دانشمندی که یکی ازمدعوین مراسم تحلیف رئیس جمهورامریکابود...بارک اوبامابه جوانان امریکا پیشنهادکرد«مدل موی بابک»راالگوبگیرید..موهاک..لقبی که رئیس جمهورامریکابه بابک داد.
دانشمندایرانی-تبار« ناسا»بابک فردوسی
« بابک فردوسی»فرزنددکترعلی فردوسی،متولد ۱۳۵۸فیلادلفیا است، امسال هجدهمین سالی است که با اداره کل ملی هوانوردی و فضای آمریکا «ناسا» مشغول همکاری است.
یکی از پروژههایی که او در آن مشارکت داشت، پروژه مریخنورد کنجکاوی (Curiosity Rover) بود که در سال ۲۰۱۲ با موفقیت روی سطح مریخ فرود آمد. تصاویری که از مرکز کنترل این مریخنورد در آن سال منتشر شد،بیش ازموفقیت مریخ نوردی بابک،«مدل موی سر» باعث شهرت ناگهانی بابک فردوسی شد.
«بابک فرودسی»کیست؟
«بابک فردوسی » در ۷ نوامبر سال ۱۹۷۹ در شهر فیلادلفیا در ایالت پنسیلوانیا آمریکا متولد شد. پدر بابک اهل ایران و مادرش بزرگ شدهٔ آمریکا است. خانواده بابک فردوسی پس تولد فرزندشان به منطقهٔ خلیج سن فرانسیسکو مهاجرت کردند.
خانوادهٔ بابک بار دیگر در سال ۱۹۹۱ به «توکیو» نقل مکان کردند. درآنجا بابک در یک مدرسهٔ انگلیسی زبان تحصیل خود را در مقطع دبیرستان به پایان برد.
دکترعلی فردوسی(پدرِبابک فردوسی)، استاد ایرانی در دانشگاه نتردام شهر سانفرانسیسکو است که سالها قبل، قدیمیترین نسخه از غزلهای حافظ را در کتابخانه بادلیان یافته و منتشر کرده است.
دکتر علی فردوسی در زمینههای مختلف ادبی و علوم اجتماعی، کارهای ارزشمندی را به فارسی ترجمه کرده که معروفترین آنها «محاکمه اسپینوزا» اثر دیوید آیوز و«رساله الهی سیاسی» اسپینوزا است. همچنین او سالهاست که در خصوص زندگی و اندیشه حافظ و بازخوانی اشعار این شاعر بزرگ ایرانی، تحقیق کرده و مقالات متعددی منتشر ساخته است.
«بابک» پس از قبولی در مقطع دبیرستان در سال ۱۹۹۷ در دانشگاه واشینگتون ثبت نام کرد. او که از کودکی رویای رسیدن به بالاترین درجات رشتهٔ هوا و فضا را در سر می پروراند، موفق شد تا از دانشگاه واشینگتن در همین رشته فارغ التحصیل شود. بابک فردوسی در همان سال ها زیر نظر برندهٔ نوبل فیزیک، هانس جرج دهملت، به عنوان یکی از اعضای تیم تحقیقاتی فعالیت می نمود.
خراسان نوشت:به مهندس ایرانیتبار ناسا ایمیل زدیم و تعدادی سوال برایش ارسال کردیم. بابک با وجود مشغلههای فراوان،اما به سوالات ما پاسخ داد؛ پاسخهایی که حاوی نکات آموزنده و قابل تامل هستند.
«مدیر برنامه و پروازمریخنورد کنجکاوی» در سال ۲۰۰۱ در مؤسسه فناوری ماساچوست در رشتهٔ هوا و فضا ثبت نام نمود و در آنجا به گروه Lean Aerospace Initiative پیوست و تا سال ۲۰۰۳ در این گروه باقی ماند.
بابک فردوسی پس از جدا شدن از گروه LAI، در سمت مهندس در آزمایشگاه پیشرانه جت در سازمان ناسا مشغول به فعالیت گردید و در «پروژهٔ مریخ نورد کنجکاوی» شرکت نمود. وی همچنین در پروژه کاوشگر کاسینی-هویگنس به عنوان یکی از اعضای آن پروژه فعالیت می کرد.
او دوران دبیرستان خود را در ژاپن سپری کرد و در همین دوران با آشنایی با ادبیات علمی - تخیلی و کارهای نویسندههایی چون آرتور سی کلارک و در کنار آن سریال پیشتازان فضا به موضوع فضا علاقه پیدا کرد. برای تحصیل در دانشگاه، رشته هوافضا را انتخاب کرد و کارشناسی خود در این رشته را از دانشگاه واشنگتن گرفت و سپس در امآیتی کارشناسی ارشد خود در این رشته را دریافت کرد. زمان کوتاهی بعد از دریافت کارشناسی ارشد، همکاری خود با ناسا را آغاز کرد و از سال ۲۰۰۳ به این طرف در پروژههای مختلف و معروفی از ناسا از جمله « مریخ نورد کنجکاوی» همکاری داشته است.
مدیر پرواز فناوری برتر سال ۲۰۱۲
برنامه مریخنورد کنجکاوی، برنامهای خاص در نوع خود بود. این پروژه آنقدر اهمیت داشت که در سال ۲۰۱۲ به عنوان فناوری برتر سال، از آن تقدیر شد. در نظر داشته باشید که رتبه دوم این جایزه در آن سال، عینک گوگل بود؛ فناوریای که شاید بسیاری از ما درباره آن چیزهایی شنیده باشیم. اما شاید با خود فکر کنید که در شرایطی که این اولین مریخنورد نبود، چطور جایزه فناوری برتر سال به آن تعلق گرفته است؟ بخشی از اهمیت این پروژه در بحث نحوه فرود این مریخنورد است که در اینباره از بابک فردوسی پرسیدیم.
«مدیر پرواز ماموریت مریخنورد کنجکاوی» درباره اهمیت نحوه فرود این مریخنورد اینطور توضیح میدهد: «در سالهای ۱۹۹۷ و ۲۰۰۴ مریخنوردها برای فرود از سیستم کیسه هوا استفاده میکردند تا فرودی «نرم» را داشته باشند. همزمان با سنگینتر شدن عملیاتها، این کیسههای هوا باید به شکلی قابل توجه بزرگ میشدند. در مریخپیمای «دیسکاوری» اما سیستمی استفاده شد که در زمان فرود موشک حملکننده مریخنورد، بالای مریخنورد قرار میگرفت و به این ترتیب به مریخنورد اجازه میداد تا مستقیم روی چرخهایش فرود بیاید. مزیت این روش این بود که مریخنورد بلافاصله بعد از فرود میتوانست شروع به حرکت کند و نیازی نبود تا ابتدا روی سطحی بالاتر برود (به عنوان مثال اگر موشک حملکننده زیر مریخنورد قرار میگرفت) تا بعد از آن بتواند شروع به حرکت روی سطح مریخ کند.»
اشتباه کردن، بهترین روش یادگیری است!
پروژههایی در سطح مریخنوردها، پروژههایی طولانی و چند ساله هستند. در طول این چند سال، گروههای مختلف باید با همدیگر همکاری کنند و البته همه آن ها به دفعات شاهد شکست خوردن تلاشهایشان هستند. از بابک فردوسی درباره استراتژیاش در زمان مواجهه با این شکستها پرسیدیم، اینکه چطور میتواند از شکست خوردن دلسرد نشود و به تلاش ادامه دهد؟
بابک در پاسخ به این سوال، به نکته بسیار قابلتامل و جالبی اشاره میکند: «پروژههای مربوط به مریخ، پر از تجربه شکست هستند. برای همین هم ما سعی میکنیم از هر کدام از این شکستها درس بگیریم و تا جایی که میشود موارد را ابتدا این جا روی زمین تست کنیم. برای من، اشتباهات بهترین روش برای یادگیری هستند، چراکه به این ترتیب متوجه میشوم که چه چیزهایی کار نمیکند و من به این ترتیب بیشترین میزان یادگیری را دارم.»
در خانه خیلی بیشتر کار میکنم
دو سوال بعدی ما درباره پروژه فعلی بابک و برنامه روزانهاش بود. اینکه روی چه پروژهای در حال کار است و به صورت معمول این روزها به چه صورت کار میکند؟بابک درباره پروژه فعلیاش توضیح کوتاهی میدهد: «هم اکنون من با پروژه نیسار (NISAR) همکاری دارم. نیسار ماهواره دیده بانی است که قرار است در اواخر سال ۲۰۲۲ به بهرهبرداری برسد. این پروژه با همکاری برنامه فضایی هندی در حال انجام است و هدف از آن پیدا کردن شناختی بهتر از تغییرات کرهزمین است.»
سوال بعدی مربوط به برنامههای این روزهایش است که بابک در توصیف آن برای ما مینویسد: «از وقتی که ناچار به ماندن در خانه هستیم (به خاطر شیوع کرونا) من خیلی بیشتر کار میکنم. کار من نیازمند هماهنگی با افراد مختلف است و برای همین روزهای من ترکیبی از جلسات و بخشی هم کارهای انفرادی است. حالا که ما داریم به زمان بهرهبرداری نزدیکتر میشویم، من زمانی را هم برای این که به محل کار بروم و مدل مهندسی فضاپیما را تست کنم، اختصاص میدهم. اگر زمان اجازه میداد، دوست داشتم وقتی را برای بازی سافتبال با همکارانم، رفتن به کوه و صرف زمان بیشتر در فضاهای باز اختصاص بدهم.»
نکاتی ظریف درباره موهایی عجیب!
اما موضوع موهای بابک فردوسی، موضوعی است که نمیشود بیتفاوت از کنار آن رد شد. موهای بابک به ویژه وقتی حرفه او و جایی که مشغول به کار است، در نظر گرفته میشود، بسیار به چشم میآید. در سال ۲۰۱۲ و بعد از فرود موفقیتآمیز مریخنورد کنجکاوی، یکی از موضوعاتی که به شدت مورد توجه قرار گرفت موهای این دانشمند ایرانیتبار ناسا بود.
البته توجه رئیسجمهور وقت آمریکا به موهای او و توصیف او به عنوان «آقای موهاک» هم در این شهرت بیتاثیر نبود. توجه به او در این زمینه آنقدر زیاد بود که طبق گزارش واشنگتنپست باعث شد بعد از انتشار عکسهایی از او در زمان فرود کنجکاوی، او تنها در یک روز نزدیک به ده هزار دنبالکننده جدید در توئیتر پیدا کند. البته نکات ظریفی هم درباره موهای او وجود دارد که بد نیست آن ها را مرور کنیم.
«بابک» موهایش را متناسب با مراحل پروژه شکل میدهد. به عنوان مثال در زمان پرتاب مریخنورد از زمین، او موهایش را قرمز و طلایی روشن کرده بوده تا بازنمایی از شعلههای آتش موشک حملکننده باشد. در زمان فرود مریخنورد هم موهای تاج خروسی قرمز او اشاره به لقب مریخ یعنی سیاره سرخ داشت.
«مدل موهای بابک» در برخی موقعیتها شباهتهایی با آرایش موهای شخصیتهای فیلمهای علمی - تخیلی دارد و همین موضوع به جذابیت ماجرا اضافه کرده است.
به چالش کشیدن کلیشههای مربوط به افراد شاغل در حوزه فضانوردی از دیگر نکاتی است که بسیاری معتقدند فردوسی با مدل موهایش به خوبی آن را انجام داده است.
«بابک» شخصیت بازیگوشی دارد که گاهی خودش را با مدل موها یش نشان میدهد و گاهی در مدل ژست گرفتنهایش در زمان عکس گرفتن. اگر تصور میکنید که او تنها فرد شاغل در ناساست که در کلیشههای قدیمی دانشمندان نمیگنجد، سخت در اشتباهید. چه این که در یکی از گفتوگوهایش بابک فردوسی به موضوع «کلوب نان» در محیط کارش اشاره کرده؛ کلوبی که اعضای آن به نوبت نان می پزند و سر کار میبرند. با توجه به همه این نکات درباره این موضوع از بابک فردوسی پرسیدیم؛ این که نظرش درباره این موضوع که به نظر نمیرسد که در داشتن کمی بازیگوشی در محیط کار، یک مورد استثنا باشد، چیست؟
بابک خیلی خلاصه به این سوال ما جواب میدهد اما باز هم به مسئله جالبی اشاره میکند: «من خیلی خوشحالم از این که میبینم افراد بیشتری هستند که در محیط کار و حوزههای علمی و مهندسی، خودشان هستند. فکر میکنم مشکلاتی که ما روی حل شدن آنها کار میکنیم، نیاز به افرادی متفاوت با تنوعی بالا در تجربیات قبلی دارد. پس هرچه بتوانیم افرادی را جذب کنیم که خود واقعیشان را به محیط کار میآورند، این یگانگی آنها کمک خواهد کرد.»
برای کار در این حوزه لازم نیست مهندس باشید!
از آنجا که دور از ذهن نیست که بخشی از خوانندگان صفحه ما با خواندن این گفتوگو و آشنایی با بابک، علاقه مند به کار در حوزه فضا بشوند، از او درباره نحوه آغاز به کار در این حوزه پرسیدیم و اینکه افراد در چه مهارتهایی باید قوی باشند تا شانس بهتری برای آغاز به کار در مراکز فضایی پیشرو را داشته باشند. پاسخ بابک به این سوال، نکته کمتر شنیده شدهای را بازگو کرد.
بابک در توضیح این مسیر به ما میگوید: «من آدم خوششانسی هستم که کارم را این جا شروع کردم. پیدا کردن کار در چنین محیطی به سوابق افرادبستگی دارد اما تصور میکنم که برای مشغول شدن به کار افراد باید شهروندی آن کشوری را که پروژه در حال انجام در آن است داشته باشند. البته برخی شرکتها هستند که توجهی به شهروندی افراد ندارند، پیشنهاد من پیدا کردن آن شرکتها و در صورت امکان شروع به کار در آنهاست. در عین حال علاقه مندان به این حوزه باید بدانند که در این زمینه شاغلان کارهای متنوعی انجام میدهند. به عنوان مثال ما افرادی را داریم که با تولید آثار هنری به ما کمک میکنند تا مردم را با سفینههای فضایی آشنا کنیم یا نویسندههایی داریم که به ما کمک میکنند تا بتوانیم مباحث علمی و فناوری را توضیح دهیم. به عبارتی شما برای کار در این حوزه لازم نیست حتما مهندس یا دانشمند باشید.».
فردوسی،شاعرموردعلاقه «بابک فردوسی»
روزنامه «خراسان»(۲۹ بهمن ۱۳۹۹)می نویسد:از بابک فردوسی درباره میزان آشناییاش با ادبیات فارسی و شاعران بنام آن حافظ، مولانا و فردوسی پرسیدیم. همانطور که البته میشد حدس زد از بین شعرای بزرگ، بابک بیش از همه با فردوسی آشنایی دارد.این دانشمند ایرانی تبار ناسا درباره میزان آشنایی با شاعران ایرانی میگوید: «من به صورت کلی با شاعران آشنایی دارم اما بیشتر فردوسی را میشناسم؛ و در دوران دانشگاه شاهنامه را خواندهام.»سوال بعدی ما در این حوزه درباره موسیقی ایرانی بود. بابک در این باره در پاسخ به سوال ما میگوید: «درباره موسیقی من احتمالا خیلی عقب باشم چرا که آشنایی من با این حوزه از کانال والدینم اتفاق افتاده است. من شجریان، فرهاد و … را دوست دارم. گاهی اوقات البته کارهای جدید هم گوش میدهم اما بیشتر همین مواردی را که گفتم، گوش دادهام.»
«قرمهسبزی» ایرانی غذای موردعلاقه «بابک فردوسی»
و اما سوال آخر درباره غذاهای ایرانی بود. او میگوید: «درباره غذا، خورشت قرمهسبزی دستپخت پدرم، غذای محبوبم است و من امیدوارانه منتظرم تا به زودی بتوانم به دیدار خانوادهام بروم و قرمهسبزی بخورم
توضیح مدیریت سایت-پیراسته فر:یکی ازمنابع مأخوذه«ایسنا»است.
یکی ازسایتهای امریکایی درباره بابک اینگونه نوشت:
رئیس جمهورامریکا(بارک اوباما) نیز در اظهارات خود پیشنهاد داد ، شهروندان با مفهوم چهره غیر متعارف او به عنوان تصویر "نسل جدید در ناسا" شیفته شدند.
نگارنده-آنطورکه بعضی ازرسانه های امریکانوشته اند:یکی ازمدعوین مراسم تحلیف بارک اوباما،این دانشمندایرانی(بابک فردوسی)بوده ولقب «Bobak Mohawk Guy»رارئیس جمهورامریکادراین مراسم به وی داده است.
بوباک فردوسی ، مهندس یک سیستم در آزمایشگاه پیشرانه جت ناسا ، با یکی از اعضای "invenTeam" در نمایشگاه علوم کاخ سفید امریکا صحبت می کند.
Boback (وسط راست) و مت دیمون بازیگر در حیاط مریخ
توضیح نگارنده-پیراسته فر:رسانه های امریکانوشته اند:مردم بجای تماشای مریخ وبرنامه های مریخ نورد به مدل موهای «بابک فردوسی»نگاه می کنند.
«اما مردم دراینترنت فقط به تصاویر مریخ نگاه نمی کنند. چشم بسیاری به دانشمند ناسا ، بوباک فردوسی ، مدیر پرواز مأموریت کنجکاوی آزمایشگاه علوم مریخ در آزمایشگاه پیشرانه جت در کالیفرنیا بود. او همچنین جوان ، خوش قیافه و دارای موهویی است که با ستاره های بلوند سفید شده خالدار است - نه نمونه معمول یک دانشمند موشک. از آزمایشگاه پیشرانش جت در پسادنا ، کالیفرنیا ، احساس یک شبه Bobak Ferdowsi در مورد پیامدهای فرود کنجکاوی و شهرت تازه کشف شده اش صحبت می کند.»
دانشمند(ایرانی-ژاپنی)مقیم امریکامی گوید این موقعیت مهم مربوط به کل تیم ناسا است. وی می گوید: "من فکر می کنم مردم از اینکه پسری مثل من در این پروژه حضور دارد تعجب می کنند." "ما انواع مختلفی از مردم را در این پروژه داریم ، [اما] من فقط یکی از آنها هستم و هنوز هم برای من شگفت آور است که می توانم بخشی از یک چیز خیلی جالب باشم." این تیم در حال چکاپ بر روی تجهیزات Curiosity ، آزمایش دوربین های مریخ نورد و دستگاه های ارتباطی بوده است. تاکنون همه چیز به درستی کار کرده است و مریخ نورد به زودی آماده جمع آوری و تجزیه و تحلیل نمونه های منظره مریخ خواهد بود.
«بابک فردوسی» پس از یک ماه آزمایش می گوید: "ما به طور جدی رانندگی را شروع می کنیم." رانندگان مریخ نورد برای جستجوی نمونه ها از عینک های سه بعدی برای هدایت کنجکاوی در اطراف منظره مریخ استفاده می کنند. با از بین رفتن هیجان ناشی از فرود ، چهره جدید تازه ناسا هر روز حدود ساعت 10 صبح - به وقت مریخ - برای نظارت بر عملیات ظاهر می شود. فردوسی به یاد می آورد که چه مدت زمان و تلاش برای انجام عملیات 2.6 میلیارد دلاری صرف شده است و می گوید که هم فرود موفقیت آمیز و هم واکنش مردم برای اعضای تیم چه مقدار بود. او می گوید: "این یک ماموریت واقعا هیجان انگیز برای همه ما است و من فکر می کنم همه مردم با دیدن آن فرود هیجان زده و درگیر شدند و امیدوارم که این اولین بار باشد که بسیاری از آنها به آنجا می آیند."
خدمه ناسا هنگام فرود Mars Rover جشن می گیرند. (NASAtelevision ، UStream) ناسا روز دوشنبه، August 6, 2012(۱۶ مرداد ۱۳۹۱) به یک نقطه عطف تاریخی رسید و کاوشگر کنجکاوی را با موفقیت روی صورت مریخ فرود آورد. در عرض چند ساعت ، کنجکاوی در حال ارسال عکس هایی از این سیاره سرخ و ایجاد موج در اینترنت بود.
فردوسی «Bobak »Mohawk Guy چهره و موی ماموریت کنجکاوی شد. هنگامی که مریخ نورد در آگوست 2012 به مریخ نشست ، عکس های فردوسی به عنوان نماد ظاهر شد و او به یک احساس اینترنتی تبدیل شد ، حتی از ازدواج افراد غریبه نیز پیشنهاد ازدواج گرفت. فردوسی در آزمایشگاه پیشرانه جت در لندن ، کالیفرنیا ، جمعه ، 13 دسامبر 2013 عکس گرفته شد.
بابک فردوسی چهره ای قابل تشخیص - و مدل مو - را در ماموریت کنجکاوی قرار داده است. این مهندس 34 ساله سیستم در پرتاب مریخ نورد کنجکاوی به فضا و هدایت آن از آزمایشگاه پیشرانه جت در سطح مریخ کمک کرد. پس از آنکه همه چشمها به سمت نشستن مریخ نورد متمرکز شد ، همه به سمت فردوسی و موهای قرمز و آبی و ستاره ها در کنار سر او تراشیده وی خیره شدند تا نشان دهنده ایالات متحده آمریکا باشد.
فردوسی با مریخ نورد کنجکاوی ناسا و کپسول جبار با شرکت سایر دانشمندان ناسا راهپیمایی خواهد کرد. طبق اسپیس دات کام ، کپسول فضای عمیق Orion ناسا ، طرح جدید آژانس برای حمل فضانوردان به فضا است. امید است از این کپسول در مأموریت های سرنشین دار آینده به سیارک ها ، ماه و احتمالاً مریخ استفاده شود. فردوسی همچنین گفت که این رژه به مردم فرصت می دهد تا تصور کنند که مریخ نورد کنجکاوی و کپسول اوریون در زندگی واقعی چه شکلی هستند. وی گفت: "من برخی از طرح ها را دیده ام و بسیار جالب به نظر می رسند - من فکر می کنم Curiosity یکی از مناطق مریخی خواهد بود. وقتی می بینید کنار آن ایستاده ایم متوجه می شوید که اندازه آن چقدر بزرگ است ، چه عالی است "
هنگامی که تصاویر فردوسی و موهای او منتشر شد ، این یک تلاقی حیرت انگیز بود ، زیرا ظاهر ظاهری او تصویر سنتی یک دانشمند تمیز را با کت آزمایشگاهی بهم ریخت. هنگامی که کنجکاوی راه اندازی شد ، ستاره فردوسی نیز به عنوان یک احساس اینترنتی باعث الگوهای رفتاری ، طرفداران طرفداران ، پیشنهادات ازدواج از افراد کاملاً غریبه و تحریک علاقه جدید به علم با الهام گرفتن از دانشمندان جوانی شد که با ظاهر غیرمعمول با« پانک راکر» همخوانی داشتند.
فردوسی می گوید:"من فکر می کنم کاری که موهای من انجام می دهد شخصی سازی آن است به این معنا که ، اینجا مردی است که به وضوح خودش است،من می توانم خودم باشم ، اما همچنین می توانم کاری انجام دهم که دوست دارم آن را انجام دهم."
فردوسی با پوشیدن چکمه های بلند تا مچ پا ، شلوار جین آبی پاره و پیراهن چهارخانه گفت. مذل موهای او قرمز و سبز بود.
ایسنا(۱۵ مرداد ۱۳۹۸)نوشت:آژانس فضایی آمریکا(ناسا) به مناسبت هفتمین سالگرد فرود کاوشگر "کنجکاوی"(Curiosity) بر سطح مریخ یکی از تصاویر گرفته شده توسط این کاوشگر که سطح مریخ را نشان میدهد، منتشر کرده است.
ناسا به عنوان گرامیداشت این اتفاق آورده است: ۷ سال. ۱۳ مایل. ۲۲ نمونه. مریخ نورد "کنجکاوی" ما از هفت سال پیش که روی مریخ فرود آمد، مسیری طولانی را پشت سر گذاشته است. این کاوشگر در مجموع ۱۳ مایل(۲۱ کیلومتر) را در سیاره سرخ طی کرده و طی این مدت در مجموع ۳۶۸ متر صعود داشته است.
ناسا در ادامه آورده است: "کنجکاوی" در طول ماموریت خود کشف کرده که مریخ در گذشته باستان شرایطی را برای پشتیبانی از زندگی میکروبها داشته است. این مریخ نورد هنوز راه زیادی تا پایان دارد، چرا که تازه بیست و دومین نمونه خود را از سطح مریخ نمونهبرداری کرده است.
«کنجکاوی» در تاریخ ۱۸ ژوئن سال ۲۰۱۹ تصویر این چشمانداز ۳۶۰ درجه را از مکانی در مریخ به نام "Teal Ridge" به ثبت رساند.
مریخنورد کنجکاوی(Curiosity) هماکنون در "گودال گیل" نزدیک خط استوای مریخ در حال کاوش است.
این کاوشگر پیچیدهترین کاوشگری است که ناسا به سیاره مریخ فرستاده است. این خودروی شش-چرخ که ۲.۹ متر طول و ارتفاعی به اندازه قد یک انسان معمولی و ۹۰۰ کیلوگرم وزن دارد، میتواند بر روی سطح سیاره حرکت کند که حدود چند ده متر در روز است و از موانعی تا ارتفاع ۷۵ سانتیمتر بالا رود و دارای یک باتری پلوتونیوم است که به آن اجازه میدهد تا بیش از ۱۰ سال به حرکت ادامه دهد و برای بازدید از همه کفِ دهانه و حتی صعود به قله کوه شارپ در مریخ زمانی کافی است.
این وسیله که مجهز به انواع تجهیزات علمی است، میتواند از خاک نمونهبرداری و سنگها را سوراخ کند. یک بازوی رباتیک، نمونهها را برای آنالیز ترکیب شیمیایی به آزمایشگاه درون وسیله منتقل میکند.
این کاوشگر در تاریخ ۲۶ نوامبر ۲۰۱۱ توسط ناسا، سازمان فضایی آمریکا به مقصد مریخ پرتاب شد و حدود هشت ماه بعد در شش اوت ۲۰۱۲ بر روی سطح این سیاره فرود آمد. ماموریت این مریخ نورد، جستجو برای یافتن نشانههای حیات در سیاره سرخ است. کاوشگر ناسا سفری ۵۶.۳ میلیون کیلومتری را برای رسیدن به مریخ پیموده است. پیش از فرود موفقیتآمیز این کاوشگر، نگرانیهای زیادی در این باره وجود داشت، به گونهای که به مرحله فرود آن "هفت دقیقه وحشت" نام داده بودند.
کنجکاوی در گودال گیل در کانون تپهای عظیم فرود آمد. دلیل انتخاب این گودال برای فرود کاوشگر وجود رسوباتی در آن است که بر اثر وجود آب زیاد شکل گرفته است و به کنجکاوی اجازه میدهد تا شواهدی از وجود نخستین ذرات اساسی در حیات میکروبی را بیابد.
«بابک فردوسی»مهندس ایرانی-آمریکایی ناسا در دوره ای مدیر برنامه و پرواز «کنجکاوی» بوده است.
فرود مریخنورد کنجکاوی یکی از دشوارترین عملیاتهای فرود فضایی و پیروزی بزرگی برای مهندسان ناسا به شمار میرود، این فرود به علت جو نازک مریخ، خطرات بسیاری داشت، اما با استفاده از چتر و راکتهای پرتابی و بازوهای فضایی سرعت آن از حدود ۲۲ هزار کیلومتر در ساعت آنقدر کاهش یافت که توانست با موفقیت بر سطح مریخ بنشیند. از ۱۴ فضاپیمای بدون سرنشینی که تاکنون از این مرکز فضانوردی به مریخ فرستاده شده، تنها شش فروند با موفقیت بر سطح آن نشستهاند.
ناسا برای انجام این ماموریت، حدود ۱.۹ میلیارد یورو هزینه کرده است. زمان ارسال فرمانهای زمینی کنترل به کنجکاوی، ۱۴ دقیقه بهطول میانجامد. در این مدت، این ربات هوشمند بهطور خودکار عمل میکند.