترکیه رابعهده داشت می گوید:

 غروب چهاردهم خرداد بود. رئیس شهربانی، نصیری، مرا خواست؛ به سرعت خودم را به ساختمان شهربانی رساندم که در اول بلوار کشاورز قرار داشت. وقتی وارد اتاق شدم، نصیری را دیدم که پشت میز منتظر من نشسته است. اسدالله علم، نخست‌وزیر و پاکروان، رئیس ساواک، هم در آن‌جا حضور داشتند. (معمولاًدریک اتفاق خیلی مهم رده بالای مملکتی یک جا جمع می شوند)، نصیری با لحنی آمرانه خطاب به من گفت: «مأموریتی به تو می‌دهم که باید به نحو احسن انجام دهی.»کاغذی را که در دست داشت، به من نشان داد و گفت:همین امشب به قم می‌روی. این آدرس دقیق منزل خمینی است. طوری باید حرکتت را تنظیم کنی که نیمه شب به آنجا برسی. او را دستگیر کن و بیاور. همه نیروها در اختیار تو هستند: ارتش، ساواک و شهربانی. به قم هم تلفن زده‌ایم و در جریان‌اند. هر چقدر می‌خواهی، می‌توانی نیرو به همراه خودت ببری.

عصارمی گوید:سوار بر یک بنز لیمویی، خود را به قم رساندیم. شب از نیمه گذشته بود. طبق نقشه، منزل  خمینی را یافتیم. اما کوچه به اندازه‌ای باریک بود که اتومبیل وارد آن نمی‌شد. پای پیاده وارد کوچه شدم، در زدم، یک نفر در را باز کرد؛ همان جا حدس زدم که ایشان مصطفی باشد. گفتم: مأمور هستم آقا را با خودم ببرم. سر و صدا نکنید. چون مأموران مسلح دربیرون هستند، دستور دارند در صورت درگیری، شلیک کنند.

سید مصطفی بی هیچ حرفی وارد خانه شد. چند دقیقه بعد بازگشت و گفت«بفرمایید داخل»

فرمانده  عملیاتی ساواک(سرهنگ عصار)می گوید:وارد حیاط شدم، خمینی(امام) را دیدم که لب حوض نشسته و وضو می‌گیرند،من پاهایم شروع به لرزیدن کرد. امام هنوز در کمال خونسردی لب حوض نشسته بود. نگاهی به من انداخت و گفت« بفرمایید»وامامن پاهایم همچنان می لرزید، امام به در باز یکی از اتاق‌ها اشاره کرد و گفت: «برو آنجا و قدری آب بخور»تاآرام بگیری! به سمت اتاق رفتم. کاسه‌ای آب در آن‌جا بود که آن را تا قطره آخر نوشیدم. تا امام وضو را به پایان برساند، من هم کمی آرامش پیدا کرده بودم. آن گاه گفتند: «همین جا بایست، می‌آیم»

فرمانده ساواک می گوید:آنگارخمینی فرمانده بود ومن سربازش-بطوریکه با این دستور ایشان، من حتی یک قدم جلوتر نرفتم!. امام به داخل اتاق بازگشتند. دقایقی بعد در حالی که لباس پوشیده و بقچه‌ای هم زیر بغل داشتند، برگشتند و گفتند: «برویم»

از در که خارج می‌شدیم، مصطفی گریه می‌کرد. امام بر او نهیب زد: چرا گریه می‌کنی؟ گریه ندارد. سپس با فرزندانشان خداحافظی کرده و از منزل بیرون آمدند. ماشین«فولوکس» کوچکی که توانسته بود راه خود را به درون کوچه باریک امام بگشاید، دم در منتظر بود. سوار شدیم و بی درنگ به سمت تهران حرکت کردیم.

در طول راه، خمینی حتی کلمه‌ای حرف نزد. مرتب مشغول ذکر بود و دعا می‌خواند.

با رسیدن به تهران، جلوی ساختمان شهربانی پیاده شدیم. من به همراه خمینی به داخل ساختمان رفتیم. درب اتاق نصیری را کوبیدم. او به همراه پاکروان و علم در اتاق نشسته و منتظر بودند. با ورود امام(خمینی)، هر ۳ آن‌ها بی اختیار از جا برخاستند و سلام نظامی دادند! اما بعد که به خود آمدند، آرام و بی صدا، دست‌هایشان را پایین آوردند. به من گفتند: «شما بیرون منتظر باشید.»

سرهنگ عصارمی گوید:۲ ساعت بعد مرا صداکردند و امر کردند، ایشان را به باشگاه افسران ببرید. پس از انجام تشریفات اداری، امام را به باشگاه افسران منتقل کردم. اما مدام از خود می‌پرسیدم   در آن «بقچه» چه چیزی است؟

اماپس از استقرار در باشگاه، زمانی که امام «بُقچه» خود را گشودند، نگاهی به درون آن انداختم. یک سجاده، کتاب دعا، قرآن، مفاتیح و یکی دو دست لباس زیر. گویا ایشان از مدت اقامت خود مطلع و مایحتاج خود را برای چند روز آماده کرده بودند.

پس از آن دستور دادند امام را از باشگاه افسران به «عشرت آباد» ببرید. وقتی امام را به عشرت آباد منتقل کردیم، روز اول از ایشان پرسیدم : ناهار چه چیزی میل دارید؟

عصارمی گوید:مقداری پول به من دادند وگفتند: با این پول یک «سنگک» بگیر و بقیه‌اش را «پنیر».

بقیه روزها فقط برایشان نان سنگک می‌گرفتم و با همان نان و پنیر روز را می‌گذراندند. اغلب اوقات هم «روزه »بودند. امام تمام وقت روی سجاده می‌نشستند و نماز و دعا می‌خواندند./پایان خاطره سرهنگ عصار.

آزادی امام شبانه.بعداز۱۰ماه

مأموران ساواک، امام را در ساعت ۱۰شب  ۱۵ فروردین ۱۳۴۳ در میدان نکویی قم، که بیش از صد متر با منزلشان فاصله نداشت، پیاده کرده و به سرعت دور شدند. برخی که امام را شناختند به سوی ایشان شتافتند و با فرستادن صلوات و شعار برای امام ایشان را به منزل رساندند. انبوه جمعیت در مدت کوتاهی روانه منزل امام شد و برخی از علما و روحانیون طراز اول همان شب به دیدار امام آمدند.

وامادیدندزندان ،نهضت راخاموش نمی کند،لذابرای خاموشی چراغ پرفروغ «روح الله»را  ۱۳ مهر ۱۳۴۴ازایران اخراج کردند،که امکان دسترسی مردم وعلماباقافله سالاراین نهضت قطع شود/آغاز«تبعید».

مهدی عراقی همراه امام خمینی در نوفل لوشاتو

۱۴سال ۳ماه دوری ازوطن/۲ماه زندان+۸ماه حصر

یازده ماه ترکیه+۱۳سال عراق+۴ماه فرانسه

۱۳آبان۱۳۴۳–تیعیدامام خمینی  به ترکیه

۱۳سال اقامت درنجف

۱۳مهر۱۳۴۴تبعیدازترکیه به عراق"نجف"

مام خمینی بعداز۲زوزاقامت درکاظمین به«سامرا»رفتند

امام خمینی درترکیه

امام ۲ روزی در کاظمین بودند و بعد یک سفر مختصری مشرّف سامرا شدند.

واز «سامرا» به کربلا رفتند.

دو روزی هم در کربلا بودند، و بعد عازم نجف شدند.

۱۲مهر۱۳۵۷تبعید-اخراج-ازنجف به کویت

کویت اجازه حضوربه خاکش رانداد،بناچارامام چندساعت بعدبه عراق(بصره)برگشت وروزبعد۱۳مهر۵۷ازطریق فرودگاه بغدادبه «فرانسه»منتقل شد.

کویت اجازه حضوربه خاکش رانداد،بناچارامام چندساعت بعدبه عراق(بصره)برگشت وروزبعد۱۳مهر۵۷ازطریق فرودگاه بغدادبه «فرانسه»منتقل شد.

برگردیم به گیلان

رهبران نهضت دراستان گیلان:

۱- رشت:صادق احسانبخش ، ابراهیم فقیهی و هادی حسام .

۲- لاهیجان:زین العابدین قربانی وابوالحسن کریمی .

۳- صومعه سرامیرآقا موسوی  و عبدالعظیم یکتا .

با آغاز مهر ۱۳۵۷ مردم شهرهای گیلان فعالیت‌های خود را شدت بخشیدند و اعتصابهای گسترده‌ای در سازمانها و مدارس آغاز گردید.

 آیت الله ضیابری از پیشگامان مبارزه در این ایام طی اعلامیه‌ای به مأموران پلیس هشدار داد.

 بنا به دعوت آیت الله احسان بخش که رهبری مبارزه را در شهر رشت و استان گیلان بر عهده داشت اعتصابهای گسترده‌ای صورت پذیرفت و تصاویر شاه در مدارس واماکن عمومی به آتش کشیده شد. در روز ۱۷ مهرماه مردم رشت علی رغم باران سیل آسا در راهپیمایی بزرگی شرکت کردند.

 در روز ۳ آبان ۱۳۵۷ نیز مردم رشت از میدان بانک ملی راه‌پیمایی دیگری را آغاز کردند و شیشه‌های مشروب فروشی‌ها و سینماها را شکستند در پایان راهپیمایی هم به منزل استاندار حمله کردند. این راهپیمایی سرانجام با مداخله نیروهای پلیس و دستگیری جمعی از راه‌پیمایان خاتمه یافت.

 در روز ۸ آبان ۱۳۵۷ نیروهای دولتی برای جلوگیری از گسترده شدن تظاهرات در روستاها و شهرها با فراهم آوردن نیروهای طرفدار سلطنت از سراسر استان به صومعه سرا حمله برده و به غارت و تخریب منازل و مغازه‌های مخالفان رژیم پرداختند. طی این حمله یک تن کشته و عده‌ای نیز مجروح شدند.  

در ۲۰ آبان ۱۳۵۷ مردم رشت به منظور اعتراض به حمله عناصر چماق بدست رژیم در صومعه‌سرا در رشت اقدام به راه‌پیمایی ۱۵۰ هزار نفری کردند. این راهپیمایی به مدت ۴ ساعت به طول انجامید.

اولین شهیداستان واولین شعار"شاه ترامی کشیم"ازصومعه سرابود

به دنبال تظاهرات مردم رشت و دیگر شهرهای استان گیلان، ماموران انتظامی از ترس حملات چریکی روستاهای اطراف لاهیجان و سیاهکل را تحت کنترل شدید قرار دادند.

 در روز ۱۱ آبان ۱۳۵۷ به مناسبت شهادت یکی از جوانان روستای پشتیر(گوراب زرمیخ) صومعه‌سرا گروه کثیری از انقلابیون  رشت به رهبری آیت الله احسانبخش  به صومعه سرا رفته و به تظاهرات پرداختند. در این تظاهرات برای نخستین بار شعار «شاه ترا می‌کشیم» شنیده می‌شد.

 در آن روز تظاهر کنندگان تصاویری از میرزا کوچک خان را در دست داشتند و از مقابل قرارگاه میرزا کوچک خان عبور کردند.

  به دنبال تظاهرات مردم در رشت و صومعه‌سرا، مردم لاهیجان در روزهای ۲۲ و ۲۳ آبان تظاهرات وسیعی را آغاز کردند که این راه پیمائیها منجر به زد و خورد شدید با نیروهای پلیس گردید و منجر به کشته شدن ۱۳ نفر از تظاهر کنندگان گردید. در طول دهه محرم سال انقلاب (از اواسط آذرماه) در ضمن سوگواری برای حسین ابن علی علیه‌السلام، تظاهرات مردم شهرهای گیلان ادامه یافت. در تاسوعا و عاشورای سال ۱۳۵۷ در استان گیلان عزاداری در خیابانها از سوی رژیم ممنوع اعلام شد. اما در اغلب شهرهای استان مراسم عزاداری به تظاهرات روز به روز خشن تر و خونین تر می‌شد. شهر لاهیجان به میدان جنگ تبدیل شده و آتش‌سوزی بزرگی بخش عظیمی از شهر را به خاکستر تبدیل کرد و عبور و مرور بواسطه موانعی که مردم در خیابانها ایجاد کرده بودند متوقف شد.

۲۳ آذر ۱۳۵۷ حامیان جکومت پهلوی دررشت تظاهرات کردند

به دنبال تظاهرات مردمی در ایام عزاداری عاشورا نیروهای دولتی در ۲۳ آذرماه گروهی بزرگی از طرفداران حکومت پهلوی در شهرها و روستاهای گیلان را تجهیز کرده و به شهر رشت کشاندند تا متقابلاً تظاهراتی به نفع شاه و حمایت از دولت انجام گیرد. اما تظاهر کنندگان به غارت اموال مردم، تخریب مغازه‌ها، آتش زدن وسائل نقلیه و ضرب و شتم مردم پرداختند.

لازم به ذکراست :اولین شهیدگیلان « فریبرزبرشنورد»دانش آموزی ازصومعه سرا بود تاریخ شهادت(هفتم آبان۱۳۵۷)

اولین شهیدرشت«ابراهیم جعفری بوئینی »معلم رشت بود واصالتاً فومنی(شهادت هفتم دی ۱۳۵۷)می باشد.

​متأسفیم برای مسئولین صومعه سرا،مخصوصاً بنیادشهید!که قبرِاولین شهیدگیلان به این وضع مبتلاشده،مسقف که نیست،رنگ ورویش هم رفته!..عکس دیماه ۱۳۹۹

توضیح نگارنده-پیراسته فر:آیت الله احسانبخش درخاطراتش می نویسد:به بهانه اولین شهیدگیلان«فریبرزبرشنورد»که ازصومعه سرا بود٨آبان۱۳۵۷با جمعیتی به صومعه سرارفتیم.

بعدازآن بمناسبت اولین شهیدرشت«سیدتقی اشکیل»به همراه دانش آموزان وفرهنگیان وجمعی دیگربه تازه آبادرفتیم.

قبرستان تازه آبادرشت

اولین امام جمعه صومعه سرا

حکم صادرازطرف دفترامام خمینی

​آیت الله سیدمحمودضیابری وحجت الاسلام عبدالعظیم یکتا

سه امام جمعه گیلان

سه امام جمعه (یزد،رشت،صومعه سرا)دریک قاب.

حسن غفوری فرد،حجت الاسلام عبدالعظیم یکتا  و آیت الله صادق احسانبخش

اولین گروه ازپاسداران سپاه صومعه سرا

یادکردن «امام خمینی» از«حجت الاسلام یکتا»

 حجت الاسلام شیخ موسی یکتا »پدرِاولین امام جمعه صومعه سرا )،بعد از آزادی امام خمینی ازحصر ،در مراجعت به قم،نامه تبریکی برای امام خمینی ارسال کردند.

امام خمینی جواب این نامه رادادند ،ضمن تشکرازکاتب نامه،از فرزندش( عبدالعظیم یکتا) وحجت الاسلام شیخ عبدالکریم محمدی هم تشکرکردند.

متن نامه امام خمینی به این شرح است:

بسمه تعالى‏

جناب مستطاب حجت الاسلام آقاى حاج شیخ موسى یکتا دامت برکاته

به عرض عالى مى‏ رساند، مرقومه شریفه که در تبریک ورود حقیر به شهر مقدس قم به امضاى جمعى از آقایان فضلا و اصناف محترم صومعه سرا مرقوم فرموده بودید، موجب تشکر گردید. از عواطف کریمه جنابعالى و جناب ثقه الاسلام آقاى آقا شیخ عبد العظیم یکتا و جناب مروّج الاحکام آقاى آقا شیخ عبد الکریم محمدى- دامت افاضاته- و سایر اهالى محترم متشکر، و توفیق عموم را در اعلاى کلمه طیبه اسلام از خداى متعال خواستارم. امید است ان شاء اللَّه در مظانّ استجابت دعواتْ حقیر را از دعاى خیر فراموش نفرمایید. و السلام علیکم و رحمه اللَّه و برکاته.

۱۲ ذى حجه الحرام ۸۳(۵ اردیبهشت ۱۳۴۳)روح اللَّه الموسوی الخمینى‏.

دیدارعلمای گیلان با امام خمینی در قم- حجج اسلام محمد زاهد، شیخ محمدجعفرپور جعفر، محمدعلی(مختار) امینیان و عبدالعظیم یکتا

دیدارروحانیون باامام خمینی: به دیواری  تکیه داده اند. از راست حجت الاسلام محمدعلی زاهد (امام جماعت مسجد حاج سمیع رشت)،‌  حجت الاسلام شیخ محمد پورجعفر، آیت الله محمدعلی(مختار) امینیان در حال ایستادن (امام جمعه آستانه اشرفیه)، حجت الاسلام  عبدالعظیم یکتا (امام جمعه صومعه سرا) .

آیت الله احسانبخششیخ عبدالعظیم یکتا استاد من بود.

«حجت الاسلام دکترعلی اقدامی تطفی»(استاددانشگاه گیلان)گفت:درمراسم افتتاح حوزه علمیه صومعه سرا،آیت الله حاج صادق احسانبخش باآن وضعیت دستگاه دیالیزم(ناشی ازترور)درمراسم شرکت کرده بود، امام جمعه رشت گفت:«آقای یکتا»حق استادی برمادارد، ایشان درادامه گفت:من سیوطی را پیش یکی ازاساتیدتلمذمی کردم واما بین مادلخوری پیش آمدکه موجب جدایی شد ومن این درس راپیش آقای یکتاخواندم.دکتراقدامی گفت:من از«آیت الله شیخ عبدالعظیم یکتا»، «علت حضورآیت الله احسانبخش درمراسم افتتاح حوزه صومعه سرا»،باآن وضعیت بیماری وتجهیزات دیالیزم پرسیدم؟

آیت الله یکتاگفت:«شیخ صادق احسانبخش وآقای سیدموسی حجتی،درقم مستأجرمن بودند»

«دکترعلی اقدامی» حدود۳۰ سال درحوزه های صومعه سرا وتهران وقم به تحصیل وتهذیب مشغول بوده که ازحدود ۲۰ سال ازدوران تحصیل را درحوزه علمیه قم گذرانده است.

«آیت الله شخ حسن لاهوتی»(اولین امام جمعه رشت)اولین فرمانده سپاه ازازامام خمینی حکم فرماندهی راگرفت.

دراین مسجد(جعفری)مزارشهدای جنگ نیزمی باشد،ازجمله سرداردلیراسلام «علی خلوص دهقانپور»

ودیگرشهداء مثل عظیم صدیقی،عبداللهیان،حسین بشری،برادران سرشاد وبرادران صبوری،امدادی،سیدحسن موسوی،داودی،فریدون کاظمی،قلیزاده،باقرنجفی،شهیدمیهمانی(حق وردی) که به اشتباه آوردندولی ماندگارشد ودیگرشهدا

قبرامام جمعه صومعه سرا-حجت الاسلام یکتا-درکناردرب ورودی مسجد-روبروی مزارشهداء

اولین مصلی نمازجمعه نیزدرهمین مکان بود(طراحش هنرمندنامی گیلان«تراب کامران»بود)که دستخوش تغییرات وتوسعه شد 

وهم اکنون بدین صورت است 

بقعه سیدجعفرآقا هم دراین مسجدقراردارد

اولین امام جمعه صومعه سرا حجت الاسلام  عبدالعظیم یکتا بمدت ۱۸سال

دومین امام جمعه صومعه سرا حجت الاسلام حجت قلیزاده بمدت ۳سال

هولوکاست بهانه‌ای برای دخالت اسرائیل در کشورهای اسلامی است

سومین امام جمعه صومعه سرا حجت الاسلام اسماعیل پوررضابمدت۶سال

چهارمین امام جمعه صومعه سراحجت الاسلام اسماعیل صدیقی بمدت ۱۱سال

پنجمین امام جمعه صومعه سرا «حجت الاسلام محمد مهدی راشدی»است

حجت الاسلام راشدی(متولد۱اسفند سال ۱۳۳۶)  روستای آهودشت شهرستان نوراست.

راشدی نوری ازآبان  ۱۳۷۹ تا سال ۱۳۸۶ امام جمعه شهرستان رودسر بودد( ۷ سال )

حجت الاسلام راشدی  در(چهارشنبه۶ تیر ۱۳۹۷)مصاحبه با فارس می گوید:

من از۲۰ مرداد ۱۳۸۹ به عنوان امام جمعه چالوس کار خود را در این شهر آغاز کردم واین جمعه حجت الاسلام سید احمد جباری به عنوان امام جمعه جدید چالوس معرفی خواهدشد.

از۲۰مرداد ماه سال ۱۳۸۶ تا ۶ تیر ۱۳۹۷«امام جمعه چالوس» بوده است.(بمدت۸سال)

آقای راشدی ازسال ۱۳۵۲ در قم تحصیل داشته ،دوره سطح عالی را (از سال ۱۳۶۳)در محضر آیات:  فاضل لنکرانی،  مکارم شیرازی، وحید خراسانی، میرزا آقاجواد تبریزی،  منتظری و جعفر سبحانی  گذرانده است.

حجت الاسلام نوری  دروس تفسیر را نزد آیت الله جوادی آملی و فلسفه را نزد آیت الله یحی انصاری شیرازی، علامه حسن زاده آملی، فیاضی و مصباح یزدی شاگردی کرده است.

وی فقط اولین سال طلبگی را(۱۳۵۱) درحوزه علمیه مسجد جامع آمل تحصیل کرده است.

حاج آقاراشدی نوری سوابق حضوردرجبهه نیزدارد

 

مراسم تودیع وتکریم«محمدمهدی راشدی نوری» امام جمعه چالوس قاسم احمدی لاشکی نماینده مردم نوشهر و چالوس در مجلس شورای اسلامی : امروز پس از ۱۱ سال تلاش صادقانه  جمعیتی گردهم آمدند تا قدرشناسی کنندازامام جمعه محترم حاج آقاراشدی.

خبرگزاری فارس ۱۴تیر۱۳۹۷

مراسم تودیع وتکریم حجت الاسلام  صدیقی امام جمعه صومعه سرا 

آئین تکریم از حجت الاسلام والمسلمین اسماعیل صدیقی به پاس ۱۱ سال امامت جمعه شهرستان صومعه سرا و معارفه حجت الاسلام محمدمهدی راشدی به عنوان امام جمعه جدید در مسجد جعفری برگزار شد./یکشنبه، ۲۱ مرداد ۱۳۹۷

حجت الاسلام اسماعیل صدیقی امام جمعه کلاچای شد(بجای حجت الاسلام لطیفی)۲۴ شهریور ۱۳۹۷

نمازجماعت ظهروعصر چهارشنبه، ۲۹ فروردین ۱۳۹۷ به امامت حجت الاسلام اسماعیل صدیقی امام جمعه شهرستان

امام جمعه صومعه سرا(حجت الاسلام حمیدرضا جلالی)، پژوهشگر وامام جمعه گوراب زرمیخ(حجت‌الاسلام ابراهیم خانجانی)

امام جمعه گوراب زرمیخ(حجت الاسلام حمیدرضا جلالی)امام جمعه صومعه سرا شد۱۳ آبان ۱۴۰۱

آئین معارفه حجت الاسلام جلالی امام جمعه جدید صومعه سرا با حضور «مهدی صفاتی» فرماندار ، «سرهنگ محمد جانی» فرمانده سپاه ، «حجت الاسلام ولی عادلی» رئیس سیاست گذاری ائمه جمعه گیلان و جمعی از مسئولان شهرستان صومعه سرا ،درروز پنجشنبه ۱۲ آبان ۱۴۰۱ در مجتمع فارابی اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی صومعه سرا برگزار شد.

تودیع-معارفه امام جمعه صومعه سرا

توضیح مدیریت سایت-پیراسته فر:امام جمعه سابق صومعه سرا(حجت الاسلام محمد مهدی راشدی نوری) درمراسم تودیعش شرکت نکرد وامادرآخرین نمازش(مسجدجعفری)بانمازگزاران خداحافظی کرد.

درمراسم معارفه راشدنوری،حجت الاسلام صدیقی شرکت نکرد (فقط مراسم معارفه برگزارشد)

امام جمعه جدید شهرستان صومعه سرا معارفه شد

«حجت الاسلام محمد مهدی راشدی نوری» به عنوان« امام جمعه جدید شهرستان صومعه سرا» معارفه شد/۲۶ مرداد ۱۳۹۷

مراسم تکریم از زحمات ۱۱ ساله امام جمعه صومعه سرا برگزار می شود

مراسم تکریم از زحمات ۱۱ ساله «حجت الاسلام اسماعیل صدیقی» امام جمعه سابق صومعه سرا ۲۱ مرداد ۱۳۹۷

«حجت الاسلام اسماعیل صدیقی» بعداز صومعه سرا ،امام جمعه بخش کلاچای شهرستان رودسر شد.

اولین امامت جمعه حجت الاسلام صدیقی امامت بخش شاندرمن ماسال بود.

«حجت الاسلام اسماعیل صدیقی» شامگاه جمعه(۲۱ اسفند ۱۴۰۰) درگذشت.

البته«حجت الاسلام اسماعیل صدیقی»۳ ماه قبل از فوت، بعلت بیماری از امامت جمعه کلاچای استعفاداده بود

«حجت الاسلام مرتضی رضازاده»( ۲۶ آذر ۱۴۰۰) برای این بخش معرفی شده بود.

مراسم تکریم امام جمعه صومعه سرا(حجت الاسلام اسماعیل صدیقی) ۲۷ مرداد ۱۳۹۷

مراسم معارفه حجت الاسلام راشدی نوری بعنوان امام جمعه جدید صومعه سرا پیش از ظهر روز در سالن اجتماعات فرمانداری برگزار شد ۲۷ مرداد ۱۳۹۷

مسجدجعفری صومعه سرا(مصلی صومعه سرا)

مسجدبعدازتخریب کامل درحال بازسازی است 

دراین مسجد«نمازصبح»هم برقراراست،یعنی همه نمازهای یومیه دراین مسجد-جماعت-برقراراست.


حضور«حجت الاسلام حمیدرضا جلالی»(امام جمعه گوراب زرمیخ) درمراسم معارف امام جمعه سابق صومعه سرا(حجت الاسلام راشدی نوری) ۲۷ مرداد ۱۳۹۷

درمراسم معارفه امام جمعه جدیدصومعه سرا(حجت الاسلام راشدی نوری)، فرماندار صومعه سرا(فتح اللهی)، نماینده صومعه سرا در مجلس شورای اسلامی(کاظم دلخوش)، امام جمعه گوراب زرمیخ(حجت الاسلام حمیدرضا جلالی)، مسئول حراست شورای سیاست گذاری ائمه جمعه کشور(حجت الاسلام حسنعلی قلعه ) وجمعی ازمردم شهرستان صومعه سراحضورداشتند.

در پایان مراسم معارفه، با قرائت حکم حجت الاسلام محمد مهدی راشدی نوری ، وی بعنوان امام جمعه شهرستان صومعه سرا معرفی گردید.

اولین نمازجمعه صومعه سرا به امامت حجت الاسلام حمیدرضا جلالی ۱۳ آبان ۱۴۰۱
تودیع-معارفه(امام جمعه صومعه سرا) حجت الاسلام راشدی نوری-حجت الاسلام جلالی
مراسم استقبال از امام جمعه جدید .

اقامه اولین نماز جمعه در گوراب زرمیخ به امامت حجت الاسلام حمیدرضا جلالی ۲۲ مرداد ۱۳۹۵
بخش گوراب زرمیخ تاقبل ازاین تاریخ(۲۲ مرداد ۱۳۹۵) نمازجمعه برگزارنمیشد.

حجت الاسلام حمیدرضا جلالی از سوی شورای عالی سیاستگذاری ائمه جمعه کشور به عنوان امام جمعه جدید شهرستان صومعه سرا معرفی و از تلاش و زحمات ۴ ساله حجت الاسلام راشدی امام جمعه سابق قدردانی شد.۱۲ آبان ۱۴۰۱

در شورای اداری شهرستان صومعه سرا حجت الاسلام حمیدرضا جلالی به عنوان امام جمعه جدید شهرستان صومعه‌سرا معرفی شد.۱۲ آبان ۱۴۰۱

در جلسه شورای اداری صومعه سرا، «حجت الاسلام حمیدرضا جلالی» از سوی شورای عالی سیاستگذاری ائمه جمعه کشور به عنوان امام جمعه جدید شهرستان صومعه سرا معرفی و از تلاش و زحمات ۴ ساله حجت الاسلام راشدی نوری( امام جمعه سابق صومعه سرا) قدردانی شد.

رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه استان گیلان(حجت الاسلام ولی عادلی) در مراسم تکریم و معارفه امام جمعه صومعه سرا گفت: هم اکنون در ۳۵ شهر استان گیلان نماز جمعه برگزار می‌شود.

امام جمعه جدید شهرستان صومعه سرا معارفه شد


«امام جمعه گوراب زرمیخ»(حجت الاسلام حمیدرضا جلالی)امام جمعه صومعه سراشد۱۳ آبان ۱۴۰۱
مراسم تکریم از زحمات ۱۱ ساله «حجت الاسلام اسماعیل صدیقی» امام جمعه سابق صومعه سرا
پیش از ظهر جمعه(۲۶ مرداد ۱۳۹۷) با حضور مسئولان کشوری، استانی و شهرستانی در جلسه شورای اداری «حجت الاسلام محمد مهدی راشدی نوری» به عنوان امام جمعه جدید شهرستان صومعه سرا معارفه شد. ۲۶ مرداد ۱۳۹۷
مراسم معارفه حجت الاسلام راشدی نوری بعنوان امام جمعه جدید صومعه سرا پیش از ظهر امروز در سالن اجتماعات فرمانداری برگزار شد ۲۷ مرداد ۱۳۹۷


«حجت الاسلام حمیدرضا جلالی» درمراسم معارف امام جمعه سابق صومعه سرا(حجت الاسلام مهدی راشدی نوری) ۲۷ مرداد ۱۳۹۷ حضور داشت.


معارفه امام جمعه صومعه سرا(حجت الاسلام راشدی نوری)حجت الاسلام حمیدرضا جلالی ۲۷ مرداد ۱۳۹۷
حضور«حجت الاسلام حمیدرضا جلالی» درمراسم معارفه امام جمعه سابق صومعه سرا(حجت مهدی الاسلام راشدی نوری) ۲۷ مرداد ۱۳۹۷

مصلی صومعه سرا-مسجدجعفری صومعه سرا

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد