پیراسته فر

علمی،تحقیقی و تحلیلی

پیراسته فر

علمی،تحقیقی و تحلیلی

شورای امنیت سازمان ملل خواستار(اجرای قطعنامه ۱۷۰۱) در لبنان شد

«قطعنامه ۱۷۰۱» چیست؟«رودخانه لیتانی»کجاست؟ناقوره کجاست؟حدفاصل(خط آبی- رودخانه لیتانی)چقدراست؟

شورای امنیت سازمان ملل خواستار اجرای کامل قطعنامه ۱۷۰۱ در لبنان شد.

شورای امنیت سازمان ملل متحد، روز دوشنبه ۱۴ اکتبر ۲۰۲۴(۲۳ مهر۱۴۰۳) نسبت به زخمی‌شدن نیروهای حافظ صلح این سازمان (یونیفیل) در جنوب لبنان از سوی رژیم اسرائیل ، ابراز «نگرانی شدید» کرد و خواستار اجرای کامل قطعنامه ۱۷۰۱ شد.

هیچ نیروی مسلح(حزب الله) در «فاصله خط آبی تا رودخانه لیتانی»(۲۰ کیلومتری)نباشند.

«پاسکال باریسویل» سفیر و نماینده دائم سوئیس در سازمان ملل که ریاست دوره‌ای شورای امنیت در ماه جاری میلادی (اکتبر) را برعهده دارد، عصر دوشنبه(۲۳ مهر۱۴۰۳) به وقت محلی در جمع خبرنگاران گفت: «در ادامه درگیری‌های مداوم در امتداد مرز میان لبنان و اسرائیل، اعضای شورای امنیت پس از آنکه چند موضع یونیفیل هدف قرار گرفت، نگرانی‌های شدید خود را ابراز کردند».

شورای امنیت سازمان ملل خواستار اجرای کامل قطعنامه ۱۷۰۱ در لبنان شد

«رئیس دوره‌ای شورای امنیت» گفت: اعضای شورای امنیت از همه طرف های درگیر خواستند که به ایمنی و امنیت پرسنل و اماکن یونیفل احترام بگذارند و یادآوری کردند که «نیروهای حافظ صلح سازمان ملل»(یونیفل) و اماکن هرگز نباید هدف حمله قرار گیرند.

UN Security Council warns its member states against actions undermining Guterres

به گفته خانم«پاسکال باریسویل» اعضای این شورا بر حمایت خود از «یونیفل»(UNIFIL) و نقش آن در حمایت از ثبات منطقه ای تاکید کردند.

«رئیس دوره‌ای شورای امنیت» افزود که اعضای این شورا همچنین نگرانی شدید خود را نسبت به تلفات و رنج غیرنظامیان، تخریب زیرساخت های غیرنظامی و افزایش تعداد آوارگان داخلی ابراز کردند و از همه طرف ها خواستند که به قوانین بین المللی بشردوستانه پایبند باشند.

«پاسکال باریسویل»(سفیر و نماینده دائم سوئیس در سازمان ملل) گفت: آنها همچنین خواستار اجرای کامل قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت سازمان ملل شدند و بر نیاز به اقدامات عملی بیشتر برای دستیابی به این امر تاکید کردند.

United Nations Secretary-General Antonio Guterres speaks at the United Nations Security Council meeting, following a ballistic missile attack on Israel, as Switzerland Ambassador Pascale Baeriswyl listens at UN headquarters in New York City, Wednesday. REUTERS

«آنتونیو گوترش»(دبیرکل سازمان ملل متحد) وخانم «پاسکال بائریسویل»(سفیر سوئیس در مقر سازمان ملل) در شهر نیویورک.

رئیس دوره ای شورای امنیت سازمان ملل افزود که اعضای این شورا همچنین بر نیاز به تلاش‌های دیپلماتیک برای پایان دادن به درگیری‌ها و اجازه دادن به غیرنظامیان در هر دو طرف خط آبی برای بازگشت سالم به خانه‌های خود تاکید کردند.

Secretary-General Meets with President of Security Council for Month of May

«دبیر کل سازمان ملل»(آنتونیو گوترش)  و «پاسکال بائیریسویل»(نماینده دائم کنفدراسیون سوئیس )«رئیس شورای امنیت سازمان ملل».

«یونیفل»(نیروهای موقت حافظ صلح سازمان ملل متحد در لبنان) هستند که توسط شورای امنیت در مارس ۱۹۷۸ برای تائید خروج اسرائیل از لبنان، بازگرداندن صلح و امنیت بین‌المللی و کمک به دولت لبنان در بازگرداندن اقتدار موثر در منطقه ایجاد شد.

هیات سازمان ملل متحد روز شنبه(۲۱ مهر ۱۴۰۳) اعلام کرد که در پی مجروح شدن دو سرباز اندونزیایی در تیراندازی روز پنجشنبه(۱۹ مهر ۱۴۰۳) تانک‌های اسرائیلی به برج مراقبت در «پایگاه الناقوره» و ادامه حملات روز جمعه(۲۰ مهر ۱۴۰۳) دو نیروی سریلانکایی و یک صلحبان دیگر اندونزیایی نیز مجروح شده‌اند.

 تاکنون شماری از صلح بانان سازمان ملل در لبنان بر اثر حملات رژیم اسرائیل، مجروح شده‌ اند و این مساله با محکومیت گسترده جهانی مواجه شده است.

توضیح مدیریت سایت-پیراسته فر:«قطعنامه ۱۷۰۱» چیست؟«رودخانه لیتانی»کجاست؟

«رودخانه لیتانی » امتداد شرق به غرب در جنوب لبنان یعنی«قاسمیه»
قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد ۲۰ مرداد ۱۳۸۵ در سی‌ویکمین روز از جنگ ۲۰۰۶ اسرائیل و لبنان با اجماع جهانی و رای مثبت ۱۵ عضو شورای امنیت تصویب شد.

این قطعنامه از اسرائیل می‌خواهد که نیروهای خود را به پشت خط آبی (خط عقب‌نشینی سال ۲۰۰۰) منتقل کند. مرزهای جنوب لبنان از سال ۱۹۷۸ تاکنون تحت حملات و تجاوزهای مستمر اسرائیل قرار دارد. نخستین قطعنامه شورای امنیت برای استقرار نیروهای حافظ صلح در جنوب لبنان سال ۱۹۷۸ در پی حملات اسرائیل به بهانه مبارزه با نیروهای مسلح سازمان آزادی‌بخش فلسطین در جنوب لبنان صادر شد.

از سال ۱۹۸۴ با تشکیل حزب‌الله لبنان، نیروهای لبنانی تلاش برای مقابله با حملات اسرائیل را تشدید کردند که سال ۲۰۰۰ این نیروها توانستند اسرائیل را وادار به عقب‌نشینی از جنوب لبنان کنند. خط آبی، سرحدی است که توسط سازمان ملل برای نشانه‌گذاری محل عقب‌نشینی اسرائیل از جنوب لبنان ایجاد شد که سال ۲۰۰۶ پس از جنگ ۳۳روزه میان حزب‌الله لبنان و اسرائیل صادر شد، ماموریت‌های جدیدی برای نیروهای حافظ صلح تعریف کرد و بار دیگر بر عقب‌نشینی نیروهای اسرائیلی به پشت خط آبی تاکید کرد.

توضیح مدیریت سایت-پیراسته فر: قطعنامه شماره ۱۷۰۱ چیست؟

«قطعنامه ۱۷۰۱» در ۲۰ مرداد سال ۱۳۸۵بعد از جنگ ۳۳ روزه  بین اسرائیل و حزب‌الله لبنان در شورای امنیت سازمان ملل تصویب شد.
این قطعنامه ۱۸ بند دارد که برخی از بندهای آن به مسائل مرزی اشاره می‌کند:  ایجاد منطقه خالی از سلاح میان مرز و رود لیتانی (۲۰کیلومتری عمق لبنان)، ایجاد منطقه خالی از سلاح میان مرز و رود لیتانی.

«رودخانه لیتانی»در کجا قرار دارد؟ «خط آبی»چیست؟/نقشه

خارطة النهر اللیطانی - لبنان
«رودخانه لیتانی» در لبنان از بعلبک در شمال سرچشمه می گیرد و به سمت جنوب در قاسمیه در دریای مدیترانه می ریزد.

«رودخانه لیتانی» از چشمه‌های تمشک در ارتفاع هزار متری در غرب ناحیه «بعلبک» سرچشمه می‌گیرد و از «دره بقاع» عبور می‌کند و سپس به سمت غرب منحرف می‌شود و به سمت ساحل مدیترانه در شمال «شهر صور» منحرف می‌شود.

طول «نهر لیتانی» ۱۷۰ کیلومتر است و از میان ۱۶ رودخانه بزرگترین رودخانه لبنان است.

مساحت لیتانی جنوبی حدود ۸۵۰ کیلومتر مربع است و حدود ۲۰۰ هزار نفر در آن زندگی می کنند که ۷۵ درصد آنها شیعه هستند و ۲۵ درصد مابقی بین مسیحیان، سنی ها و دروزی ها تقسیم شده است.
رودخانه لیتانی در آخرین انتهای خود پس از عبور از القاسمیه راه خود را به سمت غرب ادامه می دهد تا اینکه با دریای مدیترانه برخورد می کند

درسال ۲۰۰۶مطابق با بندهای قطعنامه ۱۷۰۱، حزب‌الله باید به پشت خط «رودخانه لیتانی»بازمی‌گشت. اسرائیل هم در آن زمان خواستار همین بود،در آن سال سیدحسن نصرالله گفت ۱۷۰۱ قطعنامه‌ای غیر منصفانه است اما به دلیل صیانت از تمامیت ارضی لبنان و مردم ما این قطعنامه را می‌پذیریم.

اما هم اکنون هدف از تصویب این قطعنامه علاوه بر پایان دادن به این درگیری‌ها میان حزب‌الله و اسرائیل، عقب‌نشینی نیروهای دو طرف و استقرار نیروهای حافظ صلح سازمان ملل متحد بود. بعد از گذشت ۱۸ سال از تصویب این قطعنامه با تشدید درگیری‌ها در جنوب لبنان و حملات گسترده اسرائیل به جنوب لبنان، بیروت، دشت بقاع، صور و صیدا بار دیگر تلاش‌ها برای اجرای مفاد این قطعنامه از سر گرفته‌شده‌است.
 قطعنامه ۱۷۰۱ چند حکم اصلی دارد که مهم‌ترین آن عقب‌نشینی نظامیان اسرائیلی به پشت خط آبی (سرحد تعیین‌شده برای عقب‌نشینی اسرائیل پس از پایان اشغال جنوب لبنان در سال ۲۰۰۰) و عقب رفتن حزب‌الله لبنان تا شمال رودخانه لیتانی است. این قطعنامه همچنین در درازمدت خواهان خلع سلاح کامل همه نیروهای مسلح غیردولتی شده‌است.

در واقع در متن قطعنامه مستقیماً به عقب‌نشینی حزب‌الله از جنوب لبنان اشاره نشده‌، اما تاکید شده‌است که هیچ نیروی نظامی، تسلیحات و مهماتی جز متعلق به ارتش لبنان و نیروهای حافظ صلح سازمان ملل در «حد فاصل رودخانه لیتانی و خط آبی» قرار نداشته‌باشند.(قاسمیه)

رودخانه لیتانی که امتداد شرق به غرب آن در جنوب لبنان(قاسمیهنزدیک به ۲۹ کیلومتر با خط مرزی اسرائیل و لبنان فاصله دارد و عقب‌نشینی حزب‌الله از این منطقه به معنای ایجاد یک «نوار حائل سرزمینی به عمق بیش از ۳۰ کیلومتر بین اسرائیل و حزب‌الله» است.

هرچند قطعنامه ۱۷۰۱ در سال ۲۰۰۶ توانست مانع از ادامه درگیری‌ها در جنوب لبنان شود، اما برخی مفاد آن هرگز اجرایی نشد. از یک سو اسرائیل تعهدات خود را مبنی بر عقب‌نشینی کامل از خاک لبنان عملی نکرد و حزب‌الله لبنان نیز به همین دلیل حاضر نشد از نزدیکی مرز عقب نشینی کند. 

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد